Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στο φόρουμ,

πριν μερικές μέρες συμφώνησα να ξεκινήσω σε μία δουλειά δοκιμαστικά για 3 βδομάδες σε ένα συγκεκριμένο project με στόχο κανονική πρόσληψη αορίστου χρόνου. Για τις 3 αυτές εβδομάδες υπολογίζεται ο βασικός μισθός +οι όποιες υπερωρίες γίνανε.

Επειδή δεν έμεινα ευχαριστημένη από την συγκεκριμένη εργασία, δεν θα προχωρήσω μαζί τους σε πρόσληψη και το έχω ανακοινώσει ήδη, μιας και προχθές μου είπαν πως θέλουν να παραμείνω στην εταιρία. Η ερώτησή μου είναι, εγώ πως μπορώ να υπολογίσω τί ποσό αντιστοιχεί γι'αυτό το διάστημα, μιας και έγιναν αρκετές υπερωρίες και μιας και δεν είχα προσληφθεί, άρα θα πρέπει να μου δώσουν και τις ασφαλιστικές εισφορές στο χέρι; Έχει κανείς εικόνα πώς γίνεται ο υπολογισμός;

Δημοσ.

Από τη στιγμή που δεν έχεις υπογεγραμμένο τίποτα, ότι θέλουν σου πληρώνουν και δε το λέω για πλάκα ούτε με ευχαρίστηση.

Τα απολύτως νόμιμα δε τα γνωρίζω να στα πω αλλά πως θα απαιτήσεις να πάρεις χρήματα που δε σου ανήκουν (ασφαλιστικές εισφορές);

• Like 2
Δημοσ.

Εφόσον δεν έχεις προσληφθεί δεν υφίσταται η έννοια των ασφαλιστικών εισφορών. Για να υπάρξει ασφάλιση (και οι σχετικές εισφορές υπέρ της) πρέπει να υπάρχει και ενεργή σύμβαση εργασίας. Οπότε αυτό που «δικαιούσαι» είναι απλά ο μισθός που συμφώνησες γι' αυτές τις 3 εβδομάδες. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μιας και δε δούλευες (επίσημα) εκεί, υπάρχει μέχρι και το σενάριο του «συγγνώμη κύριε, ποιος είστε;»...

Οπότε άμα σου δώσουν κάποιο σεβαστό ποσό στο χέρι, κοντινό στο βασικό μισθό, πάρ' τα και πες τους κι ευχαριστώ. Κι από 'δω και πέρα, όταν δέχεσαι να δουλέψεις χωρίς πρόσληψη, για τον οποιοδήποτε λόγο, τα λεφτά ανά 2-3 μέρες, ή το πολύ ανά 1 εβδομάδα στο χέρι, ποτέ στο τέλος του μήνα. Φυσικά το σωστό (και νόμιμο) είναι να γίνει από την αρχή πρόσληψη, που έτσι κι αλλιώς δε δεσμεύει με κάποιο τρόπο την επιχείρηση. Αλλά επειδή συνηθίζεται και το τελείως «φλου», τουλάχιστον να εξασφαλίζεσαι ότι δε θα δουλέψεις χωρίς να πληρωθείς.

• Like 2
Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Εύλογη η ανησυχία του να μην αναγνωρίσει τίποτα ο εργοδότης λόγω μη ύπαρξης σύμβασης, αλλά λόγω συγκεκριμένων συνθηκών που δε θα ήθελα να αναφέρω δεν παίζει αυτό το σενάριο. Απλά εγώ θα ήθελα να υπολογίσω ακριβώς το ποσό, για να μην έχω αμφιβολίες σχετικά με το ποσό, μιας και έγιναν αρκετές υπερωρίες μέσα σε αυτό το διάστημα. Για τις ασφαλιστικές εισφορές εννοούσα αν δεν το εξέφρασα σωστά πως θα πρέπει να υπολογίσω επί του μεικτού βασικού και όχι επί του καθαρού, μιας και ναι δεν είχα προσληφθεί, οπότε προφανώς και τα λεφτά αυτά θα πρέπει να μου δωθούν στο χέρι

Δημοσ.

θα σου δωσουν το payslip ή μαύρα;

Λογω τον συνθηκών που δεν μπορείς να αναφέρεις, οταν πληρωθείς ρώτα το λογιστήριο τους ή τον λογιστή σου.

Δημοσ.

Καλό θα ήταν να τα συμφωνήσεις από την αρχή αυτά, ακόμα και τις υπερωρίες. 

Δημοσ.

Δεν νομίζω οτι θα σου δώσει τα μικτά στο χέρι όπως λες. Ωραίο θα ήταν γτ έτσι μαζεύεις ένα σε βαστό ποσό μαζί με τις υπερωρίες. 

Δημοσ.
16 ώρες πριν, dbrillis είπε

θα σου δωσουν το payslip ή μαύρα;

Λογω τον συνθηκών που δεν μπορείς να αναφέρεις, οταν πληρωθείς ρώτα το λογιστήριο τους ή τον λογιστή σου.

Μαύρα από όσο ξέρω μέχρι στιγμής, λόγω του ότι δεν υπέγραψα σύμβαση

Δημοσ.

ενημέρωσέ μας αν τα πάρεις.

να ξέρεις πάντως οτι επειδή πολλά έχουμε δει σε αυτή τη ρημάδα την Ελλαδάρα στα εργασιακά, το να μην έχεις υπογράψει έστω ένα προσύμφωνο συνεργασίας/πρόσληψης με την επόμενη εργοδοσία σου, ελλοχεύει τεράστιο κίνδυνο αν στραβώσει κάτι και τα έχεις σπάσει ήδη με την προηγούμενη κατάσταση.

μακάρι να σου πάνε όλα καλά.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα σας

για την ιστορία, δόθηκαν κανονικά στο χέρι τα δεδουλευμένα υπολογίζοντας φυσικά τον μικτό βασικό μισθό κι όχι τον καθαρό. Ευχαριστώ τον SabotazNic γιατί με το λινκ που πόσταρε με βοήθησε να έχω πάνω κάτω μια εικόνα ποσού κι έπεσε πολύ κοντά στο ποσό που τελικά πληρώθηκα.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...