Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, Tambas91 είπε

Ναι οκ όταν τα πήρα δε το γνώριζα … συμφωνείς πάντως ότι αυτό που γίνεται συνεπάγεται με λάθος design , αρχιτεκτονικής ; Όπως θες πες το και δε θα έπρεπε να συμβαίνει ; Θυμάμαι στον phenom x6 1090t είχα να δω τέτοιες θερμοκρασίες

Εδώ είσαι φάουλ, κανένα λάθος design δεν είναι. Ίσα ίσα είναι σχεδιασμένος για να τρέχει έτσι και έχει ληφθεί υπόψιν το τι επιπτώσεις θα φέρει αυτός ο σχεδιασμός. 

Το ότι εσένα, επειδή έχεις την Χ λόξα, δεν σου κάθεται καλά στο μάτι, δεν ακυρώνει την αρτιότητα του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής. To τι πρέπει να συμβαίνει και τι όχι, όπως και τα operational parameters τα καθορίζει μία ομάδα μηχανικών, όχι άκυροι (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα) σε ένα φόρουμ. 

Κακός σχεδιασμός θα ήταν, αν λόγω αυτού που παρατηρείς υπήρχε μεγάλος αριθμός ελλαττωματικών τσιπ. 

• Like 2
  • Απαντ. 927
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, Herald είπε

Για 100 ευρώ στον τσιμπάω. Όσο το ρεύμα που θα κάψει σε 1 μήνα σε idle 😜

είπα μια λογική τιμή δεν είπα να με μαμησεις κιόλας 

έπρεπε να σου προτείνω ανταλλαγή τώρα που το σκέφτομαι με τον 13900k :P 

14 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Nope

άρα εσένα σου φαίνεται λογικό όταν το pc είναι αραχτό χωρίς να κάνει τίποτα σε δωμάτιο με κλιματισμό να είναι 50c? και όταν παίζεις να βαράει 85c? εμενα μου φαίνεται ότι κάτι δεν κάναν σωστά για να συμβαίνει αυτό που γινόταν στο cpu που είχα πριν 13 χρονια

6 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Λάθος δεν είναι, αναγκαστικό μειονέκτημα του 3δ stacking (aka sandwich), ναι. Δεν ξέρω αν σε νεότερο design θα το έχουν ξεπεράσει, παρακάμψει ή λύσει με διαφορετική υλοποίηση.

νομίζω συμφωνούμε απόλυτα!

5 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Εδώ είσαι φάουλ, κανένα λάθος design δεν είναι. Ίσα ίσα είναι σχεδιασμένος για να τρέχει έτσι και έχει ληφθεί υπόψιν το τι επιπτώσεις θα φέρει αυτός ο σχεδιασμός. 

Το ότι εσένα, επειδή έχεις την Χ λόξα, δεν σου κάθεται καλά στο μάτι, δεν ακυρώνει την αρτιότητα του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής. To τι πρέπει να συμβαίνει και τι όχι, όπως και τα operational parameters τα καθορίζει μία ομάδα μηχανικών, όχι άκυροι (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα) σε ένα φόρουμ. 

Κακός σχεδιασμός θα ήταν, αν λόγω αυτού που παρατηρείς υπήρχε μεγάλος αριθμός ελλαττωματικών τσιπ. 

επέτρεψε μου να διαφωνήσω και εξηγούμαι...

όπως προείπα το καταλαβαίνω ότι σχεδιάστηκε έτσι για να λειτουργεί σε αυτές τις θερμοκρασίες... το θέμα εδώ είναι ότι γενικά απ όσο ξέρω για τη μακροζωία των ηλεκτρονικών των πλακετών κτλπ παίζει ρολο και σε τη θερμοκρασίες δουλεύουν κάτω από τις ανάλογες συνθήκες

δίνω παράδειγμα: αγορασμένο devolo μου κάηκε γιατί δούλευε 24/7 και έβραζε μέσα στο κουτί (άμα θες στο στέλνω και τσάμπα αλλιώς θα το πετάξω) όταν πήγα στο μαγαζί και τους είπα τι έκανε μου είπαν ότι έτσι είναι φτιαγμένο να δουλεύει έλα όμως που πιάσαν οι καλές ζεστες και άρχισε να κάνει αποσυνδέσεις μέχρι που παρέδωσε πνεύμα...

έχουμε 2023 δε μπορώ να δεχτώ ότι δε μπορούν να φτιάξουν τα cpu να δουλεύει με γαϊδούρια υδροψύξεις σε σωστές θερμοκρασίες και δουλεύει σα τα προπολεμικά cpu... εγώ συγγνώμη αλλα δε το δέχομαι

Επεξ/σία από Tambas91
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από τη στιγμή που οι θερμοκρασιες δεν δημιουργούν θέμα στο cpu δεν πα να είναι και στους 200 tbf, προσωπικά δεν θα με απασχολούσε. Πιο πολύ με αγχώνει το 40w που δείχνεις σε idle πάρα οι 50 βαθμοι.

Ακομα πιο πολύ με αγχώνει που βλέπουμε 40w σε idle και πάνε κάποιοι με το ζόρι να μας πείσουν για το efficiency των zen 3. Κρύος ιδρώτας με λούζει 😊

Επεξ/σία από Herald
  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
9 minutes ago, Tambas91 said:

άρα εσένα σου φαίνεται λογικό όταν το pc είναι αραχτό χωρίς να κάνει τίποτα σε δωμάτιο με κλιματισμό να είναι 50c? και όταν παίζεις να βαράει 85c? εμενα μου φαίνεται ότι κάτι δεν κάναν σωστά για να συμβαίνει αυτό που γινόταν στο cpu που είχα πριν 13 χρονια

Το CPU που είχες πριν 13 χρόνια δεν έχει καμία σχέση με τον επεξεργαστή που έχεις τώρα και από αρχιτεκτονική και από θέμα κατασκευής.  Είναι από κατασκευή φτιαγμένος να λειτουργεί με τέτοιες θερμοκρασίες.

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Το CPU που είχες πριν 13 χρόνια δεν έχει καμία σχέση με τον επεξεργαστή που έχεις τώρα και από αρχιτεκτονική και από θέμα κατασκευής.  Είναι από κατασκευή φτιαγμένος να λειτουργεί με τέτοιες θερμοκρασίες.

Έτσι μου είχαν πει και γι αυτά εδώ τα μαραφετια .. μια φορά που το ακούμπησα από πίσω την ώρα που δούλευε κόντεψα να πάθω έγκαυμα 3ου βαθμού …το καλοκαίρι μάντεψε τι έγινε …IMG_1446.jpeg.1e3b299af7e8ffd9a02989a1da396287.jpeg

btw το λες και μόνος σου το cpu πριν 13 χρόνια δεν έχει καμία σχέση ήταν από την εποχή του χαλκού το τωρινό έπρεπε να έχει βελτιωθεί σε όλους τους τομείς …αν δε μπορούν να το φτιάξουν και λένε οκ έτσι δουλεύει εμένα μου ακούγονται δικαιολογίες για την αποτυχία τους… συγνώμη αλλά μπομπα μέσα στο σπίτι μου να δουλεύει 85c όταν παίζω εγώ δε θέλω 

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Tambas91 είπε

απ όσο ξέρω για τη μακροζωία των ηλεκτρονικών των πλακετών κτλπ παίζει ρολο και σε τη θερμοκρασίες δουλεύουν κάτω από τις ανάλογες συνθήκες

Είναι υπερβολικά πιο σύνθετο το θέμα. Χοντρικά, είναι συνάρτηση του ρεύματος, τάσης και θερμοκρασίας. 

25 λεπτά πριν, Tambas91 είπε

ίνω παράδειγμα: αγορασμένο devolo μου κάηκε γιατί δούλευε 24/7 και έβραζε μέσα στο κουτί (άμα θες στο στέλνω και τσάμπα αλλιώς θα το πετάξω) όταν πήγα στο μαγαζί και τους είπα τι έκανε μου είπαν ότι έτσι είναι φτιαγμένο να δουλεύει έλα όμως που πιάσαν οι καλές ζεστες και άρχισε να κάνει αποσυνδέσεις μέχρι που παρέδωσε πνεύμα...

Στα λόγια μου έρχεσαι, πάνω σου έγραψα ακριβώς ότι θα ήταν κακός ο σχεδιασμός αν οδηγούσε σε καμένα CPU, εφόσον δεν προκύπτει από κάπου ότι συμβαίνει αυτό, μόλις αναίρεσες το επιχείρημά σου 😅

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Herald είπε

Πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα? Οι σενσορες δουλεύουν σωστά μόνο 50% of the time, οπότε βολεύει. Το ιδιο άτομο που δεν πιστεύει τους σενσορες σου ανεβάζει τις θερμοκρασίες του από.... τους σενσορες. Μιλάμε για άλλα επίπεδα προσφυσης

Είπαμε, σε iso wattage που γίνονται οι ανθρώπινες συγκρίσεις ο 12900k χορεύει τσιφτετέλι πάνω στο άψυχο κορμί του 5700x. Παρανοϊκή η σύγκριση, ούτε για αστείο μην την κάνεις. Ούτε με τον μισό 12900k κλειστό δεν ακουμπάει ο 5700x. Ρώτα τον @Πέτροςπου το ειδε

Ρε συ εδωσες 400 ευρώ για θερμαστρα η ΔΕΗ σε γλενταει και τον έχεις κάνει σαπακι τον 100 ευρώ στα 35watt για  να μας δείξεις το efficiency του κωλου που έχει. Το έχεις τερματίσει από καιρό αλλά τώρα ξεφύγαμε τελείως δυστυχώς από μενα τέλος γιατί το trolling έχει και όρια. 

Επεξ/σία από Arkin
Δημοσ.
28 λεπτά πριν, Tambas91 είπε

έχουμε 2023 δε μπορώ να δεχτώ ότι δε μπορούν να φτιάξουν τα cpu να δουλεύει με γαϊδούρια υδροψύξεις σε σωστές θερμοκρασίες και δουλεύει σα τα προπολεμικά cpu... εγώ συγγνώμη αλλα δε το δέχομαι

Το τι είναι σωστό για εσένα, δεν πάει να πει πως είναι σωστό από άποψη μηχανικής. Καταρχάς ποιός είσαι εσύ που θα ορίσεις τι είναι σωστό ή όχι; Αν είναι να κάνουμε μια κριτική ρε παίδες, να βασίζεται κάπου και να έχει αντικειμενικά στοιχεία ή εμπειρία με το αντικείμενο. 

Γενικά προσπαθήστε να μην έχετε άποψη για πράγματα τα οποία δεν έχετε καμία επαφή, διότι καταλήγετε σε εντελώς λάθος συμπεράσματα (χώρια το ότι μου έρχονται στο μυαλό εικόνες 60φεύγα μπαστουνόβλαχων που "αυτοί ξέρουν καλύτερα").

Ειδικός στο σύγχρονο CPU design δεν είμαι ούτε εγώ, αλλά μία επαφή με τον χώρο την έχω και πάλι με βλέπεις σε ότι γράφω να είμαι φουλ προσεκτικός και να αφήνω πολλά περιθώρια λάθους. Μη τα κάνουμε όλα γης μαδιάμ και αρχίζουμε να το παίζουμε ειδικοί σε πράγματα που δεν έχουμε ούτε καν τις βάσεις για να τα καταλάβουμε!

• Like 2
Δημοσ.
46 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Ναι το ξερουμε χρονια αυτο. Η Intel μετραει on chip το ιδιο το CPU και στελνει τα δεδομενα στο VRM controller, στην AMD μετραει ο VRM controller και στελνει στο CPU. 

Αναλογα και αν μετραει απο shunt, τι ακριβειας shunt ειναι ή αν χρησιμοποιεί DCR mode, ο κάθε VRM Controller/Μητρική είναι πολύ πιθανό να δίνει διαφορετικά αποτελέσματα. 

Άρα τι συζητάμε τόσες σελίδες? Ο ένας γράφει 3watt καίει 30 ο άλλος γράφει 28 καιει 28. Αυτό λέμε ότι το package στη μία πλατφόρμα τα έχει όλα μέσα στην άλλη δεν έχει σχεδόν τίποτα. Εξου και το ανέκδοτο του cpu package των Intel. 

37 λεπτά πριν, Tambas91 είπε

είπα μια λογική τιμή δεν είπα να με μαμησεις κιόλας 

έπρεπε να σου προτείνω ανταλλαγή τώρα που το σκέφτομαι με τον 13900k :P 

νομίζω συμφωνούμε απόλυτα!

επέτρεψε μου να διαφωνήσω και εξηγούμαι...

όπως προείπα το καταλαβαίνω ότι σχεδιάστηκε έτσι για να λειτουργεί σε αυτές τις θερμοκρασίες... το θέμα εδώ είναι ότι γενικά απ όσο ξέρω για τη μακροζωία των ηλεκτρονικών των πλακετών κτλπ παίζει ρολο και σε τη θερμοκρασίες δουλεύουν κάτω από τις ανάλογες συνθήκες

δίνω παράδειγμα: αγορασμένο devolo μου κάηκε γιατί δούλευε 24/7 και έβραζε μέσα στο κουτί (άμα θες στο στέλνω και τσάμπα αλλιώς θα το πετάξω) όταν πήγα στο μαγαζί και τους είπα τι έκανε μου είπαν ότι έτσι είναι φτιαγμένο να δουλεύει έλα όμως που πιάσαν οι καλές ζεστες και άρχισε να κάνει αποσυνδέσεις μέχρι που παρέδωσε πνεύμα...

Tambas κάτι συμβαίνει σίγουρα στείλε ένα πμ τον chris έχει τον ίδιο και ειναι πολύ πιο κρύος σε idle αλλά και Gaming. Να είναι άλλο revision και να διαχέει αλλιώς τη θερμοκρασία η cache? Γιατι δεν ξερω τι άλλο να υποθέσω εφόσον έκανες κομπλέ repaste. 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Arkin είπε

Ο ένας γράφει 3watt καίει 30 ο άλλος γράφει 28 καιει 28

Ο ένας βασικά καίει 9, γράφει 11 και ο άλλος καίει 26, γράφει 25 το οποίο μάλιστα είναι σωστό, γιατί 1W απώλειες στο VRM είναι τέρμα πόσιμπολ.

2 λεπτά πριν, Arkin είπε

Εξου και το ανέκδοτο του cpu package των Intel.

Εδώ δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς, πάντως ανέκδοτο δεν το λες ιδιαίτερα, γιατί οι μετρήσεις των Intel είναι σταθερότερες 😅

• Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kostas_anes είπε

Ο ένας βασικά καίει 9, γράφει 11 και ο άλλος καίει 26, γράφει 25 το οποίο μάλιστα είναι σωστό, γιατί 1W απώλειες στο VRM είναι τέρμα πόσιμπολ.

Εδώ δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς, πάντως ανέκδοτο δεν το λες ιδιαίτερα, γιατί οι μετρήσεις των Intel είναι σταθερότερες 😅

Εγω βλέπω ο ένας γράφει 3 και τραβάει 30 σύνολο με vrms κτλ ο άλλος γράφει 27 και τραβάει 27 με όλα μέσα VRM κτλ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, Arkin είπε

Εγω βλέπω ο ένας γράφει 3 και τραβάει 30 σύνολο με vrms κτλ ο άλλος γράφει 27 και τραβάει 27 με όλα μέσα VRM κτλ.

Τότε γυαλιά ή μπες στο σωστό thread, γιατί 3 κατανάλωση ο 11500 δεν έγραψε πουθενά και το μεγαλύτερο Δ που είχε με την μέτρηση του HWInfo ήταν +5W σε idle... 

3 λεπτά πριν, Arkin είπε

ο άλλος γράφει 27 και τραβάει 27 με όλα μέσα VRM κτλ.

Ούτε αυτό συμβαίνει επίσης στον 5800Χ, αλλά και να συνέβαινε θα ήταν ανησυχητικό γιατί τότε κάτι δεν θα μέτραγε σωστά... 

Επεξ/σία από kostas_anes
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kostas_anes είπε

Τότε γυαλιά ή μπες στο σωστό thread, γιατί 3 κατανάλωση ο 11500 δεν έγραψε πουθενά και το μεγαλύτερο Δ που είχε με την μέτρηση του HWInfo ήταν +5W σε idle... 

Αυτό λέω η μέτρηση δεν πιάνει και τα υπόλοιπα του board ενω στους amd ειναι όλα μέσα από την αρχή αυτό λέμε. Για αυτό έβλεπα 40αρια στον 8700k με 9 watt package για αυτό βλεπω 35αρια στον 5700x με 26watt package. Μετράνε διαφορετικά να δω πότε θα το καταλάβουμε. 

Δημοσ.
16 minutes ago, Arkin said:

Ρε συ εδωσες 400 ευρώ για θερμαστρα η ΔΕΗ σε γλενταει και τον έχεις κάνει σαπακι τον 100 ευρώ στα 35watt για  να μας δείξεις το efficiency του κωλου που έχει. Το έχεις τερματίσει από καιρό αλλά τώρα ξεφύγαμε τελείως δυστυχώς. 

Eίπαμε,, στα 35w ο δικός μου στα 200w ο δικός σου. :P 

Εγώ σοβαρά, 35w τον έχω αυτή τη στιγμή και περιμένω να μου ανεβάσεις σκορ στα 200 να σε περάσω σαν σταματημένος

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, Herald είπε

Eίπαμε,, στα 35w ο δικός μου στα 200w ο δικός σου. :P 

Εγώ σοβαρά, 35w τον έχω αυτή τη στιγμή και περιμένω να μου ανεβάσεις σκορ στα 200 να σε περάσω σαν σταματημένος

Legit 

Επεξ/σία από Arkin

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...