Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, james01gr είπε

Τσ σώματα των αντλιών δεν είναι όπως για τους λέβητες πετρελαιο/αερίου. το νερό της αντλίας δεν φτάνει την θερμοκρασία του λέβητα, είναι χαμηλότερο. Εγώ φοβάμαι μήπως σου έβαλαν σώματα μεγαλύτερα από αυτά που πρέπει και δεν ζεσταινονται στους 60 c. Στο σπίτι μου που έχω αντλία χαμηλών θερμοκρασιών με fan coil, περιοχή Αττική, το νερό της αντλίας το φτάνω το πολύ έως 40 βαθμούς. Και επειδή άλλαξα και στα σώματα τους θερμοστάτες, το νερό στην είσοδο του σώματος είναι στους 38. Εφοσον έχεις boiler, σου ζεσταίνει το νερό κανονικά στους 62.ή έχεις και εκεί πρόβλημα; 

Είσαι απολύτως σωστός στη δήλωση ότι η αντλία δεν φτάνει τη θερμοκρασία όσο οι λέβητες. Η δική μου είναι προδιαγραφών να φτάνει μέχρι 65 βαθμούς. Στην πραγματικότητα, όταν ζεσταίνει νερό για τα καλοριφέρ φτάνει μέχρι ~62 βαθμούς στην έξοδό της, ενώ όταν ζεσταίνει νερό για χρήση φτάνει μέχρι ~52. Με το νερό για χρήση ο ηλιακός φτάνει μέχρι ~43 βαθμούς αλλά όχι παραπάνω, μιλώντας για βράδυ που δεν έχει ήλιο και ανεξάρτητα του πόσου χρόνου λειτουργεί η αντλία. Μετά τους 43 βαθμούς οι απώλειες προφανώς είναι μεγαλύτερες απ' ότι προλαβαίνει να ζεστάνει η αντλία. Αυτές τις θερμοκρασίες δεν τις έχω πάρει με εξωτερικά θερμόμετρα κλπ, αλλά είναι από τους αισθητήρες της ίδιας της αντλίας με modbus.

Η χαμηλή θερμοκρασία στα συγκεκριμένα σώματα δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα δυνατοτήτων της αντλίας για 2 λόγους. Πρώτον, το νερό που επιστρέφει στην αντλία (αν είναι αναμμένη για αρκετή ώρα) είναι μόνο 3-4 βαθμούς χαμηλότερο από αυτό που στέλνει στην έξοδο της και δεύτερον, ακόμα και αν κλείσω όλα τα σώματα εκτός από τα προβληματικα (τα οποία είναι μικρά σώματα στα 2 υπνοδωμάτια, ενώ στο σαλόνι τα 3 σώματα είναι μεγαλύτερα), πάλι δεν ζεσταίνονται επαρκώς. Τέλος να πω πως όταν λέω ότι κλείνω τα σώματα, αυτό δεν το κάνω μόνο από την βάνα που είναι ακριβώς δίπλα τους αλλά κλείνω και τις βαλβίδες τους στο κουτί που μαζεύονται όλοι οι σωλήνες από τα σώματα.

Επεξ/σία από cb_papi
Δημοσ.

Συνήθως στο εξωτερικό και στην Β. Ευρώπη που τα κτίρια έχουν πολύ καλή μόνωση, μπορεί να δεις τα καλοριφέρ να είναι χλιαρά και να μην καίνε καθόλου. Έχει το σπίτι σου καλή μόνωση; Και τι ενεργειακή κλάση έχει; 

Πλέον στα νέα κτίρια με τους ελεγκτές δόμησης και άλλους μηχανικούς που έρχονται για έλεγχο το βρίσκω πολύ δύσκολο να υπάρχει λάθος και αποκλίσεις στις μελέτες, όχι βέβαια και αδύνατο.

Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο που μου έρχεται στο μυαλό είναι δύο, είτε να έχει ξεχαστεί κλειστή η βάνα, η ακόμα και λόγω βλάβης εσύ να έχεις ανοιχτή την βάνα αλλά αυτή να έχει μια ελάχιστη διατομή ανοιχτή έτσι εισέρχεται νερό με τόσο χαμηλή παροχή προς το σώμα που μέχρι να ζεστάνει τον χώρο έχει παγώσει. Το δεύτερο που μου έρχεται στο μυαλό είναι να διακλαδιζεται προς άλλο σώμα ο σωλήνας που φέρνει νερό στα επίμαχα σωματα και λόγω λάθους διατομής το περισσότερο νερό να φεύγει προς την άλλη διακλάδωση και στα σώματα στα δωμάτια που αναφέρεις να έχεις ένα παρόμοιο φαινόμενο με αυτό της χαλασμένης βανας, δηλαδή πολύ χαμηλότερη παροχή από την κανονική. 

Τέλος, ίσως ακόμα έχεις θέμα με τον κυκλοφορητή και ως τα τελευταία σωματα στο δίκτυο εκείνα των δωματίων να μην ζεσταίνονται καθόλου. 

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Πλέον στα νέα κτίρια με τους ελεγκτές δόμησης και άλλους μηχανικούς που έρχονται για έλεγχο το βρίσκω πολύ δύσκολο να υπάρχει λάθος και αποκλίσεις στις μελέτες, όχι βέβαια και αδύνατο.

Τους ελεγκτές τους ενδιαφέρει να μην έχεις υπερβεί την κάλυψη και να μην έχεις '' ξεχασει'' να βάλεις σίδερα για να μην πέσει το κτηριο. Να καταλάβεις, η άδεια μου σφραγιστηκε ενώ ακόμη δεν είχα σύστημα θέρμανσης στο σπίτι παρά μόνο το τζάκι. Και δεν λαδωσα ή οτιδήποτε άλλο. Του έδειξα και το χαρτί με την πιστοποίηση του λ της μόνωσης που μου είχε δώσει ο πωλητής και τέλος. 

Δημοσ.

Πες μας λίγο μοντέλο της αντλίας; Είναι υψηλών θερμοκρασιών;Αν όχι, πιστεύω ότι ρύθμιση στους 62 τα νερά είναι πολύ λάθος για μένα.Το σωστό είναι να δουλεύει με αντιστάθμιση πχ 55 όταν έξω έχει 0 και 35 όταν έχει 20.

Με 60+ βαθμούς το cop της αντλίας είναι πολύ χαμηλό και δεν κάνεις ιδιαίτερη οικονομία.

Πρέπει να δεις αν τα σώματα που έχεις βάλει επαρκούν για θέρμανση σε χαμηλές θερμοκρασίες,αν όχι καλό θα ήταν να τα αλλάξεις με μεγαλύτερα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χμμ...

αρχικά μας λες πως η αντλια ειναι καρφωμενη στους 62 βαθμους, σωστα;

Εχεις ενα κεντρικο κολλεκτερ θερμανσης, οπου οδευει το νερο και απο κει ανα ζευγος σωληνωσεων στα σωματα, σωστα;

Και πως καποια δωματια δε ζεσταινονται.

Σημαντικη ερωτηση! Ένας θερμοστατης σε ολο το σπιτι, σωστά;

Θεωρώ πως, στη θεση που ειναι ο θερμοστατης, πιναει γρηγορα τη θερμοκρασια, γιατι ισως εκεινος ο χωρος ζεσταινεται νωριτερα για χιλιους δυο λογους. Λαθος τοποθετηση του, μεγαλυτερα σωματα εκει κοντά, ή/και λιγοτερες απωλειες χωρων.

Δηλ καταλαβαινω πως στα σώματα σου τα πρωτα, πηγαινει το ζεστο νερο οπως πρεπει, πιανει γρηγορα ο χωρος θερμοκρασια και δε προλαβαινουν να ζεσταθουν τα υπολοιπα.

Βέβαια, λιγο περίεργο, γιατι δε μπορει να ειναι τοσο χαωτικη η αποσταση...Ισως εχουν υπερδιαστασιολογηθεί το σωματα που δεν ζεσταινονται.

Δε προσεξα αν το ρωτησε κανεις, δοκιμασες να κλεισεις ολα τα σωματα που ζεσταινονται γρηγορα και να μείνουν μονο τα υπολοιπα; (μολις ειδα, ρωτηθηκε παραπανω)

Επισης το 62 προσαγωγη και 55-58 επιστροφη μου φαινεται καπως.

Επεξ/σία από kanesaxo
Δημοσ.

3 πράγματα μπορει να συμβαίνουν...

1) χαλασμένες βάνες στα σώματα (δεν ανοίγουν καλα) ( μπορείς να λύσεις κλειστή τη βάνα απο το σώμα και να ανοίξεις να δεις αν βγάζει με πίεση - μετά σφουγγαρισμα!)

2) βουλωμένα σώματα (ακόμα και καινούργια να είναι μπορούν να βουλώσουν αν κατά την εγκατάσταση του συστήματος περάσουν ακαθαρσίες ή μπάζα στις σωληνώσεις. το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στις σωληνώσεις απο το κολεκτέρ ως τα σώματα )

3) χαμηλή πίεση νερού του κλειστού κυκλώματος ( τσέκαρε πίεση δικτύου αν έχει η αντλία σου δείκτη, αν όντως είναι χαμηλή τσέκαρε αν λειτουργεί σωστά η βαλβίδα αυτόματης πλήρωσης που συνδέει το δίκτυο του νερού της κατοικίας με το κλειστό κύκλωμα .λογικα πάνω στον αυτόματο έχει και μανόμετρο.μου έτυχε να μη λειτουργεί σωστά το μανόμετρο του αυτόματου και κατ επέκταση να τον εχω ρυθμίσει σε λάθος πίεση)

επίσης αν τίποτα απο τα παραπάνω δεν ισχύει τσέκαρε και το φίλτρο της αντλίας αν ειναι μπουκωμένο ( μπορεί να μειώνει τη ροή και στα μακρινά σώματα να μην φτάνει νερό)

υ.γ. μη φοβάσαι για ζημιές κάτω απο το δάπεδο.δεν μπορει να τσακίσει αυτή η σωλήνα.

Δημοσ.
15 ώρες πριν, kanesaxo είπε

Χμμ...

αρχικά μας λες πως η αντλια ειναι καρφωμενη στους 62 βαθμους, σωστα;

Εχεις ενα κεντρικο κολλεκτερ θερμανσης, οπου οδευει το νερο και απο κει ανα ζευγος σωληνωσεων στα σωματα, σωστα;

Και πως καποια δωματια δε ζεσταινονται.

Σημαντικη ερωτηση! Ένας θερμοστατης σε ολο το σπιτι, σωστά;

Θεωρώ πως, στη θεση που ειναι ο θερμοστατης, πιναει γρηγορα τη θερμοκρασια, γιατι ισως εκεινος ο χωρος ζεσταινεται νωριτερα για χιλιους δυο λογους. Λαθος τοποθετηση του, μεγαλυτερα σωματα εκει κοντά, ή/και λιγοτερες απωλειες χωρων.

Δηλ καταλαβαινω πως στα σώματα σου τα πρωτα, πηγαινει το ζεστο νερο οπως πρεπει, πιανει γρηγορα ο χωρος θερμοκρασια και δε προλαβαινουν να ζεσταθουν τα υπολοιπα.

Βέβαια, λιγο περίεργο, γιατι δε μπορει να ειναι τοσο χαωτικη η αποσταση...Ισως εχουν υπερδιαστασιολογηθεί το σωματα που δεν ζεσταινονται.

Δε προσεξα αν το ρωτησε κανεις, δοκιμασες να κλεισεις ολα τα σωματα που ζεσταινονται γρηγορα και να μείνουν μονο τα υπολοιπα; (μολις ειδα, ρωτηθηκε παραπανω)

Επισης το 62 προσαγωγη και 55-58 επιστροφη μου φαινεται καπως.

Σωστά, καρφωμένη στους 62 γιατί ο τεχνικός απενεργοποίησε την αντιστάθμιση. 1 θερμοστάτη έχει, αλλά το θέμα δεν είναι με το θερμοστάτη. Τα προβληματικά σώματα ακόμα και όταν η αντλία λειτουργεί συνεχόμενα για ώρες (π.χ. αν το σπίτι έχει 18 βαθμούς και εγώ θέλω να φτάσει 22) δεν ζεσταίνονται κανονικά. Όλα τα σώματα συνδέονται ανεξάρτητα στο κολλέκτερ. Έχω δοκιμάσει να κλείσω όλα τα σώματα εκτός από τα 2 προβληματικά και στις βάνες που έχουν αλλά και στο κολλέκτερ ταυτόχρονα. Και πάλι δεν ζεσταίνονται περισσότερο τα προβληματικά. Για τη θερμοκρασία προσαγωγής/επιστροφής θα κοιτάξω τα νούμερα που έχω (γιατί όλες οι ενδείξεις καταγράφονται realtime) και θα επανέλθω.

2 ώρες πριν, kurupakis είπε

3 πράγματα μπορει να συμβαίνουν...

1) χαλασμένες βάνες στα σώματα (δεν ανοίγουν καλα) ( μπορείς να λύσεις κλειστή τη βάνα απο το σώμα και να ανοίξεις να δεις αν βγάζει με πίεση - μετά σφουγγαρισμα!)

2) βουλωμένα σώματα (ακόμα και καινούργια να είναι μπορούν να βουλώσουν αν κατά την εγκατάσταση του συστήματος περάσουν ακαθαρσίες ή μπάζα στις σωληνώσεις. το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στις σωληνώσεις απο το κολεκτέρ ως τα σώματα )

3) χαμηλή πίεση νερού του κλειστού κυκλώματος ( τσέκαρε πίεση δικτύου αν έχει η αντλία σου δείκτη, αν όντως είναι χαμηλή τσέκαρε αν λειτουργεί σωστά η βαλβίδα αυτόματης πλήρωσης που συνδέει το δίκτυο του νερού της κατοικίας με το κλειστό κύκλωμα .λογικα πάνω στον αυτόματο έχει και μανόμετρο.μου έτυχε να μη λειτουργεί σωστά το μανόμετρο του αυτόματου και κατ επέκταση να τον εχω ρυθμίσει σε λάθος πίεση)

επίσης αν τίποτα απο τα παραπάνω δεν ισχύει τσέκαρε και το φίλτρο της αντλίας αν ειναι μπουκωμένο ( μπορεί να μειώνει τη ροή και στα μακρινά σώματα να μην φτάνει νερό)

υ.γ. μη φοβάσαι για ζημιές κάτω απο το δάπεδο.δεν μπορει να τσακίσει αυτή η σωλήνα.

Ίσως να ισχύει το 1 ή 2 που αναφέρεις. Για το 3 μάλλον όχι γιατί το διαμέρισμα είναι 1 όροφος και το μανόμετρο στην αντλία δείχνει σωστή πίεση. Επίσης το διαμέρισμα είναι περίπου 75 τ.μ. συνολικά οπότε οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες. Σκέψου ότι φτάνει το νερό της αντλίας μέχρι τον θερμοσίφωνα που είναι στην ταράτσα 3 όροφους πιο πάνω. Φίλτρο δεν μπορώ να τσεκάρω γιατί δεν ξέρω, αλλά φαντάζομαι θα το είχε ελέγξει ο τεχνικός που εγκατέστησε την αντλία ή ο υδραυλικός που εγκατέστησε τα σώματα όταν ήρθαν να ελέγξουν γιατί δεν λειτουργεί.

Δημοσ.

Μπορείς με ένα υπέρυθρο θερμομετράκι να μετρήσεις με κάποιο τρόπο τη θερμοκρασία της σωλήνας που φέρνει ζεστό νερό στο καλοριφέρ αμέσως πριν τη βάνα στα προβληματικά αλλά και στα σώματα που δουλεύουν σωστά;

Κάτι τέτοιο εννοώ (τυχαίο result).

https://www.skroutz.gr/s/10030854/AR360A-Θερμόμετρο-Υπερύθρων-για-Θερμοκρασίες-από-50-C-έως-420-C-με-Αναλογία-Απόστασης-12-1.html?product_id=133056352&sponsored=true

Μην πάρεις το νούμερο που θα δώσει ένα πιστολάκι των 15 ευρώ ως απόλυτο, τη σύγκριση σε ενδιαφέρει να κάνεις. Πιστεύω θα μπορέσεις έτσι να ξεκαθαρίσεις αν το πρόβλημα είναι στη βάνα/σώμα ή στη σωλήνωση.

Δημοσ.

Στα προβληματικά πρέπει να έχει κάνει μαλακία ο υδραυλικός με τα βανάκια. Φώναξε έναν δικό σου υδραυλικό να το ελέγξει και να το φτιάξει!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Στα προβληματικά πρέπει να έχει κάνει μαλακία ο υδραυλικός με τα βανάκια. Φώναξε έναν δικό σου υδραυλικό να το ελέγξει και να το φτιάξει!

ετσι πιστεύω και εγώ!

Δε γινεται να δουλευει η αντλια καρφωμενα στους 62 και να μην ζεσταινονται 2 σωματα, τη στιγμή που ολα τα υπολοιπα ειναι κλειστά! Και το 62 το καταλαβαίνεις πανυγηρικα με το χερι, μιας και καιει.

Αλλα ορθότερα, οπως ειπωθηκε να το ελεγξεις με ενα θερμομετρο υπερυθρων. Μάλιστα θα παρεις μετρηση στη σωληνα προσαγωγης ζεστων της αντλιας να βεβαιωσεις το 62, μια μετρηση στο κολλεκτερ των ζεστων, (κοκκινα) και μετά σε βανακι/σώμα.

ΕΑΝ δεις 62, 61/62, 45 πχ, τοτε υπάρχει προβλημα που ΔΕΝ ειναι/ηταν δική σου ευθύνη

Μπορεις να νοικιασεις ενα επώνυμο θερμομετρο υπερυθρων για να μην μπαινεις στη διαδικασια να αγοραζεις κανα της σειρας. 

Επεξ/σία από kanesaxo

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...