Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εσώρουχα,  πετσέτες, σεντόνια αδιαπραγματευτα στους 60.

Η συνεχής λειτουργία του πλυντηρίου σε χαμηλές θερμοκρασίες το μετατρέπει σε εκτροφείο μικροβίων λόγω του νερού που κρατάει και της υγρασίας που εγκλωβιζει.  Το αποτέλεσμα είναι η διαρκής μεταφορά μικροβίων από τη μία πλύση στην άλλη αλλά περισσότερο εκνευριστική είναι η μυρωδιά σαπιλας 🫤

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Απαντ. 75
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

H EE έχει βάλει συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης ώστε ένα πληντύριο να παίρνει ετικέτα Α+++.

Αν η αντίσταση παραμένει ώρα αναμένη για να διατηρεί ζεστό το νερό, τότε δε μπορεί το πληντύριο να πάρει ετικέτα Α+++

Για τον ίδιο λόγο οι κατασκευαστές έχουν επεκτείνει όλα τα προγράμματα στις 3 ώρες για να δουλεύει πιο χαλαρά το μοτέρ...

Θα μπορούσε μια εταιρία να συνεχίζει να βγάζει προγράμματα 60-90 λεπτών, ή να διατηρείται η θερμοκρασία παραπάνω ώρα στο κάδο ή και τα 2. Θα είχαν όμως ενεργειακή κλάση Α+ με το ζόρι. Μπορεί και κλάση Β ή και παρακάτω.

Κάποιος που ξέρει ακριβώς τι θέλει να αγοράσει και δε νοιάζεται αν θα κάψει 10-15% παραπάνω ρεύμα, θα το έπαιρνε με κλειστά μάτια. Όμως 9/10 καταναλωτές αγοράζουν Α+++ γιατί νομίζουν πως είναι καλύτερα. Κι η εταιρίες λόγω ανταγωνισμού αναγκάζονται να μπούνε σ'αυτό το τρυπάκι, να έχουμε πρώτο μέλλημα την ενεργειακή απόδοση, παρά τη πραγματική απόδοση και την ευχρηστία.

  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
44 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε

Ρώτα καμία γιαγιά η παππού πως τα έπλεναν παλιά. 

Εγώ θα σου πω το εξής, για τα 14950 χρόνια δεν ξέρω. 

Για τα τελευταία 70 ως 150 χρόνια όμως ξέρω ότι ζέσταναν το νερό με κάρβουνο μέσα σε τεράστιες λεκάνες από τσιγκο σε χώρους εξωτερικούς στα οικόπεδα στα χωράφια.

Σε μεγάλα σπίτια, εσωτερικά στα πλεισταρια, μέσα σε μεταλλικά καζάνια που ήταν τοποθετημένα και εντοιχισμένα σε μια κατασκευή και έπλεναν με σαπούνι ελαιολαδου, βορακες και σόδες πλύσης. Τα κάρβουνα έμπαιναν από το κάτω μέρος και ο καπνος από την καμινάδα. Το νερό το άδειαζαν με μικρούς κουβάδες προς τον βόθρο η την αποχέτευση. 

Το ίδιο ισχύει και για τα μπάνια στα μεγάλα σπίτια, θερμοσίφωνας κάρβουνου μπακιρενιος.

Ζέσταμα του νερού και διάφοροι τρόποι υπήρχαν από αιώνες πριν. Το πλυντηριο διευκόλυνε και αυτοματοποιησε την διαδικασία. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και σε  ποτάμια τα έπλεναν.

  • Like 1
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε

Ρώτα καμία γιαγιά η παππού πως τα έπλεναν παλιά. 

 

Όπως είπα, στην Κρήτη τουλάχιστον: Τοπικό ρέμα κατέληγε σε καλοκατασκευασμένο δημόσιο πλυσταριό. Χειμώνα καλοκαίρι, έπλεναν εκεί οι γυναίκες ως το 1950. Από το 1950 ως το 1970 υπήρξε ένα μεταβατικό στάδιο με πλύσιμο σε σκάφη και νερό είτε από ηλιακό, είτε από θερμοσίφωνο, είτε πάλι κρύο. Και από το 1970-1975 άρχισαν να μπαίνουν πλυντήρια στα σπίτια, με αποκορύφωμα το 1990 που απέκτησαν όλοι, με εξαίρεση μερικές πολύ ηλικιωμένες που επέμεναν για πλύσιμο στο χέρι (και οι οποίες ως το 2000 αποδήμησαν εις Κύριον).

Στη Μυτιλήνη ίσχυε αυτό που λες, δηλαδή άναβαν κάρβουνα ως το 1970-80 που ήρθαν σωρηδόν οι ηλεκτρικοί και ηλιακοί θερμοσίφωνες. ΟΜΩΣ μιλάμε για αστούς. Η αστικοποίηση στην Ελλάδα ως το 1960-1970 ήταν πολύ μικρότερη από τη σημερινή. Ο κόσμος ζούσε στην επαρχία ως επί το πλείστον. Το να ζεστάνεις νερό για να πλύνεις, ήταν λύση ανάγκης του (ημι)αστού.

Δημοσ.

Τα ρούχα μου στους 30 καθαρίζουν πάντως, προσωπικα δεν δουλεύω στο cdc να χρειάζεται να απολυμαινω κοντομανικα και παντελονια.

Επισης εδω ειναι ανώνυμο ιντερνετικο φορουμ οποτε να λεμε σε τι θερμοκρασια πλενουμε τα ρουχα μας δεν εχει πολυ νοημα, σου λεει ο αλλος εγω πλενω στους 40-60 αλλα αμα τον δεις μπορει να φοραει κατα βαση ρουχα LA Laiki Agora οποτε δεν τον νοιαζει. 

  • Like 2
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Εσώρουχα,  πετσέτες, σεντόνια αδιαπραγματευτα στους 60.

Η συνεχής λειτουργία του πλυντηρίου σε χαμηλές θερμοκρασίες το μετατρέπει σε εκτροφείο μικροβίων λόγω του νερού που κρατάει και της υγρασίας που εγκλωβιζει.  Το αποτέλεσμα είναι η διαρκής μεταφορά μικροβίων από τη μία πλύση στην άλλη αλλά περισσότερο εκνευριστική είναι η μυρωδιά σαπιλας 🫤

Με αλλα λογια, παλι οτι λεει το manual. Συχνο καθαρισμα στο συρταρι απορρυπαντικων/μαλλακτικου, καθαρισμα λαστιχου, αδειασμα και καθαρισμα φιλτρου στο κατω μπροστα μερος του πλυντηριου, χρηση προγραμματων self clean ή αν δεν εχει, καθαρισμα με ξυδι σε υψηλη θερμοκρασια κτλ κτλ κτλ

  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, panagos89 είπε

Καλησπέρα. Αυτές τις μέρες μιας και πήρα ενα πολύμετρο με αισθητήρα θερμοκρασίας είπα να δω αν το πλυντήριο ρούχων πιάνει τις θερμοκρασίες που αναφέρει το κάθε πρόγραμμα.

Το δοκίμασα σε πλύση βαμβακερά στους 60 μιας και αυτό είναι το μεγαλύτερο σε χρόνο πρόγραμμα. Με έκπληξη ανακάλυψα ότι ναι μεν φτάνει στους 60 βαθμούς σε σχετικά σύντομο χρόνο αλλά από εκεί και πέρα το πλυντήριο πλένει με την εναπομείναντα θερμοκρασία. Στην ουσία φτάνει τους 60 στο 1/3 του χρόνου πλύσης και τα υπόλοιπα 2/3 του χρόνου πλύσης η θερμοκρασία πέφτει με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πλύσης η θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου στους 40 βαθμούς.

-Στο πρόγραμμα των 95 βαθμών είδα ανώτερη θερμοκρασία τους 84 βαθμούς και η μεγαλύτερη διάρκεια της πλύσης η θερμοκρασία ήταν πάνω από τους 60 βαθμούς. Πάλι η ίδια διαδικασία, έφτασε στο πικ της θερμοκρασίας (84 βαθμούς) και μετά έπλενε με την εναπομείναντα θερμοκρασία.

Είναι φυσιολογικό αυτό? Πώς σκοτώνονται τα μικρόβια στο πρόγραμμα των 60 αν δεν υπάρχει διάρκεια της θερμοκρασίας στους 60 βαθμούς? Το έχει δοκιμάσει κάποιος αν έτσι γίνεται στα περισσότερα πλυντήρια? 

Και αν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο τα πλυντήρια δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχει μόνωση στον κάδο ώστε να διατηρεί καλύτερα την θερμοκρασία. Θα μου πεις για το κόστος αλλά η μόνωση έχει πολύ χαμηλό κόστος.

Νομίζω ότι στη ζωή σου πρέπει να πλήττεις. Πρέπει να βρεις ενδιαφέροντα πράγματα να ασχοληθείς.

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

Κι επίσης, γενικά, μην κάνετε σαν υστερικοί με την καθαριότητα, εκτός κι αν υπάρχει στο σπίτι ανοσοκατεσταλμένος, κατάκοιτος ή προσφάτως εγχειρισμένος άνθρωπος.

Δεν είπαμε να τα έχετε άπλυτα, ή να βάζετε τα εσώρουχα στο πρόγραμμα των 15' στους 30. Αλλά σε γενικές γραμμές, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα κακό σε κανέναν, αν τα ρούχα πλένονται με τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού, με τη σωστή φόρτωση πλυντηρίου (νομίζω δεν υπάρχει Ελληνικό σπίτι που να βάζει όντως 3-4 κιλά στο πρόγραμμα που είναι για 3-4 κιλά), και σε θερμοκρασία 40-50 βαθμών.

Γενικά, φτάσαμε ως εδώ, μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια ιστορίας, πλένοντας τα ρούχα μας με ζεστό νερό μόνο τα τελευταία 50 χρόνια (κάποιοι) και οι περισσότεροι τα τελευταία 30-40. Τα υπόλοιπα 14.950 χρόνια καταγεγγραμμένου πολιτισμού, βουτούσαμε το ένδυμα στο κρύο νερό του ποταμού και το τρίβαμε με λίγο σαπούνι ελαιολάδου.

Κι εγω αυτο ξερω απο παππου γιαγια, που τους εχω χασει εδω και χρονια βεβαια.

Επλεναν τα ρουχα στο διπλανο ποταμι, πλυσιμο/τριψιμο, κοπανημα, με πρασινο σαπουνι, πανω στις μεγαλες πετρες του ποταμου.

Η ...σκαφη, ηταν νεοτερη εξελιξη!

Και καθομαστε τωρα και συζηταμε, αν το νερο θα επρεπε να ειναι στους 60 ή τους 40 βαθμους.

  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, ekrepali είπε

H EE έχει βάλει συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης ώστε ένα πληντύριο να παίρνει ετικέτα Α+++.

Θα μπορούσε μια εταιρία να συνεχίζει να βγάζει προγράμματα 60-90 λεπτών, ή να διατηρείται η θερμοκρασία παραπάνω ώρα στο κάδο ή και τα 2. Θα είχαν όμως ενεργειακή κλάση Α+ με το ζόρι. Μπορεί και κλάση Β ή και παρακάτω.

 

Δε δουλεύει έτσι.

Το rating βγαίνει βάσει προγραμμάτων ECO, green, όπως τα λέει κάθε εταιρεία τελοσπάντων. Οπότε πράγματι βάζουν 2-3 τραβηγμένα τέτοια (επί της ουσίας άχρηστα) προγράμματα για να ανεβαίνει το rating και στη συνέχεια βάζουν τα... κανονικά, των 30, 60, 90, 120 λεπτών με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες για να πλένει τα ρούχα του ο κόσμος όντως. Γιατί πλυντήριο που παίρνει 3.30 ώρες, παύει να είναι πλυντήριο, γίνεται μαρτύριο.

Στην πραγματικότητα τα πλυντήρια τα σύγχρονα, εξοικονομούν δια της πλαγίας οδού ρεύμα. Επειδή οι αντιστάσεις μας είναι πάνω - κάτω οι ίδιες σε απόδοση εδώ και 50 χρόνια, τα μοτέρ πάνω κάτω ίδια (εκτός κι αν έχεις inverter, αλλά το θεωρώ αίσχιστη μαρκετίλα, γιατί μιλάμε για ελάχιστο χρόνο λειτουργίας), τα νέα πλυντήρια, αντί να βάζουν Χ νερό by default/ πρόγραμμα, όπως τα παλιά, ζυγίζουν πρώτα το βάρος κάδου και μετά βάζουν το ανάλογο νερό. Έτσι, η οικονομία επιτυγχάνεται ζεσταίνοντας λιγότερη ποσότητα.

Χάνουμε βέβαια έτσι τη φρεσκάδα, γιατί τα ρούχα γυρίζουν και ξαναγυρίζουν στο ίδιο βρωμόνερο. Έχω ένα πλυντήριο του 1990 σε ένα σπίτι, ''candy'', made in Ιtaly. Βγάζει τα πιο φρέσκα ρούχα που συναντά κανείς. Βέβαια, καίει 1,2 κιλοβατώρα στο χαλαρό του...

  • Like 2
Δημοσ.

Αν δεν έχει σημασία η θερμοκρασία στο πλύσιμο ,αφήστε τα έτσι!  

Το πολύ πολύ ένα ξέβγαλμα με μαλακτικό για να αρωματιζει ! 

Δημοσ.

Αν έχει τόση σημασία η θερμοκρασία,, να κάνουμε μπάνιο και να πλενουμε τα χέρια μας με 50 βαθμούς νερό. 

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...