Arkin Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 2 λεπτά πριν, Herald είπε Τι άκρη θα βγάλεις από την πρίζα ρε μαν? Έστω ότι παίρνω μετρητή και βλέπω 100w σε idle, πόσα τραβάει το cpu? Δεν υπάρχει τρόπος να το δεις από πρίζα. Αφαιρείς πάνω κάτω τα υπόλοιπα πχ nvme fans gpu και βγάζεις μια άκρη. Με τους αισθητήρες δεν βγαίνει άκρη καμία στα ρεύματα διαφορετικές πλατφόρμες διαφορετικές μετρήσεις. Σου είπα και στον 8700k έβλεπα πολύ χαμηλότερο package power αλλά από πρίζα ήμουν στα ίδια +-5watt με 5700x που βλέπω τριπλάσιο cpu package σε idle. Βάλε ένα μετρητή να βγάλουμε κάποια άκρη θα ξέρεις και εσύ καλύτερα τι τραβάει το σύστημα σου.
toyo73 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 16 λεπτά πριν, Arkin είπε Αφαιρείς πάνω κάτω τα υπόλοιπα πχ nvme fans gpu και βγάζεις μια άκρη. Με τους αισθητήρες δεν βγαίνει άκρη καμία στα ρεύματα διαφορετικές πλατφόρμες διαφορετικές μετρήσεις. Σου είπα και στον 8700k έβλεπα πολύ χαμηλότερο package power αλλά από πρίζα ήμουν στα ίδια +-5watt με 5700x που βλέπω τριπλάσιο cpu package σε idle. Βάλε ένα μετρητή να βγάλουμε κάποια άκρη θα ξέρεις και εσύ καλύτερα τι τραβάει το σύστημα σου. Ενω με τα πανω-κατω και τα μπακαλιστικα θα βγαλεις ακρη!!!!! 2
Aten-Ra Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 18 hours ago, peponas said: ρωτησα αν τα 20 tabs + game + bluestacks σε 2 οθονες θεωρειται MT.δεν ειπα οτι κανω MT. ουτε edit Κανω ουτε rendering ουτε τπτ που να θεωρειται "δουελια" Πάρε έναν Ryzen 7700 τον απλό που είναι 65W TDP όλα αυτά που λες δεν χρειάζονται πάνω από τον 7700. 3
Arkin Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 2 λεπτά πριν, toyo73 είπε Ενω με τα πανω-κατω και τα μπακαλιστικα θα βγαλεις ακρη!!!!! Με τους αισθητήρες σίγουρα δεν βγάζεις πάντως. Γράφουν 10 και έχεις 30 στην πρίζα. Έτσι ξέρεις ακριβώς τουλάχιστον τι τραβάς το ρυθμίζεις κιόλας και σε βγάζει σύνολο του μήνα ανάλογα από πια συσκευή θες να μάθεις κατανάλωση. Καλύτερα δεν είναι αυτό από το να κοιτάμε απλά αισθητήρες?
toyo73 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Tι απωλειες του τροφοδοτικου τις βαζεις, που στα χαμηλα watt ειναι αρκετες.
Arkin Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 5 λεπτά πριν, toyo73 είπε Tι απωλειες του τροφοδοτικου τις βαζεις, που στα χαμηλα watt ειναι αρκετες. Παίζει σίγουρα ρόλο το efficiency του κάθε τροφοδοτικού με corsair rmx Gold είμαι και βλέπω τα 70 στο παραπάνω σενάριο προφανώς δεν τραβάει 70 καθαρά το σύστημα λόγο των απωλειών στη μετατροπή του ρεύματος. Πόση είναι η διαφορά δεν γνωρίζω αλλά οι περισσότεροι εδώ μέσα gold Platinum έχουμε οπότε θα βγει η άκρη. Καλύτερα έτσι παρά με 2 αισθητήρες που θα δούμε σε κάποιο πρόγραμμα και θα τους πάρουμε σοβαρά. Μου θυμίζει amd gpu που έγραφε η κάρτα 200 στο πρόγραμμα και τράβαγε 250 ενώ η nvidia όσο λέει στο πρόγραμμα τόσα τραβάει. Άλλες διαφορετικές μετρήσεις.
Aten-Ra Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Στο τέλος της ημέρας ότι τραβάει το τροφοδοτικό από την πρίζα θα πληρώσουμε
Herald Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 5 minutes ago, Aten-Ra said: Στο τέλος της ημέρας ότι τραβάει το τροφοδοτικό από την πρίζα θα πληρώσουμε Ότι τραβάει ολόκληρο το σπίτι θα πληρώσεις, αλλά δεν μας ενδιαφέρει τι τραβάει το σπίτι όταν θέλουμε να συγκρίνουμε cpu. 1 hour ago, Arkin said: Μου θυμίζει amd gpu που έγραφε η κάρτα 200 στο πρόγραμμα και τράβαγε 250 ενώ η nvidia όσο λέει στο πρόγραμμα τόσα τραβάει. Άλλες διαφορετικές μετρήσεις. Για τις amd gpu είναι γνωστό το "πρόβλημα". Δεν μετράνε τις μνήμες αλλά μόνο το gpu die, δεν είναι κάτι κρυφό. Για τo cpu power draw, 20 χρόνια που ασχολουμε με υπολογιστές, πρώτη φορά τώρα που κερδίζουν κατά κράτος τα intel μαθαίνω ότι δεν μετράνε σωστά οι σενσορες. Ο καθένας από αυτό μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του θαρρώ 😁
niko13 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Παίρνετε μισά μισά χρήματα ένα τέτοιο https://elmorlabs.com/product/elmorlabs-pmd-usb-power-measurement-device-with-usb/ και βρίσκεστε ένα ξημέρωμα σε ουδέτερο χώρο με τα pc σας να λύσετε τις διαφορές σας 😁.Με μετρήσεις από μπριζα αδύνατο να βγει ακρη,θα είναι πολύ στο περίπου Επεξ/σία 20 Ιουνίου 2023 από niko13
Herald Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 1 hour ago, niko13 said: Παίρνετε μισά μισά χρήματα ένα τέτοιο https://elmorlabs.com/product/elmorlabs-pmd-usb-power-measurement-device-with-usb/ και βρίσκεστε ένα ξημέρωμα σε ουδέτερο χώρο με τα pc σας να λύσετε τις διαφορές σας 😁.Με μετρήσεις από μπριζα αδύνατο να βγει ακρη,θα είναι πολύ στο περίπου Πήρα 2 Power meter, ένα φτηνιάρικο που παραλαμβάνω αύριο και ένα ακριβό που παραλαμβάνω την άλλη βδομάδα. Θα βαρέσω εντατικά τεστ με 10w increment στο power limit την ώρα που τρέχει cinebench για να δω αν τα 10w αύξηση από hwinfo συνάδουν με αυτό που δείχνει το Power meter. Βέβαια δεν θα βγει συμπέρασμα, γιατί σου πάω στοίχημα από τώρα κάτι θα σκεφτούν για να δικαιολογησουν το αποτέλεσμα. Πληρώνει η intel τις εταιρείες που φτιάχνουν Power meter για να βγάζουν λάθος νούμερα ξέρω γω 😁 2
kostas_anes Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Μην με κάνετε να βγάλω παλμογράφο για ρεύμα πρίζας και πετσοκόψω και το EPS στο τροφοδοτικό μου Tα AMD ότι κάνουνε report, τραβάνε και σε idle η απάντηση είναι τον κώλο τους. Εκτός και αν τρέχεις 2666 και κάτω μνήμες (σε νέα δεν έχω πάει, δεν ξέρω), τότε οι καταναλώσεις είναι αρκετά χαμηλότερες. Την ζημιά γενικά την κάνουν η cache και το SoC και από αυτό, κυρίως το IF. Τα Intel λόγω ότι του δεν έχουν πάει σε fabric και παράλληλα έχουν και ενσωματωμένα regulators, το θεωρώ λογικό να έχουν αισθητά μικρότερες καταναλώσεις σε idle και παράλληλα μη πω ότι τα εμπιστεύομαι παραπάνω στις μετρήσεις τους. Επίσης να αναφέρω ότι αυτό που λέτε για ρεύμα πρίζας και το έχετε σηκώσει λάβαρο μερικοί, είναι η πιο τρύπια μέτρηση που μπορεί να πάρει κανείς και μπάζει κυριολεκτικά από παντού. Από που θέλετε να το πιάσουμε; Από ότι τα power meters της αγοράς είναι κινέζικα και δεν ξέρεις τι μετράνε; Ότι οι μετρήσεις τους είναι στιγμιαίες και όχι averaged; Ότι ακόμα και ίδια συστήματα να έχεις, είναι διαφορετικές οι μητρικές και το VRM; Γενικά όλο αυτό το VS που έχει προκύψει είναι αχρείαστο και παίζει στα όρια του αστείου. Δεν ξέρω γιατί όσοι υποστηρίζετε AMD επιμένετε στο ότι τα Ρύζια είναι πιο power effecient σε idle, ενώ η ίδια η λογική (αφήστε τους αισθητήρες απ' έξω) τους θέλει πιο power demanding. Γρήγορο μάθημα Computer Architecture & VLSI 101: O 5950X έχει 73.2ΜΒ cache, ο 12900Κ έχει 45.6MB και παράλληλα λειτουργεί με ringbus, το οποίο έχει πολύ λιγότερο logic και support circuitry. Οι idle καταναλώσεις στα CPU είναι οι λεγόμενες στατικές καταναλώσεις, τις οποίες τις συναντάμε κυρίως σε μνήμη SRAM (cache), λόγω υψηλού density σε transistors και παράλληλα σε control logic, το οποίο είναι αναγκαίο να μην κλείνει ποτέ. Το IF για να είναι scaleable στο σημείο που είναι, απαιτεί τάξεις μεγέθους περισσότερη λογική και on die σε κάθε chiplet, αλλά και έναν κεντρικό ελεγκτή στο SoC, από ότι το Ring Bus της Ιντέλας, το οποίο ελέγχεται από το ήδη υπάρχον control unit του CPU. Πολύ καλό αρθράκι από Anand, που αναλύει αρκετά παραπάνω τα μπακαλίστικα που έγραψα παραπάνω: https://www.anandtech.com/show/13124/the-amd-threadripper-2990wx-and-2950x-review/4 6
Herald Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, kostas_anes said: Μην με κάνετε να βγάλω παλμογράφο για ρεύμα πρίζας και πετσοκόψω και το EPS στο τροφοδοτικό μου Tα AMD ότι κάνουνε report, τραβάνε και σε idle η απάντηση είναι τον κώλο τους. Εκτός και αν τρέχεις 2666 και κάτω μνήμες (σε νέα δεν έχω πάει, δεν ξέρω), τότε οι καταναλώσεις είναι αρκετά χαμηλότερες. Την ζημιά γενικά την κάνουν η cache και το SoC και από αυτό, κυρίως το IF. Τα Intel λόγω ότι του δεν έχουν πάει σε fabric και παράλληλα έχουν και ενσωματωμένα regulators, το θεωρώ λογικό να έχουν αισθητά μικρότερες καταναλώσεις σε idle και παράλληλα μη πω ότι τα εμπιστεύομαι παραπάνω στις μετρήσεις τους. Επίσης να αναφέρω ότι αυτό που λέτε για ρεύμα πρίζας και το έχετε σηκώσει λάβαρο μερικοί, είναι η πιο τρύπια μέτρηση που μπορεί να πάρει κανείς και μπάζει κυριολεκτικά από παντού. Από που θέλετε να το πιάσουμε; Από ότι τα power meters της αγοράς είναι κινέζικα και δεν ξέρεις τι μετράνε; Ότι οι μετρήσεις τους είναι στιγμιαίες και όχι averaged; Ότι ακόμα και ίδια συστήματα να έχεις, είναι διαφορετικές οι μητρικές και το VRM; Γενικά όλο αυτό το VS που έχει προκύψει είναι αχρείαστο και παίζει στα όρια του αστείου. Δεν ξέρω γιατί όσοι υποστηρίζετε AMD επιμένετε στο ότι τα Ρύζια είναι πιο power effecient σε idle, ενώ η ίδια η λογική (αφήστε τους αισθητήρες απ' έξω) τους θέλει πιο power demanding. Γρήγορο μάθημα Computer Architecture & VLSI 101: O 5950X έχει 73.2ΜΒ cache, ο 12900Κ έχει 45.6MB και παράλληλα λειτουργεί με ringbus, το οποίο έχει πολύ λιγότερο logic και support circuitry. Οι idle καταναλώσεις στα CPU είναι οι λεγόμενες στατικές καταναλώσεις, τις οποίες τις συναντάμε κυρίως σε μνήμη SRAM (cache), λόγω υψηλού density σε transistors και παράλληλα σε control logic, το οποίο είναι αναγκαίο να μην κλείνει ποτέ. Το IF για να είναι scaleable στο σημείο που είναι, απαιτεί τάξεις μεγέθους περισσότερη λογική και on die σε κάθε chiplet, αλλά και έναν κεντρικό ελεγκτή στο SoC, από ότι το Ring Bus της Ιντέλας, το οποίο ελέγχεται από το ήδη υπάρχον control unit του CPU. Πολύ καλό αρθράκι από Anand, που αναλύει αρκετά παραπάνω τα μπακαλίστικα που έγραψα παραπάνω: https://www.anandtech.com/show/13124/the-amd-threadripper-2990wx-and-2950x-review/4 Ωχ αμάν....αμαν. Τι τους έκανες ρε ? ΠΩΣ ΤΟΥΣ Spoiler Επεξ/σία 20 Ιουνίου 2023 από Herald 1
Arkin Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Εγώ πάντως δεν είπα ότι Intel η amd είναι πιο efficient. Είχα Intel έχω amd και μάλλον σε Intel θα ξανά πάω σε 2 χρόνια με arrow lake και τον μετρητή τον έχω 6 χρόνια έχω μετρήσει όλο το σπίτι συσκευές είναι 1000% αξιόπιστος στο ρεύμα που γράφει οπότε συγκρίνω 8700k σύστημα με 5700x. Από εκεί και πέρα στον Herald που του την πέσαμε οι περισσότεροι είναι ότι ένας 12900k απλά είναι ανέφικτο να έχει idle 10watt μόνος του 20 25 ναι το package οχι 10 ομως και καλώς πήρε μετρητη να δούμε πραγματική κατανάλωση. Δεν είναι vs δηλαδή από μένα προφανώς απλά ένα μπούσουλα να πάρουμε για πραγματικές μετρήσεις.
Herald Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 3 minutes ago, Arkin said: είναι ότι ένας 12900k απλά είναι ανέφικτο να έχει idle 10watt μόνος το 10 είναι όντως ανέφικτο. Γύρω στα 2-3 watt πέφτει. Απόλυτα λογικό, μπορώ να το καταλάβω και από το laptop. Ολόκληρο το laptop soc πέφτει στα 3-4 watt. Και δεν χρειάζεται να το μετρήσεις από μπρίζα, το καταλαβαίνεις από τό πόσο διαρκεί η 78wh μπαταρία σε idle. Μαθηματικές πράξεις κάνεις. Αν τραβάγαν τα CPU 25w που λές ένα laptop θα έσβηνε σε 2-3 ώρες σε IDLE!! Bγάζει χοντρικά 7 ώρες youtube video playback και 12 ώρες local video playback. Με το CPU να είναι στα 25-30w αυτά τα νούμερα δεν παίζουν. Επεξ/σία 20 Ιουνίου 2023 από Herald
Arkin Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Μόλις τώρα, Herald είπε 10 είναι όντως ανέφικτο. Γύρω στα 2-3 watt πέφτει. Απόλυτα λογικό, μπορώ να το καταλάβω και από το laptop. Ολόκληρο το laptop soc πέφτει στα 3-4 watt. Και δεν χρειάζεται να το μετρήσεις από μπρίζα, το καταλαβαίνεις από τό πόσο διαρκεί η 78wh μπαταρία σε idle. Μαθηματικές πράξεις κάνεις. Αν τραβάγαν τα CPU 25w που λές ένα laptop θα έσβηνε σε 2-3 ώρες σε IDLE!! Πρακτικά ανέφικτο για cpu υπολογιστή 20 25 ίσως να πέφτει άλλο τα laptop και άλλο τα κινητά πχ που πέφτουν κάτω από 1watt.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα