Προς το περιεχόμενο

BSOD - Games - Temps

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους,

Ήθελα λιγάκι τη γνώμη σας σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω σε ένα από τα δύο, πανομοιότυπα PC στο σπίτι.

Το σύστημα μου αποτελείται από:
12700k (stock clocks)
3090 Ti (Stock)
32GB 6000MHz (XMP)
Gigabyte Z690 Gaming X (Latest BIOS)
1440p monitor

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι το εξής.
Όποτε παίζω intense παιχνίδια όπως ας πούμε τώρα ξεκίνησα το Spider-Man - Miles Morales (όλα τα γραφικά και το RT στα δυνατότερα υψηλά - με ή χωρίς DLSS), σε άσχετες στιγμές ή θα φαω BSOD και restart ή critical error και θα με πετάξει desktop.
Σε ποιο απλά παιχνίδια, όπως Dead Island 2 ή Fall Guys ξέρω γω, τίποτα. Όλα μια χαρά ακόμα και μετά από ώρες.

Η CPU μου φτάνει μέχρι 55 βαθμούς
Η GPU μου φτάνει μέχρι ~88-90 περίπου (To hardware monitor λέει 98 βαθμούς "hot spot")
Οι m.2 δίσκοι είναι στους 60 βαθμούς περίπου
..και τέλος οι RAM γύρο στους 65

Η θερμοκρασία δωματίου είναι περίπου στους ~30-32 βαθμούς τώρα το καλοκαίρι.

---

Τα BSOD ή τα critical error που τρώω, παίζει να είναι υψηλή θερμοκρασία ολόκληρου του συστήματος; (GPU κυρίως)

---

Το PC έχει περάσει όλα τα stress test από Memtest86, Prime95 και 3DMark.

------

Εδώ να πω ότι το κουτί είναι ένα Be Quiet Pure Base 500DX

Intake αέρα έχει μπροστά τα 3 fan της υδρόψυξης (MSI MEG CoreLiquid S360)

Exhaust 2xNoctua NF-A14 (ένα πίσω, ένα πάνω)

Σκεφτόμουν να βάλω την υδρόψυξη επάνω να βγάζει αέρα ζεστό συν το ένα πίσω το fan στο κουτί (σύνολο 4 να βγάζουν) και να πάρω άλλα δύο ίδια Noctua, σύνολο 3, να τα βάλω μπροστά να βάζουν φρέσκο αέρα. Δεν ξέρω αν βοηθήσει.

Ευχαριστώ για την όποια απάντηση.

Επεξ/σία από MSSB
Δημοσ.

Δεν αναφέρεις καθόλου το τροφοδοτικό σου και συνήθως τα random blue με διαφορετικά errors ειναι είτε απο τροφοδοσία είτε απο ραμ η ακομα και απο τον ιδιο τον σκληρο (πιο σπανια mobo και pci cpu). Άρα αφού έχεις περάσει mem test άπλα για να στο πω κλείσε το xmp και δοκιμασε αλλιως πάμε στα κυρία θέματα
Πάρα πολύ μεγαλη θερμοκρασία GPU και το ρευμα. Για τις θερμοκρασίες καθαρά για δοκιμή βγάλε το πλαϊνό τζάμι και κατέβασε  msi afterburner να κανείς ένα γρήγορο undervolt ώστε να κατέβει η αλλόκοτα θα πω μεγαλη θερμοκρασία. Μετα θα δουμε τι γίνεται με τα ρεύματα μια απλή λύση  οχι 100% σωστη αλλα μπορεί να σου δώσει μια  ιδέα ειναι να κατεβάσεις το hwinfo να βαλεις ενα cpu stress και gpu stress να τρεξουν και να δεις τι κανει το 12v 3.3v 5v rails. Αν δεις το 12v στα 11,7 γυρο εκει πιθανων θεμα τροφοδοσιας

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση. 

XMP έχω δοκιμάσει κλειστό, κάνει τα ίδια. Το τροφοδοτικό είναι ένα Seasonic 850W Prime 80+ Titanium. Θα δοκιμάσω αύριο να δω τα ρεύματα στο hardware monitor και θα επανέλθω. 

Για τα BSOD παίζει να φταίνε οι θερμοκρασίες; Η κάρτα δεν θα έπρεπε να κάνει μόνη της throttle αν είχε θέμα;

Δημοσ.

BSOD και critical error δίνουν συνήθως κάποια στοιχεία προς τα που να κινηθείς, όχι οτι απαραίτητ θα βγάλεις άκρη, μα είναι μια αρχή.

Ρίξε επίσης μια ματιά στον event viewer μήπως σταθείς τυχερός.

Οι θερμοκρασίες κανονικά όπως είπες οδηγούν σε throttle και όχι σε τέτοιες καταστάσεις.

Δημοσ.

Έχω δει σε pc πελατη μου με την 3070 με μια κάκιστη υλοποίηση που είχε επιλεγεί τότε λόγω της κατάστασης  mining κτλπ. Ακριβώς αυτη την συμπεριφορά δηλαδη ανέβαζε ανέβαζε μεχρι που καποια στιγμη παρόλο που εκανε throtle η τουλάχιστον φαινόταν να κάνει  η ζεστή ήταν τέτοια που κρασαρε η μνήμη της κάρτας και οχι ο ιδιος ο πυρήνας bsod δεν είχε φάει άλλα είχε συχνά crashes λύθηκε με ενα under-volt καθως πηρε και performance που χανόταν αλλα και δεν κρασαρε η καρτα κανε μια δοκιμη και σε αυτό καθώς ειναι τσάμπα και δεν έχεις να χάσεις κάτι πέρα απο χρόνο. Ας δοκιμάσουμε τα τσαμπα πριν ξεκινήσει το κυνήγι μαγισσών γιατί το μόνο εύκολο ειναι να αρχίσουμε άλλαξε δίσκο άλλαξε το ένα το άλλο ας το πάμε σιγά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, tuna1146 είπε

Έχω δει σε pc πελατη μου με την 3070 με μια κάκιστη υλοποίηση που είχε επιλεγεί τότε λόγω της κατάστασης  mining κτλπ. Ακριβώς αυτη την συμπεριφορά δηλαδη ανέβαζε ανέβαζε μεχρι που καποια στιγμη παρόλο που εκανε throtle η τουλάχιστον φαινόταν να κάνει  η ζεστή ήταν τέτοια που κρασαρε η μνήμη της κάρτας και οχι ο ιδιος ο πυρήνας bsod δεν είχε φάει άλλα είχε συχνά crashes λύθηκε με ενα under-volt καθως πηρε και performance που χανόταν αλλα και δεν κρασαρε η καρτα κανε μια δοκιμη και σε αυτό καθώς ειναι τσάμπα και δεν έχεις να χάσεις κάτι πέρα απο χρόνο. Ας δοκιμάσουμε τα τσαμπα πριν ξεκινήσει το κυνήγι μαγισσών γιατί το μόνο εύκολο ειναι να αρχίσουμε άλλαξε δίσκο άλλαξε το ένα το άλλο ας το πάμε σιγά.

Καλημέρα. Εμένα η κάρτα είναι η MSI Gaming X Trio.
Θα δοκιμάσω το undervolt μόλις γυρίσω από τη δουλειά.
Σε ευχαριστώ.

2 ώρες πριν, nickol-us είπε

BSOD και critical error δίνουν συνήθως κάποια στοιχεία προς τα που να κινηθείς, όχι οτι απαραίτητ θα βγάλεις άκρη, μα είναι μια αρχή.

Ρίξε επίσης μια ματιά στον event viewer μήπως σταθείς τυχερός.

Οι θερμοκρασίες κανονικά όπως είπες οδηγούν σε throttle και όχι σε τέτοιες καταστάσεις.

Παραθέτω δύο φωτογραφίες του BSOD σφάλματος που έχω από χθες το βράδυ.

7 ώρες πριν, tuna1146 είπε

Δεν αναφέρεις καθόλου το τροφοδοτικό σου και συνήθως τα random blue με διαφορετικά errors ειναι είτε απο τροφοδοσία είτε απο ραμ η ακομα και απο τον ιδιο τον σκληρο (πιο σπανια mobo και pci cpu). Άρα αφού έχεις περάσει mem test άπλα για να στο πω κλείσε το xmp και δοκιμασε αλλιως πάμε στα κυρία θέματα
Πάρα πολύ μεγαλη θερμοκρασία GPU και το ρευμα. Για τις θερμοκρασίες καθαρά για δοκιμή βγάλε το πλαϊνό τζάμι και κατέβασε  msi afterburner να κανείς ένα γρήγορο undervolt ώστε να κατέβει η αλλόκοτα θα πω μεγαλη θερμοκρασία. Μετα θα δουμε τι γίνεται με τα ρεύματα μια απλή λύση  οχι 100% σωστη αλλα μπορεί να σου δώσει μια  ιδέα ειναι να κατεβάσεις το hwinfo να βαλεις ενα cpu stress και gpu stress να τρεξουν και να δεις τι κανει το 12v 3.3v 5v rails. Αν δεις το 12v στα 11,7 γυρο εκει πιθανων θεμα τροφοδοσιας

Όπως είπα, θα δω και το ρεύμα και το πλαϊνό τζάμι βγαλμένο.
Προς το παρόν έχω τα ρεύματα.

v.png

1.png

2.png

Επεξ/σία από MSSB
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα νουμερα τον volt ειναι under load ετσι(cpu+gpu same time)? Εκ πρωτης όψεως δεν δείχνει να ειναι το psu φυσικα δεν ειναι tester άλλα περνούμε μια εικόνα τωρα το κερνελ error στα δικα μου ματια ειναι αρκετα γενικο δηλαδη εγω κοιταω οτι δεν πατηθηκε το κουμπι η τουλαχιστον να νομιζει το pc οτι πατηθηκε κτλπ. Οσο για το undervolt θα παμε συντηριτκα στοχευσε 1800 mhz με 850mv  για αρχη το οποιο ειναι αρκετα unoptimize αν ακομα πιανει θερμοκρασιες θα κατεβασουμε και αλλο τα volt μεχρι να μην πιανει ωστε να βγαλουμε τον παραγοντα αυτο απο την μεση. Προσοχη αν κατεβασουμε πολυ τα volt χωρις να ριξουμε συχνοητητα θα εχεις crash θελει λιγο να παιξεις μαζι του οποτε τα guides και γενικα το τι εχουν πετυχει αλλοι ειναι πολυ καλος μπουσουλας το νουμερο που σου εδωσα πιο πανω ειναι κατι που το 90% των καρτων (3090) μην πω και παραπανω θα πετυχουν με ευκολία. Βαλε και στο Max τους ανεμιστήρες απο το msi

Επεξ/σία από tuna1146
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, MSSB είπε

Καλημέρα. Εμένα η κάρτα είναι η MSI Gaming X Trio.
Θα δοκιμάσω το undervolt μόλις γυρίσω από τη δουλειά.
Σε ευχαριστώ.

Παραθέτω δύο φωτογραφίες του BSOD σφάλματος που έχω από χθες το βράδυ.

Όπως είπα, θα δω και το ρεύμα και το πλαϊνό τζάμι βγαλμένο.
Προς το παρόν έχω τα ρεύματα.

v.png

1.png

2.png

Άλλαξε πρίζα εκεί που συνδέεται ο υπολογιστής,αν έχεις φυσικά άλλη διαθέσιμη,δες και τα καλώδια τροφοδοσίας που συνδέονται στην μητρική αν έχουν κουμπώσει σωστά . error code 41 συνήθως έχει να κάνει με την παροχή ρεύματος,τελευταία λύση έσχατη format window's 11 .

Επεξ/σία από ICE-T
Δημοσ.

Το pc συνδέεται απευθείας σε ups. Θα δοκιμάσω να το βάλω απευθείας στο τοίχο και να παρακάμψω το ups. Θα τσεκάρω και τα καλώδια αν και είμαι σίγουρος ότι πατάνε καλά.. Δεν ξέρω αν φταίει καθόλου αυτό το άθλιο βύσμα που έχει παρουσιάσει η Nvidia με τη σειρά 3000. Ίσως φταίει και αυτό.. γιατί τα 3 pci καλώδια φεύγουν από το τροφοδοτικό και πηγαίνουν στον αντάπτορα της msi που κάνει τα 3 pci σε ένα 12VHPWR. Θα το δω και αυτό... Ίσως πάρω κανέναν αντάπτορα σωστό από τη Cablemod. 

Ευχαριστώ.

Θα τα τσεκάρω όλα που αναφέρατε και θα επανέλθω. Λογικά μέσα στο ΣΚ γιατί προς το παρόν ελάχιστος χρόνος. 

Δημοσ.

επειδή το έχω πάθει φίλε μου το γράφω,τα άλλαξα όλα στην κυριολεξία σε καινούργιο hardware και τελικά έφταιγε η μπριζα😁, γι'αυτό στο γράφω.

Δημοσ.

Το throttle ειναι μια "μέτρια" προστασία μην καταστραφεί το ic λάθος νομιζεις οτι υπάρχει για να αποτρέπει το bsod 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το erro code 41 ειναι οτι απλα κοπηκε το ρευμα και εκλεισε αποτομα, αυτο βγαζει πχ και σε διακοπη ρευματος.

Ετσι και αλλιως κανε ενα undervolt στη καρτα σου, θα δεις πολυ καλυτερα temps και θα πεσει κατω πολλα watt.

Το οτι παιζει καποια games καλα αλλα οταν στρεσαρετε (cpu+gpu) κρασαρει, εμενα μου δειχνει υποπτο το τροφοδοτικο.

Για δοκιμασε κανα prime με furmark ταυτοχρονα. 😁

Επεξ/σία από Apaleytos80
Δημοσ.
3 ώρες πριν, MSSB είπε

Το pc συνδέεται απευθείας σε ups. Θα δοκιμάσω να το βάλω απευθείας στο τοίχο και να παρακάμψω το ups. Θα τσεκάρω και τα καλώδια αν και είμαι σίγουρος ότι πατάνε καλά.. Δεν ξέρω αν φταίει καθόλου αυτό το άθλιο βύσμα που έχει παρουσιάσει η Nvidia με τη σειρά 3000. Ίσως φταίει και αυτό.. γιατί τα 3 pci καλώδια φεύγουν από το τροφοδοτικό και πηγαίνουν στον αντάπτορα της msi που κάνει τα 3 pci σε ένα 12VHPWR. Θα το δω και αυτό... Ίσως πάρω κανέναν αντάπτορα σωστό από τη Cablemod. 

Ευχαριστώ.

Θα τα τσεκάρω όλα που αναφέρατε και θα επανέλθω. Λογικά μέσα στο ΣΚ γιατί προς το παρόν ελάχιστος χρόνος. 

το 1ο που πρέπει να κάνεις είναι ένα οριακό undervolt στην gpu να βελτιώσεις θερμοκρασίες

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους. 

Καταρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις. 

Το πρόβλημα ήταν τελικά η μητρική. Προβληματική εργοστασιακά. Έχω μιλήσει με τη Gigabyte και μου είπαν να τη στείλω πίσω να μου στείλουν καινούρια. 

Έχω ήδη αγοράσει μια MSI και όλα δουλεύουν ρολόι. Κανένα error στο memtest86 με XMP όπως και οι θερμοκρασίες σε idle είναι στους 40 βαθμούς και σε full load μέχρι 78 στη GPU. 

Οκαυ, συμβαίνουν και τέτοια υποθέτω.. 

Καλή συνέχεια! 

Στις 14/6/2023 στις 6:42 ΜΜ, Aris_ είπε

Το throttle ειναι μια "μέτρια" προστασία μην καταστραφεί το ic λάθος νομιζεις οτι υπάρχει για να αποτρέπει το bsod 

Επίσης το throttle δεν εννοώ ότι αποτρέπει το BSOD. Αυτό που αποτρέπει είναι τις ακραίες, καταστροφικες, θερμοκρασίες στη κάρτα ή στον επεξεργαστή. Όποτε αν θεωρητικά έφταιγε η υψηλή θερμοκρασία για κάτι, πιστεύω θα έκαναν kick in οι προστασίες. Υποθέτω..

Δημοσ.
Στις 16/6/2023 στις 6:48 ΜΜ, MSSB είπε

Το πρόβλημα ήταν τελικά η μητρική. Προβληματική εργοστασιακά. Έχω μιλήσει με τη Gigabyte και μου είπαν να τη στείλω πίσω να μου στείλουν καινούρια. 

Έχω ήδη αγοράσει μια MSI και όλα δουλεύουν ρολόι. Κανένα error στο memtest86 με XMP όπως και οι θερμοκρασίες σε idle είναι στους 40 βαθμούς και σε full load μέχρι 78 στη GPU. 

Επειδη δεν καταλαβα.Λογω προβληματικης μητρικης, η καρτα γραφικων ανεβαζε 10-12 βαθμους παραπανω.Μιλαω μονο για θεμα θερμοκρασιων

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...