Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είπα στη συμβολαιογράφο να μου στείλει το κείμενο που θέλει να υπογράψουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες.

ΑΛΛΑ το ακυρώνω. Και την πώληση.

Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΟ μπέρδεμα, κόπος, τρέξιμο για μια τόσο απλή υποτυπώδη, όπως το βλέπω εγώ, αλλαγή.

• Απαντ. 92
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, panosena είπε

Είπα στη συμβολαιογράφο να μου στείλει το κείμενο που θέλει να υπογράψουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες.

Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΟ μπέρδεμα, κόπος, τρέξιμο για μια τόσο απλή υποτυπώδη, όπως το βλέπω εγώ, αλλαγή.

Το ελληνικό κρατος είναι για τα μπαζα, ειδικά στα ακινητα, διάβασε αν θες ενα συμβόλαιο μεταβίβασης πώλησης ακινήτου και θα καταλάβεις, περιέχει πληροφορίες ακομα και απο το 1800😁

Το σύστημά αγοραπωλησίας διέπεται απο νομοθεσίες που δεν τόλμησε κανείς να ακουμπήσεις, πιστεύω οτι πρέπει να ήμαστε στις τελευταίες θέσεις.

Δηλαδή εκεινο το γνωμικό που λέει "αν δεν παντρέψεις παιδί κι αν δεν χτίσεις σπίτι δεν έχεις καταλάβει τίποτε από δυσκολίες" που προέρχεται αιώνες πρίν ισχύει ακόμα κατά το δεύτερο σκέλος τουλάχιστον και μάλιστα  στο ακέραιο 🤮

Σε ερωτηση μου προσφατα στην συμβολαιογράφο μου, δηλαδη της λεω το ίδιο γίνεται και στην αμερικης(έβαλε τα γέλια) μου ειπε, το ξέρεις αυτό που λενε σαν την Χαλκιδική πουθενα; Εεεε αυτό πολλαπλασίασε το επί 100😂

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, panosena είπε

Το ότι εσύ το βλέπεις υποτυπώδες δε σημαίνει ότι είναι, δεδομένου ότι στερείσαι γενικών νομικών γνώσεων αλλά και εξειδικευμένων γνώσεων στο εμπράγματο δίκαιο  και για το λόγο αυτό σου διαφεύγουν ουσιώδη ζητήματα, που δεν είναι το μέρος για να τα αναλύσουμε.

Το ότι το οροφοδιαμέρισμα είναι δικό σου δε σημαίνει ότι μπορείς να το μεταχειριστείς σαν ένα χωράφι, που μπορείς να το κατατμήσεις και να πουλήσεις τμήμα του (και ακόμα και αυτό δεν είναι απλό).

Το ότι υποβάλεις σε αγνώστους ένα ερώτημα σχετικά με τη γνώμη που  έδωσε ο εξειδικευμένος επαγγελματίας, που πληρώνεις, δεν έχει να κάνει με έλλειψη εμπιστοσύνης ή ανεπάρκειας της συμβολαιογράφου αλλά με το γεγονός ότι στο μυαλό σου τα είχες διαφορετικά και δεν σου άρεσε η απάντηση που έλαβες.

Η πολυκατοικία δεν είναι μονοκατοικία και υπάρχει συγκυριότητα σε διάφορα τμήματα αυτής. Δεν είναι τα κοινόχρηστα το πρόβλημα... Εμπιστεύσου τους επαγγελματίες που πληρώνεις και όχι τον κάθε άσχετο εδώ μέσα (συμπεριλαμβανομένου και εμού που δεν ξέρω τα πραγματικά περιστατικά της περίπτωσής σου).

Σου εύχομαι να καταφέρεις να βρεις άκρη με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και να γίνει η αλλαγή της σύστασης...

Επεξ/σία από lamargos
  • Like 7
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@lamargos μόνο αυτό έχω να πω:

27 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Σε ερωτηση μου προσφατα στην συμβολαιογράφο μου, δηλαδη της λεω το ίδιο γίνεται και στην αμερικης(έβαλε τα γέλια) μου ειπε, το ξέρεις αυτό που λενε σαν την Χαλκιδική πουθενα; Εεεε αυτό πολλαπλασίασε το επί 100😂

Κι αυτό: https://www.ekathimerini.com/economy/259836/bureaucracy-compounding-real-estate-woes/

Αναφορά σε κείμενο

Given the frustrating, costly and time-consuming process involved in the simple transaction of buying and selling property, Greece continues to languish at the lower end of the pile in world rankings regarding the ease of doing business, alongside Third World countries, with some even climbing above it since last year.

Indicatively, the volume of bureaucracy required to sell an apartment is greater than in countries like the Solomon Islands, Uganda, Zimbabwe, Ghana, Cambodia and Somalia.

Επεξ/σία από panosena
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 21/6/2023 στις 2:24 ΜΜ, panosena είπε

Γενικεύεις......  επειδή στον τομέα των ακινήτων στην Ελλάδα υπάρχει "κακή" γραφειοκρατία, άρα και το δικό μου πρόβλημα με το ακίνητό μου είναι αποτέλεσμα  της ίδιας "κακής" γραφειοκρατίας!.

Μπορεί να συμφωνώ με το πνεύμα του άρθρου και να αναγνωρίζω το πρόβλημα της  ελληνικής γραφειοκρατίας εν τούτοις ο τομέας των ακινήτων παγκοσμίως είναι ο τομέας που το κράτος ασκεί μεγάλη επίβλεψη και αυτό επειδή αποκομίζει σημαντικά φορολογικά έσοδα . Το ίδιο ισχύει και στην Αμερική.

Το πρόβλημα που δεν μπορείς να κατανοήσεις είναι ότι το να χωρίσεις μία ιδιοκτησία ενός ορόφου σε μια πολυκατοικία δεν είναι άνευ ετέρου  δικαίωμα του ιδιοκτήτη, ο οποίος δε νομιμοποιείται να κάνει ό,τι θέλει. Ένα διαμέρισμα δεν είναι σαν ένα οικόπεδο ούτε είναι αυτόνομο, για αυτό λέγεται πολυκατοικία. Το ότι χωρίζεις την ιδιοκτησία σου σημαίνει ότι πρέπει να ρυθμίσεις και πόσα άλλα ζητήματα (πχ χιλιοστά ιδιοκτησίας, κατανομή κοινοχρήστων, ανελκυστήρα, ποσοστά συνιδιοκτησίας σε κοινόχρηστους χώρους και πολλά άλλα) στα οποία έχουν λόγο και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας το γεγονός ότι πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη συγκυριότητα και αφορούν και αυτούς. Δεν μπορείς να δεις τις προεκτάσεις του διαχωρισμού του διαμερίσματός σου.

Δεν είναι όλα απλά επειδή απλά τα έχουμε στο κεφάλι μας! Και η πολυπλοκότητα κάποιων ζητημάτων δεν έχει να κάνει με μία κακή γραφειοκρατία η οποία υπάρχει απλά επειδή πρέπει να υπάρχει, αυτό είναι υπεραπλούστευση. Αυτή η πολυπλοκότητα και στην περίπτωσή σου η ομόφωνη συμφωνία των υπόλοιπων ιδιοκτητών της πολυκατοικίας έχει να κάνει με την προστασία των δικαιωμάτων τους και όχι με τη γραφειοκρατία.

Επεξ/σία από lamargos
  • Like 2
Δημοσ.

Αν δεν ήταν τόσο πολύπλοκα τα διαδικαστικά με τα ακίνητα φανταστείτε ποσες περισσότερες αυθαιρεσίες θα γίνονταν με το σκεπτικό σπίτι μου- χωράφι μου είναι ο,τι θέλω κάνω. Δεν εννοώ μόνο κλεισίματα ημιυπαιθριων αλλά κατασκευαστικες- δομικές παραβάσεις. 

Τέτοιοι που είμαστε τέτοια μας κάνουν. 

Μια που αναφέρθηκε η Αμερική,  εκεί από πεποίθηση δεν πειράζουν στο παραμικρό τα σπίτια και δεν κάνουν τις δικές μας ομορφιές. Ούτε αποθήκη στο κήπο φτιάχνουν ουτε πέργκολα 

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Μια που αναφέρθηκε η Αμερική,  εκεί από πεποίθηση δεν πειράζουν στο παραμικρό τα σπίτια και δεν κάνουν τις δικές μας ομορφιές. Ούτε αποθήκη στο κήπο φτιάχνουν ουτε πέργκολα 

Από πεποίθηση ή επειδή το πρόστιμο θα είναι ένα πρόστιμο ΝΑΑΑΑ μετά συγχωρήσεως; (επειδή ο νόμος εφαρμόζεται)

Μιλάμε για τη χώρα που κάθε βδομάδα έχουμε ομαδικές δολοφονίες γιατί έτσι...έχουν πεποίθηση έναντι των ακινήτων αλλά όχι έναντι των ανθρώπων;

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, panosena είπε

Από πεποίθηση ή επειδή το πρόστιμο θα είναι ένα πρόστιμο ΝΑΑΑΑ μετά συγχωρήσεως; (επειδή ο νόμος εφαρμόζεται)

Μιλάμε για τη χώρα που κάθε βδομάδα έχουμε ομαδικές δολοφονίες γιατί έτσι...έχουν πεποίθηση έναντι των ακινήτων αλλά όχι έναντι των ανθρώπων;

Κάθε χώρα έχει τις αντιφάσεις της. 

Ως χώρα μεταναστών είναι πολύ εξοικιωμενοι με τις αλλαγές στον τόπο διαμονής.  Οι περισσότεροι θα ζήσουν σε τουλάχιστον 3 διαφορετικές πολιτείες  ( λόγω σπουδών, δουλειάς κλπ) και σε περισσότερα σπίτια ανάλογα των αναγκών τους.  Τα περισσότερα από αυτά τα αγοράζουν και τα πουλάνε πριν καν τα ξοφλησουν.  Ίσως γι αυτό δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τα τροποποιησουν. Αν στη πορεία δεν τους αρέσει κάτι πάνε σε άλλο. 

Στην περίπτωση σου θα το πουλαγαν ως είναι και θα αγόραζαν ένα μικρότερο 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, lamargos said:

(πχ χιλιοστά ιδιοκτησίας, κατανομή κοινοχρήστων, ανελκυστήρα, ποσοστά συνιδιοκτησίας σε κοινόχρηστους χώρους και πολλά άλλα)

Δε θίγονται τα χιλιοστά, ποσοστά ή δικαιώματα των υπολοίπων, ούτε μεταβάλλονται τα σύνολα στον πίνακα χιλιοστών. Το τελευταίο διάστημα έχουν δοθεί λύσεις σε παρόμοια προβλήματα δεκαετιών (ανοιχτές θέσεις στάθμευσης με χιλιοστά που δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν, διαμερισμάτωση μεταξύ όμορων, κατάληψη κοινοχρήστων χώρων κ.α.). Είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Επεξ/σία από kirileman
Δημοσ.

Ε άμα είχα να πληρώνω ΚΑΙ δικηγόρο εκτός από μηχανικό - συμβολαιογράφο - πολεοδομία - πρόστιμα, απλά θα τους το χάριζα. Δεν θα ΄χε νόημα.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, kirileman είπε

Δε θίγονται τα χιλιοστά, ποσοστά ή δικαιώματα των υπολοίπων, ούτε μεταβάλλονται τα σύνολα στον πίνακα χιλιοστών. Το τελευταίο διάστημα έχουν δοθεί λύσεις σε παρόμοια προβλήματα δεκαετιών (ανοιχτές θέσεις στάθμευσης με χιλιοστά που δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν, διαμερισμάτωση μεταξύ όμορων, κατάληψη κοινοχρήστων χώρων κ.α.). Είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω. Το ότι δεν αυξάνονται ή μειώνονται τα χιλιοστά των υπολοίπων δε σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα συγκυριότητας ή οι σχέσεις στην κοινωνία των συγκυρίων. Από τη στιγμή, που όλοι είναι συγκύριοι στους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων για να προστεθεί ένας ακόμα συγκύριος. Πού το παράλογο σ' αυτό; Επιπλέον, η δημιουργία ενός νέου διαμερίσματος σημαίνει τουλάχιστον και επιβάρυνση δαπανών. Πχ άλλες δαπάνες ανελκυστήρα αντιστοιχούν σε ένα διαμέρισμα και άλλες σε δύο. Και αυτό ισχύει για πολλά ζητήματα.

Το θέμα που θίγεις με τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης δεν έχει καμία σχέση με το παρόν. Εκεί είχε δημιουργηθεί μία κατάσταση από εσφαλμένες ενέργειες μερίδας εργολάβων και συμβολαιογράφων, που με τις συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας είχαν δώσει χιλιοστά κυριότητας σε ανοιχτές θέσεις στάθμευσης παρά την πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, που απέρριπταν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Εκεί ήρθε η πολιτεία και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση για  να απεγκλωβίσει από την κατάσταση αυτή συγκεκριμένη μερίδα ιδιοκτητών χωρίς μάλιστα να θίγονται δικαιώματα κυριότητας ή συγκυριότητας και πάντα σύμφωνα με τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Τη λύση την είχαν δώσει ήδη εδώ και πολλά χρόνια τα δικαστήρια απλά έπρεπε να δοθεί μία διέξοδος στα θύματα της πρακτικής αυτής.

Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Θεωρία και νομολογία απαιτούν σε τέτοιες περιπτώσεις τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπόλοιπων ιδιοκτητών για την τροποποίηση της σύστασης. Η πολιτεία γιατί να παρέμβει; Για να ωφελήσει κάποιους σε βάρος δικαιωμάτων άλλων; Από τη στιγμή, που προστίθεται ένας συγκύριος απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των λοιπών συγκυρίων, πιο απλά δε γίνεται.

• Like 1
Δημοσ.

Η απάντηση της συμβολαιογράφου:

Αναφορά σε κείμενο

Θα υπογράψουν την τροποποίηση οριζοντίου ιδιοκτησίας η οποία αφορά μόνο το δικό σας όροφο.
Πρέπει να υπογράψουν διότι:
- είναι συνιδιοκτήτες της οικοδομής  
- και γιατί δεν προέβλεπε η αρχική σύσταση ότι μπορεί να να το κάνει αυτό ο κάθε ιδιοκτήτης μονομερώς!
- χρειάζομαι μόνο το συμβόλαιο τους από το οποίο να προκύπτει η ιδιοκτησία τους.

Εκτός των άλλων, η συμβολαιογράφος δέχεται να γίνουν οι υπογραφές μόνο στο γραφείο της κι όχι στην πολυκατοικία (καθώς για δύο ιδιοκτήτες είναι πολύ δύσκολη η μετακίνηση, αν υποθέσω ότι δεχτούν να υπογράψουν).
Οπότε πρέπει να βρω άλλο συμβολαιογράφο, κινητό!😮

Πόση γκαντεμιά ρε γμτο!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...