Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια γρήγορη ερώτηση, αν πεθάνει ο γονέας και έχει ακίνητη περιουσία 800.000 , δεν ισχύει το αφορολογιτο γιατί έπρεπε να γίνει πριν τον θάνατο. Ξερετε πόσο ειναι το ποσό φορου ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εισαι δυστυχως στην πιο μεγαλη κλιμακα του 10% (αν εισαι ο μοναδικος κληρονομος ολης της περιουσιας)

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.
17 minutes ago, Allan-Wake said:

Μια γρήγορη ερώτηση, αν πεθάνει ο γονέας και έχει ακίνητη περιουσία 800.000 , δεν ισχύει το αφορολογιτο γιατί έπρεπε να γίνει πριν τον θάνατο. Ξερετε πόσο ειναι το ποσό φορου ?

Όταν οι κληρονόμοι είναι τέκνα ισχύει αφορολόγητο, απλά δεν είναι 800k, είναι 150k€, και το υπόλοιπο πάει με κλίμακες:

?url=https%3A%2F%2Fhomisitemedia.s3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fblog%2F2023%2F01%2Fforos-klironomias-akinhtou%2Fforos-klironomias-akinhtou%2B(2).png&w=3840&q=75

• Like 2
Δημοσ.

Τα 800k που είπες αφορούν γονικές παροχές και δωρεές, η κληρονομιά είναι άλλο πράγμα και ισχύουν οι συντελεστές και τα κλιμάκια που παρέθεσε ο Joshua21. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Όταν οι κληρονόμοι είναι τέκνα ισχύει αφορολόγητο, απλά δεν είναι 800k, είναι 150k€, και το υπόλοιπο πάει με κλίμακες:

?url=https%3A%2F%2Fhomisitemedia.s3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fblog%2F2023%2F01%2Fforos-klironomias-akinhtou%2Fforos-klironomias-akinhtou%2B(2).png&w=3840&q=75

Πεθαίνει ο γονέας. Για να πάρει το ακίνητο των 800 χιλιάδων πόσα θα πληρώσει το παιδί?

αν ειναι 2 τα παιδια και 1 η γυναικα, ποσος θα ειναι ο φορος?

Επεξ/σία από Allan-Wake
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολύ γενικό το ερώτημα και συνεχώς το διαφοροποιείς. Υπάρχει διαθήκη; 

Αν πάρει την περιουσία όλη το παιδί πάει στην τελευταία κλίμακα.

Αν δεν υπάρχει διαθήκη πάει το 1/4 της περιουσίας στη σύζυγο και το 3/4 στα παιδιά.

Οπότε πάνω-κάτω θα πάτε στην 2η κλίμακα του πίνακα μάλλον... 

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.
46 minutes ago, Allan-Wake said:

Πεθαίνει ο γονέας. Για να πάρει το ακίνητο των 800 χιλιάδων πόσα θα πληρώσει το παιδί?

αν ειναι 2 τα παιδια και 1 η γυναικα, ποσος θα ειναι ο φορος?

Ο φόρος υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε κληρονόμο, και ο πίνακας με τους συντελεστές που παρέθεσα ισχύει όχι μόνο για τα τέκνα, αλλά και για τη σύζυγο. Κάνε τις πράξεις, να τις κάνω εγώ για σένα δεν παίζει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Ο φόρος υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε κληρονόμο, και ο πίνακας με τους συντελεστές που παρέθεσα ισχύει όχι μόνο για τα τέκνα, αλλά και για τη σύζυγο. Κάνε τις πράξεις, να τις κάνω εγώ για σένα δεν παίζει.

33 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Πολύ γενικό το ερώτημα και συνεχώς το διαφοροποιείς. Υπάρχει διαθήκη; 

Αν πάρει την περιουσία όλη το παιδί πάει στην τελευταία κλίμακα.

Αν δεν υπάρχει διαθήκη πάει το 1/4 της περιουσίας στη σύζυγο και το 3/4 στα παιδιά.

Οπότε πάνω-κάτω θα πάτε στην 2η κλίμακα του πίνακα μάλλον... 

Να το ξεκαθαρισω για να βρουμε μια ακρη.

Αν πεθανει ο πατερας και δεν υπαρχουν συζυγος. Υπαρχει μονο ενα παιδι. Το παιδι θα πληρωσει πανω απο 30.000 αν εκανα σωστα τους υπολογισμους.

Αν πεθανει ο πατερας και υπαρχει συζηγος και 2 παιδια, τοτε τα 800.000 σπανε. Οποτε 1/4 θα παρει η συζηγος, αρα 200.000 αντικειμενικη, αρα θα πληρωσει 1% για τις 50.000 ευρω (οι πρωτες 150000 δεν φορολογουνται). Και τα 2 παιδια θα παρουν τα 3/4 δηλαδη 600.000, αρα 300.000 ο καθενας, αρα 1% φορος για τις 150.000? Δηλαδη 1500 ευρω φορο το καθε παιδι?

Μιλαμε για χαώδεις διαφορες....

Επεξ/σία από Allan-Wake
Δημοσ.
Just now, Allan-Wake said:

Να το ξεκαθαρισω για να βρουμε μια ακρη.

Αν πεθανει ο πατερας και δεν υπαρχουν συζυγος. Υπαρχει μονο ενα παιδι. Το παιδι θα πληρωσει πανω απο 30.000 αν εκανα σωστα τους υπολογισμους.

Αν πεθανει ο πατερας και υπαρχει συζηγος και 2 παιδια, τοτε τα 800.000 σπανε. Οποτε 1/4 θα παρει η συζηγος, αρα 200.000 αντικειμενικη, αρα θα πληρωσει 1% για τις 50.000 ευρω. Και τα 2 παιδια θα παρουν τα 3/4 δηλαδη 600.000, αρα 300.000 ο καθενας, αρα 1% φορος για τις 150.000?

Αν δεν είσαι σίγουρος για τους υπολογισμούς, κάντους ξανά :)

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Αν δεν είσαι σίγουρος για τους υπολογισμούς, κάντους ξανά :)

36.500 εχω υπολογίσει. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Allan-Wake είπε

36.500 εχω υπολογίσει. 

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι εχει νόημα να συγκρίνεις 1 με 3 άτομα.
Και εγω εχω 100 χιλιάδες εισόδημα, πληρώνω 40 χιλιαδες φόρο. Αν ηταν 10 άτομα απο 10 χιλιαδες ο καθένας, δεν θα πλήρωναν σχεδόν τίποτα.

Επεξ/σία από Skrobo
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Skrobo είπε

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι εχει νόημα να συγκρίνεις 1 με 3 άτομα.
Και εγω εχω 100 χιλιάδες εισόδημα, πληρώνω 40 χιλιαδες φόρο. Αν ηταν 10 άτομα απο 10 χιλιαδες ο καθένας, δεν θα πλήρωναν σχεδόν τίποτα.

με τον νομο μητσοτακη το 2021, ο πατερας μπορουσε ΠΡΙΝ πεθανει να μεταβιβάσει μεχρι 800.000 περιουσια ΔΩΡΕΑΝ. Δηλαδη το ενα παιδι θα πληρωνε 0, ενω τωρα 36.000.

Ειναι απο τα αδικα του νομου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν υπαρχει καμια αδικια

Αυτο ακριβως ειναι το νοημα του νομου.

Παρεχει κινητρο να δωσει ο γονεας τα χρηματα προ θανατου. 

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, Allan-Wake είπε

με τον νομο μητσοτακη το 2021, ο πατερας μπορουσε ΠΡΙΝ πεθανει να μεταβιβάσει μεχρι 800.000 περιουσια ΔΩΡΕΑΝ. Δηλαδη το ενα παιδι θα πληρωνε 0, ενω τωρα 36.000.

Ειναι απο τα αδικα του νομου.

Το ενα ειναι μεταβίβαση, το αλλο ειναι κληρονομιά. 
Συνεχίζεις να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. 

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...