Προς το περιεχόμενο

Αναμεσα σε 13700k και 780x3d

peponas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Just now, Arkin said:

Πρακτικά ανέφικτο για cpu υπολογιστή 20 25 ίσως να πέφτει άλλο τα laptop και άλλο τα κινητά πχ που πέφτουν κάτω από 1watt. 

Μα το laptop μου zen 3+ έχει στα ίδια ρολόγια με τα κανονικά desktop. Το μόνο που ΔΕΝ έχει είναι το IO die και τα λοιπά interconnect των desktop amd  που τραβάνε την ψυχή τους σε ρεύμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 142
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Μόλις τώρα, Herald είπε

Μα το laptop μου zen 3+ έχει στα ίδια ρολόγια με τα κανονικά desktop. Το μόνο που ΔΕΝ έχει είναι το IO die και τα λοιπά interconnect των desktop amd  που τραβάνε την ψυχή τους σε ρεύμα.

Κατάλαβα τι λες το θέμα είναι τι μετράμε. Πχ αν σε ένα amd desktop τραβάει 30watt η cpu σε idle και 10 το υπόλοιπο board ενω σε ένα Intel 5watt η cpu και 30 το υπόλοιπο board το ρεζουμέ δεν είναι το ίδιο στην κατανάλωση? Δηλαδή δεν πρέπει να μας απασχολεί συγκεκριμένα τι τραβάει το κάθε cpu αλλά τι cpu + board vrms συνολικά δηλαδή. Δεν μπορώ να γράψω δηλαδή ότι είχα 10watt package με 8700k που τοσο έγραφε το hwinfo ενώ ήμουν στα 55watt πριζα και να γράψω ότι είμαι στα 30 με 5700x ενώ είμαι στα 60 watt πριζα. Δεν τα τραβάει η cpu τα τραβάει το board στη μία πλατφόρμα στη Θεσσαλονίκη άλλη δεν τραβάει το board πολυ τραβάει η cpu. Ίδιο αποτέλεσμα στο τέλος. 

• Like 1

3 λεπτά πριν, Arkin είπε

Εγώ πάντως δεν είπα ότι Intel η amd είναι πιο efficient. Είχα Intel έχω amd και μάλλον σε Intel θα ξανά πάω σε 2 χρόνια με arrow lake και τον μετρητή τον έχω 6 χρόνια έχω μετρήσει όλο το σπίτι συσκευές είναι 1000% αξιόπιστος στο ρεύμα που γράφει οπότε συγκρίνω 8700k σύστημα με 5700x. Από εκεί και πέρα στον Herald που του την πέσαμε οι περισσότεροι είναι ότι ένας 12900k απλά είναι ανέφικτο να έχει idle 10watt μόνος του 20 25 ναι το package οχι 10 ομως και καλώς πήρε μετρητη να δούμε πραγματική κατανάλωση. Δεν είναι vs δηλαδή από μένα προφανώς απλά ένα μπούσουλα να πάρουμε για πραγματικές μετρήσεις. 

Εσύ ήρθες σήμερα. Αυτή την συζήτηση την έχουν ξεκινήσει τα παιδιά εδώ και 6μήνο, μπορεί και παραπάνω (με μερικές δικές μου αναλαμπές, για να δώσω μια πιο έμπειρη τεχνική γνώμη όπου χρειάζεται). 

Για την αξιοπιστία του power meter που αναφέρεις πάντως, σαν μηχανικός που δουλεύω στο R&D και οι μετρήσεις είναι βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μου, σου λέω κράτα μία πισινή. Καταρχάς δεν ξέρεις πόσο είναι το απόλυτο και σχετικό σφάλμα του, σε τι εύρος, τι περιοχή γραμμικότητας έχει, την ανάλυσή του, ενώ παράλληλα δεν έχεις μέτρο σύγκρισης με αποδεδειγμένα σωστή συσκευή μέτρησης. Χωρίς να τα ξέρεις αυτά, να με σχωράς, αλλά ούτε 10% σίγουρος δεν μπορείς να είσαι για την ακρίβειά του, όχι 1000 που αναφέρεις 😅

Το πιο απλό παράδειγμα σου λέω, ένας από τους μετρητές που έχω χάνει γύρω στα 6-7W. Στα 1500 είναι αμελητέο. Στα 50 είναι >10%. Άσε που και ο δεύτερος που έχω μετράει όντως εντός 3% σε φορτία άνω των 800W, αν έχουν υψηλό PF, αλλά σε φορτία κάτω των 80-85W ή φορτία με σχετικά χαμηλό PF, αρχίζει και χάνει προς τα κάτω. 

• Like 1

Just now, Arkin said:

Κατάλαβα τι λες το θέμα είναι τι μετράμε. Πχ αν σε ένα amd desktop τραβάει 30watt η cpu σε idle και 10 το υπόλοιπο board ενω σε ένα Intel 5watt η cpu και 30 το υπόλοιπο board το ρεζουμέ δεν είναι το ίδιο στην κατανάλωση? Δηλαδή δεν πρέπει να μας απασχολεί συγκεκριμένα τι τραβάει το κάθε cpu αλλά τι cpu + board vrms συνολικά δηλαδή. Δεν μπορώ να γράψω δηλαδή ότι είχα 10watt package με 8700k που τοσο έγραφε το hwinfo ενώ ήμουν στα 55watt πριζα και να γράψω ότι είμαι στα 30 με 5700x ενώ είμαι στα 60 watt πριζα. Δεν τα τραβάει η cpu τα τραβάει το board στη μία πλατφόρμα στη Θεσσαλονίκη άλλη δεν τραβάει το board πολυ τραβάει η cpu. Ίδιο αποτέλεσμα στο τέλος. 

Φυσικά και μας ενδιαφέρει τι τραβάει ολόκληρο το σύστημα αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να υπολογισείς. Δηλαδή και 5700x να πάρω που έχεις εσύ, θα καταλήξουμε σε εντελώς διαφορετικά νούμερα λόγω άλλης μητρικής, άλλης κάρτας, άλλα περιφερειακά πάνω και 1002 πράματα. Το point είναι πώς ότι επεξεργαστή και να πάρω, τα ίδια περιφερειακά΄θα έχω πάνω, οπότε η μοναδική καταανάλωση που θα αλλάξει είναι αυτή του CPU, γιαυτό και έχει νόημα να μετράμε το CPU. 

6 λεπτά πριν, Arkin είπε

Δηλαδή δεν πρέπει να μας απασχολεί συγκεκριμένα τι τραβάει το κάθε cpu αλλά τι cpu + board vrms συνολικά δηλαδή

Πολύ σωστός σε αυτό και ένας από τους λόγους που είναι ανούσιο όλο το VS, ειδικά όταν δεν γίνεται συζήτηση γιατί δεν έχουμε πως να περάσει η ώρα, αλλά γιατί ρωτάει άνθρωπος τι CPU να πάρει.

Τώρα πχ να πάρω Intel και να λερώνω βρακάκι με τα 10W που τραβάει σε idle, αλλά παράλληλα να έχω 7900XTX πάνω με dual monitor, εεε λίγη ντροπή δεν βλάπτει που λέει και ο Κουτσούμπας...  

• Like 2

23 ώρες πριν, Herald είπε

Και στα ίδια watt πιο αργός είναι. Δες το απτην ανάποδη, πόσα watt χρειάζεται ο 7800x 3d για να φτάσει τον 13700k? 500watt 

Το δοκιμάζουμε αν θες, έχεις 7700x και έχω 12900k. Ιδού η Ρόδος που λέμε :)

Για ακόμη μια φορά ρημάξατε ένα νήμα με τα vs σας.

Το pc το αγοράζει κάποιος για να το χρησιμοποιεί και όχι για να κάθεται.

Θεωρείται σημαντικότερο να κερδίσεις 20-30 watt σε idle από το να κερδίζεις ~100w όταν παίζεις;

Σε επίπεδο ίδιων επιδόσεων;

Τα περισσότερα που λέτε, ιδίως τα τεχνικά είναι πολύ μακρυά από το ενδιαφέρον του μέσου χρήστη.

Αν θέλετε να τις μετρήσετε (τις καταναλώσεις σας) κάντε το τουλάχιστον στο άλλο νήμα όπου μπαίνουν πιο "καμμένοι" και ίσως έχουν περισσότερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν τη συζήτηση (εκτιμώ οτι κι εκεί κοντεύεται να γίνεται ανεπιθύμητοι)

No offence...

• Like 3
  • Thanks 1

5 minutes ago, kostas_anes said:

Εσύ ήρθες σήμερα. Αυτή την συζήτηση την έχουν ξεκινήσει τα παιδιά εδώ και 6μήνο, μπορεί και παραπάνω (με μερικές δικές μου αναλαμπές, για να δώσω μια πιο έμπειρη τεχνική γνώμη όπου χρειάζεται). 

Αυτή η συζήτηση πάει εκεί απο τον γνωστό ειδικό της ιντελ στο ερώτημα "τρέχω blender, να πάρω 13900Κ ή 7950Χ ? και απαντάει με ύφος τηλεγιατρού πάρε 13900Κ γιατί καίει 2W στο standby.......  το blender πάει περίπατο και τρέχουν τα σεντόνια με τα 2W πρωτοσέλιδο 🤣

Καλό χρυσό το 2W αλλά την δουλειά δεν την βγάζει :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 minutes ago, nickol-us said:

Το pc το αγοράζει κάποιος για να το χρησιμοποιεί και όχι για να κάθεται.

Θεωρείται σημαντικότερο να κερδίσεις 20-30 watt σε idle από το να κερδίζεις ~100w όταν παίζεις;

Σε idle όχι, καθώς το κλείνω το PC. Την ώρα που πχ. κάνω browsing η ελαφριά tasks όπως excel sheets κλπα πράγματα της δουλειά, και γενικά πράματα που κάνει κατα πλειοψηφία ο μέσος χρήστης, ναι τα 30-40 watt ας πούμε τα θεωρώ σημαντικά. Άλλωστε για τα 40w παραπάνω που τράβαγε ο 13900k σε games ξαναγύρισα σε 12900k. Εγώ απλά πληροφορώ τον TS για το τι ισχύει ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. Το αν τον ενδιαφέρει είναι κάτι που δεν μπορώ να ξέρω και θα το κρίνει μόνος του.

Και πάντως σίγουρα δεν κερδίζεις 100w σε games. Το πιο βαρύ παιχνίδι αυτή τη στιγμή είναι το TLOU, με 4090 σε 4k 70--80w τραβάει ο 12900k. Ο 3d δύσκολο να είναι σε -20 watt :P 

Εγώ απλά έγραψα στον TS που τον ενδιαφέρει η κατανάλωση (αυτός το  ανέφερε) ότι καίνε τον θεό τους σε browsing και ελαφριές εργασίες. Μετά μπήκαν οι 2 μέτοχοι να με πείσουν ότι δεν είναι έτσι. Δεν χρειάζεται να πεταγόμαστε και να διαφωνούε με τα facts επειδή απλά δεν μας αρέσουν, όταν το καταλαβούν αυτό οι amd μουτζαχεντίν θα επικρατεί ηρεμία στα νήματα, mark my words :P 

Επεξ/σία από Herald

16 ώρες πριν, peponas είπε

@grab @escada

αμα φτασετε σε καποιο συμπερασμα πειτε και σε μενα γιατι εγω το εχασα :)

Αν ξέρεις να σετάρεις συστήματα για μέγιστες επιδόσεις/αποδοτικότητα πας σε Intel.

Αν δε ξέρεις/θέλεις πας σε ryzen3D.

Με μέτριες RAM τα Ryzen3D έχουν προβάδισμα λόγω της τεράστιας cache. Αυτό δείχνουν όλα τα reviews. Όμως τα Intel με γρήγορη και σεταρισμένη RAM βγάζουν λιγότερα frame drops. Πιο σταθερή επίδοση. Αυτό που βλέπουμε στο φόρουμ από καλά σεταρισμένα συστήματα.

Πάει η εποχή που αγόραζες π.χ. έναν 2600K τον κλόκαρες και είχες πάνω κάτω τις ίδιες επιδόσεις με τους άλλους κατόχους. Σήμερα η RAM είναι σαν δεύτερη CPU.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
58 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Τώρα πχ να πάρω Intel και να λερώνω βρακάκι με τα 10W που τραβάει σε idle, αλλά παράλληλα να έχω 7900XTX πάνω με dual monitor, εεε λίγη ντροπή δεν βλάπτει που λέει και ο Κουτσούμπας...  

3070 ειπα οτι εχω σε παρακαλω... :P

Και οντως με ενδιαφρει η idle καταναλωση γιατι ο υπολογιστης πραγματικα μενει ανοιχτος κοντα 12 ωρες την μερα χωρις φυσικα να παιζω ολες αυτες....

Και καλα που ρωτησα και ηταν ο Herald γιατι δεν ειχα ιδεα οτι υπαρχουν τετοιες καταναλωσεις idle στους amd...

Αν δεν ειχα κοινωνικο τιμολογιο θα ειχα φουνταρει :D

Επεξ/σία από peponas
  • Thanks 1

32 minutes ago, peponas said:

Και οντως με ενδιαφρει η idle καταναλωση γιατι ο υπολογιστης πραγματικα μενει ανοιχτος κοντα 12 ωρες την μερα χωρις φυσικα να παιζω ολες αυτες....

Και καλα που ρωτησα και ηταν ο Herald γιατι δεν ειχα ιδεα οτι υπαρχουν τετοιες καταναλωσεις idle στους amd...

Γράψτο με κεφαλαία σε παρακάλω. Πέφτει τόση παραπληροφόρηση και άντε να βγάλεις άκρη με το τι να αγοράσεις. Και εγώ έτσι την έπαθα να ξέρεις, διάβαζα 120 φορές πόσο efficient είναι τα Ryzen και πήρα έναν 3700x, που να ήξερα. Το τέρας καταπίνει 40w σε απλό browsing, LOL! 

Mε το που ακουστούν πραγματικότητες όπως βλέπεις μαζεύονται οι μέτόχοι και σου ορμάνε ομαδικώς που τολμάς και ξεστομίζεις την αλήθεια. Ταλιμπάν κανονικοί όπως λέει και το userbenchmark

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, Herald είπε

Γράψτο με κεφαλαία σε παρακάλω. Πέφτει τόση παραπληροφόρηση και άντε να βγάλεις άκρη με το τι να αγοράσεις. Και εγώ έτσι την έπαθα να ξέρεις, διάβαζα 120 φορές πόσο efficient είναι τα Ryzen και πήρα έναν 3700x, που να ήξερα. Το τέρας καταπίνει 40w σε απλό browsing, LOL! 

Mε το που ακουστούν πραγματικότητες όπως βλέπεις μαζεύονται οι μέτόχοι και σου ορμάνε ομαδικώς που τολμάς και ξεστομίζεις την αλήθεια. Ταλιμπάν κανονικοί όπως λέει και το userbenchmark

Δεν είμαι μέτοχος κανενός

Intel έχω και αυτό γιατί τον καιρό που έκανα την αγορά ήταν η καλύτερη επιλογή στα ζητούμενα μου.

Προσπαθώ να μην είμαι πουθενά αφιερωμένος, ψάχνοντας το βέλτιστο σε κάθε περίπτωση.

48 λεπτά πριν, peponas είπε

3070 ειπα οτι εχω σε παρακαλω... :P

Αν δεν ειχα κοινωνικο τιμολογιο θα ειχα φουνταρει :D

Μην πέφτεις στην παγίδα του εντυπωσιασμού.

Ακόμη και να γλιτώνεις τα 30watt σε χαμηλά φορτία, πάντα θα κερδίσεις 50watt στα μεγάλα.

Ξεκινά πράξεις... ακόμη και να δεχτείς σαν ξερό  fact ότι θα κερδίζεις μόνιμα 30watt(που δε βγαίνει τέτοιο σενάριο) μιλάμε για 30x12x365=132kw ετησίως.

Πόσο πληρώνεις την kwh; 0.20€; Μιλάμε για 26€ ετησίως

Είναι το μοναδικό κριτήριο που αξιολογείς;

Κόστος κτήσης;

Επιδόσεις;

Upgrade path ;

Βάλτα όλα κάτω και διάλεξε το καλύτερο δυνατό για εσένα, οποίο κι αν είναι αυτό, αρκεί συνειδητά να γνωρίζεις τι παίρνεις και γιατί.

Επεξ/σία από nickol-us

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 minutes ago, nickol-us said:

Δεν είμαι μέτοχος κανενός

Intel έχω και αυτό γιατί τον καιρό που έκανα την αγορά ήταν η καλύτερη επιλογή στα ζητούμενα μου.

Προσπαθώ να μην είμαι πουθενά αφιερωμένος, ψάχνοντας το βέλτιστο σε κάθε περίπτωση.

Δεν αναφέρθηκα σε εσένα ούτε κατά διάνοια. 

6 minutes ago, nickol-us said:

Ακόμη και να γλιτώνεις τα 30watt σε χαμηλά φορτία, πάντα θα κερδίσεις 50watt στα μεγάλα.

Δεν ισχύει αυτό. Πρώτον γιατί δεν τρέχει μεγάλα φορτία, και δευτέρον γιατί μεταξύ του 7800x 3d και 13700k που σκέφτεται, με μόνιμο power limit στα 125w θα είναι πιο γρήγορος ο 13700k στα μεγάλα φορτία. Μόνο σε gaming έχει προβάδισμα ο 3d σε κατανάλωση, αλλά μιλάμε για συνδυασμό 1080p / 4090. Με την 3070 του σε 1440p ούτε 50w δεν θα τραβάει ο 13700k. 

@peponas Στα σοβαρά τώρα, επειδή δεν βλέπω να σου χρειάζεται και τόσο πολύ το multitasking και δεν έχεις και κορυφαία κάρτα να σε ενδιαφέρουν οι απόλυτες gaming επιδόσεις μπορείς να δείς κάτι σε 13400 - 13500 - 13600k με αρκετά χαμηλότερο κόστος. Θα σε υπερκαλύψουν και σήμερα και για το μέλλον. Από εκεί και πέρα αν θες να πας στο απόλυτο να σου βγάλει 5 χρόνια για πλάκα ναι ο 13700k είναι καλή επιλογή. Απλά με το που τον αγοράσεις μπαίνεις bios, βάζεις 130w -150w - 180w power limit (όσο τραβάει η ορέξη σου αλλά χοντρικά εκεί θα πρέπει να παίξεις) και τέλος ο πονοκέφαλος της κατανάλωσης και της θερμοκρασίας. 

Επεξ/σία από Herald
  • Thanks 1

Μετα τις προτασεις σας και γενικα την συζητηση εδω παντως πλεον πιο πολυ προς 13600κ με βλεπω γιατι δεν βλεπω ιδιετερες διαφορες στο gaming απο τον 13700κ και ειναι πιο κρυος  λιγοτερο ενεργοβορος και κανα 100αρι φτηνοτερος αν εμπιστευτω συγκριτικα που βλεπω στο YT.

Αν κατευθυνθω προς τα εκει εχετε καμια προταση για μητρικες και καλες ram που λετε? (RGB δεν με νοιαζουν)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 minutes ago, peponas said:

πιο πολυ προς 13600κ με βλεπω γιατι δεν βλεπω ιδιετερες διαφορες στο gaming απο τον 13700κ και ειναι πιο κρυος  λιγοτερο ενεργοβορος και κανα 100αρι φτηνοτερος αν εμπιστευτω συγκριτικα που βλεπω στο YT.

Και εγώ κάτι τέτοιο θα σου πρότεινα, απλά τα συγκριτικά στο youtube ή και οτιδήποτε άλλο πρέπει να τα μεταφράζεις πρώτα. Δηλαδή ναι όντως ο 13600k τραβάει λιγότερο ρεύμα από τον 13700k αν τους βγάλεις απτο κουτί τους και απλά΄τους κουμπώσεις στην μητρική. ΑΛΛΑ, με 1 κουμπί στο bios μπορείς να τους βάλεις να τραβάνε το ίδιο ρεύμα, και σε αυτήν την περίπτωση ο 13700k θα είναι πάντα πιο γρήγορος και άρα θα καταναλώνει και λιγότερο ρεύμα γιατί θα τελειώνει ότι δουλειά του αναθέσεις πρώτος. 

Όπως σου είπα και πιο πάνω δηλαδή, αν βάλεις 13600k και 13700k να τραβάνε έως 150w, ο 13700k θα είναι πιο γρήγορος στα πάντα.

Όλο το αφήγημα των μετόχων της amd σε αυτό βασίζεται. Ότι η Intel έχει τα CPU της ξεκλείδωτα να τραβάνε έως και 400w, οπότε σου λέει ο κάτοχος premium μετοχικού πακέτου "δες, είναι inefficient τα Intel". Δεν τους κόβει ότι αμά τους βάλεις όριο στο πόσο ρεύμα τραβάνε θα είναι efficient. Γιαυτό ότι συγκριτικά κοιτάς που έχουν να κάνουν με κατανάλωση, να ψάχνεις οι μετρήσεις να είναι στα ΙΔΙΑ watt. Αν δεν είναι στα ίδια watt, block + ignore και προσπερνάς :) 

Ποιό είναι το budget σου για μητρική και ram? 

Επεξ/σία από Herald

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...