sdikr Δημοσ. 28 Μαΐου 2023 Δημοσ. 28 Μαΐου 2023 8 ώρες πριν, Allan-Wake είπε δηλαδη θελεις να μου πεις, οτι θα κατσει καποιος δημοσιος υπαλληλος να δει αν αγορασα 10 κινητα (1 για καθε υπαλληλο μου) και 10 λαπτοπ? Σε μια μικρη επιχειρηση με τζιρο 100-200-300 χιλιαδες? Εννοειται πως κλεβουν το κρατος με τετοιυς τροπους, μπορει να μην ειναι κινητα και λαπτοπ, αλλα κατι αλλο. Γιαυτο μαλλον πρεπει να εχεις καλο λογιστη, για να σου μαθει ακριβως πως να μην πληρωνεις φορους και με ποιους τροπους. 9 ώρες πριν, Allan-Wake είπε Αν αυτες οι 50 χιλιαδες κερδος που μου περισσέψουν , αγορασω με τιμολογιο 10 κινητα τηλεφωνα των 1500 ευρω, 10 λαπτοπ των 2000 ευρω κλπ, και ειναι ολα αγορασμενα χωρις ΦΠΑ, δεν μπορω μετα να τα πουλησω με κερδος και μαλιστα ευκολα? Πχ αγοραζω το iphone 1000, το πουλαω 1250, ενω στο μαγαζι με φπα κανει 1500. Ετσι και δεν πληρωνω φορους στο κρατος, και βγαζω κερδος πουλώντας φθηνα νεα κινητα? Δεν σε βλέπω καλά όταν θα γίνει ο έλεγχος Πες οτι τα αγόρασες αυτά που λες μια φορά, δεν πλήρωσες ΦΠΑ, έχεις υποχρέωση να τα έχεις στον χώρο εργασίας σε περίπτωση έλεγχου Εσυ λες τώρα οτι θα τα πουλήσεις σε κάποιον, χωρίς απόδειξη; κάποιος δηλαδή θα σου πληρώσει εσένα 1250 ευρώ για να πάρει ενα κινητό χωρίς απόδειξή και εγγύηση; Αν κόψεις απόδειξη έχεις υποχρέωση να βάλεις και το ΦΠΑ που θα πάρεις εσύ απο τον πελάτη λιανικής και θα πρέπει να το δώσεις στο κράτος Μπορείς και να μην το δώσεις βέβαια και να περιμένεις να δεις τι θα γίνει 1
nikos121 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, Skrobo είπε Για την ακρίβεια, απαγορεύεται απο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εξετάσουν την σκοπιμότητα αυτών τον εξόδων. Δεν μπορεί κανέις να απαγορεύσει σε εμένα, έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου, να αγοράσω ενα καλό ρολόι (για να το φοράει το άτομο στην υποδοχή), σερβιέτες (επειδή θέλω να τις έχω στην τουαλέτα), ενα αμάξι που έχει αποσυρθεί (γιατι το θέλω για ντεκόρ), ενα μονόζυγο (για να κρεμιούνται και να ξεπιάνονται οι εργαζόμενοι) ή ενα φουσκωτό κάστρο (γιατι θέλει αν παίζει ο γιός του υπαλλήλου που έχω στην λάντζα). Φυσικά, σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να έχω τα παραστατικά απο όλα αυτα και να υπάρχουν στον χώρο της επιχείρησης. Ειναι προφανές οτι όσο περισσότερα "παράξενα" πράγματα αγοράζω, και σαν απόλυτα νούμερα αλλα και σαν ποσοστό του τζίρου και των άλλων εξόδων, τόσο πιο πιθανό ειναι να γίνει κάποιος έλεγχος. Αυτος ειναι και ο λόγος που αρκετοί λογιστές αναφέρουν οτι δεν πρέπει να περνάς "ασχετα" εξοδα. Δεν το καταλαβαινω αυτο. Δηλαδη πχ ο ελεγκτης απαγορευεται να ελεγξει ποια ειναι η σκοπιμοτητα μιας "ψιλοασχετης αγορας"; Ποια ειναι τα κριτηρια του ελεγχου του? Με αυτη τη λογικη ολες οι αγορες σχεδον ακομα και αυτες που περιεγραψες ειναι δικαιολογησιμες. Ακομα και πάνες για την τουαλετα να αλλαζουν οι πελατες-γονεις τα μωρα αν τα κανουν. Θελω να πω οτι αυτα τα "παραξενα" πραγματα που ανεφερες οτι και καλα μπορεις να αγοραζεις θεωρητικα ειναι ολα μεσα στο πλαισιο "αναπτυξης της επιχειρησης" οπως εσυ ο επαγγελματιας εκρινες. Βεβαια αυτο ειναι εντελως σχετικο και υποκειμενικο Οποτε ετσι τι μεμπτο να σου βρει ο ελεγκτης? Επεξ/σία 29 Μαΐου 2023 από nikos121
nermain Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 14 ώρες πριν, Skrobo είπε Ειναι η τυχερή σου μέρα! Ολες οι δαπάνες που κρίνει ο επαγελματίας οτι ειναι απαραίτητες για την επιχείρηση του μπορούν να εκπίπτουν απο τα ακαθάριστα έσοδα, εκτός και αν υπάρχει κάποια απόφαση για το ανάποδο (πχ, υπάρχουν περιορισμοί στα επαγγελματικά αυτοκίνητα). Για την ακρίβεια, απαγορεύεται απο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εξετάσουν την σκοπιμότητα αυτών τον εξόδων. Δεν μπορεί κανέις να απαγορεύσει σε εμένα, έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου, να αγοράσω ενα καλό ρολόι (για να το φοράει το άτομο στην υποδοχή), σερβιέτες (επειδή θέλω να τις έχω στην τουαλέτα), ενα αμάξι που έχει αποσυρθεί (γιατι το θέλω για ντεκόρ), ενα μονόζυγο (για να κρεμιούνται και να ξεπιάνονται οι εργαζόμενοι) ή ενα φουσκωτό κάστρο (γιατι θέλει αν παίζει ο γιός του υπαλλήλου που έχω στην λάντζα). Φυσικά, σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να έχω τα παραστατικά απο όλα αυτα και να υπάρχουν στον χώρο της επιχείρησης. Ειναι προφανές οτι όσο περισσότερα "παράξενα" πράγματα αγοράζω, και σαν απόλυτα νούμερα αλλα και σαν ποσοστό του τζίρου και των άλλων εξόδων, τόσο πιο πιθανό ειναι να γίνει κάποιος έλεγχος. Αυτος ειναι και ο λόγος που αρκετοί λογιστές αναφέρουν οτι δεν πρέπει να περνάς "ασχετα" εξοδα. Παραπάνω πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις στο Taxheaven Μιας κ σε βρηκαμε εδω. Ενας ελευθερος επαγγελματιας γιατι να μπορει να αγοραζει κονσολες; Θα μου πεις αν εχεις μια ταβερνα θα μπορουσε να πει κανεις οτι ειναι εκει για να παιζουν οι πελατες το προσωπικο η ο ιδιοκτητης κλπ. Αλλα ενας ταξιτζης η ενας λογιστης η ενας free lancer τι δικαιολογια θα εχει για ενα ps5? Το λεω γιατι γινεται αυτοματα με το αρθρο 39α ετσι. Και σε ελεγχο τι γινεται; Χαχαχαχα. (Λαπτοπ ταμπλετ κινητα το καταλαβαινω αλλα ενα ps5? Τι ακριβως?)
MauroPaltoudias Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) Μα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την νομιμότητα της προμήθειας τους. Η δαπάνη αυτή υπόκειται σε πιθανό έλεγχο από την εφορία και εφόσον κριθεί ως μη επιλεξιμη, υπάρχουν και τα ανάλογα πρόστιμα. Το ότι μπορεί αύριο, να πάει και να αγοράσει μια με χρήση του άρθρου 39α, δεν λέει απολύτως τίποτα. Επίσης, η κατηγορία αυτή, αφορά σε άλλους κλάδους (π.χ. Internet café, επιχειρήσεις όπου δύνανται να διαμορφώνουν χώρους αναψυχής - μικρές ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες - και άλλες τέτοιες παρόμοιες περιπτώσεις). Επεξ/σία 29 Μαΐου 2023 από MauroPaltoudias
archer100 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Σε ολο αυτο που συζητατε, ισχυει μονο ενα πραγμα: "Κρατα τη βασιλισσα χαρουμενη, αλλα οχι απαραιτητα πολυ χαρουμενη..." Ο νοων νοειτο Αν κανετε 100Κ εσοδα και εμφανισετε 2Κ κερδη, να περιμενετε αμεσα ελεγχο Αν κανετε 100Κ εσοδα και εμφανισετε 50Κ κερδη και πληρωσετε 15-20Κ σε φορους, να ειστε βεβαιοι πως δε θα σας ενοχλησει ποτε κανεις Οσο πιο κατω το ποσο του φορου, τοσο μεγαλυτερη πιθανοτητα για ελεγχο και ξεψιρισμα... 3
Vlad27 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Και γ@μώ τα θέματα Δευτέρα πρωί, όσο περιμένω να έρθουν οι ορκωτοί του ΣΟΛ για τον ετήσιο έλεγχο της Α.Ε.!!!
Skrobo Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 7 ώρες πριν, nikos121 είπε Δεν το καταλαβαινω αυτο. Δηλαδη πχ ο ελεγκτης απαγορευεται να ελεγξει ποια ειναι η σκοπιμοτητα μιας "ψιλοασχετης αγορας"; Ποια ειναι τα κριτηρια του ελεγχου του? Με αυτη τη λογικη ολες οι αγορες σχεδον ακομα και αυτες που περιεγραψες ειναι δικαιολογησιμες. Ακομα και πάνες για την τουαλετα να αλλαζουν οι πελατες-γονεις τα μωρα αν τα κανουν. Θελω να πω οτι αυτα τα "παραξενα" πραγματα που ανεφερες οτι και καλα μπορεις να αγοραζεις θεωρητικα ειναι ολα μεσα στο πλαισιο "αναπτυξης της επιχειρησης" οπως εσυ ο επαγγελματιας εκρινες. Βεβαια αυτο ειναι εντελως σχετικο και υποκειμενικο Οποτε ετσι τι μεμπτο να σου βρει ο ελεγκτης? Αυτο αυτο ειναι το νόημα, οτι δεν μπορεί να ελέγξει τέτοια πράγματα (με εξαίρεση τους κατα τον κώδικα περιορισμούς, οπως αυτοκινητα, καυσιμα, ΔΕΚΟ, ενοικια κτλ - αν η έδρα σου ειναι το σπιτι σου, πχ μονο ενα ποσοστό % μπορείς να διακιολογείς). Ο έλεγχος του πρέπει να περιοριστεί σε φορολογικά θέματα, πχ έκδοση τιμολογίων, ύπαρξη των τιμολογούμενων προιόντων στην επιχείρηση και τέτοια πράγματα.
MauroPaltoudias Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 8 ώρες πριν, sdikr είπε Πες οτι τα αγόρασες αυτά που λες μια φορά, δεν πλήρωσες ΦΠΑ, έχεις υποχρέωση να τα έχεις στον χώρο εργασίας σε περίπτωση έλεγχου (Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο, που πολλοί παραβλέπουν)
sdikr Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 1 ώρα πριν, Skrobo είπε Αυτο αυτο ειναι το νόημα, οτι δεν μπορεί να ελέγξει τέτοια πράγματα (με εξαίρεση τους κατα τον κώδικα περιορισμούς, οπως αυτοκινητα, καυσιμα, ΔΕΚΟ, ενοικια κτλ - αν η έδρα σου ειναι το σπιτι σου, πχ μονο ενα ποσοστό % μπορείς να διακιολογείς). Ο έλεγχος του πρέπει να περιοριστεί σε φορολογικά θέματα, πχ έκδοση τιμολογίων, ύπαρξη των τιμολογούμενων προιόντων στην επιχείρηση και τέτοια πράγματα. Αν είναι η έδρα το σπίτι σου τότε μπορεί να μπει στο σπίτι χωρίς ένταλμα και θα πρέπει να μπορείς να αποδείξεις με παραστατικά ότι όλα αυτά που έχεις μέσα εκείνη την στιγμή τα έχεις αγοράσει νόμιμα και σωστά πέρα απο το ότι θα πρέπει να δείξεις αυτά που έχεις κόψει σε τιμολόγιο και πρέπει να έχεις στον χώρο σου. Αν είναι κάτι αναλώσιμο, πχ χαρτί υγείας και έχεις δηλώσει για τους πελάτες, ας πούμε 100 ρολά και εσύ εκείνη την στιγμή έχεις 10 θα πρέπει να παρουσιάσεις έσοδα που να δικαιολογούν αυτά τα 90 1
prometheas Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 20 ώρες πριν, Allan-Wake είπε Αν αυτες οι 50 χιλιαδες κερδος που μου περισσέψουν , αγορασω με τιμολογιο 10 κινητα τηλεφωνα των 1500 ευρω, 10 λαπτοπ των 2000 ευρω κλπ, και ειναι ολα αγορασμενα χωρις ΦΠΑ, δεν μπορω μετα να τα πουλησω με κερδος και μαλιστα ευκολα? Πχ αγοραζω το iphone 1000, το πουλαω 1250, ενω στο μαγαζι με φπα κανει 1500. Ετσι και δεν πληρωνω φορους στο κρατος, και βγαζω κερδος πουλώντας φθηνα νεα κινητα? Πληρη σύγχυση φιλε μου. Μίλησε με κανένα σοβαρό λογιστή καλύτερα γιατί βλέπω να γίνεσαι κολλητός με τους ελεγκτές της εφορίας ...
Axelq Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, sdikr είπε Αν είναι η έδρα το σπίτι σου τότε μπορεί να μπει στο σπίτι χωρίς ένταλμα και θα πρέπει να μπορείς να αποδείξεις με παραστατικά ότι όλα αυτά που έχεις μέσα εκείνη την στιγμή τα έχεις αγοράσει νόμιμα και σωστά πέρα απο το ότι θα πρέπει να δείξεις αυτά που έχεις κόψει σε τιμολόγιο και πρέπει να έχεις στον χώρο σου. Αν είναι κάτι αναλώσιμο, πχ χαρτί υγείας και έχεις δηλώσει για τους πελάτες, ας πούμε 100 ρολά και εσύ εκείνη την στιγμή έχεις 10 θα πρέπει να παρουσιάσεις έσοδα που να δικαιολογούν αυτά τα 90 Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα (βλ. Γνωμοδότηση Εισ. Αρείου Πάγου αριθμ. 6/2014) και ο έλεγχος πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία δικαστικού λειτουργού (το τελευταίο αυτό εδάφιο προστέθηκε με τον ν. 4410/2016). Όταν πρόκειται για κατάσχεση δε χρειάζεται πλέον ένταλμα, ειδικότερα, ο ενεργών την κατάσχεση έχει την εξουσία, εφόσον το απαιτεί ο σκοπός της αναγκαστικής εκτέλεσης, να εισέρχεται στην κατοικία ή και σε κάθε άλλο χώρο που βρίσκεται στην κατοχή του καθ’ ου η εκτέλεση, να ανοίγει τις πόρτες και να προβαίνει σε έρευνες, καθώς και να ανοίγει κλειστά έπιπλα, σκεύη ή δοχεία, ενώ μπορεί να ζητήσει ακόμη και τη συνδρομή της αρμόδιας για την τήρηση της τάξης Αρχής, η οποία υποχρεούται να την παρέχει. Επεξ/σία 29 Μαΐου 2023 από Axelq 1
sdikr Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 57 λεπτά πριν, Axelq είπε Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα (βλ. Γνωμοδότηση Εισ. Αρείου Πάγου αριθμ. 6/2014) και ο έλεγχος πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία δικαστικού λειτουργού (το τελευταίο αυτό εδάφιο προστέθηκε με τον ν. 4410/2016). Όταν πρόκειται για κατάσχεση δε χρειάζεται πλέον ένταλμα, ειδικότερα, ο ενεργών την κατάσχεση έχει την εξουσία, εφόσον το απαιτεί ο σκοπός της αναγκαστικής εκτέλεσης, να εισέρχεται στην κατοικία ή και σε κάθε άλλο χώρο που βρίσκεται στην κατοχή του καθ’ ου η εκτέλεση, να ανοίγει τις πόρτες και να προβαίνει σε έρευνες, καθώς και να ανοίγει κλειστά έπιπλα, σκεύη ή δοχεία, ενώ μπορεί να ζητήσει ακόμη και τη συνδρομή της αρμόδιας για την τήρηση της τάξης Αρχής, η οποία υποχρεούται να την παρέχει. Από την στιγμή που έχεις δηλώσει επαγγελματική στέγη το σπίτι ο εφοριακός μπαίνει https://www.taxheaven.gr/news/19881/elegxoys-kat-oikon-kai-xwris-entolh-eisaggelea-oa-mporei-na-pragmatopoiei-h-eforia-sta-protypa-ths-eforias-twn-hpa https://lsa.gr/portal/39-epikaira-themata/5618-έλεγχοι-στα-σπίτια-όσων-τα-δηλώνουν-ως-επαγγελματική-στέγη Αναφορά σε κείμενο Στα 54 άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών κρύβονται μέτρα όπως: 1. Έλεγχοι στα σπίτια φορολογουμένων: αν κτυπήσει το πρωί το κουδούνι, ίσως δεν είναι ο γαλατάς αλλά … η εφορία. Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου από ελεγκτές επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει εντολή Εισαγγελέα, εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό συνήθως ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν στην εφορία ως έδρα το σπίτι τους. Σε αυτή την περίπτωση πάντως, η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους χώρους που ο ελεγχόμενος θα υποδείξει στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα. Επεξ/σία 29 Μαΐου 2023 από sdikr
Axelq Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 1 ώρα πριν, sdikr είπε Από την στιγμή που έχεις δηλώσει επαγγελματική στέγη το σπίτι ο εφοριακός μπαίνει https://www.taxheaven.gr/news/19881/elegxoys-kat-oikon-kai-xwris-entolh-eisaggelea-oa-mporei-na-pragmatopoiei-h-eforia-sta-protypa-ths-eforias-twn-hpa https://lsa.gr/portal/39-epikaira-themata/5618-έλεγχοι-στα-σπίτια-όσων-τα-δηλώνουν-ως-επαγγελματική-στέγη Δεν νομίζω κανένας να έχει δηλώσει το σπίτι του σαν φορολογική έδρα, δηλώνεις ένα δωμάτιο το πολύ, όχι ολόκληρο. "Σε αυτή την περίπτωση πάντως, η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους χώρους που ο ελεγχόμενος θα υποδείξει στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα." Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχω ακούσει να γίνεται έλεγχος στο σπίτι κάποιου αλλά έτσι όπως φαίνεται το είχα καταλάβει λάθος και εγώ.
sdikr Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 4 λεπτά πριν, Axelq είπε Δεν νομίζω κανένας να έχει δηλώσει το σπίτι του σαν φορολογική έδρα, δηλώνεις ένα δωμάτιο το πολύ, όχι ολόκληρο. "Σε αυτή την περίπτωση πάντως, η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους χώρους που ο ελεγχόμενος θα υποδείξει στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα." Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχω ακούσει να γίνεται έλεγχος στο σπίτι κάποιου αλλά έτσι όπως φαίνεται το είχα καταλάβει λάθος και εγώ. Εγώ έγραψα πως μπορούν να μπούνε για έλεγχο χωρίς ένταλμα σε αυτό που έχεις δηλώσει επαγγελματική έδρα Αν έχεις δηλώσει μόνο ενα δωμάτιο, τότε και όλα αυτά που έχεις δηλώσει για αγορά σαν έξοδα θα πρέπει να είναι σε εκείνο το δωμάτιο. 1
Skrobo Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 Δημοσ. 29 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 40 λεπτά πριν, Axelq είπε "Σε αυτή την περίπτωση πάντως, η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους χώρους που ο ελεγχόμενος θα υποδείξει στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα." Το πρόβλημα ειναι οτι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν με την ιδεα του "αν αρνηθείς, εισαι ένοχος". Για παράδειγμα, ναι, οι περισσότεροι δηλώνουν ένα δωμάτιο. Την καφετιέρα με τιμολόγιο που μάλλον αγόρασες την έχεις στην κουζίνα. Η θα τους αφήσεις να κάνουν έλεγχο και στην κουζίνα, ή θα εισαι αυτόματα παράνομος. Επεξ/σία 29 Μαΐου 2023 από Skrobo
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα