Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω αγοράσει ένα νεόδμητο διαμέρισμα, στο οποίο η θέρμανση λειτουργεί με αντλία θερμότητας και καλοριφέρ. Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος ότι η απόδοση του συστήματος είναι η σωστή.

Συγκεκριμένα, τα σώματα στα υπνοδωμάτια όχι μόνο είναι σχετικά μικρά αλλά και δεν ζεσταίνονται όσο τα σώματα π.χ. στο σαλόνι. Δηλαδή ζήτημα να φτάνουν 35-40 βαθμούς στο πάνω μέρος τους (το κάτω μέρος ακόμα πιο κρύο), ενώ η αντλία βγάζει νερό σε θερμοκρασία 60+ βαθμών, και αυτό επιστρέφει πίσω στην αντλία με 55-58 βαθμούς. Να σημειωθεί ότι όλα τα σώματα συνδέονται παράλληλα στην αντλία, δηλαδή δεν υπάρχουν σώματα συνδεδεμένα σε σειρά. Εννοείται ότι δεν υπάρχει καθόλου αέρας στο κύκλωμα, και έχω δοκιμάσει μέχρι και να κλείσω όλα τα σώματα εκτός από τα προβληματικά, αλλά δεν υπάρχει αλλαγή.

Ο κατασκευαστής δεν ασχολείται να λύσει το πρόβλημα. Το φθινόπωρο έφερε μία φορά τον τεχνικό που εγκατέστησε την αντλία (μόνο την αντλία και όχι τα σώματα), ο οποίος είπε ότι η αντλία λειτουργεί κανονικά. Μάλιστα ρύθμισε την αντλία να λειτουργεί συνέχεια στο max, χωρίς αντιστάθμιση, που σημαίνει και αυξημένη κατανάλωση. Μετά ήρθε ο υδραυλικός που εγκατέστησε τα σώματα, αλλά δεν διόρθωσε κάτι. Από τότε ακόμα περιμένω να ξαναέρθει δικός τους τεχνικός.

Επειδή το πρόβλημα έχει τραβήξει 9 μήνες τώρα, θέλω να το λύσω εγώ. Για αρχή σκέφτομαι να προσλάβω έναν μηχανικό, να διαβάσει την ενεργειακή μελέτη που έγινε για να πάρει άδεια η οικοδομή και στη συνέχεια να μετρήσει το σύστημα & τα σώματα για να δει αν ανταποκρίνονται στη μελέτη. Το ερώτημα είναι, αυτό που θέλω να κάνω είναι θεωρητικό ή υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αντικειμενικά; Δηλαδή οι μελέτες αναφέρουν συγκεκριμένους αριθμούς για την απόδοση του συστήματος; Οι μηχανικοί έχουν εξοπλισμό να κάνουν τέτοιες μετρήσεις;

Δυστυχώς δεν έχω κάποιο γνωστό μηχανικό να ρωτήσω απευθείας, για αυτό ήθελα να ρωτήσω εδώ για μία πρώτη γνώμη αν έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία πριν ξεκινήσω το ψάξιμο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άστο έτσι, εγω δε θα ασχολουμουν. Ήθελα κάποτε να βάλω και ειχα διαβάσει αρκετά και γενικα αλλα και τεχνικους οδηγους απο εταιρείες. Σε συζητήσεις με μηχανικους και επισημους αντιπροσώπους κατάλαβα πως ελάχιστοι ξερουν περα απο τα βασικα. Ναι μεν έχουν εμπειρία αλλα κανεις δε κοιτάει ποιότητα και απόδοση. Αν λάβεις υπόψη οτι εχουν δουλειά που τρέχουν και δε φτάνουν σιγα μην ασχοληθουν με εσένα. Ελλάδα εισαι οχι αμερικη/γερμανια κτλ μη ζητάς πολλα.

Ειδα τραγικα πράγματα και για αυτο δεν προχώρησα.

Επεξ/σία από ΠάρηςΓ
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, ΠάρηςΓ είπε

Άστο έτσι, εγω δε θα ασχολουμουν. Ήθελα κάποτε να βάλω και ειχα διαβάσει αρκετά και γενικα αλλα και τεχνικους οδηγους απο εταιρείες. Σε συζητήσεις με μηχανικους και επισημους αντιπροσώπους κατάλαβα πως ελάχιστοι ξερουν περα απο τα βασικα. Ναι μεν έχουν εμπειρία αλλα κανεις δε κοιτάει ποιότητα και απόδοση. Αν λάβεις υπόψη οτι εχουν δουλειά που τρέχουν και δε φτάνουν σιγα μην ασχοληθουν με εσένα. Ελλάδα εισαι οχι αμερικη/γερμανια κτλ μη ζητάς πολλα.

Ειδα τραγικα πράγματα και για αυτο δεν προχώρησα.

Γιατί να μην ασχοληθώ; Καινούργιο σπίτι είναι. Στον κατασκευαστή θα χρεώσω τη μελέτη και τις επιδιορθώσεις αν υπάρχει λάθος ή πρόβλημα. Τρόπο να εισπράξω αν δεν θέλει να πληρώσει έχω, αλλά πρέπει πρώτα να δείξω ότι το σύστημα δεν λειτουργεί με αποδείξεις/μελέτες και όχι απλά επειδή δεν μου φαίνεται εμένα ότι λειτουργεί σωστά.

13 λεπτά πριν, iordanis78 είπε

Τι διατομή σωλήνες έχεις? , έχεις δοχείο αδράνειας? 

Δεν έχω ιδέα δυστυχώς για τη διατομή. Δοχείο αδράνειας δεν έχει, αλλά το πρόβλημα δεν είναι στην αντλία ή στις δυνατότητες της. Τα μεγαλύτερα σώματα (στο σαλόνι) ζεσταίνονται κανονικά. Ακόμα και αν κλείσω όλα τα σώματα εκτός από τα προβληματικά που βρίσκονται στα υπνοδωμάτια, αυτά δεν ζεσταίνονται παραπάνω.

Επεξ/σία από cb_papi
Δημοσ.

Αν είναι έτσι ζήτα πραγματογνωμονα μ. μηχανικό από το τεε και ζήτησε να σου κάνει σχετική έκθεση.  Αν είναι κουκουρουκου η κατάσταση και δεν στην διορθώνει ο κατασκευαστής πηγαίνεις με την έκθεση στο δικηγόρο για τα περαιτέρω 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, cb_papi είπε

Συγκεκριμένα, τα σώματα στα υπνοδωμάτια όχι μόνο είναι σχετικά μικρά αλλά και δεν ζεσταίνονται όσο τα σώματα π.χ. στο σαλόνι. Δηλαδή ζήτημα να φτάνουν 35-40 βαθμούς στο πάνω μέρος τους (το κάτω μέρος ακόμα πιο κρύο), ενώ η αντλία βγάζει νερό σε θερμοκρασία 60+ βαθμών, και αυτό επιστρέφει πίσω στην αντλία με 55-58 βαθμούς.

Εννοείται ότι δεν υπάρχει καθόλου αέρας στο κύκλωμα, και έχω δοκιμάσει μέχρι και να κλείσω όλα τα σώματα εκτός από τα προβληματικά, αλλά δεν υπάρχει αλλαγή.

έχεις δοκιμάσει να αλλάξεις ταχύτητα στον κυκλοφορητή η είναι ινβερτερ και θέλει ρύθμιση ? πάρε δυο   θερμόμετρα και μέτρησε εισαγωγή εξαγωγή θερμοκρασίας στα προβληματικά σώματα Υπάρχουν θερμοστατικές κεφαλές στα σώματα  ?

Επεξ/σία από hp8
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, hp8 είπε

έχεις δοκιμάσει να αλλάξεις ταχύτητα στον κυκλοφορητή η είναι ινβερτερ και θέλει ρύθμιση ? πάρε δυο   θερμόμετρα και μέτρησε εισαγωγή εξαγωγή θερμοκρασίας στα προβληματικά σώματα Υπάρχουν θερμοστατικές κεφαλές στα σώματα  ?

Η αντλία είναι Inverter, ωστόσο ο τεχνικός είχε απενεργοποιήσει την προσαρμογή ανάλογα με τη θερμοκρασία εισόδου/εξόδου και λειτουργεί on/off, δηλ. βγάζει πάντα νερό ~62 βαθμούς μέχρι να φτάσει το σπίτι στη θερμοκρασία που ζητά ο θερμοστάτης και μετά σταματάει μέχρι να ξαναπέσει και να ξαναξεκινήσει. Δεν υπάρχουν θερμοστατικές κεφαλές στα σώματα.

Γενικά, ήρθε 1 φορά το φθινόπωρο και αυτός που εγκατέστησε την αντλία και ο υδραυλικός και έλεγξαν όλα τα βασικά. Αυτό που είχε πει τότε ο υδραυλικός είναι πως ίσως να μην έχει γίνει σωστά η σύνδεση του σώματος με τους σωλήνες, αλλά δεν το έψαξε παραπάνω γιατί θεωρητικά θα ξαναερχόταν για κανονικό έλεγχο, και δεν ήρθε ποτέ ξανά.

Θερμομέτρηση όπως λες δεν έχω δοκιμάσει, αλλά βλέπω πως το νερό στο σωλήνα στην είσοδο του καλοριφέρ είναι πολύ πιο ζεστό απ' ότι στο σώμα.

Αυτό που φοβάμαι είναι πως εκτός του ότι δεν έχουν συνδεθεί τα σώματα σωστά (αν δεν υπάρχει ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα, π.χ. βουλωμένος/τσακισμένος σωλήνας κάτω από το πάτωμα), είναι και ότι τα σώματα είναι πολύ μικρά για τα συγκεκριμένα τετραγωνικά. Δηλ. και να ζεσταίνονται κανονικά δεν θα επαρκούν για το χώρο.

Επεξ/σία από cb_papi
Δημοσ.

Βρες την μελέτη θέρμανσης της οικοδομής. Πήγαινε την σε έναν μηχανολόγο. Ζητάς από τον κατασκευαστη τις διαστάσεις από τα σώματα που έχεις βάλει και βλέπεις εάν έχουν μπει τα σωστα. Μπορεί να έχουν βάλει σώματα ακατάλληλα για αντλία πχ. 

Χαζή ερώτηση αλλά έχεις ελέγξει εάν οι βάνες στα σώματα είναι τέρμα ανοικτές; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
46 λεπτά πριν, james01gr είπε

Βρες την μελέτη θέρμανσης της οικοδομής. Πήγαινε την σε έναν μηχανολόγο. Ζητάς από τον κατασκευαστη τις διαστάσεις από τα σώματα που έχεις βάλει και βλέπεις εάν έχουν μπει τα σωστα. Μπορεί να έχουν βάλει σώματα ακατάλληλα για αντλία πχ. 

Χαζή ερώτηση αλλά έχεις ελέγξει εάν οι βάνες στα σώματα είναι τέρμα ανοικτές; 

Ευχαριστώ για την απάντηση. Άρα θεωρητικά η μελέτη μέσα αναφέρει αρκετά συγκεκριμένα πράγματα για το σύστημα που πρέπει να εγκατασταθεί κατ' ελάχιστο; Δηλαδή θα μπορούν να ελεγχθούν και να συγκριθούν αντικειμενικά αυτά που γράφει με αυτά που έγιναν από κάποιο μηχανολόγο; Ρωτάω γιατί ούτε μηχανικός είμαι ούτε έχω δει τη συγκεκριμένη μελέτη, αν και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει.

Ναι οι βάνες είναι τέρμα ανοικτές και στα σώματα και στη κεντρική διακλάδωση.

Επεξ/σία από cb_papi
Δημοσ.
1 ώρα πριν, cb_papi είπε

είναι και ότι τα σώματα είναι πολύ μικρά για τα συγκεκριμένα τετραγωνικά. Δηλ. και να ζεσταίνονται κανονικά δεν θα επαρκούν για το χώρο.

μπες εδώ https://www.elith.gr/calc/index.php  και υπολόγισε στο περίπου τις απώλειες του προβληματικου δωματίου Μετα μπες εδώ Υπολογισμός απόδοσης θερμαντικών σωμάτων και βάλε τα νούμερα απο το σώμα που έχεις να δεις πόσες θερμίδες περίπου αποδίδει συφωνα με την θερμοκρασία εισόδου εξόδου του νερού  

Δημοσ.

Το θέμα είναι ότι αν πειραξεις-διορθώσεις κάτι μόνος σου, θα σου ρίξουν το φταίξιμο της κακοτεχνιας   για να γλιτώσουν τα έξοδα της επιδιόρθωσης. 

Τόσο καινούργιο σύστημα πρέπει να λειτουργεί άψογα και να στο έχουν ρυθμίσει ήδη 

• Like 3
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, cb_papi είπε

Ευχαριστώ για την απάντηση. Άρα θεωρητικά η μελέτη μέσα αναφέρει αρκετά συγκεκριμένα πράγματα για το σύστημα που πρέπει να εγκατασταθεί κατ' ελάχιστο; Δηλαδή θα μπορούν να ελεγχθούν και να συγκριθούν αντικειμενικά αυτά που γράφει με αυτά που έγιναν από κάποιο μηχανολόγο; Ρωτάω γιατί ούτε μηχανικός είμαι ούτε έχω δει τη συγκεκριμένη μελέτη, αν και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει.

Ναι οι βάνες είναι τέρμα ανοικτές και στα σώματα και στη κεντρική διακλάδωση.

Κανονικά ναι. Στην μελέτη θέρμανσης αναφέρει τις θερμίδες της αντλίας που πρέπει να εγκατασταθεί, τα σώματα και τις θερμίδες τους κτλ. Στο λέω γιατί όταν έχτισα το σπίτι μου στον μηχανικό είπα εξαρχής πως θα βάλω αντλία θερμότητας γιατι έτσι πχ δεν χρειάζεται πρόβλεψη μηχανοστασιου ή δεξαμενής πετρελαίου. Στην μελέτη αναφέρεται αναλυτικά πχ η μόνωση (θα είναι ενδιαφέρον εάν πάρεις μηχανικό να σου ελέγξει την θέρμανση να σου ελέγξει πως και η μόνωση είναι η σωστή, γίνεται με ένα ειδικό όργανο που μετράει το λ και το πάχος της μόνωσης), ο μηχανικός κάνει παραδοχές για το τι χρειάζεται για να μένει το σπίτι σου ζεστό όλο τον χειμώνα ανάλογα με την κλιματική σου ζώνη και τις θερμικές απώλειες που θα έχεις.

Δλδ θα πρέπει ένας ανεξάρτητος μηχανικός οταν δει την μελέτη, να μπορεί να επιβεβαιώσει πως αυτά που έχουν εγκατασταθεί προβλέπονται στην μελέτη θέρμανσης. Στην μελέτη θέρμανσης δεν σου αναφέρει μάρκα αντλίας αλλά αναφερει πως πρέπει να βάλεις μια που να έχει τόσες θερμίδες και τουλάχιστον τόσο cop. Εφόσον η οικοδομή λογικά είναι καινούργια, για να εκδοθεί η άδεια υπάρχει και μελέτη θέρμανσης 1000%. 

2 ώρες πριν, cb_papi είπε

Αυτό που φοβάμαι είναι πως εκτός του ότι δεν έχουν συνδεθεί τα σώματα σωστά (αν δεν υπάρχει ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα, π.χ. βουλωμένος/τσακισμένος σωλήνας κάτω από το πάτωμα), είναι και ότι τα σώματα είναι πολύ μικρά για τα συγκεκριμένα τετραγωνικά. Δηλ. και να ζεσταίνονται κανονικά δεν θα επαρκούν για το χώρο.

Τσ σώματα των αντλιών δεν είναι όπως για τους λέβητες πετρελαιο/αερίου. το νερό της αντλίας δεν φτάνει την θερμοκρασία του λέβητα, είναι χαμηλότερο. Εγώ φοβάμαι μήπως σου έβαλαν σώματα μεγαλύτερα από αυτά που πρέπει και δεν ζεσταινονται στους 60 c. Στο σπίτι μου που έχω αντλία χαμηλών θερμοκρασιών με fan coil, περιοχή Αττική, το νερό της αντλίας το φτάνω το πολύ έως 40 βαθμούς. Και επειδή άλλαξα και στα σώματα τους θερμοστάτες, το νερό στην είσοδο του σώματος είναι στους 38. Εφοσον έχεις boiler, σου ζεσταίνει το νερό κανονικά στους 62.ή έχεις και εκεί πρόβλημα; 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Το θέμα είναι ότι αν πειραξεις-διορθώσεις κάτι μόνος σου, θα σου ρίξουν το φταίξιμο της κακοτεχνιας   για να γλιτώσουν τα έξοδα της επιδιόρθωσης. 

Τόσο καινούργιο σύστημα πρέπει να λειτουργεί άψογα και να στο έχουν ρυθμίσει ήδη 

Το συμβόλαιο αγοραπωλησίας αναφέρει ξεκάθαρα ότι 6 μήνες μετά από μία καθορισμένη ημερομηνία (που υποτίθεται ότι θα μου είχε παραδοθεί το διαμέρισμα χωρίς προβλήματα - και η οποία ημερομηνία έχει παρέλθει) έχω δικαίωμα να κάνω επιδιορθώσεις μόνος μου με συνεργεία της επιλογής μου, αλλά με δική τους χρέωση. Προφανώς αν έρθει πιστοποιημένος μηχανικός και βρει προβλήματα, θα τους τα κοινοποιήσω με εξώδικο και αν δεν τα επιδιορθώσουν άμεσα θα τα επιδιορθώσω εγώ με την αντίστοιχη χρέωση.

Επεξ/σία από cb_papi
  • Like 1
Δημοσ.

Γιατί να μην ασχοληθώ; Καινούργιο σπίτι είναι. Στον κατασκευαστή θα χρεώσω τη μελέτη και τις επιδιορθώσεις αν υπάρχει λάθος ή πρόβλημα. Τρόπο να εισπράξω αν δεν θέλει να πληρώσει έχω, αλλά πρέπει πρώτα να δείξω ότι το σύστημα δεν λειτουργεί με αποδείξεις/μελέτες και όχι απλά επειδή δεν μου φαίνεται εμένα ότι λειτουργεί σωστά.

Δεν έχω ιδέα δυστυχώς για τη διατομή. Δοχείο αδράνειας δεν έχει, αλλά το πρόβλημα δεν είναι στην αντλία ή στις δυνατότητες της. Τα μεγαλύτερα σώματα (στο σαλόνι) ζεσταίνονται κανονικά. Ακόμα και αν κλείσω όλα τα σώματα εκτός από τα προβληματικά που βρίσκονται στα υπνοδωμάτια, αυτά δεν ζεσταίνονται παραπάνω.

Απλα για να κανεις ολα αυτα θα φας παρα πολυ χρονο. Αν νομίζεις ότι άξιζει το χρονο/χρημα οκ. Ειναι δυσκολο αυτο που θες 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...