louben Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Γεια χαρά σε όλους. Οι γονείς μου αγόρασαν ένα διαμέρισμα το 1971 στον Πειραιά σε νεόκτιστη (τότε) οικοδομή. Ένα χρόνο μετά (το 1972) ο πατέρας μου έκλεισε μέρος της βεράντας , μετατρέποντας το σε δωμάτιο. Η βεράντα συνεχίζονταν και στο διπλανο διαμέρισμα το οποίο και είχε κατοικηθεί πριν εμεις μπούμε. Με τους γείτονες ειχαμε ανέκαθεν αγαστές σχέσεις μέχρι που φύγαμε. Τελη της δεκαετίας του 80 φύγαμε από το διαμέρισμα και μετακομίσαμε εκτός Αθηνών όπου και μένω. Το διαμέρισμα αυτό πέρασε σε εμένα (κυριότητα) ενώ την επικαρπία την έχει ο πατέρας μου ο οποίος είναι εν ζωη. Πρίν δυο χρόνια ξεκίνησα τη διαδικασία τακτοποίησης της παράβασης. Εδώ και πάνω απο ένα χρόνο όμως έχουμε κολλήσει στο εξής. Στις κατόψεις δεν φαίνονται όυτε τα τετραγωνικά του μπαλκονιού ούτε που τελειώνει το μπαλκόνι του ενός και αρχίζει του άλλου. Αρχικά η πολιτικός μηχανικός που το ανέλαβε μου είπε ότι χρειάζεται συμβολαιογράφο. Απευθύνθηκα σε πολλούς (πάνω απο 10) αλλά λόγω του περίεργου της υπόθεσης ( και πιθανώς χαμηλού κόστους αφου ο χρόνος των συμβολαιογράφων είναι κατά κανόνα χρυσάφι) δεν ασχολήθηκε κανείς. Με τα πολλά βρήκα την κόρη αυτού που είχε κάνει τα συμβόλαια (και έχει πάρει το αρχείο του). Καταλήξαμε ότι χρειάζονται διόρθωση τα τετραγωνικά στην αποδοχή κληρονομιάς ( η οποία ανέφερε τα τετραγωνικά του συμβολαίου) και ενώ αρχικά με διαβεβαίωσε ότι μπορούσε να το αναλάβει αυτή τελικά με παρέπεμψε εκ νέου στην πολιτικό μηχανικό. Πλέον η τελευταία ισχυρίζεται ότι κατά την κατασκευή του δωματίου μπήκαμε στο μπαλκόνι του γείτονα. Της εξήγησα ότι είναι αδύνατόν αφού το διπλανο διαμέρισμα κατοικούνταν ήδη. Να επισημανθεί ότι το διπλανό διαμέρισμα έχει πωληθεί σε νέο ιδιοκτήτη και ότι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες έχουν αποβιώσει. Σαν λύση μου πρότεινε να απευθυνθώ στο νέο ιδιοκτήτη και να ζητήσω, αν κατάλαβα καλά, βεβαίωση ότι τα τετραγωνικά είναι οκ και αποδέχεται την υπάρχουσα κατάσταση. Σε δικηγόρο που απευθύνθηκα μου είπε όμως ότι η εν λόγω κίνηση εγκυμονεί κινδύνους αφου αν ο νέος ιδιοκτήτης είναι κακοπροαίρετος μπορεί να εγείρει διαφόρων τύπου αξιώσεις. Το σπίτι είναι παλιο, δεν σκοπεύω να το πωλήσω απλά επειδη προτίθεμαι να προχωρήσω σε γονική παροχή θα επιθυμούσα να το παραδώσω στο παιδί μου καθαρό και να μην ταλαιπωρείται.
Basilhs23___ Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Με το συμπαθειο. Κοντεψε να με πιάσει πονοκέφαλος μόνο και μόνο από το μπλέξιμο σε αυτή την ιστορία. Κατανοητό ότι θες να τα δώσεις όλα έτοιμα και καθαρά στο παιδί σου. Στην θέση σου. Θα έβρισκα άλλον πολιτικό μηχανικό μήπως και μου πει κάτι διαφορετικό από ότι σου είπε ο πρώτος με συνέπεια λιγότερο μπλέξιμο. Θα τα άφηνα όλα έτσι και θα κοιτούσα αν βελτιώθηκε κάτι στην κατάσταση μετά από κάποια χρόνια. Η στην τελικη μην κάνεις γονική παροχή και άσε το παιδί να κάνει αποδοχή κληρονομιάς όταν θα έρθει η ώρα. Γλιτώνει θέματα με ηλεκτρονικές ταυτότητες και τακτοποίηση αυθαιρεσιων στην αποδοχή, θα τα βρει μπροστά μόνο αν πουλήσει η μεταβιβάζει το ακίνητο. Έχει ένα γιγαντιαίο μπλέξιμο ολη αυτή η ιστορία που κατ' εμέ δεν αξίζει να χαλάσεις χρόνο και ψυχολογία. Μπορεί σε αρκετά χρόνια μετά κάτι να έχει αλλάξει - βελτιωθεί και να κάνεις την τακτοποίηση των παραβασεων με λιγότερη ταλαιπωρία. Άκρη δεν βάζει κανένας μας με όλα αυτά που περιγράφεις, ουσιαστικά αδιέξοδο με εμπόδια από παντού.
louben Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Πολιτικό μηχανικό μόνο εξ αποστάσεως γιατί όπως προανέφερα είμαι εκτός Αθηνών. Και αυτή που βρήκα εξ αποστάσεως τη βρήκα. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ασύλληπτη ταλαιπωρία με μηδενικό ουσιαστικά αντίκρισμα αφού δεν θέλω να πωλήσω το σπίτι. Ηλπιζα μήπως εύρισκα κάποια λύση για α παραδώσω το ακίνητο στο παιδι μου καθαρό. Αλλά έτσι όπως έχει η κατάσταση δεν το βλέπω.... 1
kirileman Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Δεν κατάλαβα, έχω μόλις έρθει και από μπάνιο. Εκτός από τη δική σας βεράντα, έχετε κλείσει και τμήμα της βεράντας του διπλανού;
andreaspA Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 1 ώρα πριν, Basilhs23___ είπε Θα τα άφηνα όλα έτσι και θα κοιτούσα αν βελτιώθηκε κάτι στην κατάσταση μετά από κάποια χρόνια. Η στην τελικη μην κάνεις γονική παροχή και άσε το παιδί να κάνει αποδοχή κληρονομιάς όταν θα έρθει η ώρα. Γλιτώνει θέματα με ηλεκτρονικές ταυτότητες και τακτοποίηση αυθαιρεσιων στην αποδοχή, θα τα βρει μπροστά μόνο αν πουλήσει η μεταβιβάζει το ακίνητο. Οχι πια. τακτοποιεις αυθαιρεσιες για να γραψεις συμβολαια πια, ακομα και στην κληρονομια. 1 1
louben Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 15 ώρες πριν, kirileman είπε Δεν κατάλαβα, έχω μόλις έρθει και από μπάνιο. Εκτός από τη δική σας βεράντα, έχετε κλείσει και τμήμα της βεράντας του διπλανού; Αυτο υποστηρίζει η πολιτικός μηχανικος το οποιο δεν ισχυει. Της είπα να κάνει αντιπαραβολη με τα τετραγωνικα των βεραντων των δυο διαμερισμάτων αλλα μου είπε ότι στα σχέδια δεν αναγράφονται. 14 ώρες πριν, andreaspA είπε Οχι πια. τακτοποιεις αυθαιρεσιες για να γραψεις συμβολαια πια, ακομα και στην κληρονομια. Η συμβολαιογράφος αντιθέτως υπονοησε το αντίθετο να αφήασω δηλαδή τη διαδικασία ως έχει και να προχωρήσω σε διαθήκη. ΚΑι οντως αν αφήσω κληρονομια στο παιδι μου με αυθαιρεσίες τι γίνεται; Τις τακτοποιει για να κάνει αποδοχη; Και αν ναι τι γινεται αν δεν τις τακτοποιησει;
famas Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 14 ώρες πριν, andreaspA είπε Οχι πια. τακτοποιεις αυθαιρεσιες για να γραψεις συμβολαια πια, ακομα και στην κληρονομια. Από πότε ; Σε Αποδοχή του 2022 δεν χρειάστηκε κάτι τέτοιο.
mihanikos1 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 4 ώρες πριν, louben είπε Αυτο υποστηρίζει η πολιτικός μηχανικος το οποιο δεν ισχυει. Της είπα να κάνει αντιπαραβολη με τα τετραγωνικα των βεραντων των δυο διαμερισμάτων αλλα μου είπε ότι στα σχέδια δεν αναγράφονται. Η συμβολαιογράφος αντιθέτως υπονοησε το αντίθετο να αφήασω δηλαδή τη διαδικασία ως έχει και να προχωρήσω σε διαθήκη. ΚΑι οντως αν αφήσω κληρονομια στο παιδι μου με αυθαιρεσίες τι γίνεται; Τις τακτοποιει για να κάνει αποδοχη; Και αν ναι τι γινεται αν δεν τις τακτοποιησει; λιγο δυσκολο μου ακουγεται να μην γραφει διαστασεις στα μπαλκονια. Αλλα απο την αλλη ας υποθεσουμε οτι δεν γραφει καπου διαστασεις, αυτη που στηριζει τοτε το γεγονος οτι εχετε κλεισει και μερος της βεραντας του γειτονα? 1
kirileman Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 4 hours ago, louben said: Αυτο υποστηρίζει η πολιτικός μηχανικος το οποιο δεν ισχυει. Της είπα να κάνει αντιπαραβολη με τα τετραγωνικα των βεραντων των δυο διαμερισμάτων αλλα μου είπε ότι στα σχέδια δεν αναγράφονται. Πόσο δύσκολο είναι να φέρεις την αυθαιρεσία σου στο κοινό όριο, όπου κι αν είναι αυτό; Θα κατεδαφίσεις 1 μέτρο, μισό;
louben Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 1 ώρα πριν, mihanikos1 είπε λιγο δυσκολο μου ακουγεται να μην γραφει διαστασεις στα μπαλκονια. Αλλα απο την αλλη ας υποθεσουμε οτι δεν γραφει καπου διαστασεις, αυτη που στηριζει τοτε το γεγονος οτι εχετε κλεισει και μερος της βεραντας του γειτονα? Το υποθετει με τη λογική οτι θεωρητικα το μπαλκονι ειναι προέκταση του σαλονιου και πάει (το μπαλκονι) 1 μέτρο προς το γείτονα. Δεν έχω αντίρρηση να γίνει οποιαδήποτε μεταβολή . Απλά το σπίτι επι του παρόντος κατοικείται από ηλικιωμένη κυρία και οποιαδήποτε παρέμβαση (επι του παρόντος) δεν είναι εφικτή.
Basilhs23___ Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Βρες άλλον μηχανικό και μην σκοτιζεσαι με τον παλαιό. Ειδάλλως άστα όλα έτσι όπως είναι. Η κάνε καμιά νέα προσπάθεια σε μερικά χρόνια μετά. Υπάρχει γενικά μεγαλη ταλαιπωρία για να μεταβιβασεις ακίνητο, αλλά όλες οι αυθαιρεσίες τακτοποιουνται αρκεί να έχεις τα λεφτά. Να ξέρεις ότι τα τμ σε ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη θα αυξηθούν μετά. Τώρα αυτό το θέμα που έχεις μπλέξει εσύ και σε όποιον επαγγελματία να αποτανθεις βρίσκεις πόρτες, δεν είναι καθόλου σύνηθες. Διαθηκη για την κληρονομιά μπορείς να αφήσεις χωρίς κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα θα είναι μετά στο παιδί σου.
thunderstorm Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Λάθος post σε λάθος forum (φιλικά και καλοπροαίρετα). Εδώ θα πάρεις απαντήσεις κυρίως που προέρχονται από προσωπικές εμπειρίες και όχι νομοθεσίες, και η περίπτωση σου είναι κάπως πολύπλοκη... Το μπαλκόνι δεν είναι κύριος ή βοηθητικός χώρος, άρα η αυθαίρετη επέκταση έχει γίνει σε κοινόχρηστο χώρο. Το μπαλκόνι δεν "ανήκει" σε κάποιον ούτε η χρήση είναι υποχρεωτικά από αυτόν που έχει τη χρήση από τον τοίχο και μέσα, άρα το "έχεις μπει στο μπαλκόνι του γείτονα", μάλλον θα έλεγα ότι είναι άστοχο, εκτός και αν προκύπτει από τα σχέδια της άδειας. Θα πρότεινα τακτοποίηση (φτηνή διαδικασία καθώς είναι η αυθαιρεσία πριν το 1975) και διόρθωση της αποδοχής κληρονομιάς με αυτά τα τ.μ. Κανονικά θα πρέπει να γίνει και τροποποίηση της οριζόντιας μαζί με τον αντίστοιχο πίνακα χιλιοστών, αλλα αυτό δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι καθώς εμπλέκονται και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να εμπλακεί μηχανικός και νομικός. Καλή υπομονή!!
mihanikos1 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 1 ώρα πριν, thunderstorm είπε Λάθος post σε λάθος forum (φιλικά και καλοπροαίρετα). Εδώ θα πάρεις απαντήσεις κυρίως που προέρχονται από προσωπικές εμπειρίες και όχι νομοθεσίες, και η περίπτωση σου είναι κάπως πολύπλοκη... Το μπαλκόνι δεν είναι κύριος ή βοηθητικός χώρος, άρα η αυθαίρετη επέκταση έχει γίνει σε κοινόχρηστο χώρο. Το μπαλκόνι δεν "ανήκει" σε κάποιον ούτε η χρήση είναι υποχρεωτικά από αυτόν που έχει τη χρήση από τον τοίχο και μέσα, άρα το "έχεις μπει στο μπαλκόνι του γείτονα", μάλλον θα έλεγα ότι είναι άστοχο, εκτός και αν προκύπτει από τα σχέδια της άδειας. Θα πρότεινα τακτοποίηση (φτηνή διαδικασία καθώς είναι η αυθαιρεσία πριν το 1975) και διόρθωση της αποδοχής κληρονομιάς με αυτά τα τ.μ. Κανονικά θα πρέπει να γίνει και τροποποίηση της οριζόντιας μαζί με τον αντίστοιχο πίνακα χιλιοστών, αλλα αυτό δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι καθώς εμπλέκονται και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να εμπλακεί μηχανικός και νομικός. Καλή υπομονή!! απο ποτε το μπαλκονι ειναι κοινοχρηστος χωρος?
Basilhs23___ Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 1 ώρα πριν, thunderstorm είπε Λάθος post σε λάθος forum (φιλικά και καλοπροαίρετα). Εδώ θα πάρεις απαντήσεις κυρίως που προέρχονται από προσωπικές εμπειρίες και όχι νομοθεσίες, και η περίπτωση σου είναι κάπως πολύπλοκη... Το μπαλκόνι δεν είναι κύριος ή βοηθητικός χώρος, άρα η αυθαίρετη επέκταση έχει γίνει σε κοινόχρηστο χώρο. Το μπαλκόνι δεν "ανήκει" σε κάποιον ούτε η χρήση είναι υποχρεωτικά από αυτόν που έχει τη χρήση από τον τοίχο και μέσα, άρα το "έχεις μπει στο μπαλκόνι του γείτονα", μάλλον θα έλεγα ότι είναι άστοχο, εκτός και αν προκύπτει από τα σχέδια της άδειας. Θα πρότεινα τακτοποίηση (φτηνή διαδικασία καθώς είναι η αυθαιρεσία πριν το 1975) και διόρθωση της αποδοχής κληρονομιάς με αυτά τα τ.μ. Κανονικά θα πρέπει να γίνει και τροποποίηση της οριζόντιας μαζί με τον αντίστοιχο πίνακα χιλιοστών, αλλα αυτό δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι καθώς εμπλέκονται και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να εμπλακεί μηχανικός και νομικός. Καλή υπομονή!! Δεν ειναι όλα τα στοιχεία ενός μπαλκονιού κοινόχρηστος χωρος. Για ορισμένα θέματα όμως απαιτείται η άδεια της ΓΣ αν θες να κάνεις κάτι. Αυτά που προτείνεις για την τακτοποίηση και η συνδρομή μηχανικού και νομικού, είναι και αυτά ακριβώς που έκανε και προσπάθησε ο ts, αλλά πέφτει μπροστά σε τοίχο....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα