Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εμένα ακόμη και να λειτουργεί ο δίσκος, πάντα αγοράζω στην 2ετία-3ετία καινούριο για να υπάρχει αντίγραφο του προηγούμενου.

Για όσους λένε "είναι 10 ετών ο δίσκος, μια χαρά δουλεύει..", είναι οι ίδιοι που σε λίγες μέρες θα ψάχνουν εταιρεία να τους ανακτήσει τα δεδομένα, και θα κλαίνε τα 500άρικα που είναι η ταρίφα σε τέτοιες εταιρείες.

• Confused 1
  • Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, Pokemon640 είπε

Εμένα ακόμη και να λειτουργεί ο δίσκος, πάντα αγοράζω στην 2ετία-3ετία καινούριο για να υπάρχει αντίγραφο του προηγούμενου.

Για όσους λένε "είναι 10 ετών ο δίσκος, μια χαρά δουλεύει..", είναι οι ίδιοι που σε λίγες μέρες θα ψάχνουν εταιρεία να τους ανακτήσει τα δεδομένα, και θα κλαίνε τα 500άρικα που είναι η ταρίφα σε τέτοιες εταιρείες.

O μηχανικος δισκος μπορει να χαλασει ανα πασα στιγμη. Εχω αποκλειστικα ssd εδω και 13 χρονια.

Οποιος φοβαται μη χασει ξανφνικα τα δεδομενα του δεν αγοραζει δισκο ανα 2-3 χρονια, κραταει ημερησιο αντιγραφο.

10 ώρες πριν, mike299 είπε

Να ξεκαθαριστεί ότι αναφέρεται σε δίσκους server που λειτουργούν 24/7/365 και όχι για οικιακή χρήση. Ούτε καν εργασίας που δουλεύουν 40-50-60 ώρες την βδομάδα.

Για μενα η οικιακη χρηση ειναι >100 ωρες την εβδομαδα 👍

Δημοσ.
1 hour ago, rus said:

O μηχανικος δισκος μπορει να χαλασει ανα πασα στιγμη. Εχω αποκλειστικα ssd εδω και 13 χρονια.

Οποιος φοβαται μη χασει ξανφνικα τα δεδομενα του δεν αγοραζει δισκο ανα 2-3 χρονια, κραταει ημερησιο αντιγραφο.

Κρατάω εβδομαδιαίο αντίγραφο, και να συμβεί κάτι μικρό το κακό θα είναι συγκριτικά με άλλους που δεν κάνουν καθόλου backup.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, rus είπε

Για μενα η οικιακη χρηση ειναι >100 ωρες την εβδομαδα 👍

Και οι SSD μπορούν να χαλάσουν ανεξήγητα ανα πάσα στιγμή και χωρίς ιδιαίτερο λόγο. H Samsung εγγυάται τα τελευταία της μοντέλα για 5 χρόνια. Σύγκρινε αυτό με τα 3 χρόνια του άρθρου (που είναι κοτσάνα γιατί κανένας από τους σκληρούς δίσκους που έχω και είχα δεν κράτησε μόνο τόσο). Μάλιστα σε πολλούς ο SSD ψοφά χωρίς λόγο  στο 98-99% υγείας.

Με τον σκληρό δίσκο όταν αρχίσουν οι SMART τιμές τον κατήφορο τον αλλάζεις περνώντας τα δεδομένα σ' έναν καινούργιο. Στους SSD ο δίσκος ψοφά απροειδοποίητα χωρίς την παραμικρή ένδειξη από τις SMART. Τα δεδομένα από έναν χαλασμένο SSD δεν είναι ανακτήσιμα.

• Like 2
Δημοσ.

Εαν τα σχολια των μελων ειναι αληθη, το άρθρο δεν ειναι πληρες, γιατι συμφωνα με πολλα σχολια μελων του φορουμ, δεν αναφερεται σε σκληρους που προοριζονται για οικιακη χρηση, αλλα σε εκεινους που λειτουργουν συνεχως, οπως οι σκληροι των servers. 

Δημοσ.

Μια εταιρία που πουλάει cloud backup βγάζει τους σκάρτους δίσκους με ζωή μικρότερη τον 3 χρόνων….ας αφήσουμε στην άκρη τον τίτλο που βγάζει όλους τους δίσκους σκάρτους αυτό είναι insomnia τέχνασμα….ας μείνουμε μόνο στο τέχνασμα της Backblaze..

Δεν μπορώ να ξέρω αν οι μετρήσεις είναι αξιόπιστες και ας έχουν και source , ούτε αυτό έχω τρόπο να το επαληθεύσω , οπότε στέκομαι καθαρά στην προσωπική εμπειρία.Βάζω στην άκρη τα οικιακά και σκέφτομαι μόνο σκληρούς σε servers εταιριών που έχω δουλέψει που δούλευαν 24/7 και πάλι δεν θυμάμαι ποτέ να μας πέθανε κάποιος. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, oldnew είπε

Οι παλαιοί. Για παρε κανα καινούργιο και θα δεις.. 

Το έμαθα με τον "σκληρό" τρόπο.. Έχασα όλη την μουσική που ειχα σε flac κλπ. Δίσκος 3ετίας που παλιά θα ελεγες καινούριος παρέδωσε πνεύμα. Κ δεν ειχα κανει backup την μουσική γιατι έλεγα ελα μωρε καινουριος ειναι ο δίσκος θα κανω αργότερα.. Όλα ssd πλεον τωρα. Κ συχνό backup εννοειται

Επεξ/σία από geopapa
  • Like 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, svartevarg είπε

Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι γιατί να μην είναι ανακτήσιμα τα δεδομένα, με κάποια τεχνολογία ανάκτησης προσιτή στον απλό χρήστη.

αν είναι logical ( corrupted partition ) και έχεις 10 γνώσεις το κάνεις μόνος σου.  αν είναι μηχανικής βλάβης θες εξοπλισμό και στεγανό πλαίσιο για το άνοιγμα. αν είναι οι καινούριου τύπου με ήλιο θες ακόμα ποιο ακριβό εξοπλισμό . (Δαγκάνες απομόνωσης κεφαλών , βεντούζα πλαττερ , εξολκεα ρουλεμάν μοτέρ κτλπ ) . σε SSD συνήθως κλάνει ο κοντρολερ οπότε θες λογική αναδόμηση των δεδομένων από τα NAND , αν πεθάνει NAND είναι σαν να έχεις ένα Stripped RAID δίσκων και πεθάνει ο ένας

• Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι μηχανικοί δίσκοι αν ειναι ζαβοί φαίνεται στους πρώτους μήνες, αντε μεσα σε ενα χρόνο ανάλογα με την χρήση. Επίσης συνήθως σε προειδοποιούν (CrystalDiskInfo πχ). Και αν πάθουν ξαφνικίτιδα, υπάρχει πιθανότητα να ανακτήσεις κάποια δεδομένα.

Από την άλλη, οι SSD αν πάθουν ξαφνικίτιδα, αντε bye. Δεν μου έχει τύχει, από οτι διαβάζω. Ασε που (πάλι απο οτι διαβάζω) και χωρίς χρήση να τους έχεις (αποθήκευση), με κάποιο τρόπο αρχίζουν και χάνουν τα στοιχεία. Αλλοι λένε στην 10ετία, αλλοι συντομώτερα. Οπότε για storage, δεν .....

Τέλος είχα ενα 1tb Samsung, για 13 χρόνια σκληρής χρήση γράψε-σβήσε. Απίστευτος δίσκος αλλά βούιζε και τελικά στα 13 χρόνια πέθανε, απροειδοποίητα.

Οπότε ΠΟΛΛΑΠΛΑ backup σε διαφορετικούς δίσκους 5ετίας max.

Επεξ/σία από endeavour
  • Like 1
Δημοσ.

Από το 2009 έναν seagate 1 τερα και έναν wd 2010 δουλεύουν και οι δυο άριστα. 
ο πρώτος, για τα αρχεία μου. 
ο δεύτερος, είχε περάσει και 5 χρόνια με windows. 

οπως και έχω και τον πρώτο μου σκληρό δίσκο 40 γίγα, από το 2000 και δουλεύει ακόμα μια χαρά. 
Έως το 2010, δούλευε ως βασικός, και τώρα είναι σε μια ακρουλα και κάθεται. Είχε γίνει και καθαρό εγκατάσταση το 2020 με τα 7 άρια. Μάρκας, seagate. 

Για εμένα, έχει να κάνει και το γεγονός της φροντίδας. Πχ ανασυγκρότηση μια φορά την εβδομάδα. Κτλπ. 

Δημοσ.

Με 78€ τα 2Tb ssd, οι σκληροί σιγά σιγά μπαίνουν στο χρονοντουλαπο της ιστορίας.. Ακόμα και για backup να τους έχεις, αρχίζει η διαφορά τιμής να μην αξίζει τον κόλπο. Ειδικα αν πέσουν ακομα λιγο και πανε 50€ τα 2Tb, πιστεύω θα εξαφανιστούν οι σκληροι. 

• Like 2
Δημοσ.

Και εγω εχω πανω απο 10 χαλασμενους WD (απο bad sectors μεχρι τηγανισμενο ΙC στον controller) και κανενα SG, μιλωντας για μεγαλο χρονικο ευρος, απο αρχες δεκαετιας του 90 μεχρι σημερα . Ειναι θεμα τυχης και χειρισμου και μαλιστα ανα μοντελο. 1.5TB & 3TB ειναι γνωστο το θεμα τους, αντιστοιχα WD Green επισης ψοφαγανε πολυ τακτικα.
Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι, χωρις να αμφισβητω απαιρατητα τα δεδομενα τους, οτι μονο backblaze βασικα κανει μελετες πανω στο θεμα?
Αμα ψαξεις google για το θεμα ολα τα αρθρα με βαζει την backblaze μιλανε, η μονη που σκεφτηκαν να το μετρησουν στατιστικά ειναι? κανενας αλλος δεν εχει απορια τοσες εταιρειες περνανε απο τα χερια τους μεγαλες ποσοστητες HDD. Καλο θα ηταν να υπαρχει και αλλος φορεας να κανει μετρησεις να δουμε να θα βγουν τα ιδια αποτελεσματα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

..........Η εταιρεία εξέτασε 17.155 χαλασμένους σκληρούς δίσκους .........

επι συνόλου; πόσοι ηταν εν ενεργεία υγιείς;

το άρθρο απλά δείχνει κάποια μοντέλα που δεν είναι της προκοπής......

άρα αν χαλάσει ένας δίσκος θα το κάνει κατά πάσα πιθανότητα στην διετία;

και μιας και γράφετε νούμερα: .... με εν χρήση δίσκους SEAGATE 2ΤΒ από το 2003.......

Επεξ/σία από Sapiencior
Δημοσ.
56 λεπτά πριν, oldnew είπε

Με 78€ τα 2Tb ssd, οι σκληροί σιγά σιγά μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.. Ακόμα και για backup να τους έχεις, αρχίζει η διαφορά τιμής να μην αξίζει τον κόλπο. Ειδικα αν πέσουν ακομα λιγο και πανε 50€ τα 2Tb, πιστεύω θα εξαφανιστούν οι σκληροι. 

Μακάρι φίλε μου!!! Με 250€ να παίρνεις 10tb (σε 5χ 2tb ssd) για backup δεν είναι άσχημα.
Το πρόβλημα είναι ότι όταν αυξάνονται οι χωρητικότητες, οι μικρότερες χωρητικότητες σε πολλά τεμάχια τείνουν να είναι πιο ακριβές από την αντίστοιχη μεγάλη χωρητικότητα σε ένα τεμάχιο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι SDD ΔΕΝ είναι αξιόπιστοι για μακροχρόνιο backup, αντίθετα απ ότι νομίζουν οι περισσότεροι.
Ο λόγος είναι ότι αν μείνουν εκτός τροφοδοσίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα φαινόμενα παγίδευσης ηλεκτρονίων στα οποία βασίζονται οι NAND εξασθενούν (τα ηλεκτρόνια δραπετεύουν) και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα δεδομένα.
Παραδόξως αυτός ο κίνδυνος είναι κάτι που δεν γνωρίζουν οι χρήστες, και χειροτερεύει αν ο δίσκος εκτεθεί σε μεγαλύτερη θερμοκρασία (εκτός λειτουργίας).
Αν αφήσεις έναν SSD αχρησιμοποίητο για μερικά χρόνια, όταν πας να τον συνδέσεις μπορεί να έχεις μια δυσάρεστη έκπληξη...
Τουλάχιστον αυτή ήταν η κατάσταση πριν μερικά χρόνια - και δεν φαντάζομαι να έχει καλυτερέψει καθώς η κατασκευή των καταναλωτικών SSD εστιάζει πρωταρχικά μόνο στην ταχύτητα και στη χωρητικότητα, όχι στη διάρκεια ζωής και στην αξιοπιστία τους.

Αντίθετα, η μαγνητική εγγραφή είναι πολύ πιο αξιόπιστη για μακροχρόνια αποθήκευση.
Δεν θα εμπιστευόμουν ποτέ SDD για μακροπρόθεσμο backup. Μόνον HDD προς το παρόν....

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Thanks 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...