sphinxgr Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Επίσης σε καμία περίπτωση κανείς δεν ήταν βιώσιμος με 10% κέρδος....
tweety2022 Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 1 ώρα πριν, sphinxgr είπε Επίσης σε καμία περίπτωση κανείς δεν ήταν βιώσιμος με 10% κέρδος.... Το ξέρω αλλά είναι η κολλητή μου, έχουμε μεγαλώσει μαζί!!! Δε θα γίνω αυτά που κοροϊδεύω. Άλλωστε δεν έχω δώσει ακόμα πουθενά παραεξω μια δ ξέρω και αν τελικά θα μπω στη διαδικασία.
Basilhs23___ Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Φτιάχνω δικά μου σαπούνια ελαιολαδου καθώς και απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων, είχα ανοίξει και thread εδώ περί σαπουνιών ελαιολαδου. Για σαπούνια ελαιολαδου φυσικά και θα αγόραζα όπως και αγοράζω εκτός από τα δικά μου. Η διαδικασία παρασκευής τους είναι απλή. Για άλλες κρέμες και αλοιφές όμως, δεν θα αγόραζα χειροποίητες από τρίτους διότι δεν γνωρίζω τι έχουν βάλει μέσα, δεν είμαι γνώστης ο ίδιος και δεν θα ρίσκαρα. Καλύτερες και πιο ασφαλείς οι βιομηχανικές κρέμες. Στα μεν σαπούνια ελαιολαδου ξέρεις ότι θα έχουν σίγουρα κάποιο ελαιο, νερό και οξύ NaOH η KOH στα υγρά, τώρα με τις κρέμες δεν έχω ιδέα πως τις κάνουν. Για ενυδάτωση ακόμα και ένα σαπούνι γλυκερίνης κάνει δουλειά. Φτιάξε δικό σου σαπούνι υγρό με βάση KOH καυστική ποτασα κι αν πετύχεις την σωστή αναλογία αναμιξης ώστε να μην γίνει διαχωρισμός πρόσθεσε καθαρή γλυκερίνη μέσα, την πουλάνε σε μαγαζιά με χημικά αλλά είναι σε μεγάλο μπουκάλι συσκευασία και κοστίζει κανένα 40αρι ευρώ. Για σαπούνι πλυντηρίου ρούχων υπάρχουν πολλές συνταγές και παραλλαγές. Έχω ακόμα ένα που έφτιαξα πριν μήνες με σόδα πλύσης βόρακα και σαπούνι ελαιολαδου, στο επόμενο θα προσθέσω σίγουρα και σόδα μαγειρικής ίσως και λίγο κιτρικο οξύ με επιφύλαξη διότι αυτό κάνει αντίδραση με το βόρακα και δίνει βορικο οξύ, αυτό για θερμοκρασίες 40 βαθμών και πάνω, για πλύσιμο σε κρύο υπάρχει παραλλαγή χωρίς βόρακα και με άλατα μαγνησίου, η τρίτη παραλλαγή που την έχω εξετάζοντας συνθέσεις βιομηχανικών απορρυπαντικων είναι η προσθήκη υπεροξειδιο του νατρίου για ενίσχυση της πλύσης. Σε σχέση με τα έτοιμα απορρυπαντικό απουσιάζουν τα φωσφορικά εντελώς και κάτι άλλα. Για να βρεις τις σωστές αναλογίες των προϊόντων στο μίγμα θες την γνώμη χημικού. Αντίστοιχα σαπούνια μπορείς να φτιάξεις και για τα πιάτα και για σφουγγάρισμα στο πάτωμα η για καθάρισμα σε τζάμια έπιπλα επιφάνειες κτλ. Σε επίπεδο οικογένειας είναι κουραστικό και μάλλον έχει περισσότερο κόστος για να κάνεις πλήρη μετάβαση σε κάτι δικής σου παρασκευής για τα πάντα.
tweety2022 Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 18 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Φτιάχνω δικά μου σαπούνια ελαιολαδου καθώς και απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων, είχα ανοίξει και thread εδώ περί σαπουνιών ελαιολαδου. Για σαπούνια ελαιολαδου φυσικά και θα αγόραζα όπως και αγοράζω εκτός από τα δικά μου. Η διαδικασία παρασκευής τους είναι απλή. Για άλλες κρέμες και αλοιφές όμως, δεν θα αγόραζα χειροποίητες από τρίτους διότι δεν γνωρίζω τι έχουν βάλει μέσα, δεν είμαι γνώστης ο ίδιος και δεν θα ρίσκαρα. Καλύτερες και πιο ασφαλείς οι βιομηχανικές κρέμες. Στα μεν σαπούνια ελαιολαδου ξέρεις ότι θα έχουν σίγουρα κάποιο ελαιο, νερό και οξύ NaOH η KOH στα υγρά, τώρα με τις κρέμες δεν έχω ιδέα πως τις κάνουν. Για ενυδάτωση ακόμα και ένα σαπούνι γλυκερίνης κάνει δουλειά. Φτιάξε δικό σου σαπούνι υγρό με βάση KOH καυστική ποτασα κι αν πετύχεις την σωστή αναλογία αναμιξης ώστε να μην γίνει διαχωρισμός πρόσθεσε καθαρή γλυκερίνη μέσα, την πουλάνε σε μαγαζιά με χημικά αλλά είναι σε μεγάλο μπουκάλι συσκευασία και κοστίζει κανένα 40αρι ευρώ. Για σαπούνι πλυντηρίου ρούχων υπάρχουν πολλές συνταγές και παραλλαγές. Έχω ακόμα ένα που έφτιαξα πριν μήνες με σόδα πλύσης βόρακα και σαπούνι ελαιολαδου, στο επόμενο θα προσθέσω σίγουρα και σόδα μαγειρικής ίσως και λίγο κιτρικο οξύ με επιφύλαξη διότι αυτό κάνει αντίδραση με το βόρακα και δίνει βορικο οξύ, αυτό για θερμοκρασίες 40 βαθμών και πάνω, για πλύσιμο σε κρύο υπάρχει παραλλαγή χωρίς βόρακα και με άλατα μαγνησίου, η τρίτη παραλλαγή που την έχω εξετάζοντας συνθέσεις βιομηχανικών απορρυπαντικων είναι η προσθήκη υπεροξειδιο του νατρίου για ενίσχυση της πλύσης. Σε σχέση με τα έτοιμα απορρυπαντικό απουσιάζουν τα φωσφορικά εντελώς και κάτι άλλα. Για να βρεις τις σωστές αναλογίες των προϊόντων στο μίγμα θες την γνώμη χημικού. Αντίστοιχα σαπούνια μπορείς να φτιάξεις και για τα πιάτα και για σφουγγάρισμα στο πάτωμα η για καθάρισμα σε τζάμια έπιπλα επιφάνειες κτλ. Σε επίπεδο οικογένειας είναι κουραστικό και μάλλον έχει περισσότερο κόστος για να κάνεις πλήρη μετάβαση σε κάτι δικής σου παρασκευής για τα πάντα. Σαπούνια ελαιολάδου φτιάχνω αλλά όλα τα άλλα όχι καθώς δε μου κάνουν κλικ κ δε θέλω να ασχοληθώ με οτιδήποτε περιέχει οξέα γενικά γτ τα φοβάμαι. Τα σαπούνια ελαιολάδου που αναφέρεις ως απλά είναι αρκετά εύκολο να γίνει ζημιά με την καυστική σόδα. Οι κρέμες μου είναι φτιαγμένες με βούτυρα, λάδια, βιταμίνες και κερί μέλισσας πχ βάζεις βούτυρο καριτε+λάδι καρύδας+ελαιόλαδο+ζελέ αλόης+βιταμίνη Ε+ υγρό μετάξι (να σημειώσω ότι όλα μα όλα τα προϊόντα τα αγοράζω από φαρμακείο και με έχει βοηθήσει ο φαρμακοποιός και στη διαδικασία όταν ξεκινούσα και στις συνταγές) τα ανακατεύεις σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και γίνονται κρέμα. Οπότε λοιπόν το περιθώριο λάθους είναι ελάχιστο. Και να πάει κάτι λάθος δεν έγινε τπτ. Δεν έχει κάτι χημικό ή καυστικό. Το πολύ πολύ να μη δέσει ή να σφίξει πολύ και να το πετάξεις για δε δουλεύετε!! Στην αρχή προσπάθησα να μάθω να χρησιμοποιώ γαλακτοματοποιητες αλλά τελικά προτιμώ να είναι άκρως φυσικά και ακίνδυνα....
Basilhs23___ Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 11 λεπτά πριν, tweety2022 είπε Σαπούνια ελαιολάδου φτιάχνω αλλά όλα τα άλλα όχι καθώς δε μου κάνουν κλικ κ δε θέλω να ασχοληθώ με οτιδήποτε περιέχει οξέα γενικά γτ τα φοβάμαι. Τα σαπούνια ελαιολάδου που αναφέρεις ως απλά είναι αρκετά εύκολο να γίνει ζημιά με την καυστική σόδα. Οι κρέμες μου είναι φτιαγμένες με βούτυρα, λάδια, βιταμίνες και κερί μέλισσας πχ βάζεις βούτυρο καριτε+λάδι καρύδας+ελαιόλαδο+ζελέ αλόης+βιταμίνη Ε+ υγρό μετάξι (να σημειώσω ότι όλα μα όλα τα προϊόντα τα αγοράζω από φαρμακείο και με έχει βοηθήσει ο φαρμακοποιός και στη διαδικασία όταν ξεκινούσα και στις συνταγές) τα ανακατεύεις σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και γίνονται κρέμα. Οπότε λοιπόν το περιθώριο λάθους είναι ελάχιστο. Και να πάει κάτι λάθος δεν έγινε τπτ. Δεν έχει κάτι χημικό ή καυστικό. Το πολύ πολύ να μη δέσει ή να σφίξει πολύ και να το πετάξεις για δε δουλεύετε!! Στην αρχή προσπάθησα να μάθω να χρησιμοποιώ γαλακτοματοποιητες αλλά τελικά προτιμώ να είναι άκρως φυσικά και ακίνδυνα.... Όλα τα σαπουνια χρησιμοποιούν οξέα, λάθος δεν υπάρχει αν προσεχεις και είναι σωστά ζυγισμενα, βάζεις και μια υπερλιπανση γύρω στο 5% για να είναι σίγουρο πως έχει αντιδράσει όλο το οξύ με το λάδι και δεν έμεινε μέσα, αφήνεις το στέρεο σαπουνι από 2 ως 4 μήνες μέχρι να ωριμάσει. Με τις κρέμες δεν έχω ιδέα, μόνο ενυδατικες χρησιμοποιώ για χέρια και μετά το ξύρισμα όπως και για καλους. Υπάρχει υπερπληθωρα επιλογών στο εμπόριο.
tweety2022 Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 19 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Όλα τα σαπουνια χρησιμοποιούν οξέα, λάθος δεν υπάρχει αν προσεχεις και είναι σωστά ζυγισμενα, βάζεις και μια υπερλιπανση γύρω στο 5% για να είναι σίγουρο πως έχει αντιδράσει όλο το οξύ με το λάδι και δεν έμεινε μέσα, αφήνεις το στέρεο σαπουνι από 2 ως 4 μήνες μέχρι να ωριμάσει. Με τις κρέμες δεν έχω ιδέα, μόνο ενυδατικες χρησιμοποιώ για χέρια και μετά το ξύρισμα όπως και για καλους. Υπάρχει υπερπληθωρα επιλογών στο εμπόριο. Μα γι'αυτό σου απάντησα και σου είπα πως φτιάχνω εγώ τη κρέμα μου για να καταλάβεις τη διαδικασία...
Basilhs23___ Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 23 λεπτά πριν, tweety2022 είπε Μα γι'αυτό σου απάντησα και σου είπα πως φτιάχνω εγώ τη κρέμα μου για να καταλάβεις τη διαδικασία... Ναι το διάβασα αυτό που έγραψες. Γενικά δεν με συγκινεί η ιδέα του να βάζω κάτι στο δέρμα το οποίο περιέχει λάδι και βουτηρο, βέβαια και οι βιομηχανικές κρέμες μπορεί να τα περιέχουν μέσα τους αλλά να μην το καταλαβαίνω. Στο σαπούνι ελαιολαδου γίνεται χημική αντίδραση και στα προϊόντα δεν υπάρχει ούτε λάδι ούτε οξύ, δεν θυμάμαι τα προϊόντα της αντίδρασης, ένα από τα προϊόντα του χειροποίητου σαπουνιού είναι η γλυκερίνη. Στα σαπούνια ελαιολαδου μαζικής βιομηχανικής παραγωγής η γλυκερίνη αφαιρείται από τα προϊόντα με χρήση NaCl και πωλείται ξέχωρα σε υψηλότερη τιμή, βγάζουν κέρδος από αυτό.
sstratos Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 15 ώρες πριν, tweety2022 είπε .......... Οι κρέμες μου είναι φτιαγμένες με βούτυρα, λάδια, βιταμίνες και κερί μέλισσας πχ βάζεις βούτυρο καριτε+λάδι καρύδας+ελαιόλαδο+ζελέ αλόης+βιταμίνη Ε+ υγρό μετάξι ............ Πολλά έλαια βάζεις , κοπέλες με μικτά/λιπαρά και λιπαρά δέρματα δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν... Βιταμίνη Ε , σπάς κάψουλές eviol και βάζεις ?? ή αγοράζεις απο φαρμακείο καθαρή (fargo/chemco) ?
tweety2022 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, sstratos είπε Πολλά έλαια βάζεις , κοπέλες με μικτά/λιπαρά και λιπαρά δέρματα δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν... Βιταμίνη Ε , σπάς κάψουλές eviol και βάζεις ?? ή αγοράζεις απο φαρμακείο καθαρή (fargo/chemco) ? Κι όμως παρά τα διαφορετικά έλαια οι κρέμες μου δεν αφήνουν ίχνος λιπαρότητας και απορροφούνται πολύ καλά και γρήγορα. Κι εγώ λιπαρο δέρμα έχω και την έχω ζήσει τη ταλαιπωρία. Καθαρή βάζω μου τη δίνει ο φαρμακοποιός μου σε βαζακι όλες τις βιταμίνες, όπως και όλα μου τα υλικά από εκείνον τα παίρνω με βοήθησε πολύ γιατί αυτά που αγόραζα από ίντερνετ κτλ δεν ήταν κ τόσο καλή ποιότητα από ότι φάνηκε. Συνταγή με ίδια υλικά και ίδια διαδικασία βγήκε με τα υλικά του φαρμακοποιού μου κλάσεις ανώτερη. Επεξ/σία 4 Μαΐου 2023 από tweety2022
Hawk_K Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Μια διόρθωση μόνο γιατί μου βάρεσε ένα καμπανάκι διαβάζοντας το ως χημικός :D. To καυστικό νάτριο (NaOH) και το καυστικό κάλιο (ΚΟΗ) είναι βάσεις και όχι οξέα. Εξίσου επικύνδινα αν πέσουν πυκνά πάνω σου. Αυτά. 2
janus5555 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Ακριβώς στο σημείο αυτό θα ήθελα να ρωτήσω, τόσο τον ts όσο και αυτούς που απάντησαν στο κομμάτι της παρασκευαστικής διαδικασίας, έχετε γνώσεις χημείας; Έστω βασικές; Να αναφέρω απλά δυο τρία πράγματα, για να έχουμε μια γενική εικόνα όλοι: ΟΛΑ τα προϊόντα γύρω μας αντιμετωπίζονται ως χημικά παρασκευάσματα, όλες οι α' ύλες είναι χημικά συστατικά, είτε έρχονται από ανεπεξέργαστες "φυσικές" α' ύλες είτε από επεξεργασμένες α' ύλες, όλα έχουν μια επικινδυνότητα για τον άνθρωπο και (όταν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί) αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι μελετημένα και ασφαλή για τη χρήση τους. Κατά την ταπεινή μου άποψη, πουλάμε κάτι που φτιάχνουμε όταν ξέρουμε τεχνικά, με γνώσεις, τί είναι, τί κάνει κάθε συστατικό που περιέχει, γιατί έχει μέσα το ένα και όχι το άλλο, τί γίνεται αν χρησιμοποιηθεί λάθος κτλ. Διαφορετικά, αν έχουμε συνταγή από τη γιαγιά που ήξερε από τη προγιαγιά της, κανένα θέμα για την προσωπική και δοκιμασμένη χρήση αλλά εγώ θα φοβόμουνα να το δώσω σε κάποιον άλλον. 1
Haldol Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 27 λεπτά πριν, Hawk_K είπε Μια διόρθωση μόνο γιατί μου βάρεσε ένα καμπανάκι διαβάζοντας το ως χημικός :D. To καυστικό νάτριο (NaOH) και το καυστικό κάλιο (ΚΟΗ) είναι βάσεις και όχι οξέα. Εξίσου επικύνδινα αν πέσουν πυκνά πάνω σου. Αυτά. Να συμπληρώσω κι εγώ (ως η «άχρηστη πληροφορία της ημέρας») ότι το NaOH είναι η γνωστή μας «καυστική σόδα», ενώ το KOH είναι η λιγότερη διάσημη «καυστική ποτάσα». Και τα δύο ξεβουλώνουν την τουαλέτα, αν η μπίζνα με τα σαπούνια πέσει έξω. Χημικός δεν είμαι, αλλά παλιότερα έκανα φωτο-εμφάνιση πλακετών (για ηλεκτρονικά κυκλώματα) με την κλασική συνταγή φως UV → καυστική σόδα → περιντρόλ & υδροχλωρικό οξύ, οπότε θυμάμαι τα ονόματα. 1
tweety2022 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 1 ώρα πριν, Hawk_K είπε Μια διόρθωση μόνο γιατί μου βάρεσε ένα καμπανάκι διαβάζοντας το ως χημικός :D. To καυστικό νάτριο (NaOH) και το καυστικό κάλιο (ΚΟΗ) είναι βάσεις και όχι οξέα. Εξίσου επικύνδινα αν πέσουν πυκνά πάνω σου. Αυτά. Δεν είμαι χημικός αλλά και μόνο που ακούω τη λέξη καυστικό εγώ το αντιμετωπίζω με όση περισσότερη προσοχή μπορώ να διαθέσω...
tweety2022 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 2 ώρες πριν, janus5555 είπε Ακριβώς στο σημείο αυτό θα ήθελα να ρωτήσω, τόσο τον ts όσο και αυτούς που απάντησαν στο κομμάτι της παρασκευαστικής διαδικασίας, έχετε γνώσεις χημείας; Έστω βασικές; Να αναφέρω απλά δυο τρία πράγματα, για να έχουμε μια γενική εικόνα όλοι: ΟΛΑ τα προϊόντα γύρω μας αντιμετωπίζονται ως χημικά παρασκευάσματα, όλες οι α' ύλες είναι χημικά συστατικά, είτε έρχονται από ανεπεξέργαστες "φυσικές" α' ύλες είτε από επεξεργασμένες α' ύλες, όλα έχουν μια επικινδυνότητα για τον άνθρωπο και (όταν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί) αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι μελετημένα και ασφαλή για τη χρήση τους. Κατά την ταπεινή μου άποψη, πουλάμε κάτι που φτιάχνουμε όταν ξέρουμε τεχνικά, με γνώσεις, τί είναι, τί κάνει κάθε συστατικό που περιέχει, γιατί έχει μέσα το ένα και όχι το άλλο, τί γίνεται αν χρησιμοποιηθεί λάθος κτλ. Διαφορετικά, αν έχουμε συνταγή από τη γιαγιά που ήξερε από τη προγιαγιά της, κανένα θέμα για την προσωπική και δοκιμασμένη χρήση αλλά εγώ θα φοβόμουνα να το δώσω σε κάποιον άλλον. Καταλαβαίνω αυτό που θες να πεις απόλυτα γι'αυτό και είναι σκεπτική στο θέμα. Χημικός δεν είμαι, όχι. Είχα κάποιες συνταγές όντως από την προ-προγιαγια μου οι οποίες βέβαια δύσκολα έχουν εφαρμογή σήμερα για πολλούς λόγους. Βάση αυτών των συνταγών και με τη πολύτιμη βοήθεια του φαρμακοποιού μου όμως κάποιες τις εκσυγχρόνισα και κάποιες έφτιαξα και μόνη μετά από πολύ διάβασμα για το τι είναι και που βοηθάει κάθε έλαιο, βούτυρο, βιταμίνη, αιθέριο έλαιο, ανθόνερο και πολλά άλλα αλλά και πώς μπορούν α συνδυαστούν σωστά ώστε το ένα να μην εξουδετερώνει το άλλο, να "ταιριάζει" σωστά ώστε να έχεις το μέγιστο όφελος από κάθε υλικό. Όταν ξεκίνησα να φτιάχνω για κάποιους κοντινούς μου κάποια προϊόντα μου, εξηγούσα ακριβώς τι θα συμπεριλάβω για να αποφύγουμε ενδεχόμενη αλλεργία πχ μια θεία μου έχει αλλεργία στο αμυγδαλελαιο οπότε δε το χρησιμοποιώ σε ότι φτιάχνω για εκείνη το αντικαθιστω με κάποιο άλλο έλαιο πχ το καστορέλαιο. Ο λόγος που άνοιξα και το θέμα εδώ ήταν ακριβώς αυτός να δω πως το βλέπουν οι "απ' έξω" οι άγνωστοι. Την ιδέα να ασχοληθώ ποιο "επαγγελματικά" με όλο αυτό μου την έβαλαν οι κοντινοί μου που εδώ και καιρό τους φτιάχνω διάφορα προϊόντα και μου λένε πολύ συχνά να το εκμεταλλευτώ, να μη το αφήσω κτλ. Αλλά εγώ είχα τις αμφιβολίες μου για το πόσο κάποιος θα μπει στη διαδικασία να αγοράσει χειροποίητο καλλυντικό και μάλιστα ενώ δε με ξέρει και χθες και από ότι βλέπω μάλλον είχα δίκιο που ήμουν σκεπτική και δε τους άφησα να μου φουσκώσουν τα μυαλά.
janus5555 Δημοσ. 5 Μαΐου 2023 Δημοσ. 5 Μαΐου 2023 Για επαγγελματική και νόμιμη πώληση, πέρα από τα πρακτικά ανοίγματος επιχείρησης βιβλία ελεύθερου επαγγελματία κτλ χρειάζεσαι και έγκριση των προϊόντων αυτών από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Τονίζω, για επαγγελματική και νόμιμη πώληση. Μπορείς εφόσον σε ενδιαφέρει και βλέπεις ότι αυτά που φτιάχνεις έχουν απήχηση, να ψάξεις συνεργασία με κάποιον, χημικό φαρμακοποιό κτλ, ο οποίος θα σου προσφέρει τις γνώσεις του, την καθοδήγησή του και την υπογραφή του. Στις 3/5/2023 στις 6:43 ΜΜ, tweety2022 είπε Σαπούνια ελαιολάδου φτιάχνω αλλά όλα τα άλλα όχι καθώς δε μου κάνουν κλικ κ δε θέλω να ασχοληθώ με οτιδήποτε περιέχει οξέα γενικά γτ τα φοβάμαι. Τα σαπούνια ελαιολάδου που αναφέρεις ως απλά είναι αρκετά εύκολο να γίνει ζημιά με την καυστική σόδα. Οι κρέμες μου είναι φτιαγμένες με βούτυρα, λάδια, βιταμίνες και κερί μέλισσας πχ βάζεις βούτυρο καριτε+λάδι καρύδας+ελαιόλαδο+ζελέ αλόης+βιταμίνη Ε+ υγρό μετάξι (να σημειώσω ότι όλα μα όλα τα προϊόντα τα αγοράζω από φαρμακείο και με έχει βοηθήσει ο φαρμακοποιός και στη διαδικασία όταν ξεκινούσα και στις συνταγές) τα ανακατεύεις σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και γίνονται κρέμα. Οπότε λοιπόν το περιθώριο λάθους είναι ελάχιστο. Και να πάει κάτι λάθος δεν έγινε τπτ. Δεν έχει κάτι χημικό ή καυστικό. Το πολύ πολύ να μη δέσει ή να σφίξει πολύ και να το πετάξεις για δε δουλεύετε!! Στην αρχή προσπάθησα να μάθω να χρησιμοποιώ γαλακτοματοποιητες αλλά τελικά προτιμώ να είναι άκρως φυσικά και ακίνδυνα.... Επίσης, μπορείς (και εφόσον ασχολείσαι πρέπει) να πάρεις να διαβάσεις, βιβλία σχετικά χημείας, κοσμετολογίας, να κάνεις κανένα σεμινάριο, να προσπαθήσεις για ένα τεχνικό - πέρα από το εμπειρικό- υπόβαθρο, ώστε να μην φοβάσαι, να καταλαβαίνεις τί θα πει φυσικό και τί ακίνδυνο. 18 ώρες πριν, tweety2022 είπε Δεν είμαι χημικός αλλά και μόνο που ακούω τη λέξη καυστικό εγώ το αντιμετωπίζω με όση περισσότερη προσοχή μπορώ να διαθέσω... Αλλιώς λέγονται και υδροξείδια, για να μη σε τρομάζει η λέξη καυστικό . Τα αποφρακτικά που χρησιμοποιούμε είναι υδροξείδιο του νατρίου. Σωστά χρειάζονται προσοχή αλλά είναι υλικά συνηθισμένα, τα διαχειριζόμαστε με ευκολία αρκεί να υπάρχουν οι προφυλάξεις και γνώση. [Είμαι σε παρεμφερή κλάδο επαγγελματικά, εξού και η τοποθέτησή μου.]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα