Sadako Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Καιρό το έχω το δίλημμα, για κάποιον που είναι πολύ casual gamer (τύπου να βάλει να παίξει 1-2 φορές τον μήνα και αν), δεν έχει σκοπό να δει ταινία στο PC, αλλά ασχολείται ως επί το πλείστον με εργασίες σε graphic design, 3D, AutoCAD, Game development πόσο βολική είναι μια curved ultrawide σε σχέση με μια flat; Προς το παρόν (και εδώ και αρκετά χρόνια) δουλεύω σε dual monitor setup, με μια 24άρα Dell Ultrasharp 2410 και μια LG 22άρα (που τις έχω σε μια πολύ-πολύ ελαφριά κλίση μεταξύ τους είναι η αλήθεια), οπότε το συνολικό μήκος δεν θα με ξενίσει σε μια ultrawide 34άρα, ίσα-ίσα που θα κερδίσω σε ύψος και θα εκμεταλλευτώ το επιπλέον μήκος σε εφαρμογές που περιέχουν κάποιου είδους timeline. Η 24άρα που έχω τώρα θα έμπαινε λογικά στα πλάγια σε portrait mode και η 22άρα ή που θα έπαιρνε πόδι, ή που θα έψαχνα κανέναν βραχίονα να την βάλω από πάνω (με το ρίσκο βέβαια να πάρω μετά εγώ πόδι, μιας και το PC βρίσκεται σε μια γωνία του σαλονιού 😁) Αυτό που με προβληματίζει είναι το curved vs flat. Το στοιχείου του -όποιου τέλος πάντων- εντυπωσιασμού δεν με ενδιαφέρει ούτε στο ελάχιστο, κοίταω μόνο το πρακτικό κομμάτι, ειδικά εφόσον δεν έχω καθόλου εμπειρία από curved monitor. Δεν έχω ιδέα πόσο έντονη θα μου φανεί στην πράξη η καμπυλότητα, σε περιπτώσεις δηλαδή που μπορεί να τραβάω ευθείες γραμμές στο photoshop/illustrator και να μου φαίνονται ελαφρώς παραμορφωμένες. Και σίγουρα δεν μπορώ να κάνω ένα τέτοιο τεστ ούτε σε κάποιο κατάστημα, καθώς δεν θα υπάρχουν οι εφαρμογές που με ενδιαφέρουν εγκατεστημένες. Από την άλλη ένα flat monitor σε τέτοιες διαστάσεις δεν ξέρω αν θα μου φανεί κουραστικό, μιας και το γραφείο έχει μόλις 60 πόντους βάθος και κάθομαι αρκετά κοντά. Το μόνο σίγουρο είναι κατά 99% θα πάω για κάποιο μόνιτορ με IPS panel, και νομίζω ότι το 1440p μου φτάνει και μου περισσεύει για τις ανάγκες μου. Υπάρχει μήπως εδώ κάποιος με παρόμοια χρήση για να μοιραστεί την προσωπική του εμπειρία; Ευχαριστώ Επεξ/σία 22 Ιουνίου 2023 από Sadako
Hnepes Δημοσ. 26 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2023 Να σου πώ και εγώ είχα τον ίδιο φόβο. Μόνο στην πρώτη εβδομάδα μου φάνηκε κάπως η καμπυλότητα στα σχεδιαστικά προγράμματα. Τώρα έχω συνηθίσει και πρέπει να πιεστώ για να την αντιληφθώ. Αλλά είναι γεγονός ότι: - Λόγω μεγέθους οθόνης, το μάτι εστιάζει σε «τοπικές» περιοχές της οπότε δύσκολο να έχω αίσθηση μιας πλήρους γραμμής από άκρη σε άκρη, να είναι αισθητή η καμπυλότητα αλλά και να επηρεάζει κάπως αυτή το μελετούμενο αντικείμενο. - Επίσης λόγω μεγέθους οθόνης, τη μοιράζω σε παράθυρα (σημαντικό πλεονέκτημα των ultrawide) ή ξεζουμάρω το αντικείμενο για να το βλέπω συνολικά, οπότε μειώνεται η επιφάνεια και η «σχετική» καμπυλότητα. - Οι curved είναι μελετημένες ώστε ο κεντρικός παρατηρητής να τα βλέπει όλα κατά το δυνατόν ομοιόμορφα, σε σχέση με έναν διπλανό ή ακόμα χειρότερα με έναν όρθιο. Πιστεύω οτι αν τεστάρεις μια τέτοια οθόνη με τα προγράμματα που θες, όπως γράφεις, για πχ 1-2 ώρες θα ψάχνεις να βρεις τις παραμορφώσεις και θα αποθαρυνθείς, αλλά η συνήθεια του ματιού στην διάρκεια του χρόνου είναι αυτή που διορθώνει τα πράγματα. Όλα τα παραπάνω για τη δική μου περίπτωση 38" Ultrawide curved με σχετικά ελαφρά καμπυλότητα (2300R) και προγράμματα Autocad + photoshop. 1
Sadako Δημοσ. 27 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Ευχαριστώ για την απάντηση (για κάποιο λόγο δεν μου ήρθε ειδοποίηση στο email) Εσύ μιλάς και για μεγαλύτερη οθόνη, οπότε (λογικά) και μεγαλύτερη καμπυλότητα. Η flat οθόνη είναι η αλήθεια ότι μου φαντάζει πιο safe επιλογή (ή τουλάχιστον πιο κοντά σε αυτό που έχω συνηθίσει μέχρι τώρα), απλά δεν ξέρω αν σε αυτό το μέγεθος έχει κάποιο άλλο μειονέκτημα. Αν είναι μικρές ως αμελητέες οι διαφορές μετά πάμε σε άλλα κριτήρια, όπως 60 vs 75hz, τιμή κλπ. Επεξ/σία 27 Ιουνίου 2023 από Sadako
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα