cb_papi Δημοσ. 2 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Γεια σας, Θέλω να αγοράσω έναν καινούργιο υπολογιστή που θα χρησιμοποιώ στο σπίτι. Περιφερειακά υπάρχουν ήδη, με κυριότερες 2 οθόνες Dell 27' 4k 60hz (u2723qe). Η χρήση του υπολογιστή θα είναι: Δουλειά (MS Office) - 60% του χρόνου: Εδώ η μοναδική απαίτηση είναι να έχει όσο το δυνατό καλύτερη CPU γίνεται. Το Excel δεν υποστηρίζει GPU acceleration, και πολύ συχνά κάνουμε κάποια βαριά μοντέλα στο Excel που παίρνουν 10+ λεπτά να υπολογιστούν, οπότε απο πρακτική εμπειρία, όσο γρηγορότερη η CPU τόσο πιο γρήγοροι και οι υπολογισμοί. Επίσης το Excel για κάποιους υπολογισμούς χρησιμοποιεί μόνο ένα thread του CPU, οπότε και το single-thread clock θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό υψηλότερο. Χαλαρές δραστηριότητες (browsing κλπ.) - 30% του χρόνου Gaming - 10% του χρόνου: Νομίζω εδώ κλίνω προς την 4080, αλλά αν είναι υπερβολική για τις οθόνες που έχω ήδη και το γεγονός ότι δεν πάνε πάνω από 60Hz, θα σκεφτόμουν κάποια φτηνότερη κάρτα γραφικών προς όφελος του να πάρω καλύτερη CPU για τη δουλειά. Θα ήθελα πάντως να είναι future proof για τα επόμενα ~4 χρόνια υποθέτοντας ότι δεν θα αλλάξω οθόνες. Αν μπορείτε προτείνετε και από ποιον κατασκευαστή να πάρω την κάρτα γραφικών. Για το υπόλοιπο hardware: Θα ήθελα να έχει έναν NVMe 2TB (λογικά Samsung Pro) για το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές, και θα μεταφέρω τους δίσκους που έχω από τον τωρινό υπολογιστή για backups κλπ. Θα ήθελα να έχει 64GB RAM. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερο. Ο υπολογιστής θα είναι κάτω από το γραφείο μου, οπότε δεν με ενδιαφέρει πολύ να έχει RGB leds ή να είναι εμφανισιακά όμορφος, αλλά θα ήθελα να έχει καλή ψύξη αν βοηθά στην επίδοση και τη μακροζωία του. Θα χρειαστεί να αγοράσω και όλα τα υπόλοιπα, δηλ. motherboard, τροφοδοτικό, κουτί κλπ. Δεν έχω προτίμηση σε AMD ή Intel, εκτός αν υπάρχει λόγος να διαλέξω Intel που γενικά είναι πιο ακριβοί επεξεργαστές συγκρίνοντας τις επιδόσεις. Το budget είναι περίπου €3,000 και η αλήθεια είναι θα ήθελα να το πιάσω, δηλ. να μην πάω πολύ χαμηλότερα αλλά και ίσως ~20% υψηλότερα. Οι αγορές μπορούν να γίνουν από Ελλάδα ή Ε.Ε. Μπορείτε να βοηθήσετε; Επεξ/σία 2 Ιουνίου 2023 από cb_papi
@topos Δημοσ. 2 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2023 59 λεπτά πριν, cb_papi είπε Γεια σας, Θέλω να αγοράσω έναν καινούργιο υπολογιστή που θα χρησιμοποιώ στο σπίτι. Περιφερειακά υπάρχουν ήδη, με κυριότερες 2 οθόνες Dell 27' 4k 60hz (u2723qe). Η χρήση του υπολογιστή θα είναι: Δουλειά (MS Office) - 60% του χρόνου: Εδώ η μοναδική απαίτηση είναι να έχει όσο το δυνατό καλύτερη CPU γίνεται. Το Excel δεν υποστηρίζει GPU acceleration, και πολύ συχνά κάνουμε κάποια βαριά μοντέλα στο Excel που παίρνουν 10+ λεπτά να υπολογιστούν, οπότε απο πρακτική εμπειρία, όσο γρηγορότερη η CPU τόσο πιο γρήγοροι και οι υπολογισμοί. Επίσης το Excel για κάποιους υπολογισμούς χρησιμοποιεί μόνο ένα thread του CPU, οπότε και το single-thread clock θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό υψηλότερο. Χαλαρές δραστηριότητες (browsing κλπ.) - 30% του χρόνου Gaming - 10% του χρόνου: Νομίζω εδώ κλίνω προς την 4080, αλλά αν είναι υπερβολική για τις οθόνες που έχω ήδη και το γεγονός ότι δεν πάνε πάνω από 60Hz, θα σκεφτόμουν κάποια φτηνότερη κάρτα γραφικών προς όφελος του να πάρω καλύτερη CPU για τη δουλειά. Θα ήθελα πάντως να είναι future proof για τα επόμενα ~4 χρόνια υποθέτοντας ότι δεν θα αλλάξω οθόνες. Αν μπορείτε προτείνετε και από ποιον κατασκευαστή να πάρω την κάρτα γραφικών. Για το υπόλοιπο hardware: Θα ήθελα να έχει έναν NVMe 2TB (λογικά Samsung Pro) για το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές, και θα μεταφέρω τους δίσκους που έχω από τον τωρινό υπολογιστή για backups κλπ. Θα ήθελα να έχει 64GB RAM. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερο. Ο υπολογιστής θα είναι κάτω από το γραφείο μου, οπότε δεν με ενδιαφέρει πολύ να έχει RGB leds ή να είναι εμφανισιακά όμορφος, αλλά θα ήθελα να έχει καλή ψύξη αν βοηθά στην επίδοση και τη μακροζωία του. Θα χρειαστεί να αγοράσω και όλα τα υπόλοιπα, δηλ. motherboard, τροφοδοτικό, κουτί κλπ. Δεν έχω προτίμηση σε AMD ή Intel, εκτός αν υπάρχει λόγος να διαλέξω Intel που γενικά είναι πιο ακριβοί επεξεργαστές συγκρίνοντας τις επιδόσεις. Το budget είναι περίπου €3,000 και η αλήθεια είναι θα ήθελα να το πιάσω, δηλ. να μην πάω πολύ χαμηλότερα αλλά και ίσως ~20% υψηλότερα. Οι αγορές μπορούν να γίνουν από Ελλάδα ή Ε.Ε. Μπορείτε να βοηθήσετε; Tι υπολογιστή/cpu έχεις τώρα και παίρνει το συγκεκριμένο task του excel ~10λεπτο? Πόσους δίσκους για backup έχεις που θέλεις να "μεταβιβασεις" στο νέο μηχάνημα?(θα υποθέσω 3,5 μηχανικούς) Πάντως για 4κ και μια 4090 δεν θα πήγαινε χαμένη και πιθανών χωράει στο budget εφόσων θέλεις να το εξαντλήσεις. Τωρα εάν είναι υπερβολή η όχι είναι άλλο καπέλο(μιας και αναφέρεις ένα 10%gaming) 1
cb_papi Δημοσ. 2 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 2 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 24 λεπτά πριν, @topos είπε Tι υπολογιστή/cpu έχεις τώρα και παίρνει το συγκεκριμένο task του excel ~10λεπτο? Πόσους δίσκους για backup έχεις που θέλεις να "μεταβιβασεις" στο νέο μηχάνημα?(θα υποθέσω 3,5 μηχανικούς) Πάντως για 4κ και μια 4090 δεν θα πήγαινε χαμένη και πιθανών χωράει στο budget εφόσων θέλεις να το εξαντλήσεις. Τωρα εάν είναι υπερβολή η όχι είναι άλλο καπέλο(μιας και αναφέρεις ένα 10%gaming) Τώρα έχω Ryzen 7 3700Χ και 1070Ti. Δεν περιμένω ότι με οποιοδήποτε επεξεργαστή θα πέσει ο χρόνος από 10 λεπτά σε 10 δευτερόλεπτα, αλλά όσο πιο γρήγορος είναι θα βοηθήσει. Έχω 1 NVMe και 2 SATA SSD που θα μεταφέρω, ίσως όχι όλους. Θα μπορούσα να μεταφέρω μόνο έναν SATA SSD και τίποτα άλλο. Για την κάρτα γραφικών, δεν νομίζω να πάω σε κάτι ακριβότερο από 4080 για να είμαι ειλικρινής, εκτός αν χωράει στο budget 3,000-3,500. Επεξ/σία 2 Ιουνίου 2023 από cb_papi
@topos Δημοσ. 2 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 44 λεπτά πριν, cb_papi είπε Τώρα έχω Ryzen 7 3700Χ και 1070Ti. Δεν περιμένω ότι με οποιοδήποτε επεξεργαστή θα πέσει ο χρόνος από 10 λεπτά σε 10 δευτερόλεπτα, αλλά όσο πιο γρήγορος είναι θα βοηθήσει. Έχω 1 NVMe και 2 SATA SSD που θα μεταφέρω, ίσως όχι όλους. Θα μπορούσα να μεταφέρω μόνο έναν SATA SSD και τίποτα άλλο. Για την κάρτα γραφικών, δεν νομίζω να πάω σε κάτι ακριβότερο από 4080 για να είμαι ειλικρινής, εκτός αν χωράει στο budget 3,000-3,500. -Ρώτησα για να πιάσω λίγο το workload και για το μεγέθη μιλάμε(παίζει να είχες κανένα ξεχασμένο phenom/c2q). Όσο για τους 3,5αρηδες ρώτησα για το κουτί στην περίπτωση που είχες πάνω από 3-4. Δυστυχώς για σένα -εαν συζητάμε για single core performance- αυτό που κοιτάς είναι από το 10 λεπτό στο ~6λεπτο. Δλδη πάλι θα υπάρχει μετρήσιμη αναμονή.. Το ψαξα λίγο και το μόνο που βρήκα να έχει benchmarks για excel είναι το anadtech. Κορυφαίος ο 7950, και 2ος με ~10% διαφορά ο 7600x που θα έλεγα -εαν αφήσουμε τα παιχνίδια απεξω- πως θα ήταν ο πιο vfm cpu για σένα και από ότι διάβασα σε άλλη συζήτηση ότι επηρεάζει και η ταχύτητα της ram αποτε συζητάμε και 2 dimm 6000 συχνότητα Υ.γ Πάντως του έδωσα χρόνο γιατί δεν πήγαινε καν στο νου μου ότι θα μπορούσε το excel να είναι τόσο απαιτητικό σε cpu. Επεξ/σία 2 Ιουνίου 2023 από @topos 1
dimos15 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2023 Και εγω προτιμω amd γιατι καινε λιγοτερο ρευμα αλλα αν θες το καλυτερο single thread που υπαρχει θα πρεπει να πας σε intel 13900ks . Και εδω εχει benchmark για excell, σε ολα τα video. Μια ερωτηση: μηπως μπορεις να γραψεις κατι για την dell u2723 γιατι με ενδιαφερει? Εχει ips glow η light bleed στα ακρα? 1
cb_papi Δημοσ. 2 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 2 Ιουνίου 2023 10 ώρες πριν, @topos είπε -Ρώτησα για να πιάσω λίγο το workload και για το μεγέθη μιλάμε(παίζει να είχες κανένα ξεχασμένο phenom/c2q). Όσο για τους 3,5αρηδες ρώτησα για το κουτί στην περίπτωση που είχες πάνω από 3-4. Δυστυχώς για σένα -εαν συζητάμε για single core performance- αυτό που κοιτάς είναι από το 10 λεπτό στο ~6λεπτο. Δλδη πάλι θα υπάρχει μετρήσιμη αναμονή.. Το ψαξα λίγο και το μόνο που βρήκα να έχει benchmarks για excel είναι το anadtech. Κορυφαίος ο 7950, και 2ος με ~10% διαφορά ο 7600x που θα έλεγα -εαν αφήσουμε τα παιχνίδια απεξω- πως θα ήταν ο πιο vfm cpu για σένα και από ότι διάβασα σε άλλη συζήτηση ότι επηρεάζει και η ταχύτητα της ram αποτε συζητάμε και 2 dimm 6000 συχνότητα Υ.γ Πάντως του έδωσα χρόνο γιατί δεν πήγαινε καν στο νου μου ότι θα μπορούσε το excel να είναι τόσο απαιτητικό σε cpu. Ναι ισχύει ότι δεν θα γίνουν θαύματα με το Excel ανεξάρτητα του επεξεργαστή. Έχουμε έναν υπολογιστή στη δουλειά με i9-13900kf για αυτό το σκοπό και πάλι οι διαφορές στον χρόνο είναι 2-3 λεπτά σε σχέση με τον Ryzen που έχω σπίτι. Οπότε θα προχωρήσω με τον 7950 μάλλον. 7 ώρες πριν, dimos15 είπε Και εγω προτιμω amd γιατι καινε λιγοτερο ρευμα αλλα αν θες το καλυτερο single thread που υπαρχει θα πρεπει να πας σε intel 13900ks . Και εδω εχει benchmark για excell, σε ολα τα video. Μια ερωτηση: μηπως μπορεις να γραψεις κατι για την dell u2723 γιατι με ενδιαφερει? Εχει ips glow η light bleed στα ακρα? Δυστυχώς δεν τις έχω ακόμα τις οθόνες. Τις έχω παραγγείλει εδώ και 2 εβδομάδες αλλά δεν ήταν ετοιμοπαράδοτες. Όταν φτάσουν και τις δοκιμάσω θα σε ενημερώσω. 1
cb_papi Δημοσ. 3 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Ιουνίου 2023 Έχετε καμιά πρόταση και για motherboard/psu/cooling και κουτί; Θεωρώντας ότι θα προχωρήσω με τον 7950 για CPU και την 4080 για GPU;
dimos15 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2023 Εφοσον θα πας σε 4080, θα εδινα το επιπλεον budget σε μητρικη-τροφοδοτικο μιας και θα δουλευεις συνεχομενα το cpu. Θα πηγαινα σε asrock γιατι φαινεται οτι ειναι η μονη εταιρεια που δεν εχει προβληματα στην am5 πλατφορμα. Επισης η taichi εχει και thunderbolt το οποιο μπορει να σου ειναι χρησιμο για μεταφορες η γρηγορο backup . Οποτε asrock taichi x670e ή b650e , artic liquid freezer 2 420, Corsair 7000D, Seasonic Prime TX 1000W 80 plus titanium 1
Diavolos666 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Εγώ έχω threadripper, έγινε σιγά σιγά με τα βασικά για αρχή αλλά κατέληξε να κοστίσει συνολικά περίπου 6 χιλιάρικα (μαζί με την οθόνη και η κάρτα γραφικών με τιμές προ-διετίας). Σήμερα ο ίδιος επεξεργαστής για κάποιον λόγο διπλασιάστηκε σε τιμή (1300 τον πήρα, κοντά 2500 κάνει πλέον) Έχει multithread support το excel? Και αν ναι μέχρι πόσους πυρήνες; Γιατί το sony vegas π.χ. μπορεί μέχρι 8 κι εμένα έχει 24 πυρήνες, οπότε σε rendering πήγαινε άκλαυτο όταν το χρησιμοποιούσα. Ένας επεξεργαστής με 16 πυρήνες όπως ο AMD 7950X πιστεύω είναι ότι πρέπει και σε τιμή και σε επιδόσεις. Προσοχή όχι τους 3D, είναι για παιχνίδια αποκλειστικά και μάλιστα κάποιες μητρικές κάνουν αυτόματο overclocking και οι 3D ζεσταίνονται για πλάκα και έχει τύχει κόσμος να τους καεί ο υπολογιστής, να ναι καλά η Asus με τις μητρικές της. Η AMD τους έχει χαμηλά σε χρονισμούς και η Asus τους έκανε αυτόματο overclocking. Ο 7950Χ έχει περίπου 550 ευρώ στο skroutz, 16 πυρήνες και 32 threads, είναι ένας μικρός ThreadRipper με καλύτερους χρονισμούς ανά πυρήνα. Θα πάρεις μία σχετικά καλή μητρική να σηκώνει πολλά, π.χ. με περίπου 300 ευρώ μην την τσιγκουνευτείς, οπότε με λιγότερο από το πρώτο χιλιάρικο έχεις επεξεργαστή και μητρική τούμπανα. Στα επόμενα 600~800 ευρώ θα βάλεις καλό τροφοδοτικό titanium και θα δεις τι κάρτα γραφικών θα βάλεις ώστε να υπολογίσεις το συνολικό TDP και να τα σηκώνει όλα στο 70% του load του τροφοδοτικού σε watt, 64 GB μνήμες (ή 32 πρώτα για αρχή και μετά άλλα 32 σε κάποια φάση), σκληρό NVMe, ψύκτρα και κουτί εννοείται. Σου μένουν άλλα 1000~1300 ευρώ περίπου για κάρτα. Αν όπως είπε σηκώνεις και ένα +/- 20% όπως είπες τότε άνετα τον κάνεις με future proof όλα. Δεν έκανα ακριβείς υπολογισμούς στο περίπου τα υπολογίζω. Αλλά με 3 χιλιάρικα κάνεις αρκετά καλό υπολογιστή. Επεξ/σία 4 Ιουνίου 2023 από Diavolos666 1
cb_papi Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Ευχαριστώ, το Excel υποστηρίζει multithreading γενικά, και δεν έχει όριο στους πυρήνες. Απλά υπάρχουν κάποιες φόρμουλες που δεν τις έχουν αλλάξει από όταν πρωτοβγήκε και χρησιμοποιούν μόνο 1 thread. Αυτό το βλέπω από το Task Manager. Με βάση κυρίως τα σχόλια σας και παράλληλα τη δική μου έρευνα, κλίνω προς τα εξής: CPU: AMD Ryzen 9 7950x - €592 GPU: MSI GeForce RTX 4080 - €1,465 SSD: Samsung 990 PRO 2TB M.2 NVME - €214 RAM: G.Skill Tridentz Z5 Neo 64GB DDR5-6000 - €298 PSU: Corsair HX Series HX1200 1200W - €297 Case: Corsair 7000D - €289 Cooler: Arctic Liquid Freezer II 420 RGB w. RGB Controller - €163 MB: Asrock taichi B650e - €472 Σύνολο: € 3,790 Έχετε κάποια διαφωνία ή σχόλιο πριν προχωρήσω με τις αγορές; Επεξ/σία 4 Ιουνίου 2023 από cb_papi
Dark_Nightfall Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 13 λεπτά πριν, cb_papi είπε MB: Asrock taichi B650e - €472 Γιατί δεν πας σε X670e ;
cb_papi Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, Dark_Nightfall είπε Γιατί δεν πας σε X670e ; Βλέπω οι διαφορές είναι μόνο στο Ι/Ο και όχι στην απόδοση. Αν το επιτρέψει το budget ίσως πάω στην x670e! Για την ώρα πάντως επειδή έχει ξεφύγει λίγο το budget από το αρχικό, θα έβαζα στην b650e εκτός αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω μεταξύ των 2. Επεξ/σία 4 Ιουνίου 2023 από cb_papi
Dark_Nightfall Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 4 λεπτά πριν, cb_papi είπε Βλέπω οι διαφορές είναι μόνο στο Ι/Ο και όχι στην απόδοση. Αν το επιτρέψει το budget ίσως πάω στην x670e! Για την ώρα πάντως επειδή έχει ξεφύγει λίγο το budget από το αρχικό, θα έβαζα στην b650e εκτός αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω μεταξύ των 2. 472 δίνεις για την B650e , με τα ίδια χρήματα παίρνεις την https://www.skroutz.gr/s/38577021/Asus-ProArt-X670E-CREATOR-WIFI-Motherboard-ATX-με-AMD-AM5-Socket.html
cb_papi Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 5 λεπτά πριν, Dark_Nightfall είπε 472 δίνεις για την B650e , με τα ίδια χρήματα παίρνεις την https://www.skroutz.gr/s/38577021/Asus-ProArt-X670E-CREATOR-WIFI-Motherboard-ATX-με-AMD-AM5-Socket.html Απλώς ο @dimos15 ανέφερε ότι της Asrock φαίνεται να είναι είναι πιο σταθερές οι MBs για AM5. Μήπως έχει διορθωθεί πλέον η σταθερότητα και στις άλλες εταιρείες;
Dark_Nightfall Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2023 2 λεπτά πριν, cb_papi είπε Απλώς ο @dimos15 ανέφερε ότι της Asrock φαίνεται να είναι είναι πιο σταθερές οι MBs για AM5. Μήπως έχει διορθωθεί πλέον η σταθερότητα και στις άλλες εταιρείες; ProArt X670E-CREATOR WIFI PROART X670E-CREATOR WIFI BIOS 1415 "1. Update AGESA version to Combo AM5 PI 1.0.0.7.a 2. Support 48/24GB high-density DDR5 memory module. 3. Memory QVL amended to account for AMD 1.3V SoC voltage limit. 4. EXPO/XMP prompt notice removed. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα