Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η κυβέρνηση Biden θέλει να επιβάλει φόρο 30% στην ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το mining κρυπτονομισμάτων και έχει συμπεριλάβει τη σχετική πρόταση στον προϋπολογισμό της για το οικονομικό έτος του 2024. 

Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου, ο Λευκός Οίκος εισήγαγε επίσημα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για την ενέργεια “εξόρυξης” ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (Digital Asset Mining Energy ή DAME). Εξηγεί ότι επιθυμεί να φορολογήσει τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη διαδικασία επειδή δεν πληρώνουν για το "πλήρες κόστος που επιβάλλουν στους άλλους", το οποίο περιλαμβάνει την περιβαλλοντική ρύπανση και τις υψηλές τιμές ενέργειας. 

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έχει "αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον", αναφέρει ο Λευκός Οίκος, και η ρύπανση που παράγει "πέφτει δυσανάλογα στις γειτονιές με χαμηλό εισόδημα και στις έγχρωμες κοινότητες". Προσθέτει ακόμα ότι η "συχνά ευμετάβλητη κατανάλωση ενέργειας " των επιχειρήσεων μπορεί να αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους ανθρώπους που ζουν κοντά στις εγκαταστάσεις τους και να προκαλέσει διακοπές υπηρεσιών. Περαιτέρω, οι τοπικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας αναλαμβάνουν σημαντικό ρίσκο εάν αποφασίσουν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους για να κάνουν τις υπηρεσίες τους πιο σταθερές, δεδομένου ότι οι miners μπορούν εύκολα να μετακινηθούν σε άλλη τοποθεσία, ακόμη και στο εξωτερικό. 

Δεν είναι μυστικό ότι η διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Απρίλιο, η εφημερίδα The New York Times δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς την ενέργεια που χρησιμοποιούσαν οι 34 μεγάλης κλίμακας Bitcoin miners στις ΗΠΑ που εντόπισε σε σχετική έρευνα. Το συμπέρασμα της έκθεσης ήταν σίγουρα εντυπωσιακό αφού βρήκε ότι οι αυτές 34 επιχειρήσεις συνολικά χρησιμοποιούν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με τρία εκατομμύρια νοικοκυριά των ΗΠΑ. Οι Times εξήγησαν ότι η μεγαλύτερη εξόρυξη Bitcoin γινόταν στην Κίνα μέχρι το 2021, ώσπου η χώρα την απαγόρευσε, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες τον νέο ηγέτη. 

Προηγούμενες εκθέσεις εκτιμούσαν ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται μόνο με το Bitcoin είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Νορβηγίας και των Κάτω Χωρών. 

Όπως σημειώνει το Yahoo News, υπάρχουν και άλλες βιομηχανίες, όπως η κατασκευή χάλυβα, που επίσης χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας αλλά δεν φορολογούνται για την ενεργειακή τους κατανάλωση. Στην ανάρτησή της, η διοίκηση ανέφερε ότι η παραγωγή κρυπτονομισμάτων "δεν προσφέρει τοπικά και εθνικά οικονομικά οφέλη που συνήθως συνδέονται με επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παρόμοιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας".

Οι επικριτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σ'αυτή την πρόταση για «να κυνηγήσει και να βλάψει έναν κλάδο που δεν υποστηρίζει». Μια έκθεση του Forbes πρότεινε επίσης ότι το DAME μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση για το ζήτημα και ότι η φορολόγηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της βιομηχανίας μπορεί να είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εταιρείες εξόρυξης όχι μόνο να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση ενέργειας, αλλά και να βρουν καθαρότερες πηγές ενέργειας. Μπορεί να είναι δύσκολο να πεισθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, ωστόσο στην ανάρτησή της αναφέρει ότι "οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης κρυπτονομισμέων υπάρχουν ακόμη και όταν οι miners χρησιμοποιούν την υπάρχουσα καθαρή ενέργεια".

Εάν η πρόταση προχωρήσει και γίνει νόμος, η κυβέρνηση θα επιβάλει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σταδιακά. Θα ξεκινήσει με την προσθήκη φόρου 10% στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τους miners κατά το πρώτο έτος, 20% κατά το δεύτερο έτος και στη συνέχεια 30% από το τρίτο έτος και μετά. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 59
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Σαν μετρο δεν είναι άσχημο. Δημιουργεί όμως αδικίες και υπάρχει θέμα, όπως ο εντοπισμός όλων όσων χρησιμοποιούν εξοπλισμό για εξόρυξη crypto και πως θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο και πόση ενέργεια έχουν καταναλώσει καθαρα για αυτό. 

Επίσης μήπως θα πρέπει και ο οικιακός χρήστης να πληρώνει αυτόν τον φόρο. 

  • Like 4
  • Confused 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Basilhs23___ είπε

Επίσης μήπως θα πρέπει και ο οικιακός χρήστης να πληρώνει αυτόν τον φόρο. 

Για το πρώτο μισό, δεν εχω ιδέα πως θα γίνει. Για την παράθεση ομως, στα περισσότερα συστήματα χρέωσης ενέργειας υπάρχει κλιμακωτή χρέωση βάση κατανάλωσης, αρα υπάρχει κάποιος "φορος". Το πρόβλημα υπάρχει οταν αρχίζεις να έχεις οικονομικό κέρδος απο αυτη την επιπλέον κατανάλωση. Σε ολους τους άλλους τρόπους κέρδους που άμεσα ή εμεσα ξοδεύουν ενέργεια (επιχειρήσεις, εργοστάσια, κτλ) πληρώνεις φόρους και ασφαλιστηκές εισφορές για εργαζομένους. 
Το mining δεν φορολογείτε κάπως, άρα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να δημιουργηθεί ισοζύγιο μεταξύ κατανάλωσης και κέρδους.
 

  • Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Plot twist, έχουν κουμπώσει εξοπλισμό σε δημόσιες υπηρεσίες. 😛

Δημοσ.

Γιατί όχι και φόρο σε όσους βλέπουν τηλεόραση; Την ίδια κατανάλωση ρεύματος έχουν.

Crypto-Blog-Figure-1-1.png?resize=1536,9

  • Like 5
  • Confused 1
Δημοσ.

insomnia coin. το μελλον. με καθε τρολλοποστ δωρο ενα insomnia coin. καποιοι ειναι ηδη πλουσιοι.

  • Thanks 1
Δημοσ.

Εμείς πάλι με την τιμή του ρεύματος που έχει το έχουμε σταματήσει το σπορ και εκεί που είπαμε να παίξουμε κανένα παιχνίδι οι κάρτες γραφικών είναι στον θεό.

  • Like 4
Δημοσ.

Δυστυχώς επικρατεί άγνοια (ή δόλος) για τις μεθόδους παροχής ενέργειας στις εταιρείες mining.

Οι παραγωγοί ενέργειας έχουν υπολογίσει ότι για κάθε διάστημα απαιτείται να παράγουν Χ ποσό ενέργειας + λίγο παραπάνω για να μην υπάρξει βύθιση αν ανέβει ξαφνικά η κατανάλωση. Το επιπλέον ποσό ενέργειας που παράγεται για αυτόν τον λόγο εξασφάλισης, χάνεται αν δεν καταναλωθεί. Αρκετές εταιρείες Mining έχουν φτιάξει φάρμες κοντά σε μονάδες παραγωγής, και σε συνεννόηση με αυτές καταναλώνουν μόνο αυτό το επιπλέον ποσό ενέργειας. Η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται με το Mining είναι δυναμικό. Δηλαδή μπορεί να αυξάνεται και να μειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες. Όταν υπάρχει περίσσευμα ενέργειας (που θα χανόταν αν δεν καταναλωθεί), την καταναλώνει το mining. Αν κάποιος άλλος χρειαστεί αυτή την ενέργεια, τότε μειώνεται αυτόματα η κατανάλωση του mining κι αυτή η ενέργεια αποδίδεται σε αυτούς που την χρειάζονται. Από αυτή τη μέθοδο προκύπτουν οφέλη και για τον παραγωγό (που παράγει περισσότερη ενέργεια και δεν την πληρώνεται) και για τον miner, αλλά και για τον τελικό καταναλωτή. Το όφελος του τελικού καταναλωτή θα προέρχεται από την καλύτερη διαχείριση την παραγόμενης ενέργειας από την εταιρεία παραγωγής, που θα μπορεί να μειώσει το κόστος ανά μονάδα ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να πετάει την περισσευούμενη ενέργεια. Για το περιβάλλον το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο, καθώς αυτή η επιπλέον ενέργεια θα παραγόταν ούτως ή άλλως.

Όταν δεν χρησιμοποιείται ενέργεια από το δίκτυο/παραγωγούς ενέργειας, τότε συνήθως δημιουργούνται υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (νερό, αέρας, ήλιος, θερμότητα) από την ίδια την εταιρεία του mining, για να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει. Οπότε κι αυτή η μέθοδος είναι ουδέτερη για το περιβάλλον. Αν υποθέσουμε ότι έχει κάποια επίπτωση στο περιβάλλον αυτή είναι θετική, καθώς δημιουργεί τεχνογνωσία και ζήτηση για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και R&D.

Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις mining που δεν εμπίπτουν στα παραπάνω σενάρια. Αλλά ο φόρος δεν θα διαχωρίζει, θα είναι οριζόντιος όπως είναι οι περισσότεροι χαζοί/δόλιοι φόροι.

Έχω αρχίσει να έχω την εντύπωση ότι αυτός ο πρόεδρος βγήκε για να καταστρέψει τις ΗΠΑ εκ των έσω :ph34r:
 

  • Like 5
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...