NoiSy MaN Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Αρχικά (αν και ίσως χαζή ερώτηση αλλά δε χάνω κάτι), είναι δεδομένο ότι αξίζει κάποιος εφόσον έχει τη δυνατότητα να βάλει φυσικό αέριο; Κάποτε θεωρούνταν αυτονόητο, πλέον με τις αυξήσεις που έχει υποστεί κι αυτό συνεχίζει να είναι έτσι; Στην ανατολική Θεσσαλονίκη που μένω εγώ δεν κάνει ιδιαίτερα κρύα, προς το παρον για θέρμανση λειτουργούμε δυο ac κι έναν θερμοσυσσωρευτή από το 1821 ο οποίος οκ ξέρω ότι δε συμφέρει καθόλου. 1-2 μήνες το χρόνο να πω ότι θα ήθελα κάτι έξτρα σα θέρμανση αλλά και πάλι χωρίς να ξεπαγιάζω. Το ερώτημα δηλαδή στην ουσία είναι, η εγκατάσταση αερίου σαν αρχικό μεγάλο έξοδο και η πληρωμή του στη συνέχεια είναι οικονομικά worth it μακροπρόθεσμα σε σχέση με το να καίω φουλ τα ac (στις πιο κρύες μέρες). Αν και το πραγματικά μακροπρόθεσμο όφελος δεν είναι αυτό όπως θα δείτε παρακάτω. Και πάμε στο δεύτερο σκέλος που είναι και ο τίτλος του θέματος. Από το σπίτι που μένω κάποια στιγμή θα φύγω, θα το ανακαινίσω ριζικά (μπορεί να το σπάσω και σε δύο, αν και έτσι όπως το κόβω δε νομίζω να βολέψει) και θα το δώσω για ενοικίαση. Το θέμα είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει σε 2, 4, 8 (λέμε τώρα) χρόνια. Δηλαδή το ότι θα γίνει στο σχετικά κοντινό μέλλον θα γίνει, αλλά δεν μπορώ να ξέρω από τώρα πότε ακριβώς. Αξίζει να βάλω αέριο φέτος με αυτό το δεδομένο; Όταν γίνει η ανακαίνιση θα γίνει σίγουρα αναδιαμόρφωση κάποιων χώρων, σπάσιμο τοίχων, δημιουργία έξτρα δωματίου κτλ. Αυτό προφανώς θα επηρεάσει και τη θέση κάποιων σωμάτων τα οποία θα πρέπει να βγουν και να επανατοποθετηθούν. Είναι αυτό αρκετό για να με κάνει να μην προχωρήσω τώρα και να περιμένω να έρθει η στιγμή της ανακαίνισης; Ας λάβουμε υπόψη ότι τώρα μπορώ να μπω και στο εξοικονομώ, κάτι που δε μας εγγυάται κάποιος ότι θα υπάρχει σε 5 χρόνια. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Basilhs23___ Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Βάλε φυσικό αέριο ως εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης και διατήρησε μαζί με αυτό και τα AC. Το καλό με το φυσικό αέριο είναι πως μπορείς να το έχεις και για μαγείρεμα.
korakios Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) όχι μη βάζεις , ξεκινάς με πέταμα του θερμοσυσσωρευτή (απαραίτητα για να μη μπεις καν στον πειρασμό να τον ανάψεις) και εγκατάσταση κλιματιστικού αλλά παράλληλα με βασική μόνωση μετά βλέπεις Επεξ/σία 22 Ιουνίου 2023 από korakios
Haldol Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Γι' αρχή, όντως πετάς το θερμοσυσσωρευτή, που είπε και ο @korakios, ακριβώς για το λόγο που είπε. Το κόστος χρήσης του είναι τρομερό. Έπειτα, το φυσικό αέριο να matchάρει το κόστος των air-condition δεν έχει πιθανότητα ούτε 1 στις 1000. Αν μάλιστα προσθέσεις και την εγκατάσταση στο παιχνίδι, γίνεται ανέκδοτο. Εφόσον κάποια διαστήματα δε σε ικανοποιεί η θέρμανση (και δεν έχεις ήδη κάποιον «ανεκτό» οικονομικά επικουρικό τρόπο), θα 'λεγα βάλε απλά ένα έξτρα air-condition. Αν θες ν' ανέβεις σε μεγαλύτερη επένδυση, πας για μονώσεις, και μετά θα σε καλύψουν και αυτά που ήδη έχεις και με το παραπάνω. Τονίζω και εδώ ότι ο σωστός τρόπος θέρμανσης με σύγχρονα air-condition είναι «ανάβω το Νοέμβριο - κλείνω τον Απρίλιο», όχι «ανάβω 3 ώρες να σπάσει ο ψόφος», όπως κάνουν οι παππούδες με το πετρέλαιο. Αν δε τα λειτουργείς ήδη έτσι αλλά τ' αναβοσβήνεις, ίσως και γι' αυτό να μη σε καλύπτουν. 1 1
Maurikycli Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Αν η ζέστη δεν προέρχεται από φλόγα δεν είναι ζέστη κι ας θερμαίνομαι με αιρκοντίσιον σχεδόν 10 χρόνια 😕 2
NoiSy MaN Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Ευχαριστώ για τις ήδη υπάρχουσες απαντήσεις. Θελώ να ξαναεπισημάνω το δεύτερο κομματι του ποστ. Το 80% του σπιτιού αυτού σηκώνει ριζική ανακαίνιση. Όσο μένω εδώ δεν μπαίνω σε τέτοια διαδικασία, αλλά όταν φύγω σε 2,3,4 χρόνια (ελπίζω) θα την πραγματοποιήσω για προφανείς λόγους, ενοικίαση κτλ. Επειδή το ενεργειακό είναι ένα ουσιαστικό θέμα, δεν έχει να κάνει με αισθητική κτλ, και σίγουρα το σπίτι μπάζει σε αυτό, λέω να κάνω κάποιες κινήσεις τώρα ώστε να επωφεληθώ κι εγώ μέχρι να φύγω και να "μείνουν" και στο σπίτι ώστε να έχω ένα έξοδο μείον όταν γίνουν τα πολλά. Οπότε που καταλήγουμε σαν κοινή καλύτερη λύση; Μόνωση, αν χρειάζεται και έξτρα ac (είναι και σχετικά μεγάλο το σπίτι) και τέλος; Δηλαδή το αέριο, εκτός αν κάποιος είχε βάλει ήδη παλιότερα, δεν αξίζει πια; Λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα οφέλη που έχει, θερμοσίφωνας κτλ. Θα μπορούσα να το είχα συνοψίσει το θέμα και ως εξής χωρίς πολλά πολλά, έχετε ένα παλιό σπίτι κακό ενεργειακά(τουλάχιστον δεν έχει παλιά κουφώματα), μπορείτε να μπείτε και στο εξοικονομώ, ποιες είναι οι καλύτερες vfm κινήσεις που κάνετε και θερμικά και γενικά, και για ιδία χρήση αλλά και για να του προσδώσετε αξία σαν ακίνητο.
Maurikycli Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Προσωπικά , αν είχα την οικονομική δυνατότητα θα έβαζα και φυσικό αέριο για να μην είμαι εξαρτημένος από μία και μοναδική πηγή ενέργειας
Basilhs23___ Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Μόλις τώρα, Maurikycli είπε Προσωπικά , αν είχα την οικονομική δυνατότητα θα έβαζα και φυσικό αέριο για να μην είμαι εξαρτημένος από μία και μοναδική πηγή ενέργειας Αυτό ακριβώς είπα και εγώ πριν. Δεν είναι άσχημο να έχει και την δυνατότητα για ΦΑ. Εάν όμως έχει τα λεφτά για αυτό αν δεν του περισσεύουν και ψάχνει λύση ανάγκης αλλάζει το πράμα.
korakios Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 17 λεπτά πριν, NoiSy MaN είπε Δηλαδή το αέριο, εκτός αν κάποιος είχε βάλει ήδη παλιότερα, δεν αξίζει πια; Λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα οφέλη που έχει, θερμοσίφωνας κτλ. φυσικά και αξίζει , αλλά στην περίπτωσή σου πρώτα θα έκανα τη μόνωση (σε σημεία που δε θα αλλαχτούν) , μετά ανακαίνιση , ξανά μόνωση στα υπόλοιπα και αν περισσεύει κάτι , φυσικό αέριο
Maurikycli Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 3 λεπτά πριν, korakios είπε φυσικά και αξίζει , αλλά στην περίπτωσή σου πρώτα θα έκανα τη μόνωση (σε σημεία που δε θα αλλαχτούν) , μετά ανακαίνιση , ξανά μόνωση στα υπόλοιπα και αν περισσεύει κάτι , φυσικό αέριο Προσωπικά , θα φοβόμουν να κάνω πρώτα θερμοπρόσωψη και μετά ανακαίνιση
korakios Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Μόλις τώρα, Maurikycli είπε Προσωπικά , θα φοβόμουν να κάνω πρώτα θερμοπρόσωψη και μετά ανακαίνιση γιαυτό έγραψα "σε ότι δεν αλλαχτεί" αρχικά 1
NoiSy MaN Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 17 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Αυτό ακριβώς είπα και εγώ πριν. Δεν είναι άσχημο να έχει και την δυνατότητα για ΦΑ. Εάν όμως έχει τα λεφτά για αυτό αν δεν του περισσεύουν και ψάχνει λύση ανάγκης αλλάζει το πράμα. Υπαρχούν τα λεφτά, δεν είναι το θέμα αυτό. Το μόνο special clause ας πούμε που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι στο κοντινό μέλλον θα γίνει γιαπί, θα μου προκαλέσει αυτό κάποιο σοβαρό πρόβλημα σε βαθμό που δεν αξίζει να προχωρήσω τώρα; 5 λεπτά πριν, Maurikycli είπε Προσωπικά , θα φοβόμουν να κάνω πρώτα θερμοπρόσωψη και μετά ανακαίνιση Άρα προτείνεις να κάνω υπομονή μέχρι τότε; Να μην κάνω κανενός είδους κίνηση; (πέρα κι από το αέριο) Επεξ/σία 22 Ιουνίου 2023 από NoiSy MaN
Maurikycli Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Αν είναι να γίνει γιαπί μη βάλεις ούτε αέριο. Κάλυψε τις ανάγκες σου προσωρινά με a/c και έως τότε αρχίζεις να ψάχνεσαι σε βάθος!
NoiSy MaN Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Εντάξει light γιαπί, δε θα καταστραφεί ολοσχερώς αλλά ναι θα πειραχτούν σχεδόν τα πάντα. Με προβληματίζει και το εξοικονομώ που είναι ένα σημαντικό κέρδος και πιθανόν να μην υπάρχει όταν θα κάνω κίνηση. Τι θα μπορούσα να κάνω τώρα ώστε να το εκμεταλευτώ και να μου μείνει και μελλοντικά; Μόνο μόνωση;
Basilhs23___ Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, NoiSy MaN είπε Εντάξει light γιαπί, δε θα καταστραφεί ολοσχερώς αλλά ναι θα πειραχτούν σχεδόν τα πάντα. Με προβληματίζει και το εξοικονομώ που είναι ένα σημαντικό κέρδος και πιθανόν να μην υπάρχει όταν θα κάνω κίνηση. Τι θα μπορούσα να κάνω τώρα ώστε να το εκμεταλευτώ και να μου μείνει και μελλοντικά; Μόνο μόνωση; Μόνωση θα κάνεις αφού γίνει η αναγκαία ανακαίνηση που θέλεις, αλλιώς υπάρχει περιπτωση να ξηλώσετε τις μονώσεις μετά. Πχ αν τα ντουβάρια που θα μπει η μόνωση έχουν σαθρους σοβάδες, πρώτα θα ξηλώσετε τα σαθρά και θα στοκαρετε για να είναι εντάξει το ντουβάρι και μετά η μόνωση. Επίσης δες αν θα μπει μέσα ή έξω. Θέλει συζήτηση με μηχανικό. Επεξ/σία 22 Ιουνίου 2023 από Basilhs23___ 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα