Προς το περιεχόμενο

Synology DiskStation DS223 Review


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

H Synology αποτελεί έναν από τους πλέον έμπειρους και αξιόπιστους κατασκευαστές στην αγορά των δικτυακών συσκευών αποθήκευσης -αυτών που αποκαλούμε NAS από τα αρχικά των λέξεων Network-Attached Storage. Το άρτι αφιχθέν DiskStation DS223 συνιστά μία ιδιαίτερα σημαντική κυκλοφορία αφού με αυτό η Synology κάνει άνοιγμα στο κοινό των μικρών επιχειρήσεων και οικιακών χρηστών που αναζητούν μία εναλλακτική λύση αποθήκευσης των δεδομένων τους, μακριά από τις βασισμένες στο cloud διάφορες προτάσεις.

Ιδανικό για επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, αποκεντρωμένες και μη, επαγγελματίες και freelancers που συνηθίζουν να δουλεύουν από το σπίτι ή εν πάση περιπτώσει απομακρυσμένα, το DiskStation DS223 έρχεται με όπλα την προσιτή του τιμή και την πληθώρα χαρακτηριστικών που διαθέτει να αποτελέσει μία άψογη entry-level πρόταση, φτάνει τουλάχιστον όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν σε αυτό, να το κάνουν συνειδητοποιημένα, γνωρίζοντας τι παίρνουν. Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και την απόδοση του DS223.

Σχεδιασμός

Οι γνώστες του χώρου, φανταστείτε μία φρεσκαρισμένη έκδοση του DS218. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος το DiskStation DS223 και από πλευράς εμφάνισης τουλάχιστον δε θα έπεφτε έξω. Το budget NAS της Synology υιοθετεί τον ίδιο σχεδιασμό και εδώ που τα λέμε, δεν υπήρχε κανένας λόγος για κάτι διαφορετικό. Η συσκευή είναι αρκετά συμπαγής, έχοντας διαστάσεις 165 x 108 x 232,7 χιλ. και βάρος που δεν ξεπερνά τα 1,28 κιλά χωρίς δίσκους στο εσωτερικό. Το περίβλημά του είναι πλαστικό ενώ κάτω από αυτό υπάρχει ένας στιβαρός, μεταλλικός σκελετός. Το τροφοδοτικό είναι εξωτερικό, κάτι που κρίνεται απόλυτα πετυχημένο, αφού συνεισφέρει στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σε χαμηλά επίπεδα.

image.jpeg.51aabc9d945173d7659ff78300fdce01.jpeg

image.jpeg.f17aac3f0b0aef86f114cb4761d5f244.jpeg

Στην πρόσοψη συναντάμε τέσσερις ενδείξεις LED που ενημερώνουν για τη λειτουργία, την ενσύρματη δικτύωση και τους δύο δίσκους. Η φωτεινότητά τους ρυθμίζεται, κάτι αν μη τι άλλο ικανοποιητικό. Παράλληλα υπάρχει μία θύρα USB, το πλήκτρο ενεργοποίησης και ακόμα ένα πλήκτρο με το πάτημα του οποίου αντιγράφετε αυτόματα τα δεδομένα από μία εξωτερική μονάδα αποθήκευσης στο NAS. Η πρόσοψη αφαιρείται αποκαλύπτοντας τις δύο υποδοχές του συστήματος για δίσκους 3,5 ιντσών. Υποστηρίζεται hot-swapping με την προσθαφαίρεση των δίσκων να γίνεται με δυο κινήσεις και χωρίς τη χρήση εργαλείων. Με λίγη περισσότερη προσπάθεια θα τοποθετήσετε δίσκους 2,5 ιντσών. Θεωρητικά τίποτα δε σας εμποδίζει να αφήσετε την πρόσοψη ελεύθερη (χωρίς το κάλυμμά της δηλαδή), ιδίως αν αλλάζετε τακτικά δίσκους. Ενδεχομένως να παρατηρήσετε κάτι που μοιάζει με υποδοχή για κάρτα μνήμης: δυστυχώς όμως, το DS233 όπως και οι άλλες πρόσφατες προτάσεις της Synology, δεν προσφέρει τέτοια δυνατότητα.

Στην πίσω όψη δεσπόζει ο μοναδικός ανεμιστήρας της συσκευής μαζί με τις άλλες δύο θύρες USB και τη θύρα δικτύου. Σημειώστε ότι οι τρεις USB είναι τύπου 3.2 Gen 1 (με μέγιστη ταχύτητα 5 Gbit/s) ενώ η θύρα δικτύου είναι 1 Gbit. Θεωρητικά όλες τους θα μπορούσαν να είναι ένα «κλικ» πάνω αλλά ακόμα κι έτσι δεν αποτελούν deal-breakers, τηρουμένων των αναλογιών. Κατά τα άλλα δε γίνεται να μην παρατηρήσετε το πλήθος αεραγωγών σε όλες τις πλευρές του DS223 -μέχρι και στο λογότυπο της Synology στα πλάγια. Η σημασία της παθητικής ψύξης σε μία συσκευή που δε διαθέτει κανέναν ανεμιστήρα στο εσωτερικό της (πέραν φυσικά εκείνου στην πίσω της πλευρά) είναι τεράστια και το DS223 τα πάει περίφημα στον τομέα αυτό.

Λειτουργίες – Χαρακτηριστικά

Το DS223 υποστηρίζει δύο δίσκους μέγιστης χωρητικότητας 18 TB έκαστος με τη σχετική γκάμα να περιλαμβάνει πέραν των μοντέλων της ίδιας της Synology και έναν ικανοποιητικό αριθμό από προτάσεις άλλων κατασκευαστών (Seagate, Toshiba και Western Digital). Υποστηρίζονται δε διατάξεις RAID 0, RAID 1 καθώς και Synology Hybrid RAID. Στο εσωτερικό του κρύβει έναν επεξεργαστή Realtek RTD1619 (6x ARM Cortex-A55) τον οποίο πλαισιώνουν 2 GB μνήμης DDR4. Αν και με δεδομένη τη χρήση για την οποία προορίζεται το DS223, τα παραπάνω επαρκούν, το γεγονός ότι η RAM είναι συγκεκριμένη και δε γίνεται να αλλάξει -ώστε π.χ. να την αναβαθμίσετε σε 4 GB, ποσότητα που μπορεί να αντέξει ο επεξεργαστής-συγκαταλέγεται μάλλον στα αρνητικά της πρότασης της Synology.

image.jpeg.6f8650d8e08f9516a097a878556e80a2.jpeg

Η απόδοση του DS223 πάντως είναι άριστη. Στις ρυθμίσεις μας η συσκευή χρησιμοποιούσε οριακά 200-300 MB από τη RAM για τις βασικές της λειτουργίες, φτάνοντας το 1 GB σε καταστάσεις υψηλού φόρτου εργασίας. Ένα από τα χαρακτηριστικά που βρήκαμε ιδιαίτερα χρήσιμα, ήταν η αυτόματη προσαρμογή της λειτουργίας της, ανάλογα με τη χρήση. Η αδρανοποίησή της ήταν άμεση, όταν δεν υπήρχε κάποιου είδους εργασία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ανάλογη προσαρμογή στην ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα και βέβαια την κατανάλωση. Σύμφωνα με τη Synology, η τελευταία κυμαίνεται στα 17,3 W σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας και τα 4 W μόλις σε κατάσταση αναμονής.

Όπως κι αν χρησιμοποιήσαμε πάντως το DS223, μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από τα επίπεδα θορύβου του. Η ροή του αέρα στο εσωτερικό του είναι εξαιρετική, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να περιορίζονται σε αποδεκτά επίπεδα. Όσοι πάντως θέλουν το κάτι παραπάνω και πιάνουν τα χέρια τους, μπορούν να δοκιμάσουν να αλλάξουν τον ανεμιστήρα του NAS με έναν της επιλογής τους. Αξίζει να αναφέρουμε πως η συσκευή συνοδεύεται από διετή εγγύηση με προοπτική επέκτασής της στα τέσσερα χρόνια -με το αζημίωτο φυσικά. Στη συσκευασία θα βρείτε πέραν του DS223 και του τροφοδοτικού, καλώδιο Cat 5e ενός μέτρου και βίδες για δίσκους 2,5 ιντσών.

image.jpeg.f38b23fee203f9f9fcf31282dca8e468.jpeg

Το DS223 τρέχει το DSM (Synology DiskStation Manager) 7.2. Το λογισμικό ανέκαθεν αποτελούσε το δυνατό χαρτί της Synology και δεδομένου του κοινού στο οποίο στοχεύει το εν λόγω προϊόν, η όλη εμπειρία χρήσης δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Υποστηρίζεται κάθε λειτουργικό σύστημα, με τον χρήστη να έχει πρόσβαση πρακτικά στην πλήρη σουίτα εργαλείων και υπηρεσιών της Synology, συμπεριλαμβανομένων των Office, Chat, Photos, Cloud Sync, Hyper Backup, Drive, Surveillance Station, File Station κ.α.

Το κεντρικό μενού είναι όμορφο και χρηστικό, χωρίς να δυσκολευτείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Ο Package Manager περιέχει αρκετές εφαρμογές και εργαλεία προκειμένου να μετατρέψετε το DS223 σε ένα web server αλλά και σε ένα cloud server στον οποίο θα μπορείτε να αποθηκεύετε φωτογραφίες και κάθε είδους αρχεία, στα οποία θα έχετε πρόσβαση από το smartphone, το laptop ή το tablet σας, όπου και αν βρίσκεστε. Ειδικά το backup φωτογραφιών που κάνετε λήψη από το smartphone σας, μπορεί να γίνετε αυτόματα backup στο DS223 όπως ακριβώς συμβαίνει με cloud storage υπηρεσίες όπως το Google Photos και το OneDrive. Ένα φάουλ υπάρχει με την απουσία του Plex Media Server που για την ώρα δεν υποστηρίζεται, κάτι που όπως μαθαίνουμε είναι αρκετά πιθανό να αλλάξει τους προσεχείς μήνες. 

image.jpeg.a37ee269b66bfd0b92f7b0c64957712e.jpeg

image.jpeg.ae3c286ef4fa64a1285db0ca4c3a169f.jpeg image.jpeg.b827f3e9b9cae85bb475f09c5cd53eff.jpeg

Συμπέρασμα

Μία συσκευή NAS που απευθύνεται σε ένα περισσότερο… entry-level κοινό, το DS223 αποτελεί μία εξαιρετικά value for money πρόταση. Σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή απ’ ό,τι οι πιο προσιτές λύσεις της Synology, έχει μεν ορισμένα χτυπητά αρνητικά (USB 5 Gbit/s, φιξαρισμένη RAM, απουσία αναγνώστη καρτών μνήμης) τα οποία ωστόσο δεν αρκούν για να αποτρέψουν κάθε ενδιαφερόμενο από την αγορά του.

Με το λογισμικό και την εγγύηση του ονόματος της Synology να το πλαισιώνει, το DS223 μπορεί εύκολα να αποτελέσει το πρώτο βήμα στον κόσμο των NAS για τη μικρή επιχείρηση και τον ευέλικτο freelancer.


Διαβάστε ολόκληρο το review

  • Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Κλασική Synology άριστο software τσιγγούνικο hardware. Και δεν βρήκα την τιμή του στο άρθρο. Το DSM μέχρι τώρα μόνο με intel επεξεργαστές έχει πλήρη εκμετάλλευση του. Οπότε μάλλον το ίδιο θα ισχύει και εδώ.

  • Like 2
Δημοσ.

Μπραβο για την παρουσιαση!! Απορω πως αντεχω με 1 gb ram με το 6 χρονων nas που εχω. Και δεν ειναι και φτηνα για καινουργια αγορα...

  • Like 1
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, Aprile είπε

Κλασική Synology άριστο software τσιγγούνικο hardware. Και δεν βρήκα την τιμή του στο άρθρο. Το DSM μέχρι τώρα μόνο με intel επεξεργαστές έχει πλήρη εκμετάλλευση του. Οπότε μάλλον το ίδιο θα ισχύει και εδώ.

;)

syno.jpg

Δημοσ.

Έχω και γω το 220+, καλό είναι για χαμηλή κατανάλωση κτλ αλλά πραγματικά θα προτιμούσα ένα pc με unraid τώρα που το έχω 6 μήνες, πολύ ανώτερο(το unraid) παρά το 60άρι της τιμής (για 6 δίσκους, για παραπάνω πάει ως 120€?).
Πιο πολλές επιλογές για raid types, caches, φανταστικό "store" με ότι app/docker image θες ενώ αν θες και κάνα vm είναι σε άλλο επίπεδο το unraid!
Για όσους έχουμε Synology, καλό είναι να έχουμε και το site του Marius https://mariushosting.com/ που έχει κάνει φανταστική δουλειά.
Το discord τους είναι για τα μπάζα όμως

  • Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ.

Το DDSM τρέχει ΚΑΙ σαν VM για όποιον θέλει να κάνει "πειράματα".
Το άλλο πολύ καλό που έχει, είναι το backup, για O365, g-Suite, Hyper-V, Vmware και PC, με agent και bare-metal recovery, σαν το Veeam  κλπ,

ολα αυτά χωρίς extra license ...

 

 

  • Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, maarinos είπε

Το ότι το έχει μόνο ένα κατάστημα σε αυτή την τιμή κατά παραγγελία με παράδοση από 10 έως 30 ημέρες, δείχνει ότι μάλλον δεν είναι αντιπροσωπευτική.

4 ώρες πριν, comfuzio είπε

 πραγματικά θα προτιμούσα ένα pc με unraid τώρα που το έχω 6 μήνες, πολύ ανώτερο(το unraid) παρά το 60άρι της τιμής (για 6 δίσκους, για παραπάνω πάει ως 120€?).
Πιο πολλές επιλογές για raid types, caches, φανταστικό "store" με ότι app/docker image θες ενώ αν θες και κάνα vm είναι σε άλλο επίπεδο το unraid!

Ενδιαφέρον φαίνεται.

Με τόσο καλές τιμές που βγαίνουν κάποια Mini PC φαντάζομαι θα είναι εξίσου καλό concept να στήσεις ένα με unraid και δύο m2 ssd ή nvme επάνω.

Δημοσ.

Αγορα nas για οικιακο χρηστη που κανει backup αρχεια κινητο και φωτο κτλ ειναι overkill πιστευετε; τωρα εχω 3 δισκους για backup και εχω αρχισει να χανομαι δεν ξερω που ειναι τι και ποιο version (παλιοτερο ή το καινουριο)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
58 λεπτά πριν, Titos301 είπε

Αγορα nas για οικιακο χρηστη που κανει backup αρχεια κινητο και φωτο κτλ ειναι overkill πιστευετε; τωρα εχω 3 δισκους για backup και εχω αρχισει να χανομαι δεν ξερω που ειναι τι και ποιο version (παλιοτερο ή το καινουριο)

Υπάρχουν και πιο μικρά μοντέλα synology με έναν δίσκο πχ που δεν είναι overkill για αυτή την χρήση που λες, βέβαια αν ο σκοπός είναι να είναι ασφαλή τα δεδομένα τότε κοιτάς αυτά που έχουν 2 δίσκους για raid1. Γενικά είναι καλή σουίτα το synology με πολλές εφαρμογές και ασφάλεια. Θέλει να το προσπαθήσεις πολύ για να χάσεις δεδομένα.

Έχοντας δουλέψει Unraid, Truenas (core/scale) και synology, θα έβαζα πρώτο το Unraid κυρίως για τα VM και το πόσο εύκολο είναι να κάνεις συσκευές passthrough. Αν έχετε δει το video από LinusTechTips με το 7 gamers 1 pc ή πως το λέει, με unraid to έκανε.
Δεύτερο το synology ειδικά με το link που έβαλα πιο πάνω του marius. Γενικά το synology το έκανα vm σε proxmox host και έχω βάλει να κάνει sync το synology του σπιτιού (κανονικό μηχάνημα) με το virtual που έχω στην hetzner.
Και στο τέλος το Truenas, έχει και αυτό τα θετικά του αλλά αν κάτσει κανείς στο gui του είναι πολύ πίσω από τα άλλα 2. Μια IP ήθελα να αλλάξω και πέρασα από 1000 κύματα.

Θετικά σε unraid + truenas, ότι απλά αλλάζεις κάρτα δικτύου πχ από 1gbps σε 10gbps και παίζουν (φυσικά θέλει και κάποιον έλεγχο για ασυμβατότητες). Στο synology μόνο σαν vm μπορεί να πάρει πιο γρήγορο δίκτυο. Οι συσκευές synology και ειδικά αυτές με την 1 θύρα, θα έχουν πάντα ως μπουκάλα το δίκτυο. Ακόμα και απλός HDD δεν τερματίζει σε 1000άρι δίκτυο (117-118mb/s ενω παίζουν πιο κοντά στα 250mb/s)

Επεξ/σία από comfuzio
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, comfuzio είπε

Υπάρχουν και πιο μικρά μοντέλα synology με έναν δίσκο πχ που δεν είναι overkill για αυτή την χρήση που λες, βέβαια αν ο σκοπός είναι να είναι ασφαλή τα δεδομένα τότε κοιτάς αυτά που έχουν 2 δίσκους για raid1. Γενικά είναι καλή σουίτα το synology με πολλές εφαρμογές και ασφάλεια. Θέλει να το προσπαθήσεις πολύ για να χάσεις δεδομένα.

Έχοντας δουλέψει Unraid, Truenas (core/scale) και synology, θα έβαζα πρώτο το Unraid κυρίως για τα VM και το πόσο εύκολο είναι να κάνεις συσκευές passthrough. Αν έχετε δει το video από LinusTechTips με το 7 gamers 1 pc ή πως το λέει, με unraid to έκανε.
Δεύτερο το synology ειδικά με το link που έβαλα πιο πάνω του marius. Γενικά το synology το έκανα vm σε proxmox host και έχω βάλει να κάνει sync το synology του σπιτιού (κανονικό μηχάνημα) με το virtual που έχω στην hetzner.
Και στο τέλος το Truenas, έχει και αυτό τα θετικά του αλλά αν κάτσει κανείς στο gui του είναι πολύ πίσω από τα άλλα 2. Μια IP ήθελα να αλλάξω και πέρασα από 1000 κύματα.

Θετικά σε unraid + truenas, ότι απλά αλλάζεις κάρτα δικτύου πχ από 1gbps σε 10gbps και παίζουν (φυσικά θέλει και κάποιον έλεγχο για ασυμβατότητες). Στο synology μόνο σαν vm μπορεί να πάρει πιο γρήγορο δίκτυο. Οι συσκευές synology και ειδικά αυτές με την 1 θύρα, θα έχουν πάντα ως μπουκάλα το δίκτυο. Ακόμα και απλός HDD δεν τερματίζει σε 1000άρι δίκτυο (117-118mb/s ενω παίζουν πιο κοντά στα 250mb/s)

δεν διαφωνώ με την ουσία του σχολίου σου, αλλά για απλό χρήστη, δεν υπάρχει κανείς λόγος να πάει σε κάτι άλλο πέρα από synology, ας διαλέξει πιο ταιριάζει στις ανάγκες του από την γκάμα της και να προχωρήσει σε αγορά. Δεν υπάρχει πιο απλό λογισμικό για τον απλό χρήστη. Μόνο το quickconnect να βάλεις και τα app για android-ios φτάνει. Και αν θέλεις να κάνεις κάτι πιο advanced υπάρχουν άπειροι οδηγοί στο youtube επίσημοι και ανεπίσημοι. Τώρα για το δίκτυο ναι μεν το δέχομαι αλλά μιλάμε για οικιακή χρήση. Η πλειοψηφία έχει καλώδια ethernet που δίνει ο πάροχος με το ρούτερ και δεν είναι καν gigabit, τι να λέμε τώρα για 2,5 και 10.

  • Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, for4 είπε

δεν διαφωνώ με την ουσία του σχολίου σου, αλλά για απλό χρήστη, δεν υπάρχει κανείς λόγος να πάει σε κάτι άλλο πέρα από synology, ας διαλέξει πιο ταιριάζει στις ανάγκες του από την γκάμα της και να προχωρήσει σε αγορά. Δεν υπάρχει πιο απλό λογισμικό για τον απλό χρήστη. Μόνο το quickconnect να βάλεις και τα app για android-ios φτάνει. Και αν θέλεις να κάνεις κάτι πιο advanced υπάρχουν άπειροι οδηγοί στο youtube επίσημοι και ανεπίσημοι. Τώρα για το δίκτυο ναι μεν το δέχομαι αλλά μιλάμε για οικιακή χρήση. Η πλειοψηφία έχει καλώδια ethernet που δίνει ο πάροχος με το ρούτερ και δεν είναι καν gigabit, τι να λέμε τώρα για 2,5 και 10.

Στο πρώτο σκέλος της απάντησης έλεγα για αυτό που ρώτησε ο φίλος πιο πάνω, τα από κάτω είναι δικές μου παρατηρήσεις για ομοιότητες/διαφορές των NAS.
Υποθέτω ότι αυτός που θέλει κάτι πιο προηγμένο θα πάει σε άλλη λύση από synology ή στα κατά πολύ πιο ακριβά synology που θα έχουν πιο μεγάλες κάρτες δικτύου και πιο πολλούς δίσκους. Συμφωνώ γενικά με αυτά που λες, τα apps που έχει για κινητά είναι πολύ καλά και μπορείς να το σετάρεις με το δικό τους dyndns, να πάρει https και να μπαίνεις μέσα από όπου και να είσαι. Για μένα βέβαια να μπει 2FA σε κάθε χρήστη, αν είναι δυνατών με κάποιο yubikey ή fingerprint ή έστω με το app της synology.
Αμαρτία να μπουν όλα τα δεδομένα σε ένα NAS και αυτό να μην έχει full προστασία

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχει Plex το synology, τουλάχιστον το 220+ που έχω

 

image.png.907cb58762592b8bd6128ceca8e8fb7f.png

Και αν δεν αρέσει η "store" έκδοση, παίρνει docker έκδοση

https://mariushosting.com/synology-30-second-plex-install-using-task-scheduler-docker/
https://mariushosting.com/how-to-install-plex-with-hardware-transcoding-on-your-synology-nas/
Μερικά από τα guides για το plex

Επεξ/σία από comfuzio

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...