Προς το περιεχόμενο

Οι διαμαρτυρίες για τις χρεώσεις στο API του, προκάλεσαν κατάρρευση του Reddit για 3 ώρες

alion

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χρησιμοποιώ το rif Is Fun εδώ και χρόνια μιας και η επίσημη εφαρμογή είναι για τα πανηγύρια. Κυρίως για προσφορές παιχνιδιών και subreddits όπως Steam nvidia amd humble τέτοιου είδους. Αρνούμαι να χρησιμοποιήσω την επίσημη εφαρμογή. Και οκ βάλτε χρέωση στο api αλλά με μέτρο όχι αυτές τις παράλογες χρεώσεις. Γενικά το reddit έχει πέσει αρκετά στα μάτια του κόσμου. Mods από τα λιντλ κάνουν shadow ban για πλάκα αρκετά αυστηρά κάποια subs με τους τίτλους των θεμάτων. Γενικά πήρε την κάτω βόλτα εδώ και λίγη χρόνια ξεχνάνε ότι ο κόσμος τους έφερε εδώ που είναι χωρίς αυτούς ειναι τίποτα. 

• Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 96
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

5 λεπτά πριν, aypnia είπε

Δεν ξέρω σε αυτό χωράει μεγάλη συζήτηση, γιατί χρεώνουν για κάτι που δεν έχουν παράξει οι ίδιοι, αλλά άλλοι.

Το περιεχόμενο που θέλουν να πουλήσουν νομικά δεν ανήκει στην εταιρεία τους.

Αν χρεώνουν τη πρόσβαση στο περιεχόμενο, γιατί δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τα κέρδη και οι χρήστες που αυτοί είναι οι δημιουργοί του περιεχομένου; Πως δηλαδή το youtube πληρώνει τους content creators;

Προσωπικά πιστεύω ότι θα έρθει η ώρα που θα τους περιλάβει ειδικά η ΕΕ, θέλουν να χρεώσουν τρίτους για κάτι που νομικά ΔΕΝ τους ανήκει.

Και οι τιμές που βάζουν είναι εμφανές ότι δεν έχουν καμία σχέση με τo κόστος του api, σε αυτό συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει χρέωση που να καλύπτει μόνο αυτό και μπορεί να βρεθεί από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ποιο είναι αυτό.

Κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα ασχοληθούν οι ρυθμιστικές αρχές μαζί τους.

Δεν ισχύει αυτό που λες.... Είμαι σίγουρος στους όρους χρήσης όταν πατάς εγγραφή και αποδοχή καλύπτουν αυτό το κενό. 

39 λεπτά πριν, michael92 είπε

Δεν υπάρχουν χειρότεροι mods από αυτούς που ελέγχουν τα μεγάλα subreddits. Ας ελπίσουμε να πάρουν πόδι.

Επρεπε να ζουσες τυος παλιους moderators του (ορθοδοξου) myphone.gr...

• Like 6
  • Thanks 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, slaughter είπε

Μα δεν πουλάνε το περιεχόμενο. Την χρήση του API θέλουν να χρεώσουν. π.χ. εμένα με χτυπάνε 7.000.000 φορές μέσα στην ημέρα.. ξέρεις τι υποδομές θέλω για αυτό? Για αυτό το traffic τι έσοδα έχω? Αν αύριο αυτό το traffic γίνει 14.000.0000?

Συγνώμη αλλά δεν νομίζω να χρεώνουν μόνο το κόστος των servers.

Μου φαίνεται λογικότατα αυτά που λέει ο άνθρωπος.

19 λεπτά πριν, thiva7 είπε

Δεν ισχύει αυτό που λες.... Είμαι σίγουρος στους όρους χρήσης όταν πατάς εγγραφή και αποδοχή καλύπτουν αυτό το κενό. 

Όχι, κανένας ούτε Facebook, ούτε Twitter, ούτε Reddit δεν έχουν τολμήσει να βάλουν όρο ότι τους ανήκουν τα δεδομένα σου.

Δεν τολμούν να το κάνουν αυτό, γιατί νομικά θα είχαν τεράστια θέματα.

Άλλο πράγμα η "συμφωνία" που κάνεις μαζί τους ότι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να βγάλουν λεφτά, πχ με διαφημίσεις κλπ,  κι άλλο η πώληση τους σε τρίτους. Για αυτό και έφαγε 1,2 δις πρόστιμο το Facebook από την ΕΕ πριν κάτι εβδομάδες.

Επεξ/σία από aypnia
  • Like 1

37 λεπτά πριν, dikasths είπε

Έχεις δίκιο σε αυτό που λες, μήπως όμως θα έπρεπε εξαρχής να είχε βάλει περιορισμό στα api calls?

Αυτό θα ήταν και το ορθότερο. Ξεκάθαρα πράγματα από την αρχή. Τώρα μπορεί να φαντάζει υπερβολή, αλλά δεν βγαίνει διαφορετικά ο λογαριασμός.

9 λεπτά πριν, aypnia είπε

Συγνώμη αλλά δεν νομίζω να χρεώνουν μόνο το κόστος των servers.

Μου φαίνεται λογικότατα αυτά που λέει ο άνθρωπος.

μην μπερδεύεις το revenue = έσοδα με το profit = κέρδος. Μπορείς να έχεις πολλά έσοδα αλλά και πολλά έξοδα οπότε στο τέλος το Profit να μην υπάρχει. Στην εταιρία που εργάζομαι παρέχουμε υπηρεσίες σε 3ους και 3α συστήματα. Ξέρω πολύ καλά τι μπορεί να σου κάνει μια τεράστια κίνηση στο API σου και τι υποδομές θέλεις απο πίσω για όλα αυτά. Όταν λες στον πελάτη όμως πλήρωσε γιατί δεν πάει άλλο αυτός κάνει την πάπια. Έτσι ή βάζεις κόφτη ή παρέχεις χάλια API ή το κλείνεις ή κάποιος πληρώνει. 

Από αυτά που λέει ο apollo ο μέσος χρήστης τους θέλει 2,5 USD τον μήνα αν θέλει αντί για το official reddit να χρησιμοποιεί αυτό.

• Like 2
  • Sad 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, aypnia είπε

Δεν ξέρω σε αυτό χωράει μεγάλη συζήτηση, γιατί χρεώνουν για κάτι που δεν έχουν παράξει οι ίδιοι, αλλά άλλοι.

Το περιεχόμενο που θέλουν να πουλήσουν νομικά δεν ανήκει στην εταιρεία τους.

Αν χρεώνουν τη πρόσβαση στο περιεχόμενο, γιατί δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τα κέρδη και οι χρήστες που αυτοί είναι οι δημιουργοί του περιεχομένου; Πως δηλαδή το youtube πληρώνει τους content creators;

Προσωπικά πιστεύω ότι θα έρθει η ώρα που θα τους περιλάβει ειδικά η ΕΕ, θέλουν να χρεώσουν τρίτους για κάτι που νομικά ΔΕΝ τους ανήκει.

Και οι τιμές που βάζουν είναι εμφανές ότι δεν έχουν καμία σχέση με τo κόστος του api, σε αυτό συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει χρέωση που να καλύπτει μόνο αυτό και μπορεί να βρεθεί από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ποιο είναι αυτό.

Κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα ασχοληθούν οι ρυθμιστικές αρχές μαζί τους.

Είσαι λάθος! Δεν χρεώνει το περιεχόμενο, αλλά την χρήση της πλατφόρμας από εφαρμογές τρίτων. Τις κλήσεις των API της χρεώνει και όχι το περιεχόμενο. Αν θυμάσαι, και με το youtube έγιναν ακριβώς τα ίδια, με εφαρμογές τρίτων (youtube vanced) που παρέκαμπταν όλες τις διαφημίσεις του. Φαντάσου να το άφηνε τελείως ελεύθερο. Τότε κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε την εφαρμογή του youtube, το youtube θα είχε μηδενικά έσοδα, αλλά όλοι οι δημιουργοί θα είχαν την απαίτηση να πληρωθούν για τις προβολές του περιεχομένου τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το reddit.

Η ΕΕ δεν θα τους κάνει τίποτα γιατί δεν αντιβαίνει σε κανέναν από τους κανονισμούς της.

Επεξ/σία από spectaculator
  • Like 5

1 ώρα πριν, Basilhs23___ είπε

Στο reddit έκανα εγγραφή πριν λίγους μήνες διότι ήθελα να στείλω προσωπικό μήνυμα σε κάποιον που είχε γράψει κάτι, επειδή με ενδιέφερε πολύ το θέμα και ήταν γνώστης προσπάθησα να του στείλω ένα μήνυμα μήπως μου απαντήσει. Με τους περιορισμούς που ήρθα αντιμέτωπος από την πρώτη στιγμή της εγγραφής μου, κατάλαβα ότι μιλάμε για μια ιστοσελίδα που τον μέσο χρήστη τον έχει χεσμενο. Τώρα τι είναι και τι κάνει αυτή η εφαρμογή που έφτιαξαν δεν ξέρω. Καλά έκαναν οι χρήστες για μένα και προκάλεσαν πρόβλημα, να κατέβουν από τον αμανέ οι διαχειριστές. 

Σχετικά με αυτό, ήθελα να ανεβάσω ένα ποστ σε ένα reddit, χρειάστηκε να διαβάσω ένα κατεβατό από κανόνες απλά για ένα ποστάρισμα. Δεν μιλάμε για βασικά πράγματα όπως όχι Caps lock, να είσαι εντός θέματος και τέτοια, αλλά του στυλ "αν το ποστ σου περιέχει φωτογραφία γράψε μίνιμουμ 50 λέξεις σχετικά με αυτήν αλλιώς το ποστ θα διαγράφεται, η επικεφαλίδα δεν μετράει στον αριθμό των λέξεων, αν η ο τίτλος περιέχει την τάδε λέξη, δεν χρειάζεται περιγραφή" και τέτοια κουλά.  3 προσπάθειες έκανα να ανεβάσω το ποστ και τις 3 διαγράφτηκε. Μετά από αυτό είμαι πεπεισμένος ότι ισχύει κάθε στερεότυπο για τους reddit admins.

• Like 2

5 λεπτά πριν, Nakis93 είπε

Σχετικά με αυτό, ήθελα να ανεβάσω ένα ποστ σε ένα reddit, χρειάστηκε να διαβάσω ένα κατεβατό από κανόνες απλά για ένα ποστάρισμα. Δεν μιλάμε για βασικά πράγματα όπως όχι Caps lock, να είσαι εντός θέματος και τέτοια, αλλά του στυλ "αν το ποστ σου περιέχει φωτογραφία γράψε μίνιμουμ 50 λέξεις σχετικά με αυτήν αλλιώς το ποστ θα διαγράφεται, η επικεφαλίδα δεν μετράει στον αριθμό των λέξεων, αν η ο τίτλος περιέχει την τάδε λέξη, δεν χρειάζεται περιγραφή" και τέτοια κουλά.  3 προσπάθειες έκανα να ανεβάσω το ποστ και τις 3 διαγράφτηκε. Μετά από αυτό είμαι πεπεισμένος ότι ισχύει κάθε στερεότυπο για τους reddit admins.

Χαχαχα, εγώ ούτε που ασχολήθηκα να διαβάσω κάτι. Δεν αποκλείεται αν ήσουν νέο μέλος, να μην ανέβηκε το ποστ λόγω του ότι ποσταρες σε μέρος με flair κοινωνικά και πολιτικά. Εγώ είχα συνέχεια πρόβλημα με αυτό, έπρεπε να περάσουν 3 μήνες για να γράφεις εκεί. 

28 λεπτά πριν, spectaculator είπε

Τις κλήσεις των API της χρεώνει και όχι το περιεχόμενο. Αν θυμάσαι, και με το youtube έγιναν ακριβώς τα ίδια, με εφαρμογές τρίτων (youtube vanced) που παρέκαμπταν όλες τις διαφημίσεις του.

Καμία σχέση. Το youtube δεν έδινε API στο vanced, το vanced είχε κάνει ματσακονιές πάνω στον official client. Άλλοι clients οπως το newpipe απλά κάνουν scrape και σπάνε όποτε αλλάξει κάτι.

Το reddit και έδινε και θα δίνει API. Η διαφορά είναι το κόστος, που από 0 πάει στο διάστημα. Διαφημίσεις μέσω του API το reddit δεν έδινε, ούτε ασχολήθηκε να  βάλει. Μπορούσε ίσως να προτείνει πχ στις εφαρμογές ένα ad-supported API για free/non-recurring χρήστες και άλλο ad-free API για χρήστες με συνδρομή. Ούτε το πρότεινε, ούτε έδωσε τιμές που "βγαίνει" ο XYZ dev (δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πολύ όλα τα apps ανακοίνωσαν ότι κατεβάζουν ρολά), ούτε έδωσε exception από τις χρεώσεις του API για χρήστες με συνδρομή στο reddit (όπου λογικά θα έλεγε κανείς ότι το κόστος το έχει τσοντάρει ήδη ο χρήστης), ούτε έδωσε σοβαρό περιθώριο χρόνου. 

Αυτά χώρια από το drama που έκανε ο CEO του reddit με μπηχτές για εκβιασμούς και σπόντες για inefficiency από μεριάς ενός developer.

Οπότε, δε βλέπω να υπάρχει προσπάθεια να μαζευτεί το κόστος ή να μοιραστεί πιο τίμια η πίτα. Βλέπω απλά το reddit να κατουράει πάρα πολλούς από τους παραδοσιακούς χρήστες του (βλ. traffic stats σε πάμπολα subreddits όπου κοντά το μισό traffic είναι από 3rd party), με σκοπό τον έλεγχο, και κάτι ελπίδες ότι θα πιάσουν την καλή με το API ως data feed για AI training.

Δικαιωμά τους, αλλά μάλλον μαζεύω κουβαδάκια από εκεί.

• Like 5

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, spectaculator είπε

Είσαι λάθος! Δεν χρεώνει το περιεχόμενο, αλλά την χρήση της πλατφόρμας από εφαρμογές τρίτων. Τις κλήσεις των API της χρεώνει και όχι το περιεχόμενο. Αν θυμάσαι, και με το youtube έγιναν ακριβώς τα ίδια, με εφαρμογές τρίτων (youtube vanced) που παρέκαμπταν όλες τις διαφημίσεις του. Φαντάσου να το άφηνε τελείως ελεύθερο. Τότε κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε την εφαρμογή του youtube, το youtube θα είχε μηδενικά έσοδα, αλλά όλοι οι δημιουργοί θα είχαν την απαίτηση να πληρωθούν για τις προβολές του περιεχομένου τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το reddit.

Η ΕΕ δεν θα τους κάνει τίποτα γιατί δεν αντιβαίνει σε κανέναν από τους κανονισμούς της.

Δεν θέλω να φανώ προσβλητικός και συγνώμη εκ των προτέρων αλλά καταλαβαίνεις τι γράφεις;

Από που να αρχίσω... πρώτον, το youtube vanced είναι παράνομο λογισμικό, είναι πειρατικό, είναι cracked το official app. Για πειρατεία το κυνηγάνε, που κολλάει στη συζήτηση δεν το καταλαβαίνω με νόμιμα apps σαν τα 3rd pary reddit apps θα ήθελα να μου το εξηγήσεις.

Δεύτερον, το api του youtube είναι τζάμπα αν δεν το γνωρίζεις, τζάμπα, δωρεάν πως το λένε.

Για περισσότερες πληροφορίες

YouTube Data API Overview  |  Google for Developers

Από τις τιμές που είδα ζητάει το reddit από τους τρίτους ποσά που είναι 20 φορές πάνω από το πόσο που βγάζει από το κάθε χρήστη βάσει των οικονομικών που έχει δημοσιεύσει. Αυτό πως το λένε; Κόστος των servers; 😆

Εννοείται ότι θα έρθει κι αυτού η ώρα του, κάποια στιγμή θα ασχοληθούν και μαζί του.

1 ώρα πριν, slaughter είπε

μην μπερδεύεις το revenue = έσοδα με το profit = κέρδος. Μπορείς να έχεις πολλά έσοδα αλλά και πολλά έξοδα οπότε στο τέλος το Profit να μην υπάρχει. Στην εταιρία που εργάζομαι παρέχουμε υπηρεσίες σε 3ους και 3α συστήματα. Ξέρω πολύ καλά τι μπορεί να σου κάνει μια τεράστια κίνηση στο API σου και τι υποδομές θέλεις απο πίσω για όλα αυτά. Όταν λες στον πελάτη όμως πλήρωσε γιατί δεν πάει άλλο αυτός κάνει την πάπια. Έτσι ή βάζεις κόφτη ή παρέχεις χάλια API ή το κλείνεις ή κάποιος πληρώνει. 

Από αυτά που λέει ο apollo ο μέσος χρήστης τους θέλει 2,5 USD τον μήνα αν θέλει αντί για το official reddit να χρησιμοποιεί αυτό.

Ζητάει 20 φορές πάνω από το revenue που έχει από το κάθε χρήστη.

Συγνώμη αλλά αυτά είναι παλαβά ποσά.

Να τα κλείσει θέλει, μην δουλευόμαστε μεταξύ μας. Θα μπορούσε να κάνει πολλά αν δεν ήταν αυτός ο σκοπός του.

Πχ οι συνδρομητές του reddit να μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο αυτοί 3rd party apps. Αυτοί που θέλουν οπωσδήποτε 3rd party app να μπορούν να έχουν, τα 6 ευρώ που δίνουν κάθε μήνα για reddit premium δεν είναι αρκετά δηλαδή;

Επεξ/σία από aypnia
  • Like 2

3 λεπτά πριν, aypnia είπε

Δεν θέλω φανώ προσβλητικός και συγνώμη εκ των προτέρων αλλά καταλαβαίνεις τι γράφεις;

Από που να αρχίσω... πρώτον, το youtube vanced είναι παράνομο λογισμικό, είναι πειρατικό, είναι cracked το official app. Που κολλάει στη συζήτηση δεν το καταλαβαίνω με νόμιμα apps σαν τα 3rd pary reddit apps θα ήθελα να μου το εξηγήσεις.

Δεύτερον, το api του youtube είναι τζάμπα αν δεν το γνωρίζεις, τζάμπα, δωρεάν πως το λένε.

Για περισσότερες πληροφορίες

YouTube Data API Overview  |  Google for Developers

Από τις τιμές που είδα ζητάει το reddit από τους τρίτους ποσά που είναι 2,5 φορές πάνω από το πόσο που βγάζει από το κάθε χρήστη βάσει των οικονομικών που έχει δημοσιεύσει. Αυτό πως το λένε; Κόστος των servers; 😆

Εννοείται ότι θα έρθει κι αυτού η ώρα του, κάποια στιγμή θα ασχοληθούν και μαζί του.

Το ΑΡΙ του youtube δεν είναι τζάμπα! Δες εδώ για το τζάμπα quota που είναι εξαιρετικά χαμηλό

https://developers.google.com/youtube/v3/determine_quota_cost

Εδώ μάλιστα σου λέει μέχρι πόσα requests μπορείς να κάνεις τζάμπα:

https://developers.google.com/youtube/v3/guides/quota_and_compliance_audits

Εδώ κάνεις αίτηση για να σου αυξήσει το quota:

https://support.google.com/youtube/contact/yt_api_form

Ενδεικτικά, 10Κ requests είναι μόλις 6 x remote video uploads.

Το Apollo είχε 7 δις requests στο reddit API μέσα σε ένα μήνα. 'Ελα που τα θέλει και τζάμπα... Ας σοβαρευτούμε!

• Like 1
  • Sad 1

Μόλις τώρα, spectaculator είπε

Το ΑΡΙ του youtube δεν είναι τζάμπα! Δες εδώ για το τζάμπα quota που είναι εξαιρετικά χαμηλό

https://developers.google.com/youtube/v3/determine_quota_cost

Εδώ μάλιστα σου λέει μέχρι πόσα requests μπορείς να κάνεις τζάμπα:

https://developers.google.com/youtube/v3/guides/quota_and_compliance_audits

Εδώ κάνεις αίτηση για να σου αυξήσει το quota:

https://support.google.com/youtube/contact/yt_api_form

Ενδεικτικά, 10Κ requests είναι μόλις 6 x remote video uploads.

Το Apollo είχε 7 δις requests στο reddit API μέσα σε ένα μήνα. 'Ελα που τα θέλει και τζάμπα... Ας σοβαρευτούμε!

Κάθε χρήστης google λογαριασμού μπορεί να κάνει ΔΩΡΕΑΝ δικό του κλειδί και να το χρησιμοποιεί.

Το οποίο υπερκαλύπτει τις ανάγκες ενός χρήστη, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει τίποτα.

Εννοείται ότι έχει fair use policy, δεν χρεώνει αν το υπερβείς, ζητάς παραπάνω και κρίνουν αν θα σου δώσουν ή όχι.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...