1comment Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Το θέμα αφορά τους γονείς μου και έναν ενοικιαστή. Ο ενοικιαστής είναι στο σπίτι από το 2015. Όταν έληξε το πρώτο μισθωτήριο, έκτοτε οι γονείς μου το ανανεώνουν με ετήσια διάρκεια. Η τελευταία ανανέωση ήταν πέρσι τον Ιούνιο ως φέτος. Θέλω να ρωτήσω, όποιος ξέρει, αν υπάρχει βάσει νόμου ελάχιστη διάρκεια ανανέωσης ή ισχύει όποια διάρκεια συμφωνείται; Γνωρίζω ότι η διάρκεια αρχικής μίσθωσης είναι η 3ετία ασχέτως αν έχει οριστεί μικρότερος χρόνος. Όσο και να έψαξα, δεν βρήκα καμία πληροφορία για το τι ισχύει στις ανανεώσεις μισθωτηρίων, αν υπάρχει κι εδώ η ελάχιστη διάρκεια ή όχι. Ρωτήσαμε δύο δικηγόρους και λάβαμε δύο διαφορετικές απαντήσεις. Ο ένας θεωρεί ότι ισχύει η 3ετία και στις ανανεώσεις. Ο άλλος ότι ισχύει η συμφωνημένη διάρκεια.
andreaspA Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 5 λεπτά πριν, 1comment είπε Το θέμα αφορά τους γονείς μου και έναν ενοικιαστή. Ο ενοικιαστής είναι στο σπίτι από το 2015. Όταν έληξε το πρώτο μισθωτήριο, έκτοτε οι γονείς μου το ανανεώνουν με ετήσια διάρκεια. Η τελευταία ανανέωση ήταν πέρσι τον Ιούνιο ως φέτος. Θέλω να ρωτήσω, όποιος ξέρει, αν υπάρχει βάσει νόμου ελάχιστη διάρκεια ανανέωσης ή ισχύει όποια διάρκεια συμφωνείται; Γνωρίζω ότι η διάρκεια αρχικής μίσθωσης είναι η 3ετία ασχέτως αν έχει οριστεί μικρότερος χρόνος. Όσο και να έψαξα, δεν βρήκα καμία πληροφορία για το τι ισχύει στις ανανεώσεις μισθωτηρίων, αν υπάρχει κι εδώ η ελάχιστη διάρκεια ή όχι. Ρωτήσαμε δύο δικηγόρους και λάβαμε δύο διαφορετικές απαντήσεις. Ο ένας θεωρεί ότι ισχύει η 3ετία και στις ανανεώσεις. Ο άλλος ότι ισχύει η συμφωνημένη διάρκεια. Η συμφωνημένη διάρκεια. Με τον 1ο δικηγορο μην λες ουτε καλημερα. 4
1comment Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, andreaspA είπε Η συμφωνημένη διάρκεια. Με τον 1ο δικηγορο μην λες ουτε καλημερα. Ο πρώτος δικηγόρος ήταν τόσο σίγουρος λες και τον πλήρωσε ο ενοικιαστής να το πει! Επεξ/σία 23 Ιουνίου 2023 από 1comment
Skrobo Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 1 minute ago, 1comment said: Ο πρώτος δικηγόρος ήταν τόσο σίγουρος λες και τον πλήρωσε ο ενοικιαστής να το πει! Το τι μπορεί να εννοείς εσυ ανανέωση, με το τι μπορεί να κατάλαβε αυτός, μάλλον ειναι διαφορετικά. Πχ, αν ανανέωσε το συμβόλαιο και μπήκε και η γυναίκα του ενοικιαστή μέσα, ειναι νέο σύμβόλαιο.
1comment Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, Skrobo είπε Το τι μπορεί να εννοείς εσυ ανανέωση, με το τι μπορεί να κατάλαβε αυτός, μάλλον ειναι διαφορετικά. Πχ, αν ανανέωσε το συμβόλαιο και μπήκε και η γυναίκα του ενοικιαστή μέσα, ειναι νέο σύμβόλαιο. Φυσικά και όχι. Είναι στο ίδιο όνομα, όλα τα στοιχεία ίδια από το 2015. Η τελευταία ανανέωση ήταν πέρσι και λήγει αυτό το μήνα. Άρα, καταλήγουμε ότι δεν υπάρχει νόμος για τη διάρκεια ανανέωσης όπως υπάρχει για τη διάρκεια αρχικής μίσθωσης. Είναι ανοιχτό το όριο για όση διάρκεια συμφωνηθεί, ακόμα και μικρότερη της τριετίας. Επεξ/σία 23 Ιουνίου 2023 από 1comment
Joshua21 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 23 minutes ago, 1comment said: Το θέμα αφορά τους γονείς μου και έναν ενοικιαστή. Ο ενοικιαστής είναι στο σπίτι από το 2015. Όταν έληξε το πρώτο μισθωτήριο, έκτοτε οι γονείς μου το ανανεώνουν με ετήσια διάρκεια. Η τελευταία ανανέωση ήταν πέρσι τον Ιούνιο ως φέτος. Θέλω να ρωτήσω, όποιος ξέρει, αν υπάρχει βάσει νόμου ελάχιστη διάρκεια ανανέωσης ή ισχύει όποια διάρκεια συμφωνείται; Γνωρίζω ότι η διάρκεια αρχικής μίσθωσης είναι η 3ετία ασχέτως αν έχει οριστεί μικρότερος χρόνος. Όσο και να έψαξα, δεν βρήκα καμία πληροφορία για το τι ισχύει στις ανανεώσεις μισθωτηρίων, αν υπάρχει κι εδώ η ελάχιστη διάρκεια ή όχι. Ρωτήσαμε δύο δικηγόρους και λάβαμε δύο διαφορετικές απαντήσεις. Ο ένας θεωρεί ότι ισχύει η 3ετία και στις ανανεώσεις. Ο άλλος ότι ισχύει η συμφωνημένη διάρκεια. Για την ακρίβεια η νομοθεσία λέει πως η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης για κατοικία είναι 3 έτη, και όχι "αρχικής μίσθωσης". Αν πράγματι αυτό που κάνετε κάθε χρόνο είναι ανανέωση, δλδ αναφέρεται ρητά στα συμβόλαια πως είναι παρατάσεις της αρχικής μίσθωσης που έγινε το 2015, τότε η τριετία έχει περάσει προ πολλού.
1comment Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 2 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Για την ακρίβεια η νομοθεσία λέει πως η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης για κατοικία είναι 3 έτη, και όχι "αρχικής μίσθωσης". Αν πράγματι αυτό που κάνετε κάθε χρόνο είναι ανανέωση, δλδ αναφέρεται ρητά στα συμβόλαια πως είναι παρατάσεις της αρχικής μίσθωσης που έγινε το 2015, τότε η τριετία έχει περάσει προ πολλού. Γι αυτό άνοιξα και το θέμα, γιατί δεν βρήκα ξεκάθαρη απάντηση στο νόμο. Στις ανανεώσεις μέσω ταξις, βλέπω ότι σε καθεμιά είναι τσεκαρισμένο το "η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης". Δεν ξέρω αν αυτό βοηθάει.
Joshua21 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 1 minute ago, 1comment said: Γι αυτό άνοιξα και το θέμα, γιατί δεν βρήκα ξεκάθαρη απάντηση στο νόμο. Στις ανανεώσεις μέσω ταξις, βλέπω ότι σε καθεμιά είναι τσεκαρισμένο το "η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης". Δεν ξέρω αν αυτό βοηθάει. Ο νόμος ξεκάθαρος είναι, άλλο αν εσύ διάβασες "μίσθωση" και κατάλαβες "αρχική μίσθωση". Και όχι, δεν βοηθάει και πολύ το πως έχει δηλωθεί στο taxis, σημασία έχει τι ακριβώς γράφουν τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης.
1comment Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 1 λεπτό πριν, Joshua21 είπε Ο νόμος ξεκάθαρος είναι, άλλο αν εσύ διάβασες "μίσθωση" και κατάλαβες "αρχική μίσθωση". Και όχι, δεν βοηθάει και πολύ το πως έχει δηλωθεί στο taxis, σημασία έχει τι ακριβώς γράφουν τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης. Δεν υπάρχουν ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης. Υπάρχουν οι δηλώσεις μέσω ταξις. Προφανώς κι αυτές υπόκεινται στη νομοθεσία περί 3ετίας ή μη.
Skrobo Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 16 minutes ago, 1comment said: Δεν υπάρχουν ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης. Υπάρχουν οι δηλώσεις μέσω ταξις. Προφανώς κι αυτές υπόκεινται στη νομοθεσία περί 3ετίας ή μη. Οι δηλώσεις taxis υπάρχουν καθαρά και μόνο για φορολογικούς λόγους, για αυτο και οι μόνες επιλογές που έχουν ειναι σχετικού περιεχομένου (επινοικιαση / επαγγελματική έδρα). Πρέπει να εχεις ΚΑΙ ιδιωτικο συμφωνητικό. Οι διατάξεις του ΑΚ και της νομοθεσίας στο ιδιωτικό συμφωνητικό αναφέρονται. 1
vagos789 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Δεν θα ειπεσελθω στα νομικα,θα πω απλως να προσπαθειτε παντα να ειστε σε συνεργασια οι δυο πλευρες (ιδιοκτητης-ενοικιαστης). Ο λογος σας να ειναι συμβολαιο και τα νομικα να ειναι τελευταια λυση και να αφορουν μονο εξαιρετικα προβληματικες περιπτωσεις (ψυχασθενεια,ναρκωτικα κτλ). Αν εσεις εχετε πχ τη νομικη δυνατοτητα να βγαλετε εξω εναν καλοπληρωτη ενοικιαστη με μηδενικη προειδοποιηση,να αποφυγετε να το κανετε γιατι και ειναι ανηθικο και θα τον βαλετε σε μια κατασταση αμυνας με απροβλεπτα αποτελεσματα. 1
andreaspA Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 1 ώρα πριν, 1comment είπε Γι αυτό άνοιξα και το θέμα, γιατί δεν βρήκα ξεκάθαρη απάντηση στο νόμο. Στις ανανεώσεις μέσω ταξις, βλέπω ότι σε καθεμιά είναι τσεκαρισμένο το "η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης". Δεν ξέρω αν αυτό βοηθάει. Βοηθάει. Ανανέωση του αρχικου μισθωτηριου ειναι. Απαξ και δεν αλλαζει κατι στους ορους δεν υπογραφεις κατι. Νομικα γινεται αοριστου χρονου. Το taxis βεβαια για αγνωστο λογο ζηταει να ενημερωνεις συνεχεια την εφορια για το οτι ειναι ενεργη η μίσθωση. 1
1comment Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 35 λεπτά πριν, andreaspA είπε Βοηθάει. Ανανέωση του αρχικου μισθωτηριου ειναι. Απαξ και δεν αλλαζει κατι στους ορους δεν υπογραφεις κατι. Νομικα γινεται αοριστου χρονου. Το taxis βεβαια για αγνωστο λογο ζηταει να ενημερωνεις συνεχεια την εφορια για το οτι ειναι ενεργη η μίσθωση. Όσο το ψάχνω, βλέπω ότι όντως οι ανανεώσεις ξεχωρίζουν από αυτό τον όρο και ισχύει η συμφωνημένη διάρκεια. 1 ώρα πριν, vagos789 είπε Δεν θα ειπεσελθω στα νομικα,θα πω απλως να προσπαθειτε παντα να ειστε σε συνεργασια οι δυο πλευρες (ιδιοκτητης-ενοικιαστης). Ο λογος σας να ειναι συμβολαιο και τα νομικα να ειναι τελευταια λυση και να αφορουν μονο εξαιρετικα προβληματικες περιπτωσεις (ψυχασθενεια,ναρκωτικα κτλ). Αν εσεις εχετε πχ τη νομικη δυνατοτητα να βγαλετε εξω εναν καλοπληρωτη ενοικιαστη με μηδενικη προειδοποιηση,να αποφυγετε να το κανετε γιατι και ειναι ανηθικο και θα τον βαλετε σε μια κατασταση αμυνας με απροβλεπτα αποτελεσματα. Έτσι είναι και γι αυτό ακριβώς οι γονείς μου τον έχουν σπίτι από το 2015. Είναι απόλυτα καλοπληρωτής, όμως ήρθε η στιγμή που οι γονείς μου θέλουν να αυξήσουν κατά 10% το ενοίκιο και αντέδρασε. Το ενοίκιο ακόμα και με 10% αύξηση είναι πιο χαμηλό από όσο νοικιάζονται παρεμφερή σπίτια (μεζονέτα διώροφη, κτισμένη το 2010 - είναι οι πρώτοι που μπήκαν μέσα). Τα 500 ευρω που το νοίκιαζαν ως τώρα ήταν "δώρο" μπροστά στα 500αρικα που ακούμε για σπίτια μικρότερα και πολύ παλιά. Η μεσίτρια μας είπε να το πάμε 700+ και πάλι θα το νοικιάσουμε γιατί δεν υπάρχουν σπίτια ξενοίκιαστα στην περιοχή. Εμείς του είπαμε 600, αντέδρασε άσχημα και τελικά καταλήξαμε με καλή θέληση στα 550 για ένα ακόμα χρόνο αυστηρά. Είναι πάλι ριγμένοι οι γονείς μου για τις τιμές που παίζουν σήμερα αλλά προτιμούν να πάρουν λιγότερα και να είναι ξένοιαστοι ότι θα τα πάρουν παρά να μπλέξουν με φέσια. Εγώ στη θέση τους βέβαια θα του είχα στείλει εξώδικο να αποχωρήσει από το σπίτι ή να αποδεχτεί νέο συμβόλαιο με την τιμή που πρότεινε η μεσίτρια. Δεν θα του άφηνα άλλη επιλογή. Επεξ/σία 23 Ιουνίου 2023 από 1comment 2
Maurikycli Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Δεν είναι 10,αλλά 20%η αύξηση. Λογικό να αντιδρά
Προτεινόμενες αναρτήσεις