Dantε Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2023 Αν εισαι στο ΤΕΕ και εισαι μισθωτος ,μπορει να σε δηλωσει ο εργοδοτης σα μηχανικο και να πληρωνεις εισφορα για εξτρα ποσο συνταξης. Εχει και καποιες κατηγοριες.
tonyz21 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, theopan είπε Παλιά (μέχρι το 2018 θυμήθηκα τώρα) υπήρχε απόλυτη σύνδεση της ιδιότητας του μηχανικού (μέλους ΤΕΕ) με την ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ δούλευε-δε δούλευε. Και ποτέ να μην είχε κάνει έναρξη δραστηριότητας ("βιβλία") και να είχε κάνει και να τη διέκοπτε οι ασφαλιστικές εισφορές χρεώνονταν κανονικά. Αυτό λοιπόν σταμάτησε. Τώρα το τι εννοεί η λογίστριά σου δεν το ξέρω. Μπορεί να λέει για κάποιο ποσό επιπλέον (κάπου 70€ το μήνα για επικουρική σύνταξη για τους ελ. επαγγελματίες) αλλά δεν ξέρω αν, τι και πως ισχύει για μισθωτούς. Δεν ξέρω καν αν μπορείς να τα γλιτώσεις αυτά εφόσον έχεις δίπλωμα πολυτεχνείου εκτός κι αν προσλαμβάνεσαι σε όλο τον υπόλοιπο εργασιακό σου βίο σαν "υπάλληλος γραφείου". Επίσης χωρίς ΤΕΕ ξεχνάς προκηρύξεις (διορισμού) δημοσίου για την ειδικότητά σου όπως και συμμετοχή σε μελέτες και έργα δημοσίου σε ομάδες ιδιωτικών εταιριών/αναδόχων. Αυτό εννοώ με το "δεν είσαι μηχανικός χωρίς ΤΕΕ". Δεν είμαι μισθωτός είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Για την επικουρική σύνταξη μιλάω. Δεν με ψήνει να πετάω 70€ το μήνα για το υπόλοιπο της ζωής μου στη λεκάνη της τουαλέτας. Επίσης διορισμός και εργα δημοσίου δεν με ενδιαφέρουν το ξαναείπα. Επεξ/σία 12 Δεκεμβρίου 2023 από tonyz21
theopan Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 45 λεπτά πριν, tonyz21 είπε Δεν είμαι μισθωτός είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Για την επικουρική σύνταξη μιλάω. Δεν με ψήνει να πετάω 70€ το μήνα για το υπόλοιπο της ζωής μου στη λεκάνη της τουαλέτας. Επίσης διορισμός και εργα δημοσίου δεν με ενδιαφέρουν το ξαναείπα. Αν και τυπικά δεν υπάρχουν πια ξεχωριστά ταμεία παρά ΕΦΚΑ οι συντάξεις του "τέως ΟΑΕΕ" (που ουσιαστικά ανήκεις τώρα) είναι σημαντικά χαμηλότερες από του "τέως ΤΣΜΕΔΕ" και η επικουρική σύνταξη -σε απόλυτα νούμερα βέβαια χωρίς να λάβεις υπόψη τα χρόνια που πλήρωνες εισφορά για αυτήν- σημαντικά μεγαλύτερη από τα 70€. Φυσικά είναι επιλογή σου τι θα κάνεις. Σου απαντώ απλά γιατί είπες ότι δεν σου απαντούν ξεκάθαρα από το ΤΕΕ όταν ρώτησες: δεν το κάνουν είτε γιατί κάποιοι βαριούνται ή γιατί κάποιοι άλλοι θεωρούν μερικά πράγματα αυτονόητα. Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω σου τα γράφω φιλικά/συμβουλευτικά σαν -όπως κατάλαβα- αρκετά πιο παλιός μηχανικός αν και δεν είμαι ΗΜΜΥ. Έχεις πάρει ίσως το πιο "βαρύ" χαρτί από το πολυτεχνείο κι εσύ ο ίδιος έγραψες ότι σε αντιμετωπίζουν το ίδιο -ισοπεδωτικά- με με σεμιναριάκηδες του udemy. Ε αν θέλεις μπορείς να κάνεις τη διαφορά... Επεξ/σία 12 Δεκεμβρίου 2023 από theopan
tonyz21 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2023 58 λεπτά πριν, theopan είπε Αν και τυπικά δεν υπάρχουν πια ξεχωριστά ταμεία παρά ΕΦΚΑ οι συντάξεις του "τέως ΟΑΕΕ" (που ουσιαστικά ανήκεις τώρα) είναι σημαντικά χαμηλότερες από του "τέως ΤΣΜΕΔΕ" και η επικουρική σύνταξη -σε απόλυτα νούμερα βέβαια χωρίς να λάβεις υπόψη τα χρόνια που πλήρωνες εισφορά για αυτήν- σημαντικά μεγαλύτερη από τα 70€. Φυσικά είναι επιλογή σου τι θα κάνεις. Σου απαντώ απλά γιατί είπες ότι δεν σου απαντούν ξεκάθαρα από το ΤΕΕ όταν ρώτησες: δεν το κάνουν είτε γιατί κάποιοι βαριούνται ή γιατί κάποιοι άλλοι θεωρούν μερικά πράγματα αυτονόητα. Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω σου τα γράφω φιλικά/συμβουλευτικά σαν -όπως κατάλαβα- αρκετά πιο παλιός μηχανικός αν και δεν είμαι ΗΜΜΥ. Έχεις πάρει ίσως το πιο "βαρύ" χαρτί από το πολυτεχνείο κι εσύ ο ίδιος έγραψες ότι σε αντιμετωπίζουν το ίδιο -ισοπεδωτικά- με με σεμιναριάκηδες του udemy. Ε αν θέλεις μπορείς να κάνεις τη διαφορά... Δεν είμαι ΗΜΜΥ. Είμαι Μηχανικός Η/Υ σκέτο, απο την αντίστοιχη σχολή (https://www.ceid.upatras.gr). Γι αυτό σου λέω κιόλας ότι δεν νιώθω μηχανικός δεν με ενδιαφέρουν οι μελέτες κλπ. Δεν έχω όντως κάτι να προσφέρω. Και δεν με αντιμετωπίζουν σαν σεμιναριάκια του udemy. Τις ίδιες γνώσεις έχουμε όμως γιατί η σχολή είναι ρδέλο. Σε ότι αφορά τη σύνταξη, γνωρίζω ότι εκτός αν η χώρα φάει factory reset, σύνταξη δεν πρόκειται να δω. Άρα είτε είναι μικρότερη είτε μεγαλύτερη λίγη σημασία έχει για μένα. Προτιμώ να τα έχω στο χέρι και να τα διαχειριστώ όπως επιθυμώ εγώ. Δικά μου είναι άλλωστε. Αναφορά σε κείμενο ή γιατί κάποιοι άλλοι θεωρούν μερικά πράγματα αυτονόητα. Αυτό για μένα είναι φάουλ όλων των φορέων που δεν ενημερώνουν ξεκάθαρα. Είμαι 25 χρονών, νέος επιχειρηματίας, και προφανώς δεν ξέρω πως και τι πρέπει να κάνω. Όπως ανέφερα ήδη, ο ΕΦΚΑ μου ζήτησε για να μπορέσω να εγγραφώ να δηλώσω ότι όταν τελειώσω τη σχολή μου θα εγγραφώ στο ΤΕΕ και θα ενημερώσω τον ΕΦΚΑ. Αυτό για μένα σημαίνει ότι η εγγραφή μου είναι υποχρεωτική. Ξεκάθαρα όμως δεν μου το είπαν και δεν έχω λάβει απάντηση απο πουθενά. Χτες μου απάντησαν και απο το ΤΕΕ και μου είπαν καλέστε μας. Τους ενημέρωσα ότι θέλω οποιαδήποτε απάντηση εγγράφως για να είμαι και νομικά καλυμμένος. Προφανώς δεν θα λάβω άλλη απάντηση. Εν κατακλείδι κρατάω ότι η εγγραφή μου στο ΤΕΕ δεν είναι και δεν θα είναι υποχρεωτική, όπως δεν είναι υποχρεωτική και η συμβολή μου στο επικουρικό ταμείο. Αν κάποιος μου απαντήσει υπεύθυνα ότι ισχύει κάτι διαφορετικό θα σας ενημερώσω
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα