Προς το περιεχόμενο

4K ανάλυση στις 24 ιντσες

fotaras76

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαίρεται, πριν λίγες μέρες άρχισε να μου κάνει κουλά μια LG 14 ετών (από την οποία ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος) οπότε είμαι σε αναζήτηση οθόνης. Έχω βρει μεταχειρισμένη μια LG 4K ανάλυση , 24 ιντσες , IPS panel στα 100 ευρώ. Την θέλω κυρίως για ταινίες και σερφαρισμα καθώς θα μπει σε δευτερεύον pc. Αξίζει τόσο μεγάλη ανάλυση στις 24 ιντσες  ή να πάω καλύτερα σε καινούργια full HD με περίπου τα ίδια λεφτά ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

22 λεπτά πριν, fotaras76 είπε

Χαίρεται, πριν λίγες μέρες άρχισε να μου κάνει κουλά μια LG 14 ετών (από την οποία ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος) οπότε είμαι σε αναζήτηση οθόνης. Έχω βρει μεταχειρισμένη μια LG 4K ανάλυση , 24 ιντσες , IPS panel στα 100 ευρώ. Την θέλω κυρίως για ταινίες και σερφαρισμα καθώς θα μπει σε δευτερεύον pc. Αξίζει τόσο μεγάλη ανάλυση στις 24 ιντσες  ή να πάω καλύτερα σε καινούργια full HD με περίπου τα ίδια λεφτά ;

Εάν και μικρη πιθανότητα να ρωτησω->

Το PC σου υποστηρίζει 4k εξοδο?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, @topos είπε

Εάν και μικρη πιθανότητα να ρωτησω->

Το PC σου υποστηρίζει 4k εξοδο?

Ryzen 5 3400ge με μητρική που υποστηρίζει hdmi 2.0 b

Επεξ/σία από fotaras76

39 λεπτά πριν, fotaras76 είπε

Αξίζει τόσο μεγάλη ανάλυση στις 24 ιντσες  ή να πάω καλύτερα σε καινούργια full HD με περίπου τα ίδια λεφτά;

Καθόλου δεν αξίζει. Είναι για ανάλυση για οθόνες laptop 24"/4Κ. Ακόμα και εκεί, υπερβολική είναι, "Ζητάει" πολύ κοντινή απόσταση 4Κ σε 24".

Για desktop στις 24" -> 1080p μονόδρομος.

• Like 6

4 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Καθόλου δεν αξίζει. Είναι για ανάλυση για οθόνες laptop 24"/4Κ. Ακόμα και εκεί, υπερβολική είναι, "Ζητάει" πολύ κοντινή απόσταση 4Κ σε 24".

Για desktop στις 24" -> 1080p μονόδρομος.

+1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γιατί δεν αξίζει; Όσο μεγαλύτερη ανάλυση τόσο πιο καθαρή, ειδικά σε κείμενο και video 4k. Θα πας το scaling των Windows στο 200% και θα έχεις ίδιο ακριβώς μέγεθος εικονιδίων με 1080/100%

Γενικά κρίμα που στις οθόνες PC δεν υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις, ειδικά σε μικρότερες ίντσες. Πχ glossy/4-5K όπως του iMac 24.

Επεξ/σία από somt
  • Like 2

Εστω ότι έχει την 4κ 24inch.Εκτος από το text/εικονίδια που θα είναι πολύ μικρά (οπότε πρέπει να παιχτεί rescale) και πες σχετικά αυξημένους πόρους από την gpu για το 4κ.

Τι άλλο χάνει σε σχέση με μια 1080?

Εγώ το σκέφτομαι αλλιώς λίγο-> είναι μια παλιουτσικη 4κ 24inch,(βασικά εάν είχε πει μοντέλο θα ήταν πολύ πιο εύκολο για όλους)υπάρχει περίπτωση να ήταν κάποιο πολύ ακριβό μοντέλο π.χ για editing photo/video με αποτέλεσμα να έχει πολύ καλή χρωματική πιστότητα/γωνίες θέασης/build quality/εργονομική βαση κοκ?

To μοντέλο είναι αυτό

https://www.lg.com/us/monitors/lg-24UD58-B-4k-uhd-led-monitor

Το pc είναι σε παιδικό δωμάτιο οπότε ακόμα και σε παρακολούθηση ταινιών η απόσταση θα είναι περίπου 2 μέτρα.

5 λεπτά πριν, fotaras76 είπε

To μοντέλο είναι αυτό

https://www.lg.com/us/monitors/lg-24UD58-B-4k-uhd-led-monitor

Το pc είναι σε παιδικό δωμάτιο οπότε ακόμα και σε παρακολούθηση ταινιών η απόσταση θα είναι περίπου 2 μέτρα.

Δεν είναι τίποτα "εξωτικό", ούτε έχει τα υπόλοιπα features που υπέθετα οπότε ο προηγουμενος συλλογισμος δεν στέκει τελικά.

8 λεπτά πριν, @topos είπε

Δεν είναι τίποτα "εξωτικό", ούτε έχει τα υπόλοιπα features που υπέθετα οπότε ο προηγουμενος συλλογισμος δεν στέκει τελικά.

Είδα τις αξιολογήσεις στο σκρουτζ και γι αυτό το σκέφτομαι, δεν αξίζει λες ;

https://www.skroutz.gr/s/11113956/LG-24UD58-B-IPS-Gaming-Monitor-23-8-4K-3840x2160-με-Χρόνο-Απόκρισης-5ms-GTG.html#reviews

16 λεπτά πριν, fotaras76 είπε

Είδα τις αξιολογήσεις στο σκρουτζ και γι αυτό το σκέφτομαι, δεν αξίζει λες ;

https://www.skroutz.gr/s/11113956/LG-24UD58-B-IPS-Gaming-Monitor-23-8-4K-3840x2160-με-Χρόνο-Απόκρισης-5ms-GTG.html#reviews

Είδα reviews στο net, αναμενόμενη φωτεινότητα, οκ χρωματική κάλυψη(default πράγματα 97% srgb) κακή βάση(δεν έχει καθόλου κίνηση) κοκ.

Το μόνο θετικό είναι η λειτουργία split screen αλλά πιστεύω πως μάλλον δεν θα σου χρειάζετε.

Όταν έκανα τον παραπάνω συλλογισμό είχα στο νου μου κάτι τετοιο->

https://www.skroutz.gr/s/22309113/LG-24MD4KL-B-IPS-Monitor-23-7-4K-3840x2160-με-Χρόνο-Απόκρισης-14ms-GTG.html

Που όντως έχει features που θα σου λεγα "πάρτη χθες".

Μια εντελώς προσωπική γνώμη για τα ppi, έχω 3 οθόνες σε 2 διαφορετικά σημεία + μια του laptop.

1 32 4k

2 30 2560x1600 (16:10)

3 24 fhd

4 Laptop ips 15.6 inch fhd

5 Και έχω σχετικά ψιλοδουλεψει σε 27αρα fhd

Εκτός από την 5 που οπότε κάθομαι θέλω να σηκωθώ να φύγω τρέχοντας (πολύ μικρό ppi) δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με τις υπόλοιπες και θα έλεγα ότι προτιμώ overall την 30αρα 2κ+, παρόλο που έχει ~το ίδιο ppi με την 24αρα μου φαινετε καλύτερη και αυτό μάλλον έχει να κάνει με την απόσταση που είναι τοποθετημένη ~10cm πιο μακριά.

Συγκρίνοντας αυτή με την 32 4κ δεν βλέπω την διαφορά που θα περίμενα και δεν θα ξαναπαιρνα 4κ 32αρα, θα ξαναπήγαινα σε 2κ πλέον.Και επειδή δουλεύω κυρίως προγράμματα φωτό βολεύει και εκεί περισσότερο κατά την γνώμη μου overall -χρειάζετε λιγότερους πορους σε gpu vram/cpu για τα preview- οποτε λίγο ταχύτερη επεξεργασία γενικα.

Η 24 fhd ούτε κρύο,ούτε ζεστη.

Η 15.6 fhd έχει μεγαλύτερο ppi και από την 24fhd και από την 30αρα 2κ+, αλλά επειδή συνήθως την έχω πιο κοντά μου θεωρώ ότι είναι μια χαρά.

Οπότε όπως καταλαβαίνεις κάθε χρήστης κ ανάλογα με το workflow που κανει έχει την δική του αποψη.

Γενικά στο δίλημμα σου θα προτιμούσα μια 24αρα μέτρια ips με εργονομική βαση παρά την 4κ.

Εάν παρόλαυτα στα χρήματα που διαθέτεις παίρνεις basic οθόνη χωρίς εργονομική βαση και σε ιντριγκάρει κιόλας το 4κ παίρνεις την άλλη μεταχειρισμένη.

• Like 1

1 ώρα πριν, somt είπε

Θα πας το scaling των Windows στο 200% και θα έχεις ίδιο ακριβώς μέγεθος εικονιδίων με 1080/100%

Σωστά. Με χειρότερη ποιότητα όμως από αυτή που θα είχες με την FullHD οθόνη. Το scaling των Windows είναι απλώς άλλος ένα τρόπος να αλλάξεις την ανάλυση. Είτε αλλάξει από το scaling είτε από τις ρυμίσεις οθόνης και τα control panel των nvidia amd,  είναι το ίδιο. Την πραγματική ανάλυση μιας οθόνης που έχουμε αλλάξει το scaling των windows μπορούμε να την ελέγξουμε από εδώ.

Οι lcd οθόνες αναπαριστούν σωστά μόνο σε μία ανάλυση. Είναι χαρακτηριστικό αυτής της τεχνολογίας, ανεξαρτήτως τύπου pannel (TN, IPS,VA). Αυτή η ανάλυση ονομάζεται εγγενής (native resolution στα specs). Όταν πάμε μια lcd οθόνη σε άλλη ανάλυση εισάγεται παραμόρφωση που ονομάζεται aliasing (αναδίπλωση) με αποτέλεσμα οι ευθείες γραμμές να παρουσιάζονται ως τεθλασμένες (ζικ-ζακ) και οι καμπύλες ως πολύγωνα. Π.χ. άλλη ποιότητα έχουν οι χαρακτήρες της ώρας και ημερομηνίας κάτω δεξιά, όταν είμαστε σε native και άλλη όταν βγούμε.

Τα διάφορα anti-aliasing φίλτρα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα ενός προβλήματος που αν δεν υπάρχει καθόλου με το να διατηρούμε την οθόνη στην εγγενή της ανάλυση, έχουμε καλύτερη εικόνα. Εκτός αυτού, από όσα εγώ γνωρίζω, τα anti-aliasing κάνουν δουλειά μόνο σε 3D. Σε 2D (windows desktop, file explorer και internet τουλάχιστον) δεν υποστηρίζονται.

Προφανώς και αλλάζουμε το scaling ή την ανάλυση ως λύση ανάγκης σε ένα κακοταιριαγμένο σύστημα προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε να κάνουμε την δουλειά μας. Όταν διαλέγουμε οθόνη, εγώ θεωρώ ότι ο πρώτος μας στόχος είναι να μη χρειάζεται να αλλάζουμε την ανάλυση/scaling. Σε 3D εφαρμογές αυτό δεν ισχύει απόλυτα, καθώς εκεί υπάρχουν αλγόριθμοι που ρεφάρουν την απώλεια ποιότητας, αλλά και πάλι, αν τα περισσότερα παιχνίδια τρέχουν σωστά σε native, είναι πάντα καλύτερα.

Spoiler

Δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει, αλλά μου έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το πιξέλιασμα για το οποίο γίνεται λόγος συχνά, οφείλεται στο aliasing και στη λειτουργία των οθονών σε διαφορετική ανάλυση από την εγγενή. Ίσως κάποιος που αγνοεί τα παραπάνω, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πιξέλιασμα λόγω χαμηλής ανάλυσης και η απάντηση είναι η επόμενη του οθόνη να  είναι μεγαλύτερης ανάλυσης, ενώ η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να είναι χαμηλότερου p.p.i (=αραιώτερα pixel) και να παραμένει στην εγγενή της χωρίς scaling. Εγώ προσωπικά ακόμα και σε οθόνες με χαμηλό pixel per inch^2 (p.p.i), όπως π.χ. 27" FullHD, δε βλέπω κάνενα pixelιασμα. Απλά τέτοιες οθόνες θέλουν μερικά εκατοστά μεγαλύτερη απόσταση, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καμία ανάλυση δεν αλλάζει. Τα windows οδηγούν την οθόνη στα 3840x2160, στην native της οθόνης δηλαδή.

Έχεις μπερδέψει την ανάλυση με το scaling, είναι διαφορετικά πράγματα

Επεξ/σία από somt
  • Like 3

Το θέμα είναι ότι το scaling στα win δεν δουλεύει παντού και όπως πρέπει σε αντίθεση με τα MacOS που αναφέρθηκε στα οποία δουλεύει καλύτερα.

Για αυτό τέτοιες οθόνες δεν περπατάνε πολύ στην αγορά και είναι προτιμότερη μια 24" 1080p.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιδιά όλα τα laptop της αγοράς με scaling δουλεύουν.

Το 98% των εφαρμογών επίσης λειτουργεί μια χαρά.

Το 2% είναι παλιές ξεχασμένες εφαρμογές που δεν έχουν ενημερωθεί να το υποστηρίζουν.

Στο macOS δουλεύει "καλύτερα" μόνο στις οθόνες τους. Είναι φιξαρισμένο να δουλεύει με τις αναλύσεις που έχει κάθε μοντέλο τους. Αν θες να συνδέσεις το mac με εξωτερική οθόνη πρέπει να ψάχνεις συγκεκριμένες οθόνες για να δείξουν σωστά (συνήθως 27'' 1440 δείχνουν σωστά με mac). Δεν έχουν την ευελιξία των Windows σε αυτό το κομμάτι.

Επεξ/σία από somt
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...