Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ το θέμα μάλλον το έλυσα. Μετά από πολλά μεηλ, τελικά με κάλεσε ένας κύριος και μου είπε ότι το θέμα μου (περί διαγραφής της συνδρομής που ήρθε πέρσι) θα διευθετηθεί και ότι στο μέλλον δεν θα ξαναλάβω ειδοποίηση για πληρωμή. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι οι πληρωμές συνδρομών είναι προαιρετικές. Διαγραφή μελών δεν γίνεται, εκτός αν κάνεις κλείσιμο επιχείρησης. Η συνδρομή έχει να κάνει με πρόσθετες υπηρεσίες που είναι προαιρετικές, όχι με το ότι είσαι γραμμένο μέλος. Αυτά όσο αφορά το επ. επιμελητήριο Πειραιά. 

Επεξ/σία από 1comment
  • Like 3
  • Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, MauroPaltoudias είπε

Χωρίς την εγγραφή, δεν έχετε άδεια άσκησης επαγγέλματος. Εάν εσείς κρίνετε ότι δεν σας χρειάζεται (δηλωνεστε ως απλός υπάλληλος γραφείου π.χ., εκεί όπου εργάζεστε), τότε μην εγγραφείτε.

Δεν υπάρχει κάποιος να ορίζει αν εγώ χρειάζεται να εγγραφώ ή όχι; Στην κρίση του καθενός είναι;

Ο ΚΑΔ μου είναι ο συγκεκριμένος και δεν απαιτεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ούτε ασκώ την ιδιότητα του μηχανικού. Επομένως θεωρώ ότι αν αυτή είναι η δραστηριότητα μου, ποιος ο λόγος να εγγραφώ; 

Θέλω όμως ένα επίσημο ναι/οχι το οποίο κανένας δεν μου δίνει η δε μου λέει που να βρω. Έστειλα και σχετικό ερώτημα στο ΤΕΕ αλλά δεν έλαβα απάντηση

Επεξ/σία από tonyz21
Δημοσ.

Δεν χρειάζεται να γραφτείς στην περίπτωσή σου, στο λέω εγώ υπεύθυνα. Ανέκαθεν υπήρχαν μηχανικοί που δεν γράφονταν, π.χ. ορισμένοι που ήταν υπάλληλοι στη ΔΕΗ. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς έκαναν παράλληλα δουλειές ιδιωτικά (π.χ. μελέτες) και επειδή χρειάζονταν σφραγίδα για τις δουλειές αυτές, έδιναν ποσοστό σε συναδέλφους τους που ως εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ είχαν άδεια άσκησης επαγγέλματος με τα σχετικά δικαιώματα της ειδικότητάς τους. Όμως το να είσαι σε επιμελητήριο γραμμένος δεν είναι πολύ ακριβό και μπορεί να σου χρειαστεί στο μέλλον. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος πελάτης σου να μη σε πληρώσει οπότε θα μπορείς να βάλεις το επιμελητήριο να τον πάει στο δικαστήριο για λογαριασμό σου. Όχι μόνο θα γλυτώσεις τα νομικά έξοδα, αλλά είναι και το κύρος του επιμελητηρίου που ενισχύει την υπόθεσή σου. Και άλλες πολλές υπηρεσίες, αναλόγως το επιμελητήριο.

Ως προς τα προηγούμενα με την εφορία, εγώ είμαι ελ. επ. και είχα γραφτεί πριν πολλά χρόνια στο ΕΒΕΑ προαιρετικά ως ατομική επιχείρηση, μόνο και μόνο για να καταχωρήσω την ονομασία που είχα σκεφτεί για το site μου. Ε, πλήρωσα τις πρώτες χρονιές, δεν θυμάμαι αν τότε ήταν 30 ή 50 ευρώ και μετά σταμάτησα. Πλέον έχουν εμφανιστεί ορισμένα από αυτά στην εφορία, για να μην παραγραφούν. Δεν ξέρω εάν είναι σκόπιμο να πάω να τους πω να με διαγράψουν για να μην εμφανιστούν και οι τρέχουσες εισφορές τα επόμενα χρόνια.

Δημοσ.

Ανοίγω το θέμα γιατί έχει ψωμί, δεν είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, είμαι ιδιωτικός υπάλληλος, δεν έχω καμία σχέση με δόμηση και δεν έχω υπογράψει ποτέ κάποια μελέτη.

Γράφτηκα στο ΤΕΕ για να πάρω την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πριν 13 χρόνια, ποτέ δε χρησιμοποίησα τις "παρεχόμενες υπηρεσίες" και έχω αρκετά χρόνια να πληρώσω συνδρομή. Κάθε χρονο το ειδοποιητήριο έρχεται κανονικά, με αυτό το δακρύβρεχτο κείμενο που λέει ότι τα χρήματα των συνδρομών είναι απαραίτητα για τις υπηρεσίες που μας παρέχει, σε όλους εμάς τους μηχανικούς...

Έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι ενδέχεται να πρέπει να αποπληρώσω χρωστούμενες συνδρομές πολλών ετών όταν βγω για σύνταξη αλλά μέχρι τα 70+ πολλά μπορεί να μου έχουν συμβεί, αυτό είναι κάτι μικρό :P

Δεν επιθυμώ να διαγραφώ ή να παραδώσω την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και δε θα με πείραζε να δίνω ένα εύλογο ποσό για ενημέρωση/ επιμόρφωση/  συντονισμό του κλάδου για φλέγοντα θέματα- 50€ για ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν ένα μικρό κομμάτι των μηχανικών είναι κοροϊδία, ούτε το ενημερωτικό περιοδικό που στέλνανε δεν μπορούν να βγάλουν πια οι άχρηστοι. 

Στις 25/6/2023 στις 7:43 ΜΜ, MauroPaltoudias είπε

@@ μπορούν να σου κάνουν. Τα ίδια κάνει και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε εμάς.

Σε συγγενικό πρόσωπο, δεν του έδιναν χαρτί για να εκδώσει σύνταξη, γιατί χρωστούσε λεφτά. Όταν πήγε με δικηγόρο όμως, άλλαξαν τα κοζα και το πήρε μια χαρά.

Θες να μας πεις λίγο περισσότερα για αυτή την περίπτωση;

• Like 1
Δημοσ.

Το ΤΕΕ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Μπορεί να αρνηθεί να σου δώσει έγγραφο για συνταξιοδότηση, αλλά ακόμη και αν δεν το κάνει μπορεί να στείλει στην εφορία τις οφειλές σου προς πληρωμή.

Ο δικηγόρος τι να σου κάνει; Εκτός και αν υπάρχει κάποιο παραθυράκι για εξαίρεση πληρωμής.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, janus5555 said:

Θες να μας πεις λίγο περισσότερα για αυτή την περίπτωση;

Όχι, δεν θέλω να γράψω περισσότερες λεπτομέρειες για κάτι στο οποίο δεν εμπλέκομαι άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, ευχαρίστως να έγραφα τα πάντα.

2 hours ago, The_Judas said:

Το ΤΕΕ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Μπορεί να αρνηθεί να σου δώσει έγγραφο για συνταξιοδότηση, αλλά ακόμη και αν δεν το κάνει μπορεί να στείλει στην εφορία τις οφειλές σου προς πληρωμή.

Σωστά. Αφενός θα πρέπει να το κάνει έγκαιρα (για να μην υπάρξει παραγραφή) και αφετέρου (στην περίπτωση που είχα περιγράψει και παλιότερα) αφορούσε μόνιμο υπάλληλο του ελληνικού Δημοσίου (όπου προφανώς ισχύει το ασυμβίβαστο : δεν μπορεί να διατηρεί γραφείο και να δουλεύει και με μόνιμη σχέση στο δημόσιο).

19 hours ago, tonyz21 said:

Ο ΚΑΔ μου είναι ο συγκεκριμένος και δεν απαιτεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Δεν έγραψα ότι ο ΚΑΔ απαιτεί άδεια άσκησης επαγγέλματος. Έγραψα ότι ο ΚΑΔ είναι εμπορικός και ως εκ τούτου, απαιτείται εγγραφή στο ΓΕΜΗ (απαντώντας ουσιαστικά, στην ερώτηση που τέθηκε).

8 hours ago, Balrog said:

Δεν χρειάζεται να γραφτείς στην περίπτωσή σου, στο λέω εγώ υπεύθυνα. Ανέκαθεν υπήρχαν μηχανικοί που δεν γράφονταν, π.χ. ορισμένοι που ήταν υπάλληλοι στη ΔΕΗ. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς έκαναν παράλληλα δουλειές ιδιωτικά (π.χ. μελέτες) και επειδή χρειάζονταν σφραγίδα για τις δουλειές αυτές, έδιναν ποσοστό σε συναδέλφους τους που ως εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ είχαν άδεια άσκησης επαγγέλματος με τα σχετικά δικαιώματα της ειδικότητάς τους.

Το ποσοστό για την υπογραφή, το έδιναν για άλλους λόγους : επειδή ως μόνιμοι υπάλληλοι δεν μπορούν να υπογράψουν μελέτες. Για την ακρίβεια υπάρχει ένα μικρό παράθυρο (αίτηση σε υπηρεσιακό συμβούλιο για εξαίρεση κ.λπ. κ.λπ.), αλλά νομίζω ότι στην περίπτωση του μόνιμου (όχι αυτού με σχέση αορίστου χρόνου), δεν αξιοποιείται πρακτικά ποτέ.

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε

Όχι, δεν θέλω να γράψω περισσότερες λεπτομέρειες για κάτι στο οποίο δεν εμπλέκομαι άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, ευχαρίστως να έγραφα τα πάντα.

Σωστά. Αφενός θα πρέπει να το κάνει έγκαιρα (για να μην υπάρξει παραγραφή) και αφετέρου (στην περίπτωση που είχα περιγράψει και παλιότερα) αφορούσε μόνιμο υπάλληλο του ελληνικού Δημοσίου (όπου προφανώς ισχύει το ασυμβίβαστο : δεν μπορεί να διατηρεί γραφείο και να δουλεύει και με μόνιμη σχέση στο δημόσιο).

Δεν είπα να γράψεις και τ όνομά του αλλά οκ, όπως επιθυμείς ;)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 ώρες πριν, tonyz21 είπε

Δεν υπάρχει κάποιος να ορίζει αν εγώ χρειάζεται να εγγραφώ ή όχι; Στην κρίση του καθενός είναι;

Ο ΚΑΔ μου είναι ο συγκεκριμένος και δεν απαιτεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ούτε ασκώ την ιδιότητα του μηχανικού. Επομένως θεωρώ ότι αν αυτή είναι η δραστηριότητα μου, ποιος ο λόγος να εγγραφώ; 

Θέλω όμως ένα επίσημο ναι/οχι το οποίο κανένας δεν μου δίνει η δε μου λέει που να βρω. Έστειλα και σχετικό ερώτημα στο ΤΕΕ αλλά δεν έλαβα απάντηση

Να γραφτείς στο ΤΕΕ. Η συνδρομή είναι 45-55-65€ το μέγιστο μετά από κάποια χρόνια ανά έτος. Ασήμαντο ποσό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.  Μηχανικός που δεν είναι μέλος ΤΕΕ απλά δεν είναι μηχανικός. Όλες οι ειδικότητες πλέον χρειάζονται (ή θα χρειαστούν κάποια στιγμή) τις ηλεκτρονικές -έστω μόνο- υπηρεσίες του ΤΕΕ. Πριν από 5-6 χρόνια που ίσχυε η ασφάλιση ιδιότητας θα σου έλεγα να το αποφύγεις. Σήμερα που αποσυνδέθηκε δεν πρέπει να μείνεις εκτός. Το ΤΕΕ είναι εντελώς διαφορετική φάση -και μόνο γιατί καλώς ή κακώς δίνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος- από όλα τα υπόλοιπα επιμελητήρια τα οποία κατανοώ ότι είναι όντως άχρηστα.

Επεξ/σία από theopan
Δημοσ.

Άχρηστο και το TEE είναι. Στα λέει ένας άνθρωπος που είναι κοντά στα 20 χρόνια εγγεγραμμένος..
Σε αυτό που γράφουν παραπάνω, υπάρχει αρκετή δόση αλήθειας : πληρώνουμε την άδεια άσκησης επαγγέλματος; Γιατί από ηλεκτρονικές υπηρεσίες και παροχές, άστο καλύτερα. Συστήματα που υπολειτουργουν, κάτι email χωρίς φίλτρα που τα έχει η Σάρα και η Μάρα και σου έρχονται συνεχώς πολλά και διάφορα και ούτω καθεξής.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν όντως μπορούμε να αποφύγουμε το 65άρι του ΤΕΕ θα ήταν πολύ καλή περίπτωση.

Είμαι όλα τα χρόνια (21-22)  Ιδ.Υπάλληλος και δεν έχω κάνει ποτέ χρήση καμίας υπηρεσίας του.

Χωρίς όμως να παραδώσουμε την άδεια.

Επεξ/σία από EchiDNA
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 8/12/2023 στις 1:41 ΜΜ, theopan είπε

Να γραφτείς στο ΤΕΕ. Η συνδρομή είναι 45-55-65€ το μέγιστο μετά από κάποια χρόνια ανά έτος. Ασήμαντο ποσό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.  Μηχανικός που δεν είναι μέλος ΤΕΕ απλά δεν είναι μηχανικός. Όλες οι ειδικότητες πλέον χρειάζονται (ή θα χρειαστούν κάποια στιγμή) τις ηλεκτρονικές -έστω μόνο- υπηρεσίες του ΤΕΕ. Πριν από 5-6 χρόνια που ίσχυε η ασφάλιση ιδιότητας θα σου έλεγα να το αποφύγεις. Σήμερα που αποσυνδέθηκε δεν πρέπει να μείνεις εκτός. Το ΤΕΕ είναι εντελώς διαφορετική φάση -και μόνο γιατί καλώς ή κακώς δίνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος- από όλα τα υπόλοιπα επιμελητήρια τα οποία κατανοώ ότι είναι όντως άχρηστα.

Δεν είναι μόνο η συνδρομή το θέμα. Τα 40 ευρω το χρόνο αδιάφορα όντως. Είναι και η ασφαλιστική εισφορά για το ταμείο της σύνταξης που δεν θα πάρω ποτέ που είναι για μένα ένα σεβαστό ποσό. Προτιμώ να τα κάνω εγώ ό,τι θέλω παρά να τα δίνω στο ΤΕΕ μήπως και αν πάρω σύνταξη. Που στην τελική πόσα ταμεία συντάξεων έχουν αδειάσει και έχουν σκάσει κανονιές εκατομμυρίων; Ποιος μου εγγυάται εμένα ότι θα είναι εκεί το ταμείο όταν φτάσω εγω τα 70; Τα θεωρώ δανεικά και αγύριστα

Στις 8/12/2023 στις 1:41 ΜΜ, theopan είπε

Μηχανικός που δεν είναι μέλος ΤΕΕ απλά δεν είναι μηχανικός.

Όπως προείπα, δεν ασκώ το επάγγελμα του μηχανικού και πέρα απο τον πολύ τυπικό για μένα τίτλο δεν θεωρώ ότι είμαι μηχανικός. Είμαι "Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής", το οποίο σε κάνει μηχανικό από σπόντα και στην πραγματικότητα δεν μαθαίνεις καμία μηχανική. Δεν μπορείς να προσφέρεις κάτι στον κλάδο αυτό. Οπότε το να πληρώνω κερατιάτικα για να λέγομαι μηχανικός ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνω είναι να γράφω κώδικα απο μια καφετέρια δεν έχει νόημα.

Επεξ/σία από tonyz21
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, tonyz21 είπε

Δεν είναι μόνο η συνδρομή το θέμα. Τα 40 ευρω το χρόνο αδιάφορα όντως. Είναι και η ασφαλιστική εισφορά για το ταμείο της σύνταξης που δεν θα πάρω ποτέ που είναι για μένα ένα σεβαστό ποσό. Προτιμώ να τα κάνω εγώ ό,τι θέλω παρά να τα δίνω στο ΤΕΕ μήπως και αν πάρω σύνταξη. Που στην τελική πόσα ταμεία συντάξεων έχουν αδειάσει και έχουν σκάσει κανονιές εκατομμυρίων; Ποιος μου εγγυάται εμένα ότι θα είναι εκεί το ταμείο όταν φτάσω εγω τα 70; Τα θεωρώ δανεικά και αγύριστα

Όπως προείπα, δεν ασκώ το επάγγελμα του μηχανικού και πέρα απο τον πολύ τυπικό για μένα τίτλο δεν θεωρώ ότι είμαι μηχανικός. Είμαι "Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής", το οποίο σε κάνει μηχανικό από σπόντα και στην πραγματικότητα δεν μαθαίνεις καμία μηχανική. Δεν μπορείς να προσφέρεις κάτι στον κλάδο αυτό. Οπότε το να πληρώνω κερατιάτικα για να λέγομαι μηχανικός ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνω είναι να γράφω κώδικα απο μια καφετέρια δεν έχει νόημα.

Κάνεις λάθος στην 1η παράγραφο. Έχουν αλλάξει τα πράγματα εδώ και 3-4 χρόνια. ΤΣΜΕΔΕ δεν υπάρχει πια παρά μόνο ΕΦΚΑ και η "ασφάλιση ιδιότητας" που υπήρχε παλιά (και σήμαινε "μέλος ΤΕΕ= υποχρεωτικές ασφ. εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ") δεν υφίσταται. Κλείνεις δραστηριότητα στη ΔΟΥ σου; Δεν υπάρχει ασφαλιστική εισφορά. Είσαι μισθωτός; Πληρώνει την εισφορά του ΕΦΚΑ ο εργοδότης σου.

Διαφωνώ και με τη 2η παράγραφό σου ("μηχανική" δεν είναι μόνο τα "μπετά") αλλά αν νιώθεις έτσι εμένα μου περισσεύει. Πάντως νομίζω θα έρθει η στιγμή που θα θεωρήσει αυτονόητο κάποιος μελλομντικός εργοδότης σου ότι θα πρέπει να είσαι και μέλος ΤΕΕ για διάφορους λόγους.

Επεξ/σία από theopan
Δημοσ.
32 λεπτά πριν, theopan είπε

Κάνεις λάθος στην 1η παράγραφο. Έχουν αλλάξει τα πράγματα εδώ και 3-4 χρόνια. ΤΣΜΕΔΕ δεν υπάρχει πια παρά μόνο ΕΦΚΑ και η "ασφάλιση ιδιότητας" που υπήρχε παλιά (και σήμαινε "μέλος ΤΕΕ= υποχρεωτικές ασφ. εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ") δεν υφίσταται. Κλείνεις δραστηριότητα στη ΔΟΥ σου; Δεν υπάρχει ασφαλιστική εισφορά. Είσαι μισθωτός; Πληρώνει την εισφορά του ΕΦΚΑ ο εργοδότης σου.

Δεν σε πιάνω εδώ. Απο ότι με ενημέρωσε η λογίστρια, απο τη στιγμή που είμαι μέλος στο ΤΕΕ θα πληρώνω παραπάνω εισφορά. Τι εννοεις δεν υφίσταται υποχρεωτική εισφορά; Με ρωτάει κάποιος αν θέλω ή όχι;

35 λεπτά πριν, theopan είπε

Διαφωνώ και με τη 2η παράγραφό σου ("μηχανική" δεν είναι μόνο τα "μπετά") αλλά αν νιώθεις έτσι εμένα μου περισσεύει. Πάντως νομίζω θα έρθει η στιγμή που θα θεωρήσει αυτονόητο κάποιος μελλομντικός εργοδότης σου ότι θα πρέπει να είσαι και μέλος ΤΕΕ για διάφορους λόγους.

Δεν είπα ότι μηχανική είναι μόνο τα μπετά. Αλλά όταν μαθαίνω τα ίδια και παράγω το ίδιο έργο με έναν τυπα που απλά είδε 10 ανοιχτα μαθήματα στο udemy, μάλλον δεν μπορώ να θεωρούμαι μηχανικός όπως κάποιος που σηκώνει σπίτια. Και εννοείται απο τη στιγμή που παράγω το ίδιο έργο με τον εν λόγω απόφοιτο udemy, δεν βρίσκω το λόγο να πληρώνω παραπάνω απο ότι εκείνος. Ούτε μου περισσεύουν, ούτε τα δουλέψαμε μαζί με το τεχνικό επιμελιτήριο. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, tonyz21 είπε

Δεν σε πιάνω εδώ. Απο ότι με ενημέρωσε η λογίστρια, απο τη στιγμή που είμαι μέλος στο ΤΕΕ θα πληρώνω παραπάνω εισφορά. Τι εννοεις δεν υφίσταται υποχρεωτική εισφορά; Με ρωτάει κάποιος αν θέλω ή όχι;

Δεν είπα ότι μηχανική είναι μόνο τα μπετά. Αλλά όταν μαθαίνω τα ίδια και παράγω το ίδιο έργο με έναν τυπα που απλά είδε 10 ανοιχτα μαθήματα στο udemy, μάλλον δεν μπορώ να θεωρούμαι μηχανικός όπως κάποιος που σηκώνει σπίτια. Και εννοείται απο τη στιγμή που παράγω το ίδιο έργο με τον εν λόγω απόφοιτο udemy, δεν βρίσκω το λόγο να πληρώνω παραπάνω απο ότι εκείνος. Ούτε μου περισσεύουν, ούτε τα δουλέψαμε μαζί με το τεχνικό επιμελιτήριο. 

Παλιά (μέχρι το 2018 θυμήθηκα τώρα) υπήρχε απόλυτη σύνδεση της ιδιότητας του μηχανικού (μέλους ΤΕΕ) με την ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ δούλευε-δε δούλευε. Και ποτέ να μην είχε κάνει έναρξη δραστηριότητας ("βιβλία") και να είχε κάνει και να τη διέκοπτε οι ασφαλιστικές εισφορές χρεώνονταν κανονικά. Αυτό λοιπόν σταμάτησε. Τώρα το τι εννοεί η λογίστριά σου δεν το ξέρω. Μπορεί να λέει για κάποιο ποσό επιπλέον (κάπου 70€ το μήνα για επικουρική σύνταξη για τους ελ. επαγγελματίες) αλλά δεν ξέρω αν, τι και πως ισχύει για μισθωτούς. Δεν ξέρω καν αν μπορείς να τα γλιτώσεις αυτά εφόσον έχεις δίπλωμα πολυτεχνείου εκτός κι αν προσλαμβάνεσαι σε όλο τον υπόλοιπο εργασιακό σου βίο σαν "υπάλληλος γραφείου". Επίσης χωρίς ΤΕΕ ξεχνάς προκηρύξεις (διορισμού) δημοσίου για την ειδικότητά σου όπως και συμμετοχή σε μελέτες και έργα δημοσίου σε ομάδες ιδιωτικών εταιριών/αναδόχων. Αυτό εννοώ με το "δεν είσαι μηχανικός χωρίς ΤΕΕ".

Επεξ/σία από theopan
Δημοσ.
8 ώρες πριν, theopan είπε

Παλιά (μέχρι το 2018 θυμήθηκα τώρα) υπήρχε απόλυτη σύνδεση της ιδιότητας του μηχανικού (μέλους ΤΕΕ) με την ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ δούλευε-δε δούλευε. Και ποτέ να μην είχε κάνει έναρξη δραστηριότητας ("βιβλία") και να είχε κάνει και να τη διέκοπτε οι ασφαλιστικές εισφορές χρεώνονταν κανονικά. Αυτό λοιπόν σταμάτησε. Τώρα το τι εννοεί η λογίστριά σου δεν το ξέρω. Μπορεί να λέει για κάποιο ποσό επιπλέον (κάπου 70€ το μήνα για επικουρική σύνταξη για τους ελ. επαγγελματίες) αλλά δεν ξέρω αν, τι και πως ισχύει για μισθωτούς. Δεν ξέρω καν αν μπορείς να τα γλιτώσεις αυτά εφόσον έχεις δίπλωμα πολυτεχνείου εκτός κι αν προσλαμβάνεσαι σε όλο τον υπόλοιπο εργασιακό σου βίο σαν "υπάλληλος γραφείου". Επίσης χωρίς ΤΕΕ ξεχνάς προκηρύξεις (διορισμού) δημοσίου για την ειδικότητά σου όπως και συμμετοχή σε μελέτες και έργα δημοσίου σε ομάδες ιδιωτικών εταιριών/αναδόχων. Αυτό εννοώ με το "δεν είσαι μηχανικός χωρίς ΤΕΕ".

Μάλλον, στις εισφορές ασθενείας, ΟΑΕΔ, επικουρικό κλπ αναφέρεται ο @tonyz21

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...