Basilhs23___ Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, mindreader είπε Να σου πω, το ειχα ξεχασει αυτο... Δηλαδη σε καθε ενα ρουχο, πρεπει κανεις να βλεπει το καρτελακι και τους βαθμους που γραφει. Και μετα να ομαδοποιει τα ρουχα αναλογα με τους βαθμους, για να βαλει τα αντιστοιχα πλυντηρια. Δυσκολο το βλεπω. Η ένδειξη στο καρτελάκι σου εγγυάται πως δεν θα ξεβαψει και δεν θα έχεις πρόβλημα. Πρακτικά τώρα, έχω πλύνει τέτοια ρούχα σκούρα στους 60 χωρίς να ξεβάψουν. Στους 40 δεν έχει ξεβαψει τίποτα. Επεξ/σία 6 Μαΐου 2023 από Basilhs23___
Maurikycli Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Κανονικά θέλει διαλογή. Υπάρχουν και ρούχα που θέλουν κρύο νερό ή και καθόλου στύψιμο. Δεν φταίει το πλυντήριο αν στα βγάλει κρόσσια 1
mindreader Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Η ένδειξη στο καρτελάκι σου εγγυάται πως δεν θα ξεβαψει και δεν θα έχεις πρόβλημα. Πρακτικά τώρα, έχω πλύνει τέτοια ρούχα σκούρα στους 60 χωρίς να ξεβάψουν. Στους 40 δεν έχει ξεβαψει τίποτα. Βαζω παντα χρωμοπαγιδα. Σιγα μην καθομαι να - χανω χρονο (βαζοντας πολλαπλα πλυντηρια-πολλαπλα απλωματα-ωρες λειτουργιας-περιμενε-απλωσε κλπ) - χανω χρημα (ρευμα) - ολη την ωρα να ασχολουμαι με 'διαλογη' και καρτελακια Και βαζω ενα 'μεσαιο' γενικο all around προγραμμα και τελειωσα. Μονο σε ειδικες περιπτωσεις, πχ πες μαλλινη κουβερτα, θα ασχοληθω με ειδικη πλυση, θερμοκρασια, αν θα μπει μονο του κλπ. Στα λοιπα, ολα μαζι, χρωμαπαγιδα, ενα πλυντηριο, ενα προγραμμα, τελος, οικονομια χρονου-χρηματος. Επεξ/σία 6 Μαΐου 2023 από mindreader 2 1
SabotazNic Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Ε μετά μην λέτε ότι η ποιότητα στις μάρκες έχει πέσει. Λογικό να λιώνουν πχ τα μπλουζάκια ή να ξεβάφουν όταν τα βάζετε στους 60. 7
Basilhs23___ Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, mindreader είπε Βαζω παντα χρωμοπαγιδα. Σιγα μην καθομαι να - χανω χρονο (βαζοντας πολλαπλα πλυντηρια-πολλαπλα απλωματα-ωρες λειτουργιας-περιμενε-απλωσε κλπ) - χανω χρημα (ρευμα) - ολη την ωρα να ασχολουμαι με 'διαλογη' και καρτελακια Και βαζω ενα 'μεσαιο' γενικο all around προγραμμα και τελειωσα. Μονο σε ειδικες περιπτωσεις, πχ πες μαλλινη κουβερτα, θα ασχοληθω με ειδικη πλυση, θερμοκρασια, αν θα μπει μονο του κλπ. Στα λοιπα, ολα μαζι, χρωμαπαγιδα, ενα πλυντηριο, ενα προγραμμα, τελος, οικονομια χρονου-χρηματος. Τι είναι η χρωμοπαγιδα; Σιγά το πράμα. Εγω έχω 2 λεκάνες στην μια μαζευω τα λευκά και στα άλλα τα σκούρα. Μερικά που ξέρω ότι δεν ξεβάφουν τα βάζω στα λευκά, τα άλλα στα σκούρα. Επεξ/σία 6 Μαΐου 2023 από Basilhs23___ 1 1
SabotazNic Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 5 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Τι είναι η χρωμοπαγιδα; Ότι λέει η λέξη. "πιάνει" τα χρώματα που έχει το νερό επειδή κάποια ρούχα έχουν ξεβαψει. Και εγώ βάζω στους 30 βαθμούς όταν πελνω πχ gap/adidas/Nike αλλά σχεδόν πάντα βγαίνουν καθαρές και τις χρησιμοποιώ για κάνα 3 λύσεις πριν τις πετάξω
Basilhs23___ Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 1 λεπτό πριν, SabotazNic είπε Ότι λέει η λέξη. "πιάνει" τα χρώματα που έχει το νερό επειδή κάποια ρούχα έχουν ξεβαψει. Και εγώ βάζω στους 30 βαθμούς όταν πελνω πχ gap/adidas/Nike αλλά σχεδόν πάντα βγαίνουν καθαρές και τις χρησιμοποιώ για κάνα 3 λύσεις πριν τις πετάξω Δηλαδή τι είναι αυτό; Χημικό που το ρίχνεις μέσα και δεν αφήνει να ξεβαψει το ρούχο; Δεν το έχω ξανακούσει.
SabotazNic Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 6 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Δηλαδή τι είναι αυτό; Χημικό που το ρίχνεις μέσα και δεν αφήνει να ξεβαψει το ρούχο; Δεν το έχω ξανακούσει. Χρωμοπαγιδα 1 1
panagos89 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Το θέμα είναι να πιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία και για πόση ώρα. Τώρα για την διαλογή κάλτσες και εσώρουχα μπαίνουν ξεχωριστά και στους 60 κανονικά με απολυμαντικό (Dettol) στο τέλος. Ας δοκιμάσει και κάποιος άλλος με ένα θερμόμετρο αν κρατάει την θερμοκρασία ή απλά φτάνει στο πικ και μετά δεν δουλεύει ξανά η αντίσταση για να ζεστάνει το νερό. 1
Basilhs23___ Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 16 λεπτά πριν, SabotazNic είπε Χρωμοπαγιδα Ενδιαφέρον. Κοίτα να δεις τι προϊόντα έχουν φτιάξει.... 1
Makis38 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Η θερμοκρασία πέφτει λόγω ρούχων. Πάρε μία λεκάνη, βάλε νερό 50 βαθμών μέσα, και μετά ρίξε 3-4 ρούχα. Καπάκι πέφτει η θερμοκρασία κάτω από 40. Κανονικά στο πλυντήριο θα έπρεπε να την διατηρεί, δίνοντας εντολή ο θερμοστάτης να ανάψει την αντίσταση. Αυτή την εντύπωση είχα. Πάντως όπως είπε και ο φίλος πιο πάνω, μην τα ξεσκίζετε σε 50άρια, 60άρια, εκτός και αν είναι σεντόνια/πετσέτες. Με το σιδέρωμα λύνονται τα θέματα μικροβίων.
MikhailBakurin Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Κι επίσης, γενικά, μην κάνετε σαν υστερικοί με την καθαριότητα, εκτός κι αν υπάρχει στο σπίτι ανοσοκατεσταλμένος, κατάκοιτος ή προσφάτως εγχειρισμένος άνθρωπος. Δεν είπαμε να τα έχετε άπλυτα, ή να βάζετε τα εσώρουχα στο πρόγραμμα των 15' στους 30. Αλλά σε γενικές γραμμές, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα κακό σε κανέναν, αν τα ρούχα πλένονται με τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού, με τη σωστή φόρτωση πλυντηρίου (νομίζω δεν υπάρχει Ελληνικό σπίτι που να βάζει όντως 3-4 κιλά στο πρόγραμμα που είναι για 3-4 κιλά), και σε θερμοκρασία 40-50 βαθμών. Γενικά, φτάσαμε ως εδώ, μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια ιστορίας, πλένοντας τα ρούχα μας με ζεστό νερό μόνο τα τελευταία 50 χρόνια (κάποιοι) και οι περισσότεροι τα τελευταία 30-40. Τα υπόλοιπα 14.950 χρόνια καταγεγγραμμένου πολιτισμού, βουτούσαμε το ένδυμα στο κρύο νερό του ποταμού και το τρίβαμε με λίγο σαπούνι ελαιολάδου. 8
Basilhs23___ Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 37 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε Γενικά, φτάσαμε ως εδώ, μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια ιστορίας, πλένοντας τα ρούχα μας με ζεστό νερό μόνο τα τελευταία 50 χρόνια (κάποιοι) και οι περισσότεροι τα τελευταία 30-40. Τα υπόλοιπα 14.950 χρόνια καταγεγγραμμένου πολιτισμού, βουτούσαμε το ένδυμα στο κρύο νερό του ποταμού και το τρίβαμε με λίγο σαπούνι ελαιολάδου. Ρώτα καμία γιαγιά η παππού πως τα έπλεναν παλιά. Εγώ θα σου πω το εξής, για τα 14950 χρόνια δεν ξέρω. Για τα τελευταία 70 ως 150 χρόνια όμως ξέρω ότι ζέσταναν το νερό με κάρβουνο μέσα σε τεράστιες λεκάνες από τσιγκο σε χώρους εξωτερικούς στα οικόπεδα στα χωράφια. Σε μεγάλα σπίτια, εσωτερικά στα πλεισταρια, μέσα σε μεταλλικά καζάνια που ήταν τοποθετημένα και εντοιχισμένα σε μια κατασκευή και έπλεναν με σαπούνι ελαιολαδου, βορακες και σόδες πλύσης. Τα κάρβουνα έμπαιναν από το κάτω μέρος και ο καπνος από την καμινάδα. Το νερό το άδειαζαν με μικρούς κουβάδες προς τον βόθρο η την αποχέτευση. Το ίδιο ισχύει και για τα μπάνια στα μεγάλα σπίτια, θερμοσίφωνας κάρβουνου μπακιρενιος. Ζέσταμα του νερού και διάφοροι τρόποι υπήρχαν από αιώνες πριν. Το πλυντηριο διευκόλυνε και αυτοματοποιησε την διαδικασία. Επεξ/σία 6 Μαΐου 2023 από Basilhs23___ 1
panagos89 Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 6 Μαΐου 2023 Εγώ με το φτωχό μυαλό μου θα πω άλλο το πλύσιμο στους 60 και άλλο το πλύσιμο έως 60.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα