Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 110
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Μπράβο στα παιδιά. Τέτοια να διαβάζουμε

Γιατί στην Ελλάδα θα κόψεις τιμολόγιο για 50.000€… Αν κόψεις δηλαδή…

Στο εξωτερικό θα κόψεις όλο το ποσό, αλλιώς την έβαψες.

Ολλανδια , που ήταν ένας ξάδερφος μου, η φορολογία ξεκινούσε από 50% και ανέβαινε. Οι αμοιβές είναι μεικτές, άρα βγάλε και ένα ποσό για ασφάλεια και σύνταξη και ξανασκέψου το…

Το πρόβλημα δεν είναι οι φορολογικοί συντελεστές. Είναι η φοροδιαφυγή, η αστάθεια του φορολογικού συστήματος, η διαπλοκή/διαφθορά, η κατώτερη παροχή κρατικών υπηρεσιών από πλευράς κράτους και ένα σωρό αλλά.

Η Ελλάδα δεν έχει σε τίποτα σχεδόν βαριά βιομηχανία. Πέρα από ναυτιλία και τουρισμό είμαστε στον πάτο. Πως να εκμεταλλευτούμε τέτοια μυαλά.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα μεγάλα μυαλά μεγαλώνουν και σπουδάζουν στην Ελλάδα, με δημόσια δωρεάν παιδιά και στη συνέχεια φεύγουν στο εξωτερικό για να παράγουν βάσει αυτών που έμαθαν εδώ χωρίς να πληρώσουν τίποτα…

Το πρόβλημα είναι ΚΑΙ οι φορολογικοί συντελεστές. Είναι και ολα τα υπόλοιπα βέβαια. Η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή οφείλεται στους τεράστιους φορολογικους συντελεστές. Ουτε αυτοι που τους φτιάξανε δεν περιμένουν να τα δηλώσεις ολα. Περιμένουν να δηλώσεις το 30% για να πάρουν αυτα που έπρεπε να παίρνουν αν δηλωνες το 100%. Και δεν είναι μονο άποψη μου. Ακόμα και καθηγητές οικονομικων στα πανεπιστήμια το παραδέχονταν.

• Like 6
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα μεγάλα μυαλά μεγαλώνουν και σπουδάζουν στην Ελλάδα, με δημόσια δωρεάν παιδιά και στη συνέχεια φεύγουν στο εξωτερικό για να παράγουν βάσει αυτών που έμαθαν εδώ χωρίς να πληρώσουν τίποτα…

Tι κανουν τα παιδια στην Ελλαδα!!!!Γιατι  εχω γιο φοιτητη και ετοιμαζω και την κορη.Εκτος και εαν εννοεις την εισοδο στο κτηριο του πανεπιστημιου.Ναι αυτη ειναι δωρεαν.Εκτος εαν δεν θεωρουνται εξοδα η σιτιση, που  για να εχεις δωρεαν πρεπει να εισαι ρακοσυλεκτης.Οπως επισης ειναι  απαραδεκτο, να μην εχουν εντελως δωρεαν συγκοινωνια απο και προς στο πανεπιστημιο και οχι 50% με τα αστικα λεωφορεια.Δωρεαν λοιπον, ειναι μονο τα διδακτρα, εαν αυτο εννοεις. Αλλα επειδη στο τελος μετραει μονο ο λογαριασμος, αυτος ειναι αρκετα τσουχτερος.

• Like 1
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπράβο στην ομάδα για την έρευνα της. Ωστόσο επειδή ξέρουμε από έρευνα (έχουμε κάνει και εμείς). Παρήχθη κάποιο πρότυπο έστω που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της θεωρητικής αυτής προσέγγισης;

Επίσης, ποιο είναι το άρθρο που περιγράφει την έρευνα τους; γιατί το σχηματικό διάγραμμα δεν δίνει καμία λεπτομέρεια εκτός από θεωρία που μπορεί να υπάρχει εδώ και 50 χρόνια. Έγιναν πραγματικές μετρήσεις; υπάρχει κάτι χειροπιαστό;

Αυτό που με εκνευρίζει είναι ότι στο κείμενο διαβάζουμε για GPUs της NVIDIA και TPUs της Google αλλά πρακτική σύγκριση με δεδομένα δεν βλέπω...

Καλή είναι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και έτσι γίνεται από όλους αλλά δεν έγραψε όλων μας την έρευνα το insomnia, άρα κάτι πολύ σημαντικό έχουν κάνει τα παιδιά που δεν μας το δείχνετε...

Επεξ/σία από m3ltd0wn
  • Like 4
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, StavrosD είπε

Και θα φύγουν και άλλοι.

Όποιος δεν έχει εδώ περιουσία (π.χ. σπίτι) ή έτοιμη επιχείρηση και σπουδάσει έχει καλύτερες προοπτικές στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστική περίπτωση δύο φίλοι που σπούδασαν και οι δύο πληροφορική.

Και οι δύο κορυφαίοι στον τομέα τους, κάνουν αντίστοιχη δουλειά σε διαφορετικές χώρες. Και οι δύο μισθωτοί.

Ο ένας κάνει καριέρα στην Ελλάδα και καθαρίζει 3.000~4.000/μήνα με αρκετό τρέξιμο.

Ο δεύτερος στο εξωτερικό δεν ξέρω πόσα βγάζει αλλά πλήρωσε 1.000.000€ μόνο για να αγοράσει μια θέση πάρκινγκ (χώρια σπίτια κλπ).

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Στην Ελλάδα, αν μου ΧΑΡΙΣΕΙΣ (να μου δώσεις τα χρήματα χωρίς να ζητήσεις κάποιο προϊόν ή υπηρεσία) 1.000.000€ και μου ζητήσεις απόδειξη , θα πληρώσω 193,5Κ ΦΠΑ και περίπου 355Κ φόρο εισοδήματος (χοντρικά με 44%).

Από τα 451,5Κ που μένουν θα πληρώσω και προκαταβολή φόρου 55% (195,25Κ) άρα μένουν 256,25Κ.

Την προκαταβολή φόρου ΙΣΩΣ μου την δώσουν πίσω του χρόνου, ίσως όμως να την συμψηφίσουν με επόμενα έτη ή ίσως να μου κάνουν έλεγχο για να βρουν πιθανές παραβάσεις και να την κρατήσουν όλη.

Σε αυτό το πολύ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ σενάριο (τεράστια έσοδα, μηδενικά έξοδα) μένει το 25% σίγουρο κέρδος. Για ποιο λόγο να μείνει κάποιος στην Ελλάδα;

Ελλάδα και επιχειρηματικότητα δεν πάνε μαζί, μαν μου. 😥

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, oldnew είπε

Το πρόβλημα είναι ΚΑΙ οι φορολογικοί συντελεστές. Είναι και ολα τα υπόλοιπα βέβαια. Η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή οφείλεται στους τεράστιους φορολογικους συντελεστές. Ουτε αυτοι που τους φτιάξανε δεν περιμένουν να τα δηλώσεις ολα. Περιμένουν να δηλώσεις το 30% για να πάρουν αυτα που έπρεπε να παίρνουν αν δηλωνες το 100%. Και δεν είναι μονο άποψη μου. Ακόμα και καθηγητές οικονομικων στα πανεπιστήμια το παραδέχονταν.

Βασικά, το ακριβώς ανάποδο:

η μεγαλύτερη φορολογία οφείλεται στη φοροδιαφυγή. Κάθε κράτος έχει κάποια στάνταρ έξοδα (πχ μισθοι δημοσίων υπαλλήλων) και κάποια άλλα προϋπολογισμένα (πχ κοινωνικές παροχές, όπως επιδόματα κτλ). Τα χρήματα αυτά θα τα πάρουν από αυτούς που δε μπορούν να φοροδιαφύγουν ένα σημαντικό ποσοστό των εισοδημάτων τους πχ μισθωτοί και συναξιούχοι. Άρα οι φορολογικοί συντελεστές προσαρμόζονται κατάλληλα ώστε να εισπράξουν όσα χρειάζονται.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν ανήκει στην κορυφή. Υπάρχουν και χειρότερα στην Ευρώπη:

https://www.taxheaven.gr/news/7917/oi-forologikoi-syntelestes-se-ellada-kai-eyrwph

Βασικά είμαστε λίγο πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Δεν είναι η φορολογία το πρόβλημα. Είναι η ανάπτυξη, η ανταποδοτικότητα των φόρων, η αστάθεια του φορολογικού συστήματος, η απίστευτη γραφειοκρατεία (αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να μειωθεί...) και ένα σωρό άλλοι παράγοντες.

Σημείωση: όσοι είναι λογιστές/οικονομολόγοι γνωρίζουν το υψηλό επίπεδο εγκυρότητας της πηγής που δίνω και την αξιοπιστία του συγγραφέα του άρθρου, ο οποίος καταλήγει γράφοντας:

Συμπερασματικά, η άποψή μας είναι ότι η χαμηλή φορολόγηση δεν αποτελεί πανάκεια για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Είναι μία μεταβλητή την οποία σίγουρα λαμβάνουμε υπόψη στις προσωπικές και επιχειρηματικές μας αποφάσεις, αλλά αν δούμε τα παραδείγματα των άλλων Ευρωπαϊκών και ιδιαίτερα των μεσογειακών χωρών, καταλήγουμε ότι η Ελλάδα σε γενικές γραμμές δεν υπολείπεται στους βασικούς φορολογικούς συντελεστές.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, toyo73 είπε

Tι κανουν τα παιδια στην Ελλαδα!!!!Γιατι  εχω γιο φοιτητη και ετοιμαζω και την κορη.Εκτος και εαν εννοεις την εισοδο στο κτηριο του πανεπιστημιου.Ναι αυτη ειναι δωρεαν.Εκτος εαν δεν θεωρουνται εξοδα η σιτιση, που  για να εχεις δωρεαν πρεπει να εισαι ρακοσυλεκτης.Οπως επισης ειναι  απαραδεκτο, να μην εχουν εντελως δωρεαν συγκοινωνια απο και προς στο πανεπιστημιο και οχι 50% με τα αστικα λεωφορεια.Δωρεαν λοιπον, ειναι μονο τα διδακτρα, εαν αυτο εννοεις. Αλλα επειδη στο τελος μετραει μονο ο λογαριασμος, αυτος ειναι αρκετα τσουχτερος.

Δωρεάν δίδακτρα, βιβλία, ιατρική περίθαλψη (υπάρχει κάλυψη για φοιτητές, εφόσον είναι ανασφάλιστοι) και εφόσον τηρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια: στέγαση και διατροφή. Τί άλλο θέλεις; Να τους δίνουν και μισθο;

Αν πας εξωτερικό, όχι Βουλγαρία, Ρουμανία κτλ, τα έξοδα είναι πολλαπλάσια.

Έχω τελειώσει 2 τριτοβάθμια ιδρύματα στην Ελλάδα και θα κάνω και μεταπτυχιακό από τη νέα χρόνια. Τώρα στα 40+ μου. Τα έξοδά μου δεν έχουν καμία σχέση με το κόστος αν ήμουν στο εξωτερικό. Το πρώτο πτυχίο το πλήρωσαν οι γονείς μου. Στο δεύτερο δούλευα παράλληλα. Το δεύτερο μου κόστισε μόνο τα μεταφορικά. Είχα, έτσι κι αλλιώς σπίτι και τροφή.

Παρόλα αυτά αν το πιστεύεις αυτό που γράφεις, τότε στείλε τα παιδιά σου να σπουδάσουν στο εξωτερικό και να γλυτώσεις και χρήματα. Κανένα πρόβλημα. 

Το πρόβλημα που έχω, προσωπικά, είναι με μερικούς που αναθεματίζουν όλη την ώρα την Ελλάδα, ενώ φοροδιαφεύγουν, απολαβάνουν όσες δωρεάν παροχές μπορούν και στο τέλος φεύγουν στο εξωτερικό. Εκεί είναι τύπος και υπογραμμός... Τα σκάνε κανονικά και δε λένε λέξη...

Στο Dubai, όπου είχα πάει γαμήλιο ταξίδι, ο ξεναγός μου είχε πει ότι το κράτος σου παρέχει 2 επιλογές:

1) Σπουδάζεις δωρεάν και είσαι υποχρεωμένος να μείνεις και να δουλέψεις εκεί για κάποια χρόνια ή 

2) πληρώνει μόνος σου τα έξοδα των σπουδών σου και φεύγεις όποτε θελήσεις από το κράτος για να δουλέψεις όπου σου αρέσει.

Από τα πιο δίκαια πράγματα που έχω ακούσει και μάλιστα από μία μη δημοκρατική χώρα...

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 3
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, Tlykog είπε

51 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση που Έλληνες σπουδάζουν, δωρεάν, στην Ελλάδα ΕΧΟΝΤΑΣ κανονίσει να φύγουν κατευθείαν για έξω μετά τις σπουδές... Από τα πιο άτιμα πράγματα που μπορείς να κάνεις... Γι αυτούς, η Ελλάδα είναι καλή όταν τους δίνει δωρεάν πτυχίο και κακή για όλα τα άλλα... Άσε τους βλάκες που πληρώνουν φόρους (για να υπάρχει η δωρεάν παιδεία...), να πληρώνουν...

Δεν ξέρω αν έχεις εμπειρία από μεγάλα πανεπιστήμια εξωτερικού, σε αυτά τα 2, όμως, είσαι παντελώς λάθος, φιλικά.

Στην Ελλάδα, το να μπορέσει ένα πανεπιστήμιο να προωθήσει έρευνα είναι η σπάνια εξαίρεση (όπως εδώ), όχι ο κανόνας. Και οι πόροι αυτοί συγκεντρώνονται συνήθως υπερβολικα δυσανάλογα, σε σχολές όπως π.χ το Μετσόβειο, αφήνοντας έξω περιφερειακές. Επίσης, το επίπεδο σπουδών είναι κατώτερο. Δεν το λέω εγώ, το Μετσόβειο, το πιο αναγνωρισμένο και καλά χρηματοδοτημένο πανεπιστήμιό μας π.χ είναι στη θέση 800-1000 παγκοσμίως.

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/national-technical-university-athens

Έχω φίλους που παλεύουν χρόνια για ένα PhD και κρέμονται από τα καπρίτσια του κάθε καθηγητή, από το αν θα βρεθεί χρηματοδότηση από κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κλπ. Για το μισθό μη σου πω. 600€ περίπου. Και άλλους φίλους που παράτησαν PhD για να πάνε να δουλέψουν γιατί έβρισκαν συνεχώς εμπόδια.

Βγήκα έξω και για πρώτη φορά είδα καθηγητές να σου λένε "έλα να πιούμε καφέ να συζητήσουμε το project που σε ενδιαφέρει", αντί να σε κοιτάνε με μισό μάτι γιατί "έχουν δουλειά". Όσο για το "να παράγουν βάσει αυτών που έμαθαν εδώ", θα αρκεστώ να πω απλά ότι έκανα μαθήματα που υποτίθεται είχα διδαχθεί στην Ελλάδα και ήταν η μέρα με τη νύχτα. Για τεχνολογικό εξοπλισμό δε θα το συζητήσω. Μερικά πράγματα δεν τα είχαμε ξαναδεί. Υπάρχουν θέσεις εργασίας για φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμια (πάλι, ο κανόνας, όχι η εξαίρεση). Και το καλύτερο; Σε μερικές χώρες, οι φοιτητές πληρώνονται για να σπουδάσουν για να είναι συγκεντρωμένοι σε αυτό αντί να έχουν το φόβο της επιβίωσης. Στη Δανία π.χ, αν δουλέψεις κατά μέσο όρο 10-12 ώρες τη βδομάδα, δικαιούσαι επίδομα παράλληλα με το εισόδημά σου από την εργασία. Κι αυτό για τους διεθνείς φοιτητές. Αν δεν απατώμαι, οι Δανοί δε χρειάζεται καν να εργαστούν. Αυτό θα πει επένδυση στη "δωρεάν" εκπαίδευση. Και το "δωρεάν", μια χαρά πάει με τις "σωστές υποδομές", αρκεί η χώρα να λειτουργεί σωστά και όχι με τη λογική του "να κόψω ό,τι μπορώ".

Για αυτό φεύγουμε τόσες χιλιάδες στο εξωτερικό. Για αυτό και άλλα πολλά. Και τα βλέπουμε, συγκρίνουμε και μερικοί σκεφτόμαστε πόσα χρόνια χάσαμε. Και ακριβώς για αυτό το λόγο, κατορθώματα όπως των παιδιών του post, αξίζουν πάρα πολλά μπράβο.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 7
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

34 λεπτά πριν, kisan είπε

Σχεδιάστηκε θεωρητικά. 
Από θεωρία καλά πάμε!

Άσε χαραμοφάηδες. Πουλάν κουτόχορτο και νομίζουν πως τζιμπάμε. Κάθονται έκει, πουλάνε πρόλογο με οπτικές ίνες και ο κόσμος τα τρώει αμάσητα. 'Αμα δεν δω του χρόνου αυτό το τσιπάκι σε συσκευή του εμπορίου δεν πιστεύω τίποτα.

Επεξ/σία από ideal09
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Giannis Mpotzovis είπε

οπως το Chaos του Πανοπουλου ?

... Πρέπει να μην έχεις καταφέρει απολύτως τίποτα στη ζωή σου για να μιλάς τόσο απαξιωτικά! Εύγε! Να κι ένας γνήσιος Έλληνας! 🖐️

10 λεπτά πριν, ideal09 είπε

Άσε χαραμοφάηδες. Πουλάν κουτόχορτο και νομίζουν πως τζιμπάμε. Κάθονται έκει, πουλάνε πρόλογο με οπτικές ίνες και ο κόσμος τα τρώει αμάσητα. 'Αμα δεν δω του χρόνου αυτό το τσιπάκι σε συσκευή του εμπορίου δεν πιστεύω τίποτα.

Τα πάντα αρχίζουν από σχέδια. Θα υλοποιηθεί, αλλά φυσικά όχι εδώ. Στη χώρα μας δεν υπάρχει παραγωγή τέτοιων τεχνολογικών προϊόντων. Φυσικά, εσύ δεν θα δεις τίποτα. Δεν είναι κάτι γύρω από το οποίο θα υλοποιηθεί το κινητό ή η έξυπνη TV σου.

Επεξ/σία από spectaculator
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, StavrosD είπε

Ο ένας κάνει καριέρα στην Ελλάδα και καθαρίζει 3.000~4.000/μήνα με αρκετό τρέξιμο.

Ο δεύτερος στο εξωτερικό δεν ξέρω πόσα βγάζει αλλά πλήρωσε 1.000.000€ μόνο για να αγοράσει μια θέση πάρκινγκ (χώρια σπίτια κλπ).

Εγω από την άλλη θα είχα επιφυλάξεις για την εγκυρότητα και την αλήθεια των πληροφοριών ατόμου αν μου έλεγε ότι έδωσε 1 εκ. για θέση parking αλλά δεν θα μου έλεγε όχι πόσα βγάζει αλλά έστω την εταιρεία που εργάζεται και την θέση του. Επίσης, μισθωτός δεν βγάζεις τόσα εκτός αν είσαι κορυφαίο στέλεχος σε πασίγνωστη εταιρεία, μόνο με δική σου εταιρεία θα αποκτήσεις τέτοια περιουσία ώστε να δίνεις 1εκ για θέση στάθμευσης (αμφιβάλλω αν κοστίζουν τόσο η μέση περίπτωση) και για σπίτι με αυτά τα δεδομένα θα θέλει πολλαπλάσιο ποσόν, μόνο την αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης μπορώ να φανταστώ με τέτοιες τιμές ακόμα και για διαμέρισμα τρωγλη. Κάτι δεν σου λέει ο καλά ο φίλος σου αγαπητέ. 

Κατά τα άλλα, συμφωνώ ότι θα φύγουν αρκετοί ακόμα από την Ελλάδα, και το ζήτημα για εμένα δεν είναι αμιγώς οικονομικό. Και άτομα με ακίνητα και περιουσία γνωρίζω που δεν είναι ευτυχισμένα, είναι αντικειμενικά σε μια καλύτερη κατάσταση από αυτόν που δεν τα έχει. Στην Ελλάδα δύσκολα μπορείς να χαρείς την ζωη με σκατα υγεία, παιδεία, σύστημα, κράτος, πρόνοια, πολιτικους, νοοτροπία. Ε πρόσθεσε και το οικονομικό, τότε μπαίνουν οι σκέψεις να κοιτάξεις να την κάνεις για αλλού. 

• Like 5
Δημοσ.
1 ώρα πριν, mitsos044 είπε

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Β. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 500.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ 70% ΕΙΝΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ.

Κρίμα για τους υπόλοιπους που έμειναν . Θαμμένοι ζωντανοί . 

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...