Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
22 hours ago, mariosnik_ said:

Όλα αυτά είναι υποχρέωση του κράτους. Αντί το κράτος να βρει δημόσιους υπαλλήλους να κάνουν αυτές τις δουλειές υποχρεώνει τους πολίτες να πληρώνουν ιδιώτες επαγγελματίες για το οτιδήποτε, σε ακίνητα, αυτοκίνητα κτλ, αυτο μου την σπάει εμένα. 

Ακριβως αυτο.

Αν θελει το κρατος να κανει ψηφιοποιηση, πολυ ευχαριστως, να προσλαβει δημοσιους υπαλληλους και να κανουν καταγραφη και οτι χρειαζεται. Δεν λεμε οχι στην ψηφιοποιηση. Αλλα οχι να βαφτιζεις ψηφιοποιηση το καθε χαρατσι που θα σκεφτουν και μαλιστα στην πλατη του πολιτη που εχει πληρωσει χιλιες φορες για το ακινητο του.

• Απαντ. 141
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
22 ώρες πριν, Manefs23 είπε

Εγώ δεν υποτιμώ την επιστήμη και την αξία των μηχανικών, και κατανοώ εμμέσως ότι το κράτος θέλει να τους στηρίξει. ΟΚ. Καλα κάνει. Και υπερ της ψηφιοποιησης ειμαι. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες.

Πριν 9 χρόνια πλήρωσα για ΠΕΑ 350 ευρώ. Σήμερα στο ίδιο σπίτι την βγάζω με 69 ευρώ. Αυτό δεν μου αρέσει. Γιαυτό φταίει το κράτος 

Και σήμερα θα έπρεπε να πληρώνεις 350 ευρώ για το ΠΕΑ.

Ναι συμφωνώ ότι το κράτος φταίει που δυστυχώς πληρώνεις σήμερα ένα ΠΕΑ στην εξευτελιστικη τιμή των 69 ευρώ.

Θα έπρεπε να έχει κρατήσει τις ελάχιστες αμοιβές.

• Like 3
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε

Και σήμερα θα έπρεπε να πληρώνεις 350 ευρώ για το ΠΕΑ.

Ναι συμφωνώ ότι το κράτος φταίει που δυστυχώς πληρώνεις σήμερα ένα ΠΕΑ στην εξευτελιστικη τιμή των 69 ευρώ.

Θα έπρεπε να έχει κρατήσει τις ελάχιστες αμοιβές.

Πολλά είναι... 2 ώρες έκατσε τοτε, και τώρα πιο φθηνά έκατσε 25 λεπτά.

Για 2 ώρες δουλειά 350 ευρώ? Σε ποια χώρα νομίζετε ότι ζείτε. Ουτε γιατρός δεν παίρνει 350 ευρώ για επίσκεψη.

350ε δεν είναι αμοιβή αλλά κλοπή 

Επεξ/σία από Manefs23
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Η κατοχή ιδιοκτησίας γίνεται ολοένα και περισσότερο ασύμφορη όσο θα περνάει ο καιρός για άτομα χαμηλού εισοδήματος. Από την άλλη λύσεις όπως ενοίκιο και δάνειο είναι εξίσου ασυμφορες, οπότε κάποια λύση με χρυσή τομή δεν θα βρεθει. Κάποιοι θα πουλήσουν για να πάνε σε ενοίκιο με ένα κομπόδεμα στην άκρη η σε μικρότερα ακίνητα. Αν δεν υπάρξει μέσα σε αυτόν τον αιώνα κάποια επανάσταση στην κατασκευή ακινήτων για να μειώσει θεαματικά το κόστος πχ κατασκευή με 3d εκτύπωση ώστε να μπορούν να έχουν ιδιοκτησία και στέγη άτομα χαμηλού εισοδήματος, οι πόλεις θα γεμίσουν με παρατημένα και σάπια ακίνητα ενώ όσοι θα θέλουν στέγη θα χτίσουν παραγκουπολεις από κοντέινερ η σπίτια με τσιμεντολιθους και γυμνό τούβλο, όπως στην Λατινική Αμερική. Τα υπάρχοντα ακίνητα δεν είναι εφικτό στο 100% να συντηρούνται να ανακαινιζονται και να διατηρούνται γενικώς με το σημερινό κόστος ζωής και τα οποια προβλήματα έχει βάλει το κράτος από πίσω. 

Όλα αυτά είναι υποχρέωση του κράτους. Αντί το κράτος να βρει δημόσιους υπαλλήλους να κάνουν αυτές τις δουλειές υποχρεώνει τους πολίτες να πληρώνουν ιδιώτες επαγγελματίες για το οτιδήποτε, σε ακίνητα, αυτοκίνητα κτλ, αυτο μου την σπάει εμένα. 

Τώρα για το θέμα που λες εσύ. Πριν 10 και παραπανω χρόνια υπήρχαν ελάχιστες αμοιβές στα ΠΕΑ, επειδή υπήρχε μπάχαλο και προκάλεσε στρεβλώσεις στους μηχανικούς διότι λόγω ανταγωνισμού άλλοι έδιναν στους πελάτες και τιμές χαμηλότερες των ελαχίστων αμοιβών, οι μηχανικοί έχαναν πελάτες για τιμές λχ λιγων ευρώ διαφορά, στο τέλος καταργήθηκαν. Τα πεα μπακαλοχαρτα είναι γενικά. Αν θελήσεις να κάνεις μόνωση τα συνεργεία θα σου προτιμούν τις δικές τους προτάσεις ή ακόμα και με δικό τους μηχανικό, δεν θα κοιτάξουν το ΠΕΑ. Ούτε βοήθησε σε κάτι στις τιμές ενοικίων που έλεγαν. Απλά στην Ελλάδα είσαι, να χουμε να δίνουμε λεφτά από δω κι από εκεί. Ούτε εγώ υποτιμώ τους μηχανικούς, για να τελειώσεις πολυτεχνική σχολη πρέπει να φτύσεις αίμα, αυτα εδώ που συμβαίνουν στην Ελλάδα όμως δεν είναι δουλειά αμιγώς μηχανικού, έχουν καταντήσει να είναι διεκπεραιωτες γραφειοκρατικων υποθέσεων που δεν μπορεί να αναλάβει το κράτος και τους έχει αναθέσει έμμεσα να κάνουν αυτή την δουλειά. Η καθαρή δουλειά του μηχανικού είναι οι μελέτες κατά την ανέγερση κατασκευών και το research and development. Αυτά μόνο στο εξωτερικό πλέον η άμα έχεις γνωστο.

Το ΠΕΑ είναι απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχύει το ίδιο με τους ίδιους υπολογισμούς σε όλη την Ε.Ε.. Δεν είναι επινόηση της ελληνικής κυβέρνησης γισ να στηρίξει τότε μηχανικούς.

Τα 50 ευρώ που κοστίζει ένα ΠΕΑ σήμερα είναι γελοιωδώς λίγα και τις τιμές αυτές τις δίνουν εταιρείες που όντως ΔΕΝ κάνουν επιστημονική δουλειά αλλά εκδίδουν πσλιοχαρτα που δεν αντιπροσωπευουν ούτε κατά διάνοια την πραγματική κατάσταση.

Εσείς τους επιλέγετε οπότε μην παραπονιέστε μετά.

Ένας μηχανικος που γνωρίζει τα ενεργειακά θέματα εκτός από το ΠΕΑ θα σας συμβουλέψει ΣΩΣΤΑ για τις αναβαθμίσεις που το ΔΙΚΌ ΣΑΣ σπίτι χρειάζεται και έχουν την μεγαλύτερη απόδοση για τα χρήματα που θα ξοδέψετε.

Μιαμουδακια που χειρίζονται ένα πρόγραμμα είναι εύκολο να βρεις. Γνωστες του θέματος όχι.

Στηρίζεστε στα συνεργεία και οχιά τους μηχανικούς? Δικό σας το πρόβλημα. Το συνεργείο των κουφωμάτων θα σου προτείνει κουφώματα, αυτό της εξωτερικής θερμομονωσης θα σου προτείνει εξωτερική θερμομόνωση και ο υδραυλικός σου αλλαγή καυστήρα. Οταν πχ σε μια μονοκατοικία το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να θερμομονωσεις την στέγη ανοίγοντας 2 τρύπες βγάζοντας καμία 50αρια κεραμίδια, βάζοντας πετροβαμβακα και κλείνοντας πάλι. Εργασία μιας ημέρας με ελάχιστο κόστος υλικών και εργατικών.

Συγκρίνετε κατασκευές με "μαύρα" με κατασκευές με πλήρη τιμολόγια? Αλήθεια? Δεν έχω να πω κάτι σε αυτό. Ότι να ναι...

Απλά πείτε μου τι δουλειά κάνετε εσείς να έρθω να σας απαιτήσω να μου την κάνετε με το 1/4 των χρημάτων της αρχικής προσφοράς σας. Αφού αυτό ζητάτε τότε θα ππεει να είστε έτοιμοι να το παρέχετε και εσείς.

Δουλειά του μηχανικού είναι μελέτη και κατασκευή.

Αλλά επιλέγετε να κάνετε αυτεπιστασια ή να αφήνετε τα μαστορια να σας κατασκεύασουν ότι θέλουν και μετά γκρινιάζετε για τις κακοτεχνίες τους. Well done. Δεν με ενοχλεί. Δικό σας το ρίσκο.

3 λεπτά πριν, Manefs23 είπε

Και τα 70 πολλά είναι... 

Το λες εσύ διότι είσαι άσχετος με την πραγματική δουλειά που χρειάζεται.

Αλήθεια τι δουλειά κάνεις εσύ?

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 1
  • Thanks 1
Επισκέπτης
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, SeNNinhA είπε

Το ΠΕΑ είναι απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχύει το ίδιο με τους ίδιους υπολογισμούς σε όλη την Ε.Ε.. Δεν είναι επινόηση της ελληνικής κυβέρνησης γισ να στηρίξει τότε μηχανικούς.

Τα 50 ευρώ που κοστίζει ένα ΠΕΑ σήμερα είναι γελοιωδώς λίγα και τις τιμές αυτές τις δίνουν εταιρείες που όντως ΔΕΝ κάνουν επιστημονική δουλειά αλλά εκδίδουν πσλιοχαρτα που δεν αντιπροσωπευουν ούτε κατά διάνοια την πραγματική κατάσταση.

Ένας μηχανικος που γνωρίζει τα ενεργειακά θέματα εκτός από το ΠΕΑ θα σας συμβουλέψει ΣΩΣΤΑ για τις αναβαθμίσεις που το ΔΙΚΌ ΣΑΣ σπίτι χρειάζεται και έχουν την μεγαλύτερη απόδοση για τα χρήματα που θα ξοδέψετε.

Μιαμουδακια που χειρίζονται ένα πρόγραμμα είναι εύκολο να βρεις. Γνωστες του θέματος όχι.

Στηρίζεστε στα συνεργεία και οχιά τους μηχανικούς? Δικό σας το πρόβλημα. Το συνεργείο των κουφωμάτων θα σου προτείνει κουφώματα, αυτό της εξωτερικής θερμομονωσης θα σου προτείνει εξωτερική θερμομόνωση και ο υδραυλικός σου αλλαγή καυστήρα. Οταν πχ σε μια μονοκατοικία το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να θερμομονωσεις την στέγη ανοίγοντας 2 τρύπες βγάζοντας καμία 50αρια κεραμίδια, βάζοντας πετροβαμβακα και κλείνοντας πάλι. Εργασία μιας ημέρας με ελάχιστο κόστος υλικών και εργατικών.

Συγκρίνετε κατασκευές με "μαύρα" με κατασκευές με πλήρη τιμολόγια? Αλήθεια? Δεν έχω να πω κάτι σε αυτό. Ότι να ναι...

Απλά πείτε μου τι δουλειά κάνετε εσείς να έρθω να σας απαιτήσω να μου την κάνετε με το 1/4 των χρημάτων της αρχικής προσφοράς σας. Αφού αυτό ζητάτε τότε θα ππεει να είστε έτοιμοι να το παρέχετε και εσείς.

Αλλά επιλέγετε να κάνετε αυτεπιστασια ή να αφήνετε τα μαστορια να σας κατασκεύασουν ότι θέλουν και μετά γκρινιάζετε για τις κακοτεχνίες τους. Well done. Δεν με ενοχλεί. Δικό σας το ρίσκο.

Το λες εσθλη διότι είσαι άσχετος με την πραγματική δουλειά που χρειάζεται.

Απάντησα πιο πάνω.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Manefs23 είπε

Απάντησα πιο πάνω.

1) Δεν μου είπες τι δουλειά κάνεις εσύ.

2) έχω αναλύσει τι δουλειά ΠΡΈΠΕΙ να γίνει για ένα ΠΕΑ. Το ξαναγραφω:

"Η έκδοση ενός ΠΕΑ είναι σοβαρή δουλειά όταν θέλεις να την κάνεις σωστά. Θέλει επιτόπου επίσκεψη, μέτρημα και έλεγχο ΟΛΩΝ των διαστάσεων (εσωτερικών, εξωτερικών, κουφωμάτων, φωταγωγων, αποστάσεων από διπλανά κτίρια, τέντες και σπεπαστρα, σκιάσεις κλπ, έλεγχο για μονώσεις και θερμογέφυρες κλπ (στην πράξη και όχι βάση σχεδίων) καθώς και η σωστή μοντελοποίηση των μετρήσεων. Επιπλέον χρειάζεται και ένα βασικό σκαρίφημα να δημιουργηθεί να και επισυναφθει.

Όπως καταλαβαίνεις εάν γίνει σωστά και όχι μπακαλιστικα θέλει χρόνο ο οποίος θα πρεπει να αποζημιωθει."

3) Όταν επιλέγετε τους αλμπανηδες με βάση την χαμηλότερη τιμή τοτε άχρηστα έγγραφα θα παραλάβετε. Έτσι είναι παντού. Νόμος.

You pay peanuts you get monkeys!

• Like 3
Επισκέπτης
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε

1) Δεν μου είπες τι δουλειά κάνεις εσύ.

2) έχω αναλύσει τι δουλειά ΠΡΈΠΕΙ να γίνει για ένα ΠΕΑ. Το ξαναγραφω:

"Η έκδοση ενός ΠΕΑ είναι σοβαρή δουλειά όταν θέλεις να την κάνεις σωστά. Θέλει επιτόπου επίσκεψη, μέτρημα και έλεγχο ΟΛΩΝ των διαστάσεων (εσωτερικών, εξωτερικών, κουφωμάτων, φωταγωγων, αποστάσεων από διπλανά κτίρια, τέντες και σπεπαστρα, σκιάσεις κλπ, έλεγχο για μονώσεις και θερμογέφυρες κλπ (στην πράξη και όχι βάση σχεδίων) καθώς και η σωστή μοντελοποίηση των μετρήσεων. Επιπλέον χρειάζεται και ένα βασικό σκαρίφημα να δημιουργηθεί να και επισυναφθει.

Όπως καταλαβαίνεις εάν γίνει σωστά και όχι μπακαλιστικα θέλει χρόνο ο οποίος θα πρεπει να αποζημιωθει."

3) Όταν επιλέγετε τους αλμπανηδες με βάση την χαμηλότερη τιμή τοτε άχρηστα έγγραφα θα παραλάβετε. Έτσι είναι παντού. Νόμος.

You pay peanuts you get monkeys!

Ότι πείτε! Δεν θα σας χαλάσω χατίρι. Κατά την γνώμη μου να πάει 500 ευρώ και να είναι κάθε 5 χρόνια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, Manefs23 είπε

Ότι πείτε! Δεν θα σας χαλάσω χατίρι. Κατά την γνώμη μου να πάει 500 ευρώ και να είναι κάθε 5 χρόνια.

Σας αναλύω ακριβώς την εργασία που χρειάζεται. Εκτός της επίσκεψης είναι αρκετές ώρες γραφείου επιπλέον. Για όσους κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει.

Τα 350 ευρω θα ήταν μια αμοιβή πχ για μια διοροφη μονοκατοικία με αρκετά σπασίματα εσοχές κλπ. Όλα αυτά θέλουν ξεχωριστή μοντελοποιηση και υπολογισμό στο σύστημα ένα ένα. Μια τετραγωνισμενη κατοικία θέλει αρκετά λιγότερη δουλειά και κοστολογειται λιγότερο. Ένα διαμέρισμα με περίπλοκη ακανόνιστη κάτοψη από το οποίο λείπουν και τα σχέδια της άδειας θέλει πολύ κόπο και για αποτύπωση και για υπολογισμό. Ένα διαμέρισμα τυπικό στο οποίο υπάρχουν και τα σχέδια και δεν υπάρχουν αποκλίσεις από αυτά θέλει μικρή δουλειά και κοστολογειται αναλόγως.

Τα 350 ευρω δεν είναι ταρίφα. Τα 50 ευρώ έγινε η σημερινή ταρίφα από γραφεία τα οποία Δεν ασχολούνται. Κάνουν φασόν δουλειά χωρίς καν επιτόπου έλεγχο της πραγματικής κατάστασης από υπαλλήλους (πολλές φορές ούτε καν μηχανικούς) μαϊμούδες που έμαθαν να κάνουν κλικ σε ένα πρόγραμμα.

Ναι θα παραλαβετε ένα παλιόχαρτο άχρηστο εντελώς σε όλους.

Ο μηχανικός που σέβεται την επιστήμη του θα σας το κάνει αφενως σωστά και αφετέρου θα σας συμβουλέψει σωστά. Άσχετα εάν τις περισσότερες φορές θα προτιμήσετε να ακούσετε τον γείτονα, μπατζανακι, φίλο ή τον μάστορα και όχι τον μηχανικό.

Για αυτό τον λόγο χρόνια τώρα έχω πάψει να ασχολούμαι με την έκδοση ΠΕΑ παρότι το σχετικό πελατολόγιο μου ήταν πολύ μεγάλο. Μπορούν να κάνουν άλλοι τον καραγκιόζη. Προσωπικά ότι κάνω το κάνω καλά και θέλω να πληρώνομαι και δίκαια.

Αλλά και πάλι αποφεύγετε να μου πείτε τι δουλειά κάνετε εσείς

Και για να αποφύγω εντυπώσεις

Δεν ασχολούμαι εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τα ΠΕΑ 

Δεν ασχολήθηκα ποτέ με τακτοποιήσεις αυθαιρέτων εκτός από εξυπηρετήσεις παλαιών πελατών μου.

Δεν ασχολουμαι με Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

ΑΛΛΆ ωφδειλουμε να λεμε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως μας βολεύουν

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 3
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε

Το λες εσύ διότι είσαι άσχετος με την πραγματική δουλειά που χρειάζεται.

Όλα αυτά που λες τα ξέρω, συγνώμη αλλά τα ακούω βερεσέ. 

Δεν με νοιάζει η ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου μου, είναι προ του 50 και ξέρω ότι έχει τελευταία κατηγορία στην κατάταξη, δεν χρειάζομαι κανένα ΠΕΑ και κανέναν μηχανικό να μου το πει. Ούτε με νοιάζει τι λέει ΕΕ. Με νοιάζει ότι τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση και η ποιότητα ζωής μου και κάποιοι κοιτάνε να φάνε και να τα αρπάζουν από όπου μπορούν με συντεχνιακα και μη τερτίπια. 

Απαιτείς από κάποιον που μπορεί να είναι μισθωτός να σε πληρώσει αμοιβή μιας εβδομάδας με δέκα ημερών εργασίας που θα λάβει ως μισθωτός αν λάβει τόσα, για να έρθεις εσύ μια μέρα να μετρήσεις το κτίριο, να κάνεις τους υπολογισμούς σου, να βγάλεις ένα χαρτί για την ενεργειακή κατάταξη και του πόσα εκατοστά μόνωση. Συγνώμη αλλά όχι αγαπητέ, θα ψάξω να βρω τον πιο φθηνό που υπάρχει, 50 ευρώ και πολλά είναι. Τα ίδια θα πω και για τις ΥΔΕ, την ηλεκτρονική ταυτότητα και όλα τα σχετικά. 

400 ευρώ πάντως είχα πληρώσει σε υδραυλικό πριν 13 χρόνια για να δουλειά πάνω από 4 ώρες και αντικατάστασης περίπου 7 μέτρων εξωτερικής χαλκοσωληνας. 1200 ευρώ πριν 7 χρόνια για δουλειά τεσσάρων ημερών 8 - 14:00 αλλαγή φρεατιου αποχέτευση κτλ. Εσείς θέλετε 350 ευρώ για ένα ΠΕΑ σε μια μέρα με μετρήσεις και δουλειά γραφείου, ωραίος. 

Να μην σχολιάσω και την άλλη αθλιότητα που ψήφισε ο Κούλης που για κάθε ανακαινιση θες βεβαίωση μηχανικου πως δεν απαιτείται άδεια μικρής κλίμακας, επειδή βαριούνται οι αστυνομικοί να ρωτάνε την πολεοδομία σε τυχόν καταγγελίες. Να τσιμπάμε και ένα 50ρακι και από εκεί να είμαστε κομπλέ, δεν είδα καμιά αντίδραση του ΤΕΕ στο ζήτημα.

Έχουμε από την άλλη τους ηλεκτρολόγους με τις ΥΔΕ και τα νταβατζιλικια των σωματείων τους με τέλη επικύρωσης υπογραφής.

Σιγά σιγά παιδιά, όλοι θα φάτε, δεν τελείωσε το φαγητό, το καζάνι έχει κι άλλο ακόμα. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε

Όλα αυτά που λες τα ξέρω, συγνώμη αλλά τα ακούω βερεσέ. 

Δεν με νοιάζει η ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου μου, είναι προ του 50 και ξέρω ότι έχει τελευταία κατηγορία στην κατάταξη, δεν χρειάζομαι κανένα ΠΕΑ και κανέναν μηχανικό να μου το πει. Ούτε με νοιάζει τι λέει ΕΕ. Με νοιάζει ότι τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση και η ποιότητα ζωής μου και κάποιοι κοιτάνε να φάνε και να τα αρπάζουν από όπου μπορούν με συντεχνιακα και μη τερτίπια. 

Απαιτείς από κάποιον που μπορεί να είναι μισθωτός να σε πληρώσει αμοιβή μιας εβδομάδας με δέκα ημερών εργασίας που θα λάβει ως μισθωτός αν λάβει τόσα, για να έρθεις εσύ μια μέρα να μετρήσεις το κτίριο, να κάνεις τους υπολογισμούς σου, να βγάλεις ένα χαρτί για την ενεργειακή κατάταξη και του πόσα εκατοστά μόνωση. Συγνώμη αλλά όχι αγαπητέ, θα ψάξω να βρω τον πιο φθηνό που υπάρχει, 50 ευρώ και πολλά είναι. Τα ίδια θα πω και για τις ΥΔΕ, την ηλεκτρονική ταυτότητα και όλα τα σχετικά. 

400 ευρώ πάντως είχα πληρώσει σε υδραυλικό πριν 13 χρόνια για να δουλειά πάνω από 4 ώρες και αντικατάστασης περίπου 7 μέτρων εξωτερικής χαλκοσωληνας. 1200 ευρώ πριν 7 χρόνια για δουλειά τεσσάρων ημερών 8 - 14:00 αλλαγή φρεατιου αποχέτευση κτλ. Εσείς θέλετε 350 ευρώ για ένα ΠΕΑ σε μια μέρα με μετρήσεις και δουλειά γραφείου, ωραίος. 

Να μην σχολιάσω και την άλλη αθλιότητα που ψήφισε ο Κούλης που για κάθε ανακαινιση θες βεβαίωση μηχανικου πως δεν απαιτείται άδεια μικρής κλίμακας, επειδή βαριούνται οι αστυνομικοί να ρωτάνε την πολεοδομία σε τυχόν καταγγελίες. Να τσιμπάμε και ένα 50ρακι και από εκεί να είμαστε κομπλέ, δεν είδα καμιά αντίδραση του ΤΕΕ στο ζήτημα.

Έχουμε από την άλλη τους ηλεκτρολόγους με τις ΥΔΕ και τα νταβατζιλικια των σωματείων τους με τέλη επικύρωσης υπογραφής.

Σιγά σιγά παιδιά, όλοι θα φάτε, δεν τελείωσε το φαγητό, το καζάνι έχει κι άλλο ακόμα. 

Το τι σε υποχρεώνει να κάνεις το κράτος δεν με αφορά. Έχεις εν μέρη δίκιο και εν μέρη άδικο. Δεν θα το αναλύσω.

Προέρχεται όμως από τις κάθε είδους αυθαιρεσίες και αθλιότητες που κάνει ο καθένας όταν του κατέβει και όπως του κατέβει. Ζητα λοιπόν τα ρέστα από όλους αυτούς που έχτισαν και χτίζουν τα αυθαίρετα και δουλεύουν μαύρα.

Το ότι ζητάς όμως να σου κάνουν την δουλεια τζάμπα δεν είναι λογικό.

Το μεροκαματο του ανειδίκευτου τεχνιτη ή του αυτοφυη μάστορα δεν με ενδιαφέρει να το συγκρίνω με το μεροκάματο του επιστήμονα. Έλεος.

Τι δουλειά κάνεις εσύ δεν μας λες

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 10/5/2024 στις 10:26 ΜΜ, theopan είπε

Αυτό το "κάποια στιγμή" στις περιπτώσεις που έχει γίνει οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου με τους ανάλογους Νόμους των τελευταίων 15 ετών έχει συγκεκριμένη προθεσμία -κοντινή μάλιστα- από όσο θυμάμαι (τέλη του 2025 ή του 2026) να ολοκληρώσει την ΗΤΚ γιατί χωρίς αυτήν οι όποιες τακτοποιήσεις θεωρούνται άκυρες. Με απλά λόγια όσοι έχουμε κάνει τακτοποιήσεις (οι περισσότεροι) ψάχνουμε ήδη μηχανικό για την ΗΤΚ αν δεν το έχουμε κάνει ήδη ανεξάρτητα από το αν και πότε σκοπεύουμε να μεταβιβάσουμε ένα ακίνητο.

Στο σπίτι μου έχω κάνει το 2010 τακτοποίηση ημιυπαιθρ. (Ν.3843/2010) και το 2020 άλλη μία τακτοποίηση (μετατροπή μπαζώματος σε βοηθητικό χώρο) με τον Ν.4495/2017. Παραπάνω λέτε δηλαδή ότι πρέπει εντός κάποιας προθεσμίας να προχωρήσω και σε έκδοση ΗΤΚ για να συνεχίσουν να είναι έγκυρες αυτές οι τακτοποιήσεις;

Δημοσ.
1 hour ago, SeNNinhA said:

καλησπέρα,

σε κοινόχρηστη δουλειά για κατασκευή μάντρας στη πρόσοψη του σπιτιού απο την αρχή, δηλαδή με αυλόπορτα και γκαραζόπορτα, κάγκελα κλπ καθώς και διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου (πλακάκια νέα, ζαρντινιέρες, διάδρομο κλπ) η μηχανικός άφαντη σε όλες τις εργασίες και είχε αφήσει τον εργολάβο υπεύθυνο. Πόσο καιρό πριν το έργο τη παρακάλαγα για να μου βγάλει αναλυτικά τη τεχνική περιγραφή του έργου και να ξέρω και το τελευταίο υλικό που θα χρησιμοποιηθεί. Μετά από πολλές πιέσεις μου έβγαλε ένα γενικόλογο. Ο εργολάβος μου έλεγε όλο μην αγχώνεσαι θα γίνει άψογο.

Σε κάθε ερώτησή μου για τα υλικά τελικά έλεγε ψέματα. Τα μπετά που έπεσαν στη διαμόρφωση του β επιπέδου στην αυλή όλα θεόστραβα. Το βάψιμο στα κάγκελα στο τέλος εξαφανισμένοι όλοι, αν δεν ήμουν εκεί οι μισές τάβλες θα ήταν άβαφες.

Μετά απο 1,5 χρόνο (τώρα πριν 15 μέρες) η γκαραζόπορτα είχε μείνει στον έναν μεντεσέ, οι άλλοι 2 είχαν σπάσει. Φέρνω σιδερά και μου λέει οι κολλήσεις είναι ερασιτεχνικές, ήθελε πιο ενισχυμένα σίδερα, ειδικά εκεί που ακουμπαέι ο μηχανισμός (τη τάβλα αυτή την είχε κολλήσει πάνω στη γκαραζόπορτα άβαφη και είχε σκουριάσει σε τρομερό βαθμό απο μέσα) και τελάρο συνολικά. Το χειρότερο μαθαίνω οτι μου έχει βάλει τάβλες του 1,5 χιλιοστού ενώ είχαμε κάνει καβγά για αυτό. Τοτε ζητούσα απο τον εργολάβο 3 χιλιοστά και μου έλεγε οτι έχει προυπολογίσει 2 χιλιοστών και οτι δε παθαίνουν τίποτα. Φαντάσου τι έβγαλε απο αυτά. Επίσης  τις τάβλες δε τις έκλεισε με σίδερο αλλά με στόκο στην άκρη.

Η μηχανικός με τη κόρη της, τη διάδοχο πανάθεμά της, με κοίταζε και χαζογέλαγε με αυτές τις μαλακίες τις κατασκευές.

Οπότε το ότι κάποιος θα πάει με μηχανικό δε σημαίνει τίποτα απολύτως, μπορεί να πέσεις και σε μάστορα σοβαρό και κάνει πολύ καλύτερη δουλειά απο τον κάθε μηχανικό.

υ.γ. το κερασάκι στη τούρτα --> τώρα που μας έβγαλε την άδεια 2 χρόνια μετά η άσχετη, ενώ θα ήταν για 4+4 χρόνια, μας λέει 31/12/2024 λήγει και δε ξέρουμε με ποιους όρους θα είναι η ανανέωσή της και αν θα έχει και άλλο κόστος. Και καλά το ίδιο ισχύει για όλες τις παλιές χάρτινες άδειες.. (από την αρχή δε την ήθελα, ήταν δυστυχώς επιλογή συγγενικού μου προσώπου)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
46 λεπτά πριν, Silenzio είπε

καλησπέρα,

σε κοινόχρηστη δουλειά για κατασκευή μάντρας στη πρόσοψη του σπιτιού απο την αρχή, δηλαδή με αυλόπορτα και γκαραζόπορτα, κάγκελα κλπ καθώς και διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου (πλακάκια νέα, ζαρντινιέρες, διάδρομο κλπ) η μηχανικός άφαντη σε όλες τις εργασίες και είχε αφήσει τον εργολάβο υπεύθυνο. Πόσο καιρό πριν το έργο τη παρακάλαγα για να μου βγάλει αναλυτικά τη τεχνική περιγραφή του έργου και να ξέρω και το τελευταίο υλικό που θα χρησιμοποιηθεί. Μετά από πολλές πιέσεις μου έβγαλε ένα γενικόλογο. Ο εργολάβος μου έλεγε όλο μην αγχώνεσαι θα γίνει άψογο.

Σε κάθε ερώτησή μου για τα υλικά τελικά έλεγε ψέματα. Τα μπετά που έπεσαν στη διαμόρφωση του β επιπέδου στην αυλή όλα θεόστραβα. Το βάψιμο στα κάγκελα στο τέλος εξαφανισμένοι όλοι, αν δεν ήμουν εκεί οι μισές τάβλες θα ήταν άβαφες.

Μετά απο 1,5 χρόνο (τώρα πριν 15 μέρες) η γκαραζόπορτα είχε μείνει στον έναν μεντεσέ, οι άλλοι 2 είχαν σπάσει. Φέρνω σιδερά και μου λέει οι κολλήσεις είναι ερασιτεχνικές, ήθελε πιο ενισχυμένα σίδερα, ειδικά εκεί που ακουμπαέι ο μηχανισμός (τη τάβλα αυτή την είχε κολλήσει πάνω στη γκαραζόπορτα άβαφη και είχε σκουριάσει σε τρομερό βαθμό απο μέσα) και τελάρο συνολικά. Το χειρότερο μαθαίνω οτι μου έχει βάλει τάβλες του 1,5 χιλιοστού ενώ είχαμε κάνει καβγά για αυτό. Τοτε ζητούσα απο τον εργολάβο 3 χιλιοστά και μου έλεγε οτι έχει προυπολογίσει 2 χιλιοστών και οτι δε παθαίνουν τίποτα. Φαντάσου τι έβγαλε απο αυτά. Επίσης  τις τάβλες δε τις έκλεισε με σίδερο αλλά με στόκο στην άκρη.

Η μηχανικός με τη κόρη της, τη διάδοχο πανάθεμά της, με κοίταζε και χαζογέλαγε με αυτές τις μαλακίες τις κατασκευές.

Οπότε το ότι κάποιος θα πάει με μηχανικό δε σημαίνει τίποτα απολύτως, μπορεί να πέσεις και σε μάστορα σοβαρό και κάνει πολύ καλύτερη δουλειά απο τον κάθε μηχανικό.

υ.γ. το κερασάκι στη τούρτα --> τώρα που μας έβγαλε την άδεια 2 χρόνια μετά η άσχετη, ενώ θα ήταν για 4+4 χρόνια, μας λέει 31/12/2024 λήγει και δε ξέρουμε με ποιους όρους θα είναι η ανανέωσή της και αν θα έχει και άλλο κόστος. Και καλά το ίδιο ισχύει για όλες τις παλιές χάρτινες άδειες.. (από την αρχή δε την ήθελα, ήταν δυστυχώς επιλογή συγγενικού μου προσώπου)

Εννοείται ότι σε όλους τους χώρους υπαρχουν οι σωστοί επαγγελματίες αλλά υπάρχουν και οι αλμπανηδες.

Εγγυηση της δουλειας του καθενός είναι μόνο οι καλές κριτικες απο ευχαριστημένους πελάτες του. Ισχύει παντού.

Το επάγγελμα του μηχανικού είναι και αυτό εξαιρετικά ευρύ. Το ότι γνωρίζεις ένα αντικείμενο σωστά δεν σημαίνει ότι γνωρίζεις όλα το ίδιο. Μπορείς να τα μάθεις όμως ή να ζητήσεις την βοήθεια συναδέλφων που γνωρίζουν ή απλά να μην το αναλάβεις.

Πχ. Προσωπικά γνωρίζω από οικοδομικές άδειες αλλά δεν ασχολούμαι και εάν αναλάβω μία θα παιδευτω πολύ περισσότερο από κάποιον που ασχολείται κατά κανόνα με οικοδομικές άδειες. Εάν την αναλάβω (παλαιότερα έκανα κάποιες χαρες σε γνωστούς) τότε μοιράζω την δουλειά σε συναδέλφους και κρατάω κάποια κομμάτια και τον συντονισμό της. Εννοείται ζητάω βοήθεια.

Πιθανολογώ ότι η μηχανικός ήταν περισσότερο του γραφείου και ελάχιστα του πεδίου.

Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι ΔΕΝ έκανε επίβλεψη της εργασίας.

Εδώ όμως να ενημερώσω ότι έχει να κάνει σχέση και με την συμφωνία σας. Εάν βγάλω μια άδεια και υπογράψω την επίβλεψη της (με την αντίστοιχη αμοιβή επίβλεψης της άδειας) αυτό συμπεριλαμβάνει απλές σποραδικες επισκέψεις ανά φάση του έργου με σκοπο να επιβλεψω την εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης και την αποφυγή αυθαιρεσιων. Πχ θέση κτιρίου, περιγραμματα, ύψος κλπ.

Η αμοιβή της άδειας για επίβλεψη δεν περιλαμβάνει την εννοια του συντονισμού και της μόνιμης επίβλεψης των εργασιών καθώς και επίβλεψης της ποιότητας των εργασιών. Αυτό είναι πια εργολαβικη εργασία (αν μπορούμε να το πούμε έτσι)

Σε αυτό γίνεται σύγχυση πολύ  συχνά γι αυτό και οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις ωφειλουν να ξεκαθαριζονται στον πελάτη που ως μη γνωστής δεν μπορεί να το γνωρίζει εκ των προτέρων και καταλήγουμε να έχουμε παρεξηγήσεις.

Εάν θέλετε πλήρη επίβλεψη, συντονισμό και έλεγχο ποιότητας τότε αυτό είναι αντικείμενο ξεχωριστής συμφωνίας με τον οποιονδήποτε και κοστολογείται διαφορετικά.

Δεν γνωρίζω τους όρους της συμφωνιας σας όποτε δεν μπορώ να κρίνω αυτη την στιγμή ποιος ευθύνεται.

Κάθε οικοδομική άδεια έχει ισχύ για 4 έτη. Μετα από αυτά έχετε δικαίωμα να ζητήσετε παράταση της για αλλά 4 έτη. Δεν έχει σχέση με τις χάρτινες ή όχι.

Κανονικά προβλέπεται ένα μικρό κόστος που να δικαιολογεί το χρόνο που θα δαπανήσει ο μηχανικός για την ανανέωση της. Αλλά πολλές φορές γίνεται και δώρο. Εξαρτάται από το πόσο αναγκάστηκε να κόψει στην αρχική συμφωνία και το ποσο καλές σχέσεις διατηρειτε καθως και πόσο τον ταλαιπωρησατε. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο πελάτης έκανε πάνω από 20 αλλαγές σε άδεια που είτε ήταν υπό εξέλιξη είτε είχε ήδη εκδοθεί.

Δύσκολα αλλάζουν οι όροι με τους οποίους εκδόθηκε μια άδεια.

Ισχύουν ότι εγκρίθηκε αρχικά. Πρέπει να έχουν γίνει δραματικές αλλαγές στην περιοχή για να αναγκαστείτε να συνεχίσετε με νέους όρους δόμησης πιο δυσμενείς.

Εκτός και εάν είχαν γίνει παρατυπίες στην αρχή.

Εαν οι νέοι όροι δόμησης είναι πιο ευμενεις τοτε δεν ζητάτε παράταση αλλά αναθεώρηση.

Για να έχετε δικαίωμα παράτασης της άδειας θα πρεπει να έχει ολοκληρωθεί ο φερον σκελετός του κτιρίου.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 1
Δημοσ.
3 minutes ago, SeNNinhA said:

Εννοείται ότι σε όλους τους χώρους υπαρχουν οι σωστοί επαγγελματίες αλλά υπάρχουν και οι αλμπανηδες.

Εγγυηση της δουλειας του καθενός είναι μόνο οι καλές κριτικες απο ευχαριστημένους πελάτες του. Ισχύει παντού.

Το επάγγελμα του μηχανικού είναι και αυτό εξαιρετικά ευρύ. Το ότι γνωρίζεις ένα αντικείμενο σωστά δεν σημαίνει ότι γνωρίζεις όλα το ίδιο. Μπορείς να τα μάθεις όμως ή να ζητήσεις την βοήθεια συναδέλφων που γνωρίζουν ή απλά να μην το αναλάβεις.

Πχ. Προσωπικά γνωρίζω από οικοδομικές άδειες αλλά δεν ασχολούμαι και εάν αναλάβω μία θα παιδευτω πολύ περισσότερο από κάποιον που ασχολείται κατά κανόνα με οικοδομικές άδειες. Εάν την αναλάβω (παλαιότερα έκανα κάποιες χαρές σε γνωστούς) τότε μοιράζω την δουλειά σε συναδέλφους και κρατάω κάποια κομμάτια και τον συντονισμό της. Εννοείται ζητάω βοήθεια.

Πιθανολογώ ότι η μηχανικός ήταν περισσότερο του γραφείου και ελάχιστα του πεδίου.

Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι ΔΕΝ έκανε επίβλεψη της εργασίας.

Εδώ όμως να ενημερώσω ότι έχει να κάνει σχέση και με την συμφωνία σας. Εάν βγάλω μια άδεια και υπογράψω την επίβλεψη της (με την αντίστοιχη αμοιβή επίβλεψη της άδειας) αυτό συμπεριλαμβάνει απλές σποραδικες επισκέψεις ανά φάση του έργου με σκοπο να επιβλεψω την εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης και την αποφυγή αυθαιρεσιων. Πχ θέση κτιρίου, περιγραμματα, ύψος κλπ.

Η αμοιβή της άδειας για επίβλεψη δεν περιλαμβάνει την εννοια του συντονισμού και της μόνιμης επίβλεψης των εργασιών καθώς και επίβλεψης της ποιότητας των εργασιών.

Σε αυτό γίνεται σύγχυση συχνά γι αυτό και οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις ωφειλουν να ξεκαθαριζονται στον πελάτη που ως μη γνωστής δεν μπορεί να το γνωρίζει εκ των προτέρων.

Εάν θέλετε πλήρη επίβλεψη, συντονισμό και έλεγχο ποιότητας τότε αυτό είναι αντικείμενο ξεχωριστής συμφωνίας με τον οποιονδήποτε και κοστολογείται διαφορετικά.

Δεν γνωρίζω τους όρους της συμφωνιας σας όποτε δεν μπορώ να κρίνω αυτη την στιγμή ποιος ευθύνεται.

Κάθε οικοδομική άδεια έχει ισχύ για 4 έτη. Μετα από αυτά έχετε δικαίωμα να ζητήσετε παράταση της για αλλά 4 έτη. Δεν έχει σχέση με τις χάρτινες ή όχι.

Κανονικά προβλέπεται ένα μικρό κόστος που να δικαιολογεί το χρόνο που θα δαπανήσει ο μηχανικός για την ανανέωση της. Αλλά πολλές φορές γίνεται και δώρο. Εξαρτάται από το πόσο αναγκάστηκε να κόψει στην αρχική συμφωνία και το ποσο καλές σχέσεις διατηρειτε καθως και πόσο τον ταλαιπωρησατε. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο πελάτης έκανε πάνω από 20 αλλαγές σε άδεια που είτε ήταν υπό εξέλιξη είτε είχε ήδη εκδοθεί.

έχει πληρωθεί η μηχανικός κανονικά και για την επίβλεψη και μάλιστα προκαταβολικά, ότι δήθεν χρειάζοταν οι αποδείξεις να τις ανεβάσει στο σύστημα για την άδεια (που μου εβγαλε 2 χρόνια μετά), μου ζητούσε συγγνώμη τώρα για τις κακοτεχνίες και ότι δεν είχε χρόνο για να είναι παρούσα τότε (άκου λογική, τα πήρα τα ωραία σου τα λεφτά αλλά δεν είχα χρόνο να έρθω να επιβλέψω, άλλο που δεν ήθελε και ο εργολάβος να τα βάλει τσέπη). Με τον εργολάβο ούτε αυτή μιλιέται πλέον, αλλα τι να το κάνω εγω αυτό ? τα πέταξα τα χρήματα μου? λες και έχω μηχάνημα και τα βγάζω..

Έλα που δεν ισχύει αυτό με το 4+4 χρόνια ! Εκτός αν μας λέει ψέματα ?? Όλες οι άδειες μας λέει λήγουν 31/12/2024 και δε ξέρουμε ακόμα με ποιό καθεστώς θα ανανεωθούν. Η άδεια είναι του 2024 αλλά είναι αναθεωρητική άδεια του 2013, δε ξέρω αν έχει νε κάνει με αυτό. Είναι παλιά χάρτινη και όχι ηλεκτρονική. Λες να με κοροιδεύει ?? Εντωμεταξύ εκκρεμεί μεγάλη δουλειά για κλείσιμο ανοιχτού κλιμακοστασίου, κάτι το οποίο δε μπορεί να γίνει άμεσα για οικονομικούς λόγους..

άσχετο αλλά μιας και είστε επαγγελματίας σοβαρός, για τη δουλειά του κλεισίματος κλιμακοστασίου. Ενώ η μηχανικός στη τεχνική περιγραφή αναφέρει εξωτερική τσιμεντοσανίδα απο έξω, διπλή γυψοσανίδα απο μέσα και ενδιάμεσα πετροβάμβακα, τώρα μου τα γυρνάει (έχει πάρει προσφορές απο συνεργεία, μήπως και καταφέρουμε και αποπερατώσουμε το έργο) και μου λέει δε χρειάζεται διπλή εσωτερική γυψοσανίδα,  αχρείαστο έξοδο, θα έχεις περισσότερο χώρο κιόλας και θα σου βάλει ο γυψοσανιδάς σίδερα ανά 40 εκατοστά. Δε με πείθεί όμως εμένα αυτή  η αλλαγή. Μία γνώμη πάνω σε αυτό ?

Επίσης, αν αντί για διπλή εσωτερική γυψοσανίδα μπει μονή και πατήσει πάνω σε 10αρι κοντρα πλακέ θαλάσσης για να γίνει πιο στιβαρή κατασκευή  ? Ποιά η γνώμη σας ?

Τέλος, σε κλιμακοστάσιο μου είπε είναι αχρείαστο να μπει αλουμίνιο με θερμοδιακοπή και έχει υπολογίσει europa 850 ψυχρό αλουμίνιο, ισχύει αυτό ? Η θα ήταν καλύτερα να μπει με θερμοδιακοπή ?

Ευχαριστώ πολύ !

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Silenzio είπε

έχει πληρωθεί η μηχανικός κανονικά και για την επίβλεψη και μάλιστα προκαταβολικά, ότι δήθεν χρειάζοταν οι αποδείξεις να τις ανεβάσει στο σύστημα για την άδεια (που μου εβγαλε 2 χρόνια μετά), μου ζητούσε συγγνώμη τώρα για τις κακοτεχνίες και ότι δεν είχε χρόνο για να είναι παρούσα τότε (άκου λογική, τα πήρα τα ωραία σου τα λεφτά αλλά δεν είχα χρόνο να έρθω να επιβλέψω, άλλο που δεν ήθελε και ο εργολάβος να τα βάλει τσέπη). Με τον εργολάβο ούτε αυτή μιλιέται πλέον, αλλα τι να το κάνω εγω αυτό ? τα πέταξα τα χρήματα μου? λες και έχω μηχάνημα και τα βγάζω..

Έλα που δεν ισχύει αυτό με το 4+4 χρόνια ! Εκτός αν μας λέει ψέματα ?? Όλες οι άδειες μας λέει λήγουν 31/12/2024 και δε ξέρουμε ακόμα με ποιό καθεστώς θα ανανεωθούν. Η άδεια είναι του 2024 αλλά είναι αναθεωρητική άδεια του 2013, δε ξέρω αν έχει νε κάνει με αυτό. Είναι παλιά χάρτινη και όχι ηλεκτρονική. Λες να με κοροιδεύει ?? Εντωμεταξύ εκκρεμεί μεγάλη δουλειά για κλείσιμο ανοιχτού κλιμακοστασίου, κάτι το οποίο δε μπορεί να γίνει άμεσα για οικονομικούς λόγους..

άσχετο αλλά μιας και είστε επαγγελματίας σοβαρός, για τη δουλειά του κλεισίματος κλιμακοστασίου. Ενώ η μηχανικός στη τεχνική περιγραφή αναφέρει εξωτερική τσιμεντοσανίδα απο έξω, διπλή γυψοσανίδα απο μέσα και ενδιάμεσα πετροβάμβακα, τώρα μου τα γυρνάει (έχει πάρει προσφορές απο συνεργεία, μήπως και καταφέρουμε και αποπερατώσουμε το έργο) και μου λέει δε χρειάζεται διπλή εσωτερική γυψοσανίδα,  αχρείαστο έξοδο, θα έχεις περισσότερο χώρο κιόλας και θα σου βάλει ο γυψοσανιδάς σίδερα ανά 40 εκατοστά. Δε με πείθεί όμως εμένα αυτή  η αλλαγή. Μία γνώμη πάνω σε αυτό ?

Επίσης, αν αντί για διπλή εσωτερική γυψοσανίδα μπει μονή και πατήσει πάνω σε 10αρι κοντρα πλακέ θαλάσσης για να γίνει πιο στιβαρή κατασκευή  ? Ποιά η γνώμη σας ?

Τέλος, σε κλιμακοστάσιο μου είπε είναι αχρείαστο να μπει αλουμίνιο με θερμοδιακοπή και έχει υπολογίσει europa 850 ψυχρό αλουμίνιο, ισχύει αυτό ? Η θα ήταν καλύτερα να μπει με θερμοδιακοπή ?

Ευχαριστώ πολύ !

1) Όπως είπα δεν είμαι ειδικος στην έκδοση οικοδομικών αδειών και έχω και να ασχοληθώ πολλά χρόνια πια. Υπάρχει μια γενική κινητοποίηση και συνεχείς αλλαγές στο θέμα με κύριο αντικείμενο την αυθαιρετη δόμηση.

Η δική σας άδεια είναι πιο ιδιάζουσα. Εκδόθηκε το 2024 αλλά αποτελεί αναθεωρηση άδειας του 2013. Δεν γνωρίζω με ποιους όρους δόμησης εκδόθηκε. Σαφέστατα μια άδεια του 2024 δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Εξ αυτού ορμώμενος το θεωρώ απίθανο να έχει ισχύ μόνο μερικούς μήνες.

Η συμβουλή μου είναι να πάρετε το αντίγραφο της άδειας και να πάτε να ρωτήσετε ο ίδιος κατευθείαν στο αρμόδιο για την έκδοση της γραφείο της πολεοδομία της περιοχής σας για να πάρετε μια επίσημη απάντηση κατευθείαν από την πηγή. Πιθανά να χρειαστεί να κλείσετε κάποιο ραντεβού ή να πάτε σε συγκεκριμένα ωράρια εξυπηρέτησης κοινού.

2) Από ότι καταλαβαίνω πληρώσατε την μηχανικό το κόστος επιβλεψης της άδειας. Αυτό μπορεί να πληρωθεί από την αρχή αλλά μπορεί να πληρωθεί και με την έναρξη των εργασιών. Είναι θέμα μεταξύ σας συμφωνίας. Για να κλείσει η άδεια πρέπει να είναι πληρωμένο.

Όπως είπα και πιο πάνω ή επίβλεψη της άδειας δεν σημαίνει ευθυνες συντονισμού, μόνιμης επίβλεψης των εργασιών καθώς και επίβλεψης της ποιότητας των εργασιών. Αυτό είναι μια πλάνη που δικαιολογημενα εχουν όλοι οι πελάτες. Αυτό που ωφελεί να κάνει ο επιβλέπον μηχανικός που δηλώνεται στην άδεια είναι να επιβλεψει την σωστή εφαρμογή των αναγραφόμενων στην άδεια όρων. Όπως την σωστή θέση του κτιρίου στο οικόπεδο. Να μην υπάρχουν αποκλίσεις περαν των αποδεκτών στις εξωτερικές διαστάσεις του κτιρίου. Να τηρούνται τα ύψη της κατασκευής. Να τοποθετηθεί η προβλεπόμενη θερμομόνωση. Τα ανοίγματα να γίνουν στις σωστές θέσεις κλπ τέτοια.

Δεν έχει ο επιβλέπον μηχανικός ευθύνη κατ οποιονδήποτε τρόπο για θέματα όπως πχ τον έλεγχο της ποιότητας του μπετου. Τον έλεγχο της ποιότητας του σιδήρου οπλισμου. Τον συντονισμό των συνεργείων. Την καλή τοποθέτηση των κουφωμάτων κλπ.

Ο συντονισμός και επίβλεψη της ποιότητας των εργασιών είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη ή οποιου αυτός επιλέξει για αυτό. Η δουλειά του μηχανικού κατασκευής είναι full time job τις περισσότερες φορές και είναι θέμα ξεχωριστής διαπραγμάτευσης και αμοιβής. Και part time job να είναι και πάλι οι εργασίες τις περισσότερες φορές δεν έχουν μια συνέχεια και ρυθμό όταν είναι ελεγχόμενες από τον ιδιοκτήτη και δεν μπορεί κάποιος να προγραμματίσει τον χρόνο του.

Είναι άλλο θέμα εάν είχε αναλάβει εργολαβικα και την κατασκευή και τα συνεργεία ήταν δικής της επιλογής. Εκεί υπάρχει σαφέστατη ευθύνη παράδοσης της σύμφωνημενης ποιότητας με βάση το συμφωνητικο σας.

Θα σας απαντήσω σε λίγο για την τεχνική ερώτηση γιατί δεν έχω χρόνο τώρα

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...