Προς το περιεχόμενο

Νέα εγκατάσταση FTTH Cosmote

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω 200άρα VDSL και πρόσφατα αποφάσισα να αναβαθμίσω σε FTTH 1000άρα.

Επειδή μένω σε πολυκατοικία η γραμμή της οπτικής ίνας θα φτάσει μέχρι την πόρτα του διαμερίσματος.

Η απόσταση μέχρι το δωμάτιο του PC είναι αρκετά μεγάλη για να τρυπάω τοίχους και να περνάω καλώδια.

Αν το router εγκατασταθεί αμέσως μετά την εξώπορτα θα μπορώ να συνδέσω το PC μέσω Wifi;

ΥΓ.      Και κάτι άλλο. Τα powerlines που έχω σε κάθε δωμάτιο θα βγουν άχρηστα;

Επεξ/σία από wolfmandim
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα , η ταχύτητα που θα βάλεις είναι μεγάλη, μόνο με καλώδιο μπορείς να την εκμεταλλεύετεις. Προτείνω να πας το router όσο πιο κοντά γίνεται στο δωμάτιο και να φέρεις ηλεκτρολόγο να σου βάλει καλώδιο. Διαφορετικά αν έχεις όρεξη και βολεύει μπορείς να βάλεις καναλάκια πλαστικά και να το περάσεις περιμετρικά στους τοίχους. 

Αν παρόλα αυτά δεν σε ενδιαφέρει να έχεις 1000 σε μια συσκευή μπορείς να δοκιμάσεις λύση mesh. 

Τα πριζακια δεν τα προτείνω σε τέτοιες ταχύτητες, αντε μέχρι 200mbps παραπάνω νομίζω όχι 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η οπτική ίνα δεν θα φτάσει μόνο μέχρι τη πόρτα του διαμερίσματος αλλά και μέχρι το κεντρικό πριζάκι τηλεφωνίας όπου θα μπει δίπλα δεύτερο πριζάκι. Αυτά είναι τα πρότυπα εγκατάστασης κανονικά και το συνεργείο της Cosmote σε εμένα επέμενε σε αυτά. Σε άλλη περίπτωση έχω δει εγκαταστάτη της Wind να φέρνει την οπτική μέχρι εκεί που ήθελε ο πελάτης.

Οπότε η φάση είναι λίγο-πολύ ποιον θα πετύχεις... εσύ ζήτα να φτάσει η ίνα στο στο γραφείο σου και βλέπεις τι θα σου πουν. Εναλλακτικά όπως ειπώθηκε παραπάνω η ενσύρματη σύνδεση με utp καλώδιο είναι το καλύτερο. Wifi θα δουλεύει επίσης αλλά μπορεί όχι απροβλημάτιστα.

Επεξ/σία από Engimek

On 17/06/2023 at 09:51, wolfmandim said:

Έχω 200άρα VDSL και πρόσφατα αποφάσισα να αναβαθμίσω σε FTTH 1000άρα.

Επειδή μένω σε πολυκατοικία η γραμμή της οπτικής ίνας θα φτάσει μέχρι την πόρτα του διαμερίσματος.

Η απόσταση μέχρι το δωμάτιο του PC είναι αρκετά μεγάλη για να τρυπάω τοίχους και να περνάω καλώδια.

Αν το router εγκατασταθεί αμέσως μετά την εξώπορτα θα μπορώ να συνδέσω το PC μέσω Wifi;

ΥΓ.      Και κάτι άλλο. Τα powerlines που έχω σε κάθε δωμάτιο θα βγουν άχρηστα;

θα παιξουν αλλα μην περιμενεις μεγαλη ταχυτητα με τα powerline.ναι μπορεις wifi αλλα δυσκολα θα πετυχεις τετοια ταχυτητα.500-600 σε κοντινη αποσταση ειναι πιο ρεαλιστικα.σε καθε αλλη περιπτωση αν θες full speed πας σε ethernet.Και αν βαλεις mesh παλι για να παρεις καλη ταχυτητα θα πρεπει να παιζουν ως access points και οχι ως repeaters>το ιδιο εκανα και εγω σε σπιτι που μπηκαν 4 tp link deco. τα 3 απο αυτα τα εβαλα ως access points.το 4ο δεν ειχε ethernet οποτε το βαλα ως Repeater. ειχε 500Mbit και σε ολα τα access points τα επιανα τα 500 σε δοκιμες .σε αυτο που ηταν ως Repeater δεν καταφερα να τα πιασω.

Τα 3 ηταν m4 και το ενα που δεν παιζει ως access point ειναι το m3

Και εγώ πέρασα καλώδιο ethernet απο την είσοδο του σπιτιού μέχρι το δωμάτιο του υπολογιστή. 
Με Wifi θα έχεις αρκετή απώλεια. 
Για τι απόσταση μιλάμε και πόσους τοίχους ;; 

On 23/06/2023 at 12:02, Twoface said:

Και εγώ πέρασα καλώδιο ethernet απο την είσοδο του σπιτιού μέχρι το δωμάτιο του υπολογιστή. 
Με Wifi θα έχεις αρκετή απώλεια. 
Για τι απόσταση μιλάμε και πόσους τοίχους ;; 

μπορει να το δοκιμασει και wifi και αν δεν παιξει τα γυρναει μεσα σε access point mode αφου ριξει καλωδιο.ευτυχως ολα τα mesh κτλ παιζουν και repeater και access point συνηθως. και το βασικο ειναι και τι ταχυτητα θα παρει.αν παρει 100mbit οκ.αν παρει καμια 500αρα τοτε με Repeaters την εκατσε.

1 minute ago, Twoface said:

Εγώ που έχω 1000αρα και είμαι 6-7 μέτρα με WiFi 6 πιάνω 600-700mpbs χωρίς κάποιο εμπόριο και ping 6

Με καλώδιο 1050 και 2ping

πολυ καλη ταχυτητα για wifi. πιο πανω θα ειναι δυσκολο.θα θες wifi 6 εξοπλισμο .μπορεις να δοκιμασεις και καναλι πανω απο 100 στο wifi μηπως σου βελτιωσει κατι.

(dfs channel)

• 1 μήνα μετά...
On 31/07/2023 at 07:47, wolfmandim said:

Μέχρι να πάρω την απόφαση να τρυπήσω τοίχους θέλω να μάθω το εξής: η 1000άρα  με τα υπάρχοντα powerlines πόσο χασούρα θα έχει;

αν πετυχεις παραπανω απο 300Mbit με τα Powerlines θα ειναι θαυμα. απο αυτο που βλεπεις να κανουν sync κρατα το μισο. αν κανουν sync Πχ 600/500 ε περιμενε κοντα στα 300 το πολυ

Την 1η Αυγούστου με ειδοποίησαν ότι η οπτική ίνα ενεργοποιήθηκε.

Λειτούργησε για 1-2 ώρες και μετά καπούτ!

Με πληροφόρησαν ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή...

Μέχρι σήμερα καμία αποκατάσταση της βλάβης!

On 07/08/2023 at 11:36, wolfmandim said:

Την 1η Αυγούστου με ειδοποίησαν ότι η οπτική ίνα ενεργοποιήθηκε.

Λειτούργησε για 1-2 ώρες και μετά καπούτ!

Με πληροφόρησαν ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή...

Μέχρι σήμερα καμία αποκατάσταση της βλάβης!

υπομονη δυστυχως.ποιος ξερει τι μπορει να εγινε.κομμενη ινα?προβλημα σε splitter?Προβλημα σε καρτα στο OLT?

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελικά μετά από 14 μέρες η γραμμή αποκαταστάθηκε.

Με τις ταχύτητες όμως κάτι δεν πάει καλά. Στα τεστ που κάνω το download με το ζόρι ξεπερνά τα 200 Mbps.

Επιστρέφουμε στις μέρες του ADSL - μέχρι 24 η ταχύτητα; Δεν είναι η 1000άρα εγγυημένη;

Υπόψιν πως η γραμμή είναι ενσύρματη!

Επεξ/σία από wolfmandim

• Super Moderators
3 hours ago, wolfmandim said:

Με τις ταχύτητες όμως κάτι δεν πάει καλά. Στα τεστ που κάνω το download με το ζόρι ξεπερνά τα 200 Mbps.

Επιστρέφουμε στις μέρες του ADSL - μέχρι 24 η ταχύτητα; Δεν είναι η 1000άρα εγγυημένη;

Παίζει να έχουν βάλει κατά λάθος όριο 200. Δήλωσέ το βλάβη, είναι κάτι που φτιάχνεται αρκετά γρήγορα κι εξ αποστάσεως.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
On 20/08/2023 at 08:53, wolfmandim said:

εγγυημενο ειναι εκτος αν α.εισαι σε λαθος ταχυτητα. (δεν μπορεις να το δεις εκτος αν εχεις modem router με ενσωματωμενο Ont). (σε ξεχωριστο ont δεν νομιζω οτι το βλεπεις)

β.να εχουν πιταρει καποιο Link που δυσκολο να εχει φτασει το 1000αρι να σου δινει 200 .συν οτι αν ηταν αυτο τοτε τις ωρες μη αιχμης θα ειχες 1000.

γ.να εχουν φτιαξει την ινα αλλα να  εχει κολληθει κατι λαθος και να εχεις απωλειες λογω οτι η ινα παιζει εκτος οριων. πολυ χαμηλο Receive σε σημειο να σηκωνει Link μεν αλλα να εχει πολλα errors. ισχυει οτι και στο α. οτι δεν ξερω με ξεχωριστο ont αν μπορεις να το δεις και ουτε θυμαμαι τα ορια του alarm,warning στο ftth. εσυ απλα δοκιμασε και τυπικα με αλλη συσκευη μηπως κατι εχει γινει με το Pc

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...