Προς το περιεχόμενο

Τσαφ, και κάτω (διάγνωση «νεκρού» καλωδίου)

Haldol

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Hello. Πριν λίγο καιρό η μάνα μου είχε την πανέξυπνη ιδέα να καθαρίσει την κάμερα της εισόδου με... νερό. Η κάμερα σα γνήσιο μαύρο σκυλί του πολέμου δε κατάλαβε πολλά, αλλά το κλιπάκι RJ45, λόγω του PoE, έκανε τσαφ και ψόφησε. Ή έτσι νόμιζα. Η πόρτα στο switch επίσης δεν έπαθε κάτι.

:D

Πρεσάρω νέο κλιπάκι επιτόπου, δεν. Παίρνω ένα coupler ώστε να πατήσω με το Κrone κατευθείαν τα καλώδια πάνω του (λόγω μήκους πλέον δεν είχα πολλές επιλογές) και μετά να βάλω μία επέκταση στο καλώδιο, ξανά δεν. Ανοίγω από την πίσω μεριά του τοίχου το κουτί και τραβάω πίσω το καλώδιο, πρεσάρω 10 εκατοστά πιο πίσω άλλο κλιπάκι, επίσης δεν. 

Το χαζο-tester δείχνει ότι έχω συνέχεια σε κάθε περίπτωση, από το άκρο του καλωδίου μέχρι το keystone πίσω. Αλλά αν βάλω συσκευή πάνω στο καλώδιο, είτε την κάμερα, ή κάποιο switch, δεν έχω επικοινωνία με τα ενεργά. Δεν έχω επίσης «σοβαρό» tester, τύπου TDR, συνεπώς για να μάθω «τι» και «που» δεν υπάρχει τρόπος... οπότε τα δεδομένα είναι ότι το καλώδιο έχει μεν συνέχεια, αλλά έχει και «κάτι» (πνεύμα, δε ξέρω) «κάπου».

Είναι πιθανό να 'κανε τσαφ και «κάπου στη μέση» (πέρα από το κλιπ), να 'λιωσε η μόνωση και να 'χω shortαρισμένο ζευγάρι; Εκεί το χαζο-tester θα μπερδευόταν και θα 'δειχνε συνέχεια κανονικά, αφού τσεκάρει ένα - ένα και μόνο για συνέχεια. Πέρα από το να πάρω TDR (που το πιο φτηνό έχει κοντά στα 200€) τι άλλες επιλογές μπορώ να δω; Υπόψιν ότι τα καλώδια περνάνε όλα μαζί από το πάτωμα (κάτω από το πλακάκι) και είναι τρομερά «στενά» μεταξύ τους - οπότε δεν υπάρχει η επιλογή να τραβήξω πίσω όλο το καλώδιο και να περάσω νέο. Έχω όμως αρκετές spare γραμμές κοντά, οπότε στο χειρότερο σενάριο μπορώ να ξετρυπήσω και να περάσω έξω μία άλλη γραμμή, καταργώντας την εσωτερικά... αλλά το ιδανικό προφανώς είναι να επικσευαστεί αυτή, αν γίνεται. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν πάρεις ένα πολύμετρο και μετρήσεις τα συρματάκια ανά δύο για να δεις αν ένα ζευγάρι από αυτά σου κλείσει κύκλωμα; Αν κάνει μπιπ, τότε σίγουρα κάτι είναι σορταρισμένο.

Επεξ/σία από nzeppos

20 λεπτά πριν, nzeppos είπε

Αν πάρεις ένα πολύμετρο και μετρήσεις τα συρματάκια ανά δύο για να δεις αν ένα ζευγάρι από αυτά σου κλείσει κύκλωμα; Αν κάνει μπιπ, τότε σίγουρα κάτι είναι σορταρισμένο.

Έξυπνη ιδέα. Και δυστυχώς έτσι είναι. Μου shortάρουν 3 (!) ζεύγη. Μόνο το πορτοκαλί τη γλίτωσε. Δε γίνεται να το ζω αυτό! :D

• Sad 1

1 ώρα πριν, NikosKallithea είπε

Η τροφοδοσία είναι οκ, υπάρχει δηλαδή ταση στο καλώδιο, το τροφοδοτικό 

Η κάμερα είναι PoE, δεν έχει τροφοδοτικό κλασικό για πρίζα. Παίρνει κατευθείαν από το switch κιόλας (και αυτό PoE είναι :P). Αλλά ναι, όλες οι πόρτες του switch είναι οκ, και φυσικά αν συνδέσω την κάμερα είτε απευθείας πάνω του (σε οποιαδήποτε πόρτα που να'χει PoE), ή μέσω άλλης γραμμής στο σπίτι (π.χ. στο υπνοδωμάτιο), όλα καλά.

Το συγκεκριμένο καλώδιο όμως είναι νεκρό, παρόλο που έχει συνέχεια στα συρματάκια από άκρη σε άκρη. Και όπως φάνηκε με το κόλπο του @nzeppos πιθανότατα έχουν shortάρει ζευγάρια και αλλού στο καλώδιο, οπότε πάει προς κατάργηση... γι' αυτό και δείχνει «οκ» στο tester (ενώ δεν είναι).

Έχω ήδη ξεκινήσει την... πατέντα για να δώσω από άλλη κοντινή γραμμή. Καλή μου ατσαλίνα! :P

7 λεπτά πριν, Haldol είπε

Η κάμερα είναι PoE, δεν έχει τροφοδοτικό κλασικό για πρίζα. Παίρνει κατευθείαν από το switch κιόλας (και αυτό PoE είναι :P). Αλλά ναι, όλες οι πόρτες του switch είναι οκ, και φυσικά αν συνδέσω την κάμερα είτε απευθείας πάνω του (σε οποιαδήποτε πόρτα που να'χει PoE), ή μέσω άλλης γραμμής στο σπίτι (π.χ. στο υπνοδωμάτιο), όλα καλά.

Το συγκεκριμένο καλώδιο όμως είναι νεκρό, παρόλο που έχει συνέχεια στα συρματάκια από άκρη σε άκρη. Και όπως φάνηκε με το κόλπο του @nzeppos πιθανότατα έχουν shortάρει ζευγάρια και αλλού στο καλώδιο, οπότε πάει προς κατάργηση... γι' αυτό και δείχνει «οκ» στο tester (ενώ δεν είναι).

Έχω ήδη ξεκινήσει την... πατέντα για να δώσω από άλλη κοντινή γραμμή. Καλή μου ατσαλίνα! :P

Μαλιστα αντε καλη δουλεια😁

Στις 12/6/2023 στις 11:41 ΠΜ, Haldol είπε

Το χαζο-tester δείχνει ότι έχω συνέχεια σε κάθε περίπτωση, από το άκρο του καλωδίου μέχρι το keystone πίσω.

Δεν έχεις κάτι σαν το ακόλουθο? Νομίζω μετράει και ανά καλώδιο

image.png.56ad60f41865d3602dcf8db68536ac66.png

3 hours ago, sphinxgr said:

Δεν έχεις κάτι σαν το ακόλουθο? Νομίζω μετράει και ανά καλώδιο

image.png.56ad60f41865d3602dcf8db68536ac66.png

Αυτό εννοώ "χαζο-tester". Αυτά απλά εξετάζουν τη συνέχεια του καλωδίου, ανά ένα. Ή με άλλα λόγια αν το "1" και το "2" δεν είναι κομμένα, αλλά ακουμπάνε και μεταξύ τους, αυτό θα δείξει ότι όλα καλά (μιας και τα εξετάζει ένα - ένα). Στην πράξη όμως το ζευγάρι είναι βραχυκυκλωμένο. Αυτά που δίνουν περισσότερες πληροφορίες είναι τα TDR, π.χ.:

Spoiler

20230502094225_uni_t_ut685b_tester_kalodion_diktyou.jpeg

Φυσικά αυτά ξεκινάνε τα πιο φτηνά από 150-200 ευρώ, όχι από... 10€, σα τα «χαζά». Είχα την τύχη να χρησιμοποιήσω και ένα πανάκριβο Fluke παλιότερα και είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό από τι σου δείχνει.

Όπως και να 'χει πάντως το τακτοποίησα. Έριξα ένα κανάλι πάνω από το κάσωμα της πόρτας (εκεί που είχα κάνει όλη τη φασαρία με σκαψίματα κ.λπ για δικτυακά καλώδια όταν ανακαίνισα) και έφερα μία άλλη γραμμή, από λίγο πιο δίπλα... ήταν το πιο πρακτικό και ανέξοδο. Τι να κάνουμε.

Πως ειναι δυνατον σε ενα σπίτι μεσα ενα μονοκόμματο καλωδιο να εχει μεταξύ των συρμάτων επαφή, αυτο μονο με σκάψιμο μπορεί να γινει να βρει δηλαδή τι καλέμι το καλωδιο ή κάποια βίδα 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...