Προς το περιεχόμενο

Το υποβρύχιο που αγνοείται κοντά στον Τιτανικό χρησιμοποιούσε για τιμόνι ένα gamepad της Logitech αξίας 30 δολαρίων

alion

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένα υποβρύχιο σκάφος πέντε ατόμων που υποτίθεται ότι θα εξερευνούσε τα συντρίμμια του Τιτανικού εξαφανίστηκε το πρωί της Κυριακής, πυροδοτώντας μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Το σκάφος, με την ονομασία Titan, ανήκει στην OceanGate, μια εταιρεία που πραγματοποιεί αποστολές σε μεγάλα βάθη της θάλασσας για ερευνητές και τουρίστες. Το Titan είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και τιτάνιο και έχει αρκετό αέρα για 96 ώρες. Ωστόσο, αυτό που έχει σοκάρει πολλούς ανθρώπους είναι το γεγονός ότι το σκάφος κατευθύνεται με ένα απλό ασύρματο gamepad της Logitech και συγκεκριμένα το F710. Η πληροφορία αποτέλεσε μέρος περσινού ρεπορτάζ του CBS, με την αντίδραση του δημοσιογράφου να είναι ενδεικτική.

Η OceanGate ισχυρίζεται ότι το Titan διαθέτει προηγμένα συστήματα φωτισμού, σόναρ, πλοήγησης και βίντεο, αλλά η κύρια συσκευή ελέγχου του είναι ένα φτηνό και γενικό χειριστήριο παιχνιδιών που μπορεί να βρει κανείς σε οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate, Stockton Rush (ένας από τους αγνοούμενους), δήλωσε ότι χρησιμοποιούν το gamepad για τη λειτουργία του όλου σκάφους και ότι βασίζονται σε πολλά έτοιμα εξαρτήματα για το υποβρύχιό τους. Ανέφερε επίσης ότι συνεργάζονται με την Boeing και τη NASA για την ανάπτυξη καίριων εξαρτημάτων του σκάφους.

Σε παλιότερο tweet του, ο Rush είχε αναφέρει ότι το σκάφος δεν είναι εξοπλισμένο με φάρο εντοπισμού έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να βοηθήσει τους διασώστες να το βρουν, είτε στον πυθμένα του ωκεανού είτε όταν βγει στην επιφάνεια. Το υποβρύχιο είναι επίσης κλειδωμένο από έξω, οπότε όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτό θα χρειαστούν διασώστες για να τους βγάλουν έξω, ακόμη και όταν φτάσει στην επιφάνεια, χρησιμοποιώντας μία από τις διάφορες διαθέσιμες μεθόδους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που gamepads χρησιμοποιούνται για σοβαρούς σκοπούς, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τα χρησιμοποιεί για τον έλεγχο των περισκοπίων υποβρυχίων και των φωτονικών ιστών ενώ και η The Boring Company τα χρησιμοποιεί για να κατευθύνει τα γιγαντιαία γεωτρύπανα. Τα gamepads είναι ευέλικτα, άνετα και οικεία στη χρήση, αλλά είναι επίσης επιρρεπή σε δυσλειτουργίες και παρεμβολές, ειδικά όταν είναι ασύρματα. Δεν είναι σαφές αν το gamepad είχε κάποια σχέση με την εξαφάνιση του Titan, αλλά εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την αξιοπιστία του υποβρυχίου της OceanGate.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 328
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Κουμπάκι "πανικού", δεν είχε το έρμο, κάτι που να παρακάμπτει οτιδήποτε άλλο και να το "ανεβάζει" (τεράστιο "μπαλόνι", πχ)?

Ας ξαναδώ την "Άβυσσο" αυτές τις μέρες.

• Like 8

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

σιγά το πράγμα, 

χθές έβγαλα φωτό από δελτίο γιατί μου έκανε εντύπωση, πάει ο τύπος με logitech gamepad και pc με windows στα βάθη του ωκεανού και περίμενει να γυρίσει

image.jpeg.835fe5532c7688a652d0ac0270736e1b.jpeg

και οι άλλοι οι μπούφοι πληρώσαν και 250k

Επεξ/σία από marksk
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υποβρύχιο Parkside από τα Lidl. Πραγματικά λυπάμαι για τους ανθρώπους, εύχομαι να τους βρουν τις επόμενες ώρες. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη.

Επεξ/σία από dikasths
  • Like 8

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 21/06/2023 at 13:07, mordred said:

Έχω F710 περί τα 10 χρόνια. Δουλεύει ακόμα απροβλημάτιστα. Όχι φυσικά για να οδηγήσω υποβρύχιο 

Έχω την ενσύρματη του έκδοση, το F510, που απορώ ακόμα γιατί την κατήργησε η Logitech και έχω ξεχάσει πόσα χρόνια το έχω, πολύ περισσότερο από 10!!! (~15)
Έχει φάει παιχνίδια και δεν καταλαβαίνει τίποτα!!

Επεξ/σία από konstantinos77g
  • Like 5

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που gamepads χρησιμοποιούνται για σοβαρούς σκοπούς, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τα χρησιμοποιεί για τον έλεγχο των περισκοπίων υποβρυχίων και των φωτονικών ιστών ενώ και η The Boring Company τα χρησιμοποιεί για να κατευθύνει τα γιγαντιαία γεωτρύπανα.

Άλλο πράμα το να τα χρησιμοποιείς σε μη νευραλγικές διαδικασίες (π.χ. αν σου χαλάσει αυτό του γεωτρύπανου θα σταματήσεις το γ/τ και θα αντικαταστήσεις το χειριστήριο) και άλλο σε κρίσιμες (π.χ. δεν θα έβαζες χειριστήριο παιχνιδομηχανής σε F-16). Στο υποβρύχιο της OceanGate είχε αναφερθεί πως σε τέτοια βάθη η θερμοκρασία έπεφτε πολύ υπό το μηδέν. Βάλε και κανένα θεματάκι με την πίεση στο εσωτερικό και μετά το ξανασκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις τις ψευτοηλεκτρονικούρες των gamepads σε απαιτητικά περιβάλλοντα.

Πάντως ρε παιδί μου, τόσα χρήματα είχαν για να πάνε όπου θέλουν, τον Τιτανικό θέλησαν να επισκεφτούν;

• Like 5

Κρίμα για τους ανθρώπους που για αλλα πήγαιναν και αλλού θα καταλήξουν. Σε όλα τα υπόλοιπα που ήθελα να γράψω με έχουν προλάβει οι προηγούμενοι. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πραγματικά, διαβάζω τις ειδήσεις και έχω φρικάρει την ζωή μου.

Μόνο που βάζω με το μυαλό μου τον εαυτό μου στην θέση τους, με πιάνει πανικός. Να είσαι κάτι χιλιόμετρα στον βυθό, ελάχιστες προμήθειες, πολύ κρύο, στρυμωγμένος με άλλους 3-4 και σε χώρο που να μην μπορείς καν να σηκωθείς/απλωθείς λίγο και το οξυγόνο να τελειώνει περιμένοντας να γίνει ένα θαύμα και να σε βρούνε.

Εύχομαι απλά το υποβρύχιο να συνετρίβη από την πίεση του βυθού  και να πεθάνανε ακαριαία χωρίς να βιώσουν αυτό το βασανιστήριο. Που αυτό είναι και το καλό σενάριο εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μιας και ακόμα και αν γίνει το μεγάλο θαύμα και τους εντοπίσουν ζωντανούς, δεν νομίζω ότι έχουν την δυνατότητα να ξεκινήσουν διαδικασία να ανασύρουν το σκάφος σε τόσο λίγο χρόνο που απομένει πια.

Επίσης η όλη κατασκευή, απλά είναι γελοία και δεν θα έπρεπε ποτέ να πάρει τέτοιου είδους άδεια. Από όπου και αν το πιάσεις είναι μια ερασιτεχνική κατασκευή. Οι άνθρωποι είναι τόσο στόκοι, που το έβαψαν εντελώς λευκό και η καταπαχτή ανοίγει μόνο από έξω!!! Δηλαδή υπάρχει και το σενάριο να έχει αναδυθεί το σκάφος, λόγο του χρώματος να είναι υπερβολικά δύσκολο να το εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης και δεν μπορούν να ανοίξουν οι ίδιοι από μέσα!!

Επεξ/σία από BlueBlade
  • Like 22

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...