DrFreeman Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 17 hours ago, leonidas_fs said: Να κάνω μια ερώτηση ρε παιδια: Πέρα απο το θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει NAS αντί για κάποιο cloud provider (Onedrive, Dropbox etc); Θεωρητικά μόνο η διασφάλιση πως τα δεδομένα σου βρίσκονται στο γεωγραφικό σημείο που επιλέγεις εσύ (κάτι που δεν είναι εφικτό με τις cloud υπηρεσίες). Προσωπικά θεωρώ πολύ ασφαλέστερο να έχω και ένα πλήρες back up εκτός χώρου κατοικίας/εργασίας. 8 hours ago, Pokemon640 said: Αν είχες 24Tb δουλειές θα τις είχες σε NAS με redundancy 2o nas η θα πλήρωνες μερικές χιλιάδες ευρώ σε σύννεφα κάθε μήνα και θα ήθελες μερικές βδομάδες ανέβα κατέβα τα δεδομένα οπότε ήθελες να κάνεις προσπέλαση μερικά αρχεία; Ακόμη και dedicated server να νοικιάσεις (χωρίς redundancy) με τα TB που ανέφερα φτάνει άνετα το 500αρικο κάθε μήνα, με ρίσκο για hacking . Από το 2005 που έχω nas δεν έχει συμβεί το παραμικρό. Με συντήρηση και αλλαγές δίσκων κάθε 2-3 χρόνια. Στημένο με Linux. Το θέμα της ταχύτητας δεν (θα) αφορά (σύντομα) επαγγελματίες ως επι το πλείστον, διότι αυτοί θα επιλέξουν είτε μισθωμένες γραμμές, είτε FTTH πακέτα. Το upload είναι σε γενικές γραμμές μια one time διαδικασία, αλλά ακόμη κι αυτό λύνεται με τις συμμετρικές συνδέσεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ovidius80 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 20 ώρες πριν, leonidas_fs είπε Να κάνω μια ερώτηση ρε παιδια: Πέρα απο το θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει NAS αντί για κάποιο cloud provider (Onedrive, Dropbox etc); Γιατί θέλω τα δεδομένα μου να είναι αποκλειστικά δικά μου. Κανένας από τους παρόχους που λες δεν μου εξασφαλίζει οτι τα δεδομένα μου είναι αποθηκευμένα με κρυπτογράφηση για την οποία δεν έχουν κλειδί και δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση χωρίς την άδεια μου. Όπως επίσης και για όλους τους άλλους λόγους που ανέφεραν οι υπόλοιποι φίλοι. Αλλά το πιο βασικό είναι αυτό. Δεν θέλω να χω συναεταίρο στα δεδομένα μου συνεταίρο μάλιστα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να με πουλήσει 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
verylife78 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Στις 22/6/2023 στις 2:50 ΜΜ, leonidas_fs είπε Να κάνω μια ερώτηση ρε παιδια: Πέρα απο το θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει NAS αντί για κάποιο cloud provider (Onedrive, Dropbox etc); Γιατι στο NAS ειναι τοπικα συνηθως οποτε η αποθηκευση γινεται αμεσα μιας και στο upload εχουμε προβλημα σχεδον με ολες της γραμμες. Γιατι πολυ απλα θες να εχεις εσυ τα δεδομενα σου και οχι καποιος provider με οτι προβληματα, χρηματα, μπορει να επιφερει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
somt Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Ο κατασκευαστής του NAS δεν είναι εφικτό να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας αν θέλει; Ή ο κατασκευαστής του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή σας; Επεξ/σία 23 Ιουνίου 2023 από somt Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
polaki Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 On 22/06/2023 at 14:50, leonidas_fs said: Να κάνω μια ερώτηση ρε παιδια: Πέρα απο το θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει NAS αντί για κάποιο cloud provider (Onedrive, Dropbox etc); Γιατί κάποιος που έχει αρκετά TB data δεν υπάρχει λόγος να πληρώνει τόσα χρήματα για Cloud. Απ'την άλλη είναι και το θέμα της ταχύτητας πρόσβασης, αν κάνεις δουλειά με τόσα data, πχ φωτογράφος ή βιντεογράφος, γραφίστας κλπ, ότι ταχύτητες και να έχεις, το cloud είναι αργό. Ακόμα και το Adobe Creative Cloud που το πληρώνεις σε μηνιαία βάση, είναι μόνο 100gb. Τί να σου κάνει ένας γραφίστας με 100gb? Ούτε τα project του τελευταίου μήνα δεν καλύπτει που λέει ο λόγος. Προφανώς για τον οικιακό χρήστη, το cloud είναι μια χαρά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
somt Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 23 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 26 λεπτά πριν, polaki είπε Απ'την άλλη είναι και το θέμα της ταχύτητας πρόσβασης, αν κάνεις δουλειά με τόσα data, πχ φωτογράφος ή βιντεογράφος, γραφίστας κλπ, ότι ταχύτητες και να έχεις, το cloud είναι αργό. hybrid όλα στο cloud και local cache όσα δουλεύεις πιο πολύ/συχνά (αυτόματα γίνεται πχ με το onedrive) επίσης οι ταχύτητες είναι αργές τώρα. Σε 10 χρόνια με 10-100Gbit up/down οπτική ίνα θα είναι πιο γρήγορο από το NAS Ο μόνος λόγος να τα έχεις local είναι για να πληρώσεις εξοπλισμό μια κι έξω. Αλλά η ευελιξία/ασφάλεια είναι στο cloud με συνδρομή. Αν τα δεδομένα θεωρείς ότι αξίζει να τα ασφαλίσεις (όχι για παράδειγμα τις ταινίες σου), βλέπεις και αν σε συμφέρει να την πληρώσεις Επεξ/σία 23 Ιουνίου 2023 από somt Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Pokemon640 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 On 23/06/2023 at 00:39, somt said: Αν μπει διαρήκτης και στα πάρει όλα; Άμα αυτή είναι η μοναδική σου απορία τότε φέρε έναν τεχνικό ασφαλείας να σου κάνει μελέτη και να πάρεις τα μέτρα σου με τα ανάλογα φράγκα. Όπως κάνει κάθε σοβαρή επιχείρηση. Επίσης επειδή είχα κάνει αστυνομικό ρεπορτάζ στο παρελθόν. Χ**κε ο κλέφτης αν έχεις nas. Λάπτοπ, κινητό, χρυσά και μετρητά ψάχνουν συνήθως. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poulinos Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 On 22/06/2023 at 17:43, TROIDX said: οταν τα πρωτοεβγαλε.....γελαγα, δε το πιστευα θα μπορουσαν να εχουν κανει καλη δουλεια αλλα δυστυχως εχουν μεινει πισω.δεν πειραζει βγαζει ωραιους δισκους. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
somt Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, Pokemon640 είπε Άμα αυτή είναι η μοναδική σου απορία τότε φέρε έναν τεχνικό ασφαλείας να σου κάνει μελέτη και να πάρεις τα μέτρα σου με τα ανάλογα φράγκα. Όπως κάνει κάθε σοβαρή επιχείρηση. Επίσης επειδή είχα κάνει αστυνομικό ρεπορτάζ στο παρελθόν. Χ**κε ο κλέφτης αν έχεις nas. Λάπτοπ, κινητό, χρυσά και μετρητά ψάχνουν συνήθως. δεν μιλάμε μόνο για επιχειρήσεις με θυρωρό και security, αλλά και για soho, ελ. επαγγελματίες, home users κτλ Αν συμβεί φυσική καταστροφή; σεισμός, φωτιά, πλημμύρα; Επεξ/σία 24 Ιουνίου 2023 από somt Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Pokemon640 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 2 hours ago, somt said: δεν μιλάμε μόνο για επιχειρήσεις με θυρωρό και security, αλλά και για soho, ελ. επαγγελματίες, home users κτλ Αν συμβεί φυσική καταστροφή; σεισμός, φωτιά, πλημμύρα; Εσύ αυτό κατάλαβες σε όσα είπα ; ξανά-ψάξε το, το google είναι δωρεάν, είναι το bare-minimum αυτά που είπα ακόμη και για ατομική επιχείρηση.. https://www.hli.gov.gr/asfaleia-kai-ygeia/technikoi-asfaleias/technikos-asfaleias/ Φυσικές καταστροφές συμβαίνουν και στα γνωστά datacenter.. κάνε μια ψακτική και μέσα στο Insomnia (μη με βάζεις πάλι να ψάχνω links), έχουν ανέβει αρκετές ειδήσεις, να σου θυμίσω την πυρκαγιά της OVH ? να σου θυμίσω την βλάβη στα datacenter της Google ? να σου θυμίσω την πλυμμύρα στα εργοστάσια της Hitachi που κατασκευάζει/ε HDDs ? έχεις την εντύπωση ότι στο "Cloud" δεν πέφτουν βροντές-αστραπές και δεν έχουν downtime ? γελάστηκες. Τόσα χρόνια IT κάνω, 18 έτη custom-nas με linux και με 2ο cluster μαζί σε εταιρικό περιβάλλον, δεν έγινε το παραμικρό. Ωραία, σου βάζω και στην εξίσωση, σεισμό, φωτιά η πλυμμύρα. Αφού επιζήσει το προσωπικό της εταιρείας από όλα αυτά, πάμε τα δεδομένα σε εταιρεία ανάκτησης. Ποιο φτηνά θα κοστίσει από το "Cloud" σου, ειδικά για τόσα πολλά TB storage. Υ.Γ. Πάρε ένα κομπιουτεράκι και υπολόγιζε, θα σου χρειαστεί. Υ.Γ.2. Χρησιμοποίησε το Google, είναι δωρεάν. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
somt Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) φίλε είσαι λίγο επιθετικός Ε πες ότι κανείς IT 18 χρόνια να σωπάσουμε όλοι Τα datacenter (azure, aws, google κλπ) έχουν redundancy σε διαφορετικές ηπείρους για τις φυσικές καταστροφές. just for your info 36 λεπτά πριν, Pokemon640 είπε Ωραία, σου βάζω και στην εξίσωση, σεισμό, φωτιά η πλυμμύρα ... πάμε τα δεδομένα σε εταιρεία ανάκτησης. λολ Επεξ/σία 24 Ιουνίου 2023 από somt Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Haldol Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 On 22/06/2023 at 15:42, slk200gr said: To cloud είναι κάτι σαν τις τράπεζες ,έχεις αλλά δεν έχεις ,αν κατεβάσουν στόρια απλά τα χάνεις ,το nas από την άλλη και δεν μιλάω για το wd που δεν το θεωρώ nas αφού υποχρεωτικά εμπλέκεται το cloud τα έχεις στην δίκη σου ιδιοκτησία τα αρχεία ,αυτό βέβαια προϋποθέτει μια μικρή συντήρηση που είναι σχετικά εύκολη .παρόλο που έχω Synology 2bay θεωρώ ότι καλύτερη και ασφαλέστερη είναι 2 nas 1 bay σε διαφορετικό χώρο Πάντα παίζουμε με local copy, αλλά και remote σε συγχρονισμό. Από το να κλείσει ξαφνικά εν μία νυκτί η οποιαδήποτε cloud υπηρεσία, είναι πιο πιθανό να εκτοξευτεί ο σκύλος ή η γάτα σου πάνω στο NAS, ή να γίνει ένας σεισμός, να πέσει και να γίνει βίδες. Ή να πάρει ο χώρος φωτιά. Ή να πλημμυρίσει. Εάν μιλάμε για σημαντικά δεδομένα το σενάριο του 0,1% είναι και αυτό σημαντικό. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια αν τα δεδομένα είναι μόνο σε ένα σημείο, όποιο και αν είναι αυτό. Και ο πιο εύκολος + φτηνός τρόπος να πετύχουμε το γεωγραφικό «μοίρασμα» των δεδομένων (πλην σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις τεράστιου όγκου) είναι το synced cloud. Δηλαδή με όλα τα αρχεία συγχρονισμένα ανάμεσα στο cloud και στα δικά σου μηχανήματα. On 23/06/2023 at 11:22, ovidius80 said: Γιατί θέλω τα δεδομένα μου να είναι αποκλειστικά δικά μου. Κανένας από τους παρόχους που λες δεν μου εξασφαλίζει οτι τα δεδομένα μου είναι αποθηκευμένα με κρυπτογράφηση για την οποία δεν έχουν κλειδί και δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση χωρίς την άδεια μου. Όπως επίσης και για όλους τους άλλους λόγους που ανέφεραν οι υπόλοιποι φίλοι. Αλλά το πιο βασικό είναι αυτό. Δεν θέλω να χω συναεταίρο στα δεδομένα μου συνεταίρο μάλιστα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να με πουλήσει Αν αυτό είναι όλο κι όλο το βασικό πρόβλημά σου, μπορείς να τα κρυπτογραφήσεις ο ίδιος πριν τα στείλεις στον οποιονδήποτε πάροχο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
slk200gr Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 21 λεπτά πριν, Haldol είπε Πάντα παίζουμε με local copy, αλλά και remote σε συγχρονισμό. Από το να κλείσει ξαφνικά εν μία νυκτί η οποιαδήποτε cloud υπηρεσία, είναι πιο πιθανό να εκτοξευτεί ο σκύλος ή η γάτα σου πάνω στο NAS, ή να γίνει ένας σεισμός, να πέσει και να γίνει βίδες. Ή να πάρει ο χώρος φωτιά. Ή να πλημμυρίσει. Εάν μιλάμε για σημαντικά δεδομένα το σενάριο του 0,1% είναι και αυτό σημαντικό. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια αν τα δεδομένα είναι μόνο σε ένα σημείο, όποιο και αν είναι αυτό. Και ο πιο εύκολος + φτηνός τρόπος να πετύχουμε το γεωγραφικό «μοίρασμα» των δεδομένων (πλην σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις τεράστιου όγκου) είναι το synced cloud. Δηλαδή με όλα τα αρχεία συγχρονισμένα ανάμεσα στο cloud και στα δικά σου μηχανήματα. Αν αυτό είναι όλο κι όλο το βασικό πρόβλημά σου, μπορείς να τα κρυπτογραφήσεις ο ίδιος πριν τα στείλεις στον οποιονδήποτε πάροχο. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί μου έγραψες αυτά που έγραψα εγώ πριν από σένα απλά με περισσότερες λέξεις ,το μόνο που θα σου πω ειναι ναι εν νύκτ μπορεί να κλείσουν υπηρεσίες cloud ,το ίδιο λέγανε και καταθέτες πριν από το 2015 και μετά κλαίγανε έξω από τις τράπεζες (. υπάρχουν πολλά βιντεάκια κλάματος στο YouTube),και ναι πιο εύκολα κλείνουν τέτοιες υπηρεσίες από τον σκύλο μου που θα πηδήξει, αφού ανοίξει το ντουλάπι και σκαρφαλώσει 2 μέτρα στο nas μου Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ovidius80 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 56 λεπτά πριν, Haldol είπε Πάντα παίζουμε με local copy, αλλά και remote σε συγχρονισμό. Από το να κλείσει ξαφνικά εν μία νυκτί η οποιαδήποτε cloud υπηρεσία, είναι πιο πιθανό να εκτοξευτεί ο σκύλος ή η γάτα σου πάνω στο NAS, ή να γίνει ένας σεισμός, να πέσει και να γίνει βίδες. Ή να πάρει ο χώρος φωτιά. Ή να πλημμυρίσει. Εάν μιλάμε για σημαντικά δεδομένα το σενάριο του 0,1% είναι και αυτό σημαντικό. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια αν τα δεδομένα είναι μόνο σε ένα σημείο, όποιο και αν είναι αυτό. Και ο πιο εύκολος + φτηνός τρόπος να πετύχουμε το γεωγραφικό «μοίρασμα» των δεδομένων (πλην σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις τεράστιου όγκου) είναι το synced cloud. Δηλαδή με όλα τα αρχεία συγχρονισμένα ανάμεσα στο cloud και στα δικά σου μηχανήματα. Αν αυτό είναι όλο κι όλο το βασικό πρόβλημά σου, μπορείς να τα κρυπτογραφήσεις ο ίδιος πριν τα στείλεις στον οποιονδήποτε πάροχο. Για ποιον λόγο να δώσω σε κάποιον άλλον δεδομένα μου εστω και κρυπτογραφημένα? Για critical δεδομένα έχω δημιουργήσει δικό μου offsite σε συγγενικό σπίτι σε άλλη πόλη Στις 23/6/2023 στις 8:32 ΜΜ, somt είπε Ο κατασκευαστής του NAS δεν είναι εφικτό να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας αν θέλει; Ή ο κατασκευαστής του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή σας; Αν φτιάξω εγώ ο ίδιος το NAS με open source λογισμικό και το αφήσω χωρίς άμεση πρόσβαση στο internet δεν βλέπω για ποιον λόγο θα μπορέσει να πάρει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε πρόσβαση στα δεδομένα μου. Ομοίως το λειτουργικό μου δεν είναι windows δεν στέλνει οτιδήποτε προς τα αν δεν το θελήσω. Ακόμη και ο πάροχος του Internet σταματάει στο router μου καθώς δεν χρησιμοποιώ τον εξοπλισμό του παρόχου. Επεξ/σία 24 Ιουνίου 2023 από ovidius80 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Haldol Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 Share Δημοσ. 24 Ιουνίου 2023 3 hours ago, ovidius80 said: Για ποιον λόγο να δώσω σε κάποιον άλλον δεδομένα μου εστω και κρυπτογραφημένα? Για critical δεδομένα έχω δημιουργήσει δικό μου offsite σε συγγενικό σπίτι σε άλλη πόλη Δε δίνεις «τα δεδομένα σου». Χωρίς το κλειδί δεν είναι τα δεδομένα σου, είναι κάτι άχρηστα bit που δε μπορούν να ερμηνευτούν. Τώρα αν εσύ πιάνεις λόγους... ιδεολογίας, οκ, πάσο. Αλλά είναι τρομερά πιο απλό και πρακτικό το να βάλεις ό,τι θες κρυπτογραφημένο σ' ένα cloud (συγχρονισμένο πάντα τοπικά) από το να δημιουργήσεις μόνος σου όλο αυτό σε συγγενικό σπίτι. Btw, καταλαβαίνεις ότι τα «για ποιο λόγο να δώσω σε άλλον τα δεδομένα μου έστω και κρυπτογραφημένα», ταυτόχρονα με το «έχω δημιουργήσει offsite backup σε συγγενικό σπίτι» είναι η υπέρτατη αυταναίρεση, έτσι; Ο συγγενής σου έχει μέχρι και φυσική πρόσβαση στα δεδομένα σου. 3 hours ago, slk200gr said: Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί μου έγραψες αυτά που έγραψα εγώ πριν από σένα απλά με περισσότερες λέξεις ,το μόνο που θα σου πω ειναι ναι εν νύκτ μπορεί να κλείσουν υπηρεσίες cloud ,το ίδιο λέγανε και καταθέτες πριν από το 2015 και μετά κλαίγανε έξω από τις τράπεζες (. υπάρχουν πολλά βιντεάκια κλάματος στο YouTube),και ναι πιο εύκολα κλείνουν τέτοιες υπηρεσίες από τον σκύλο μου που θα πηδήξει, αφού ανοίξει το ντουλάπι και σκαρφαλώσει 2 μέτρα στο nas μου Συγχρονισμένο τοπικά. Το ξαναλέω. Και να κλείσει η υπηρεσία, τα δεδομένα σου πάλι τα έχεις. Δεν έχει καμία σχέση με «λεφτά στην τράπεζα» για τα οποία δεν υπάρχει κανένας εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης, πέρα από τις υπηρεσίες της τράπεζας. Και γι' αυτό ακριβώς σε quotαρα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα