d4mage Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Θα χρειαστώ ένα νέο PC και πιο συγκεκριμένα, καθαρά για εμπορική τιμολόγηση. Αυτή τη στιγμή τρέχω 3 διαφορετικά εμπορικά προγράμματα και δουλεύω κανονικά όμως με γονατίζουν λίγο οι κάμερες. Τα προγράμματα δεν απαιτούν high end hardware όμως τερματίζει και ο επεξεργαστής άλλα και η ραμ. Για να καταλάβετε αυτή τη στιγμή τρέχω με: ΜΟΒΟ: ASUS H97M-E CPU: Celeron G1840 2.80GHz, RAM: 4GB όπου τα 3.88GB είναι σε μόνιμη χρήση PSU: Thermaltake Humburg 530W SSD: SAMSUNG 850 EVO 250GB HDD: X2 τους αλλάζω ανά δύο χρόνια για backup MONITOR: Philips 193v 18,5" ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ: Δεν με νοιάζουν έχω δυο τρία φθηνά keyboard - mouse. TO PC δουλεύει 24/24 - 7/7 μαζί με ups και σοβαρά πολύμπριζα. Τι θέλω εγώ τώρα; Αρχικά σκέφτηκα να ανεβάσω το δικό μου σύστημα στην επιχείρηση και να αναβαθμίσω ένα gaming για εμένα, όμως ήδη μετράει αρκετά χρονάκια ζωής και ναι μεν ο 6500 και μια xyper X 2133 θα ήταν ΥΠΕΡΚΑΛΟ σύστημα για τις δουλειές που θέλω να κάνω άλλα θα με τρώει το γεγονός πως λόγο χρονολογίας λίγο παλιό, λίγο να μην χρειαστεί να αναβαθμίσω κάτι σε περίπτωση προβλήματος... άσε που δεν έχω χρόνο να παίξω και τίποτα άρα τζάμπα λεφτά. Θέλω ένα απλό και ίσως πρακτικό κουτί άλλα δεν ξέρω αν αξίζει να αναβαθμίσω σε MINI tower ή να πάω πάλι σε MIDI. Θέλω σίγουρα INTEL με on board graphics, RAM 16GB και για main σκληρό έχω αμφιβολίες για την αξιοπιστία του M2 σε σχέση με τον SSD. τροφοδοτικό μπορώ να κρατήσω και το 530 που ήδη έχω άλλα αν αγοράσω σίγουρα όχι κάτω από 530W, monitor θα κουμπώσω ένα 24άρι που έχω και θα πάρω ένα 27άρι για μένα. Θα ήθελα μια γνώμη διότι έχω χρόνια να ασχοληθώ με στήσιμο και έχουν αλλάξει πολλές γενιές και ιδίως για τους επεξεργαστές που εκεί με ενδιαφέρει περισσότερο η αξιοπιστία κάποιας συγκεκριμένης σειρά, δοκιμές χρηστών κλπ. Τώρα σε μπάτζετ τι να πω, χωρίς γραφικών, monitor, HDD δεν ξέρω κάνα 500άρι; Λιγότερο; Όσο μπορεί να περιοριστεί καλό θα μου κάνει μη βγω και OVERKILL για την έκδοση ορισμένων παραστατικών. To στήσιμο θα γίνει από εμένα, θα προτιμούσα από ένα κατάστημα όλα μαζί. Ευχαριστώ και αν ξέχασα να αναφέρω κάτι το συμπληρώνω. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους. Επεξ/σία 24 Ιουνίου 2023 από d4mage
nickol-us Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Βασικά μπορείς να κάνεις αναβάθμιση το υπάρχων σύστημα με πολύ λίγα λεφτά. Με ένα i5 και ραμ (εκτιμώ >100€) θα πάρει τρομερές ανάσες και θα κάνει οτι χρειάζεσαι αβάδιστα-αβίαστα... Σε σημερινό σύστημα, σε τρομερά λεφτά χρήματα και vfm είναι ο 5600g της AMD. Εξαπύρηνος και με πολύ δυνατά ενσωματωμένα, ικανά ακόμα και ορισμένα παιχνίδια σε 1080p. Αυτά απλά θεωρώ οτι οφείλω να στα πω Σε Intel που ζητάς με ενσωματωμένα γραφικά, η πρώτη πιο οικονομική επιλογή που θα άξιζε να δεις είναι ο i3-10100. 4c/8t είναι υπέραρκετος για τη χρήση που ζητάς. Επειδή τον θεωρώ κάπως ξεπερασμένο και με περιορισμός στις επιλογές μητρικών θα προσπεράσω τη πρόταση αυτή. Επόμενη και πιο καλή μάλλον επιλογή i3-12100. 4c/8t επίσης, τρομερά δυνατότερος και πιο σύγχρονος. Για την χρήση που ζητάς δε θα έβαζά κάτι περισσότερο από https://www.skroutz.gr/s/34032317/Gigabyte-H610M-H-DDR4-rev-1-0-Motherboard-Micro-ATX-με-Intel-1700-Socket.html για μητρική. Αν νομίζεις οτι θες κάτι καλύτερο και ικανό για ενδεχώμενη μελλοντική αναβάθμιση, τότε θα πρέπει να πας σε b760 chipset, με την τιμή μιας κάπως σοβαρής μητρικής να ξεκινάει στα 95+€ https://www.skroutz.gr/s/40237515/Gigabyte-B760M-DS3H-DDR4-rev-1-0-Motherboard-Micro-ATX-με-Intel-1700-Socket.html Για μνήμη, θεωρώ "κακή" επιλογή πλέον τα 16gb και αυτό όχι για θέμα ποσότητας αλλά λόγω των σημερινών τιμών των ddr4 μνημών. Μια χαρά κιτάκια και πολυδουλεμένα 16gb - 32gb αν θες να εξοικονομίσεις και το τελευταίο ευρώ, θα μπορούσες να κοιτάξεις τις - αντίστοιχες σε χαρακτηριστικά - aegis Για βασικό σκληρό, ένας gen3 500gb nvme, υπερταχύτατοι, χωρίς καλώδια και σε "αστεία" πλέον τιμή https://www.skroutz.gr/s/32276768/Western-Digital-Blue-SN570-SSD-500GB-M-2-NVMe-PCI-Express-3-0-WDS500G3B0C.html Μένει τροφοδοτικό και κουτί. Το μέγεθος του κουτιού είναι θέμα γούστου αλλά και διαθέσιμου χώρου. Μπορείς να δεις μικρά σχετικά κουτιά(πχ), όπου χωρούν m-atx μητρικές και είναι αρκετά μαζεμένα. Αν πας σε itx νομίζω θα ανέβεις αρκετά σε κόστος κι αν δεν είναι επιτακτική ανάγκη λόγω χώρου, θα το ακριβοπληρώσεις άδικα. Σε τροφοδοτικό, τίποτε άλλο από gold αφού λες οτι το μηχάνημα δουλεύει ασταμάτητα. 400w, υπεραρκετό και οικονομικό https://www.skroutz.gr/s/16369140/Be-Quiet-Pure-Power-11-400W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Wired-80-Plus-Gold.html Θα έχει νόημα να δεις από 550w και πάνω μόνο σε περίπτωση που βλέπεις το ενδεχόμενο να φορτώσεις κάποια κάρτα γραφικών στο μέλλον. Τώρα για ένα κατάστημα που περιέχει τα παραπάνω στις καλύτερες τιμές...; Ξεκίνα ψάξιμο σε σκρουτζ, bestprice και δες τι παίζει. Foxstore, quickshop, jmctech, mgmanager συνήθως είναι κοντά στις χαμηλότερες τιμές, με σχετικά κοντινές διαθεσιμότητες (4-10 μέρες) και αρκετά μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Αναμένεις διαφορετικές ή συμπληρωματικές απόψεις, τα κοιτάς,τα ζυγίζεις κι είμαστε εδώ να συζητήσουμε όποιες απορίες. Επεξ/σία 24 Ιουνίου 2023 από nickol-us 1
nikos1982 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 εγω θα κοιταζα σε 4770/4790 εχουν και HT και θα φουλαρα ραμ με λιγοτερα χρηματα απο το να παρεις καινουργιο σετ απ.
d4mage Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 4 ώρες πριν, nickol-us είπε Βασικά μπορείς να κάνεις αναβάθμιση το υπάρχων σύστημα με πολύ λίγα λεφτά. Με ένα i5 και ραμ (εκτιμώ >100€) θα πάρει τρομερές ανάσες και θα κάνει οτι χρειάζεσαι αβάδιστα-αβίαστα... Σε σημερινό σύστημα, σε τρομερά λεφτά χρήματα και vfm είναι ο 5600g της AMD. Εξαπύρηνος και με πολύ δυνατά ενσωματωμένα, ικανά ακόμα και ορισμένα παιχνίδια σε 1080p. Αυτά απλά θεωρώ οτι οφείλω να στα πω Σε Intel που ζητάς με ενσωματωμένα γραφικά, η πρώτη πιο οικονομική επιλογή που θα άξιζε να δεις είναι ο i3-10100. 4c/8t είναι υπέραρκετος για τη χρήση που ζητάς. Επειδή τον θεωρώ κάπως ξεπερασμένο και με περιορισμός στις επιλογές μητρικών θα προσπεράσω τη πρόταση αυτή. Επόμενη και πιο καλή μάλλον επιλογή i3-12100. 4c/8t επίσης, τρομερά δυνατότερος και πιο σύγχρονος. Για την χρήση που ζητάς δε θα έβαζά κάτι περισσότερο από https://www.skroutz.gr/s/34032317/Gigabyte-H610M-H-DDR4-rev-1-0-Motherboard-Micro-ATX-με-Intel-1700-Socket.html για μητρική. Αν νομίζεις οτι θες κάτι καλύτερο και ικανό για ενδεχώμενη μελλοντική αναβάθμιση, τότε θα πρέπει να πας σε b760 chipset, με την τιμή μιας κάπως σοβαρής μητρικής να ξεκινάει στα 95+€ https://www.skroutz.gr/s/40237515/Gigabyte-B760M-DS3H-DDR4-rev-1-0-Motherboard-Micro-ATX-με-Intel-1700-Socket.html Για μνήμη, θεωρώ "κακή" επιλογή πλέον τα 16gb και αυτό όχι για θέμα ποσότητας αλλά λόγω των σημερινών τιμών των ddr4 μνημών. Μια χαρά κιτάκια και πολυδουλεμένα 16gb - 32gb αν θες να εξοικονομίσεις και το τελευταίο ευρώ, θα μπορούσες να κοιτάξεις τις - αντίστοιχες σε χαρακτηριστικά - aegis Για βασικό σκληρό, ένας gen3 500gb nvme, υπερταχύτατοι, χωρίς καλώδια και σε "αστεία" πλέον τιμή https://www.skroutz.gr/s/32276768/Western-Digital-Blue-SN570-SSD-500GB-M-2-NVMe-PCI-Express-3-0-WDS500G3B0C.html Μένει τροφοδοτικό και κουτί. Το μέγεθος του κουτιού είναι θέμα γούστου αλλά και διαθέσιμου χώρου. Μπορείς να δεις μικρά σχετικά κουτιά(πχ), όπου χωρούν m-atx μητρικές και είναι αρκετά μαζεμένα. Αν πας σε itx νομίζω θα ανέβεις αρκετά σε κόστος κι αν δεν είναι επιτακτική ανάγκη λόγω χώρου, θα το ακριβοπληρώσεις άδικα. Σε τροφοδοτικό, τίποτε άλλο από gold αφού λες οτι το μηχάνημα δουλεύει ασταμάτητα. 400w, υπεραρκετό και οικονομικό https://www.skroutz.gr/s/16369140/Be-Quiet-Pure-Power-11-400W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Wired-80-Plus-Gold.html Θα έχει νόημα να δεις από 550w και πάνω μόνο σε περίπτωση που βλέπεις το ενδεχόμενο να φορτώσεις κάποια κάρτα γραφικών στο μέλλον. Τώρα για ένα κατάστημα που περιέχει τα παραπάνω στις καλύτερες τιμές...; Ξεκίνα ψάξιμο σε σκρουτζ, bestprice και δες τι παίζει. Foxstore, quickshop, jmctech, mgmanager συνήθως είναι κοντά στις χαμηλότερες τιμές, με σχετικά κοντινές διαθεσιμότητες (4-10 μέρες) και αρκετά μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Αναμένεις διαφορετικές ή συμπληρωματικές απόψεις, τα κοιτάς,τα ζυγίζεις κι είμαστε εδώ να συζητήσουμε όποιες απορίες. Το να αναβαθμίσω το υπάρχον σύστημα ίσως να είναι ακριβότερη επιλογή διότι μετράει 10 χρόνια ασταμάτητης λειτουργίας και θα έχω πολύ παλιά και πολύ καινούργια parts μέσα στο tower. Νέος επεξεργαστής σε παλιά μητρική δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει. Επίσης σε ένα σύστημα που αλλάζεις μητρική ή επεξεργατή, με τα windows τι γίνεται; Θα δουλεύουν σωστά; Εγώ μια φορά στο ίδιο σύστημα που έτρεχε windows 8.1, έφαγα ένα blue screen μετά από διακοπή ρεύματος και τα windows δεν μπαίνανε ποτέ. Το θέμα είναι πως δεν μπορούσα να πειράξω κάτι σε φάση backup επειδή τρέχουν φορολογικές συσκευές και δεν γινόταν να αλάξουν ημερομηνίες στο σύστημα. Το backup που έχω στους 2 hdd είναι κλώνοι ώστε να μπορέσω να σώσω τα δεδομένα μου σε πιθανή ζημιά. Τότε πήγα ξύλωσα τον δικό μου ssd με windows 10, έβγαλα τον παλιό δίσκο, έβαλα τον καινούργιο και το pc δούλευε χωρίς προβλήματα. Στο κομμάτι της νέας σύνθεσης, τι εννοείς με το "σοβαρή μετρική από 95.00€"; Εγώ εκτός από τις θύρες και το πόσες ram σηκώνει δεν βρίσκω κάτι άλλο. AMD δεν θέλω, σε intel σίγουρα και ναι, από 12της γενιάς τουλάχιστον. Οι ραμ, εντάξει πόσο φθηνότερες ήταν στο παρελθόν; ίσα ίσα ακριβότερες δεν ήταν; Τροφοδοτικό bronze έχω στο παραπάνω σύστημα και μπράβο στην thermaltake έχω άποψη χρήσης δεν με πρόδωσε μέχρι στιγμής σε σχέση με ένα POWER ON μάρκας ούτε 80 plus δεν ήταν, ούτε το έβρισκα στο ίντερνετ που κάηκε και μου γ@μ@σ@ το σύμπαν. Είναι αυτές οι επιλογές των εταιρειών όταν σου δίνουνε εξοπλισμό που κοστίζει φθηνά άλλα τον αγοράζεις ακριβά επειδή δεν γίνεται αλλιώς. Gold έχω στο σπίτι της Corsair άλλα τόση διαφορά να έχουν; Εμένα το μόνο που με ένοιαζε πάντα είναι να είναι απλά 80 plus. Για τον M2 προφανώς και αξίζει λόγο ταχύτητας και διαχείρησης χωρίς καλώδια όμως είναι το ίδιο αξιόπιστος με έναν δίσκο τύπου 2.5" από θέμα αντοχής - αυαισθησίας;
nickol-us Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 4 λεπτά πριν, d4mage είπε Το να αναβαθμίσω το υπάρχον σύστημα ίσως να είναι ακριβότερη επιλογή διότι μετράει 10 χρόνια ασταμάτητης λειτουργίας και θα έχω πολύ παλιά και πολύ καινούργια parts μέσα στο tower. Νέος επεξεργαστής σε παλιά μητρική δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει. Επίσης σε ένα σύστημα που αλλάζεις μητρική ή επεξεργατή, με τα windows τι γίνεται; Θα δουλεύουν σωστά; Σε windows >=10 το σύστημα θα παίξει, λόγω αλλαγή μητρικής πιθανών να χρειαστεί επανενεργοποίηση κλειδιού. Η "σοφή" επιλογή είναι να δεις καινούργιο εφόσον μιλάμε για επαγγελματικό μηχάνημα που έχει βγάλει τα ψωμιά του, νιώθω απλά οτι είναι καλό να έχεις όλες τις εναλλακτικές πριν επιλέξεις που θα πας. 6 λεπτά πριν, d4mage είπε Στο κομμάτι της νέας σύνθεσης, τι εννοείς με το "σοβαρή μετρική από 95.00€"; Εγώ εκτός από τις θύρες και το πόσες ram σηκώνει δεν βρίσκω κάτι άλλο. Πιο "δυνατό" chipset (b760) με πιο καλά vrm(ποιότητα, heatsinks), όπου θα χρειαστούν σε περίπτωση προσθήκης πιο δυνατού επεξεργαστή. Αλλάζουν επίσης και τα io αλλά πιθανώς δε σε ενδιαφέρει αφού μιλάμε για πολύ συγκεκριμένη χρήση. 8 λεπτά πριν, d4mage είπε Οι ραμ, εντάξει πόσο φθηνότερες ήταν στο παρελθόν; ίσα ίσα ακριβότερες δεν ήταν; Οι ddr4 μνήμες έχουν πέσει περίπου στο 50% τις τιμής τους. Στα λεφτά που έπαιρνες ένα μέτριο κιτ 16gb παίρνεις πλέον 32gb. Μια αναζήτηση σε παλαιότερα νήματα με συνθέσεις ή στο ιστορικό τιμών (πχ σκρουτζ) θα πιστοποιήσει οτι λέω. 11 λεπτά πριν, d4mage είπε Τροφοδοτικό bronze έχω στο παραπάνω σύστημα και μπράβο στην thermaltake έχω άποψη χρήσης δεν με πρόδωσε μέχρι στιγμής σε σχέση με ένα POWER ON μάρκας ούτε 80 plus δεν ήταν, ούτε το έβρισκα στο ίντερνετ που κάηκε και μου γ@μ@σ@ το σύμπαν. Είναι αυτές οι επιλογές των εταιρειών όταν σου δίνουνε εξοπλισμό που κοστίζει φθηνά άλλα τον αγοράζεις ακριβά επειδή δεν γίνεται αλλιώς. Gold έχω στο σπίτι της Corsair άλλα τόση διαφορά να έχουν; Εμένα το μόνο που με ένοιαζε πάντα είναι να είναι απλά 80 plus. Είναι ένα πράγμα που μπερδεύουν πολλοί. Πρόσφατα πάλι έκανα μια σχετική ανάλυση περί τι εστί 80+, αν δεν βαριέσαι θα την βρεις εδώ. Το 80+ gold σημαίνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, σε ένα μηχάνημα όπου δουλεύει ασταμάτητα, τα λεφτά του τα φέρνει πίσω 100%. 15 λεπτά πριν, d4mage είπε Για τον M2 προφανώς και αξίζει λόγο ταχύτητας και διαχείρησης χωρίς καλώδια όμως είναι το ίδιο αξιόπιστος με έναν δίσκο τύπου 2.5" από θέμα αντοχής - αυαισθησίας; Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν οτι είναι εξίσου αξιόπιστοι
d4mage Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 3 λεπτά πριν, nickol-us είπε Σε windows >=10 το σύστημα θα παίξει, λόγω αλλαγή μητρικής πιθανών να χρειαστεί επανενεργοποίηση κλειδιού. Η "σοφή" επιλογή είναι να δεις καινούργιο εφόσον μιλάμε για επαγγελματικό μηχάνημα που έχει βγάλει τα ψωμιά του, νιώθω απλά οτι είναι καλό να έχεις όλες τις εναλλακτικές πριν επιλέξεις που θα πας. Πιο "δυνατό" chipset (b760) με πιο καλά vrm(ποιότητα, heatsinks), όπου θα χρειαστούν σε περίπτωση προσθήκης πιο δυνατού επεξεργαστή. Αλλάζουν επίσης και τα io αλλά πιθανώς δε σε ενδιαφέρει αφού μιλάμε για πολύ συγκεκριμένη χρήση. Οι ddr4 μνήμες έχουν πέσει περίπου στο 50% τις τιμής τους. Στα λεφτά που έπαιρνες ένα μέτριο κιτ 16gb παίρνεις πλέον 32gb. Μια αναζήτηση σε παλαιότερα νήματα με συνθέσεις ή στο ιστορικό τιμών (πχ σκρουτζ) θα πιστοποιήσει οτι λέω. Είναι ένα πράγμα που μπερδεύουν πολλοί. Πρόσφατα πάλι έκανα μια σχετική ανάλυση περί τι εστί 80+, αν δεν βαριέσαι θα την βρεις εδώ. Το 80+ gold σημαίνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, σε ένα μηχάνημα όπου δουλεύει ασταμάτητα, τα λεφτά του τα φέρνει πίσω 100%. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν οτι είναι εξίσου αξιόπιστοι Ευχαριστώ πάααρα πολύ για την άμεση ανταπόκριση. Προς απάντηση των RAM κατάλαβα εγώ λάθος. Νόμιζα πως εννοούσες το 16άρι ως 16άρι ακριβότερο, τώρα κατάλαβα ότι η σύγκρηση ήταν ανάμεσα στο 32 άρι. 1
Apaleytos80 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Xeon E3-1265L 45w 8 threads https://www.aliexpress.com/item/4001277014031.html Αλλο ενα 4αρι dim ram και τελος. Οικονομικα βγαινει. Αλλιως νεο συστημα με 5600G η i3.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα