Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα. Μέσα από ένα βίντεο του τικτοκ (που στην ουσία "στολίζουν" ένα εστιατόριο), ανακάλυψα μια ιστοσελίδα που δεν την ήξερα και φαινεται αξιόλογη.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το εξής. Γνωρίζω, οτί πρέπει να έχεις την άδεια της επιχείρησης για να την βάλει κάποιο site. Δεν ισχύει αυτό? Θέλω να πω, η επιχείρηση, δεν μπορεί να ζητήσει από μια σελίδα να την αφαιρέσουν από το κατάλογό της? Πόσο μάλλον και τώρα που έχει φάει αρνητική κριτική. Πως δεν έχουν κάποιο πρόβλημα? Γενικά μπορείς να γράφεις δημόσια κριτική για κάποια επιχείρηση, χωρίς πρόβλημα?

Επειδή έχω φτιάξει και εγώ μια σελίδα με κριτικές μιας συγκεκριμένης ομάδας επαγγελματιών, *άλλαξα λίγο το τρόπο λειτουργίας από φόβο μην έχω τίποτα νομικές συνέπειες αν σε κάποιον δεν αρέσουν οι κριτικές της σελίδας μου. 

Spoiler

* Αντί να έχω όλες τις επιχειρήσεις και με θετικές και αρνητικές βαθμολογίες, έχω φτιάξει έναν νοητό πήχη βαθμολογίας και μόνο όσοι είναι πάνω από 8/10 πχ εμφανίζονται στην σελίδα μου. Με αυτό το τρόπο και προωθώ αυτούς που πιστευουμε οτι αξίζουν, και δεν στενοχωρω με βαθμολογίες αυτους που δεν αξίζουν. Απλά δεν εμφανίζονται πουθενα... 

Επεξ/σία από killer76
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν νομιζω πως κάποιος έχει οποιοδήποτε νομικό δικαίωμα να σου απαγορεύσει να πεις τη γνώμη σου. Βέβαια γνώμη δε σημαίνει δυσφήμιση κα κατηγορίες. Το να πεις "Δεν μου άρεσε το φαγητό" είναι γνώμη και δεν μπορεί να στο απαγορεύσει κανείς. Το να πεις "το φαγητό είναι σάπιο" είναι αδίκημα αν δε μπορείς να το αποδείξεις μπροστά σε δικαστή. 

Επεξ/σία από giwrgostr
  • Super Moderators
Δημοσ.

Πολύ διαφημιστικό μου φαίνεται το σετάρισμα αυτής της σελίδας.

6αρια, 6,5αρια και 7αρια. Στα πόσα; Ελπίζω όχι στα 7...

Για εστιατόρια, υπήρχε (πρέπει να υπάρχει ακόμη, έχω χρόνια να ασχοληθώ) το ask4food που ήταν, από όσο μπορούσα να κρίνω, παντελώς ανεξάρτητο, χωρίς "κριτικές από την ομάδα" κτλ.

Είχε αρκετές αρνητικές κριτικές, όχι μόνο λιβάνισμα, εφόσον βέβαια τα σχόλια γίνονταν κόσμια. Κι ενίοτε οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων (όταν έκαναν claim το προφίλ της επιχείρησης, όπως στο -δημοφιλές, για κάποιον ανεκδιήγητο λόγο- trustpilot) απαντούσαν.

Αν και το να απαντάς σε αρνητική κριτική (πέρα από το να γράψεις, "ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις, θα τις λάβουμε υπόψη", εκτός κι αν μιλάμε για καραμπινάτη συκοφαντική δυσφήμιση, οπότε καλύτερα να μιλήσεις με το δικηγόρο σου) προσωπικά μου φαίνεται λάθος.

Γενικά, η άσκηση ουσιαστικής, νηφάλιας κριτικής είναι δύσκολο πράγμα.

Δημοσ.

Δεν χρειάζεσαι την άδεια κανενός για να εκφέρεις αποψη. Ο μπαμπουλας όμως της δυσφήμιση, της προσωπικής και υποκειμενικής κρίσης του καθενος και των δικαστών και των αποζημιώσεων, δημιουργεί μεγάλο θέμα, και προσωπικά έτσι όπως το βλέπω εγώ, πρακτικά αν δεν έχεις την άδεια κάποιου για να αναφερθείς στο όνομα του, θετικά ή αρνητικά, δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος.

Αν αναφερθείς για κάποιον και θεωρηθεί δυσφήμιση μετά από δικαστήριο, το δικαστήριο δύναται να σου απαγορεύσει την αναφορά του ονόματος αυτού που κέρδισε και να του δώσει το δικαίωμα αποζημίωσης με ένα στάνταρ ποσόν για κάθε δημόσια αναφορά του. 

Σε δικό μου συμβάν πριν χρόνια που γλίτωσα το δικαστήριο, εκανα επώνυμη αναφορά μου διαδικτυακά σε ένα πρόσωπο σε κάποια επιστημονικά θέματα, που κατ εμέ δεν ήταν προσβλητική προς αυτο. Η αναφορά μου έγινε γνωστή στο πρόσωπο και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία μαζί μου, εξέφρασε την έντονη ενοχληση του, μου ανέφερε ότι αυτά που είπα ήταν ψέμματα και ότι επιφύλασσεται παντως νομιμου δικαιώματος του αν δεν αποσυρθούν. Μετά ακολούθησε έντονη κουβέντα που τελικά τα βρήκαμε και κατέληξε να ζητήσω συγνώμη, να αποσυρθεί η αναφορά και αυτός να με ευχαριστήσει ξεκαθαρίζοντας ότι μου απαγορεύει οποιαδήποτε δημόσια αναφορά του ονοματος του χωρίς την άδεια του. 

Για τα λεγόμενα μου φυσικά, είχα αποδεικτικά στοιχεία, αλλά κατάλαβα και τους λόγους που μου διαμαρτυρηθηκε ο άλλος. Δεν έχω το κουράγιο ούτε την όρεξη να μπλέκω με δικηγόρους και δικαστήρια για να δείξω ότι το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά. 

Οπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο νομιζουμε μολονότι υπάρχει ελευθερία της έκφρασης. 

Για την σελίδα με τις επιχειρήσεις και τις κριτικές, να ξέρεις ότι άνετα μπορούν να κινηθούν νομικά εναντίον σου αν κάτι δεν σου αρέσει, αν κανένας εργοδότης είναι δικομανης. Το τι θα γίνει μετά στο δικαστήριο, εγώ δεν μπορώ να υποθέσω τίποτα. 

Αυτό που έκανες με τον διαχωρισμό κριτικών με βάση την καλύτερη βαθμολογία είναι πολύ σωστό. Παρόμοιο σύστημα πρότεινα σε γνωστό με σελίδα κριτικής κέντρων διασκέδασης. Του είπα, να έχει μια λίστα με κέντρα πχ από την βάση και πάνω, βάση το 5 αριστα το 10. Αυτός το έκανε 6 και πάνω. 

Στα υπόλοιπα κέντρα, δεν αναφέρει καν όνομα, απλά λέει μέσα στην σελίδα ότι, αξιολογήθηκαν πχ 100 επιχειρήσεις, αναφερονται οι 30. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ολο αυτο μου θυμισε ενα σκηνικο,σε μια αγγελια μου.

Ειχα αγγελια που πουλουσα χειριστηρια ps4 και επειδη βαριομουν να τα βγαλω φωτο, κατεβασα μια φωτο απο google.

Μετα απο λιγο καιρο,μου εστειλε μηνυμα ο τυπος που ειχε ανεβασει τη φωτο ( παιζει να ηταν και απο εδω μεσα αλλα εγω την πηρα απευθειας απο google ) για να μου ζητησει να κατεβασω τη φωτο,αναφεροντας ομως οτι θα κινηθει νομικα αν δεν το κανω.

Αν ο αλλος εχει δυσκολη μερα,πολυ ελευθερο χρονο,ειναι περιεργος ή ολα αυτα μαζι,δε βγαζεις ακρη.

Τσαμπα θα τραβιεσαι με δικηγορους και φασαριες..

Επεξ/σία από StamTheMan
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά. Τελικά θα κρατάμε μόνο αυτά που αξίζουν και αυτά που δεν αξίζουν αντί να τα κριτικάρουμε αρνητικά, απλά δεν θα μπαίνουν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...