vins Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις, φυσικά και ισχύει η ρήτρα μη ανταγωνισμού εφόσον την έχεις υπογράψει. Τώρα, το κατά πόσο αυτή εφαρμόζεται από τον εργοδότη και το πώς αυτή θα εκδικαστεί αν φτάσουν εκεί τα πράγματα, είναι διαφορετικά πράγματα. Στο εξωτερικό που είναι πιο σοβαρά τα πράγματα, αυτή η ρήτρα συνοδεύεται και από αποζημίωση. Πχ δε θα δουλέψεις σε ανταγωνιστή για 1 χρόνο, αλλά θα πάρεις αυτά τα χρήματα ως αποζημίωση για να συντηρηθείς. Εδώ στην Ελλάδα, συνήθως δε συμβαίνει αυτό, οπότε το δικαστήριο (εξετάζοντας παράλληλα και πολλά άλλα), ας πούμε ότι είναι κάπως πιο φιλικό στον ιδιώτη έναντι της επιχείρησης. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανονικά η ρήτρα. Αν ξαφνικά παραιτηθείς ενώ σε πλήρωναν κανονικά και γενικότερα ηταν κομπλέ στα εργασιακά και αρχίσεις ξαφνικά να χτυπάς πελάτες που είχες φέρει στην επιχείρηση όσο δούλευες εκεί, τότε ναι μπορούν να σε κυνηγήσουν εφόσον έχεις ρήτρα και πολύ πιθανώς να πετύχουν την εφαρμογή της. Δεν είμαι νομικός, αλλά λόγω του ότι ήμουν στέλεχος σε διάφορες εταιρίες πριν ιδρύσω τη δικη μου, τα βίωσα και φυσικά συμβουλεύτηκα νομικό. Επεξ/σία 16 Μαΐου 2023 από vins 3
sotiris123 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Για τη "ρήτρα" ανταγωνισμού σε απλούς υπαλλήλους (όχι διευθυντές, υπεύθυνους ceo κλπ κλπ που υπάρχει και νόημα η ρήτρα) δεν νομίζω ότι ισχύει και ότι μπορεί να σου κανείς τίποτα. Αρχικά στη σύμβαση δεν υπάρχει πουθενά μέρος να γράψεις "όρους" οπότε μιλάμε για ένα ιδιωτικό συμφωνητικό έξτρα (αν το είχε υπογράψει θα το ήξερα και θα ήταν εξόφθαλμο). Επίσης προσωπική εμπειρία σε πολυεθνική επίπλων με μπλε χρώμα σε βάζανε να υπογράψεις ρήτρα μη ανταγωνισμού για 1 έτος ώστε να μη πας στου κίτρινους (και στους απλούς πωλητές) όταν άνοιξαν οι κίτρινοι στη πόλη μου φύγανε κάποιοι και πήγανε από τους μπλε στους κίτρινους χωρίς οι μπλε να κάνουν τίποτα και χωρίς παρατράγουδα. Οπότε 1 δεν ξέρω κατά πόσο νόμιμο είναι όλο αυτό (δεν μιλάω για συμβόλαια και πακέτα αλλά για συμβάσεις) και 2 δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει να κυνηγήσει κάποιος εργοδότης το κομμάτι (χρηματικά). Τώρα για τα σχόλια ότι με τη συναισθηματική νοοτροπία θα αποτύχεις κλπ δεν θα τα έπαιρνα υπόψιν αν χρειαστεί θα σκληρύνεις, αν κάνεις λάθη θα μάθεις, αν πάλι δεν χρειαστεί και τα πας μια χαρά θα είσαι και εντάξει με τον εαυτό σου ότι είσαι σωστή. 2
The_Judas Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 22 ώρες πριν, Rachelgreen είπε Επειδή είμαι συναισθηματική μπορείτε να μου πείτε πόσο θα θυμώσουν οι εργοδότες μου που έφυγα από τη δουλειά και ανοίγω ίδια επιχείρηση; Γιατί νιώθω ότι θα φάω κράξιμο και το καταλαβαίνω Ολοι οι άνθρωποι αυτό κάνουν. Ξεκινάνε ως υπάλληλοι και κάποια στιγμή ανοίγουν δική τους επιχείρηση σύμφωνα με την εμπειρία τους. και οι εργοδότες σου το ίδιο πιθανόν να έκαναν. Επεξ/σία 16 Μαΐου 2023 από The_Judas 1
makis269 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 15/5/2023 στις 1:38 ΜΜ, Rachelgreen είπε Επειδή είμαι συναισθηματική μπορείτε να μου πείτε πόσο θα θυμώσουν οι εργοδότες μου που έφυγα από τη δουλειά και ανοίγω ίδια επιχείρηση; Γιατί νιώθω ότι θα φάω κράξιμο και το καταλαβαίνω δεν νομίζω , μάλλον είναι στο μυαλό σου όλο αυτό . Επεξ/σία 16 Μαΐου 2023 από makis269
giannis1_ Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δεν καταλαβαίνω γιατί να αναρωτηθεί κάποιος αυτό. Η αγορά είναι ελεύθερη, αν αύριο βρεθεί κάποιος καλύτερος/φτηνότερος κλπ θα αντικατασταθείς από τον εργοδότη. Αν θεωρείς ότι ανοίγοντας εταιρία θα τα πας καλύτερα από το να εργάζεσαι ως υπάλληλος, κάνεις έναρξη χτες.
stef157 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Στις 15/5/2023 στις 1:38 ΜΜ, Rachelgreen είπε Επειδή είμαι συναισθηματική μπορείτε να μου πείτε πόσο θα θυμώσουν οι εργοδότες μου που έφυγα από τη δουλειά και ανοίγω ίδια επιχείρηση; Γιατί νιώθω ότι θα φάω κράξιμο και το καταλαβαίνω Ο εργοδότης πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό του, ότι ο εργαζόμενος δεν θα μείνει μια ζωή εκεί. Μπορεί είτε να αλλάξει δουλειά είτε να ανοίξει δικιά του επιχείρηση με την προυπηρεσία που πήρε. Πιθανότατα να συνέβει το ίδιο και με αυτόυς. Τώρα αν μια νέα επιχειρηματίας μπορέσει και τους πάρει την πελατεία ενώ αυτοί είναι χρόνια στον χώρο, τότε μάλλον κάτι κάνουν οι ίδιοι λάθος και πρέπει να το δούνε. Συνήθως θυμώμουν ή ενοχλούνται αυτοί που δεν είναι σίγουροι για τον εαυτό τους και την δουλειά του. 1
magictoboggan Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 4 ώρες πριν, lneam είπε οι καλοι ανθρωποι, δεν εχουν να φοβηθουν τιποτα. Το καρμα εχει ενα "σχεδιο" για ολους Ο καπιταλισμός δε λειτουργεί με βάση το κάρμα. 1
james01gr Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Επειδή σε κόβω συναισθηματική, το ότι ανοίγεις ίδια επιχείρηση, δεν είναι απαραίτητα κακό απλά να μην τους πάρεις και το πελατολόγιο. Εάν δεν γνωρίζουμε αυτό, που ειναι το σημαντικότερο, τότε τι να σου πούμε; και τι περιμένεις να κάνουν και αυτοί; να σου πουν καλή επιτυχία; Πριν 2 χρόνια που σταμάτησα από την εργασία που είχα (μετά από 15 χρόνια) και άνοιξα δική μου επιχείρηση (άσχετη με το αντικείμενο που ήμουν) προσπάθησα να φύγω με έναν τρόπο που ούτε να τσακωθω αλλά απεναντίας. Να μην κλείσω ποτέ μια πόρτα πίσω μου. Με την λογική του πότε δεν ξέρεις τι γίνεται. Και μετά από 15 χρόνια ήμουν και δεμένος με την εταιρεία (ναι είμαι αισθηματιας και ίσως και να έχασα και χρήματα από αυτό). Αλλά ήθελα να φύγω όπως ήρθα. Και χρόνο τους έδωσα να βρουν άλλους και τα πάντα. Και έχω κερδίσει και κάποιους φίλους πιστεύω. Παντως να γνωρίζεις, σε πολλούς τομείς, είναι σύνηθες να φεύγουν υπάλληλοι και να ανοίγουν δική τους εταιρεία για δύο λόγους. Πρώτον για να είναι αφεντικά του εαυτού τους και δεύτερον γιατί δεν μπορούν να πάνε παραπάνω εκεί που είναι. Εχουν μάθει τα πάντα αλλά διευθυντής θα είναι πάντα ο γιος/κορη/γαμπρός και εσύ θα κάνεις πάντα την λάντζα. 13 λεπτά πριν, stef157 είπε Τώρα αν μια νέα επιχειρηματίας μπορέσει και τους πάρει την πελατεία ενώ αυτοί είναι χρόνια στον χώρο, τότε μάλλον κάτι κάνουν οι ίδιοι λάθος και πρέπει να το δούνε. Συνήθως θυμώμουν ή ενοχλούνται αυτοί που δεν είναι σίγουροι για τον εαυτό τους και την δουλειά του. Ξέρεις δεν είναι και το ευκολότερο να χωνέψεις πως κάποιος που γνωρίζεις πως δουλεύεις, τους προμηθευτές σου, τα περιθώρια κέρδους σου κτλ να φτιάξει δική του εταιρεία. Στην αρχή θα γίνει πόλεμος ειδικά όταν πρόκειται για συγκεκριμένο πελατολόγιο. Είναι άλλο δλδ να ανοίξεις ένα κατάστημα με παπούτσια/καφε/ποτα από το να ανοίξεις χονδρεμποριο καφέ ή ιατρικών ειδών. Το ένα μιλάμε για ελεύθερη αγορά λιανικής, το άλλο για εξειδικευμένους επαγγελματίες που χτυπάς το ιδιο πελατολόγιο. 2
sdikr Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Εκτός απο τα νομικά που μπορεί να υπάρχουν στις συμβάσεις παίζει και πως έφυγες απο μια εργασία Αν έφευγα να κάνω κάτι δικό μου πάνω στο ίδιο αντικείμενο θα απέφευγα να πάρω πελατολόγιο από την προηγούμενη εργασία, δεν θα ήταν σωστό. Αν έφευγα να κάνω κάτι άλλο τότε θα ήθελα να έχω και επαφή με το πελατολόγιο. Πάντα αναφέρομαι σε κατάσταση που οι σχέσεις είναι καλές και θέλεις να τις κρατήσεις καλές. Αυτό που βλέπω πάντως πολύ συχνά είναι πωλητές χονδρικής που πηγαίνουν σε άλλους προμηθευτές και παίρνουν μαζί πελατολόγιο απο τον προηγούμενο.
sellsoap Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Σε ελευθερη αγορά ζούμε. Οτι θέλεις κάνεις, και ο καλύτερος παίρνει τον Πελάτη. Απλά.... τα υπόλοιπα είναι Ελληνικά κουτσομπολιά...αν αυτό & αν το άλλο...... Business is business, δεν υπάρχουν φιλίες, συναισθηματισμοί, αλλιώς δουλεύεις στη Unicef.....
polaki Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 10 λεπτά πριν, dkstopo είπε τι έχεις σπουδάσει? Νομίζω ότι δεν έχει κάποια αξία η συγκεκριμένη ερώτηση στο θέμα. Δεν θα αλλάξει κάτι, ότι και να έχει σπουδάσει.
yiannis2002s Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 49 λεπτά πριν, james01gr είπε Παντως να γνωρίζεις, σε πολλούς τομείς, είναι σύνηθες να φεύγουν υπάλληλοι και να ανοίγουν δική τους εταιρεία για δύο λόγους. Πρώτον για να είναι αφεντικά του εαυτού τους και δεύτερον γιατί δεν μπορούν να πάνε παραπάνω εκεί που είναι. Εχουν μάθει τα πάντα αλλά διευθυντής θα είναι πάντα ο γιος/κορη/γαμπρός και εσύ θα κάνεις πάντα την λάντζα. Το κακό είναι πως σε πολλές επιχειρήσεις το προσωπικό είναι πιο καταρτισμένο απο αρκετούς ιδιοκτήτες - διευθυντές. Δύναμη τους η επιχείρηση που κληρονόμησαν ή το πόστο που πήραν λόγω της συγγενικής τους θέσης.... Και λογικό είναι αργά ή γρήγορα όταν δεν θα υπάρχει εξέλιξη και θα δοθεί κάποια καλύτερη ευκαιρία να φεύγεις.... Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι απολύτως λογικό. Κακίες και γκρίνια για τον ανταγωνισμό μην ασχειλείσαι εκτός και πας να ανοίξεις ακριβώς δίπλα....
tuning123 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 Δημοσ. 16 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) παρτηνε στον στο γαμο σου να σου πει και του χρονου Επεξ/σία 16 Μαΐου 2023 από tuning123
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα