Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Τους προκαλώ να κόψουν απόδειξη/τιμολόγιο που να μην αναφέρει τον ΦΠΑ… Αφού τον κάνουν δώρο…

Στο χωριό μου αυτό το λένε «έκπτωση 24%»… σε τιμές που, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι παράλογα ανεβασμένες.

Βασικά κάπου 20% ειναι περίπου η εκπτωση. 

Εννοείται πως θα γράφει ΦΠΑ, δεν ειναι τιμολόγιο. Απλα σου λεει οτι τον πληρώνουν αυτοι σε σχέση με τις τιμές που είχε πριν τη προσφορά. 

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, Antretng είπε

Βασικά κάπου 20% ειναι περίπου η εκπτωση. 

Εννοείται πως θα γράφει ΦΠΑ, δεν ειναι τιμολόγιο. Απλα σου λεει οτι τον πληρώνουν αυτοι σε σχέση με τις τιμές που είχε πριν τη προσφορά. 

Στην τελική τιμή έχεις δίκιο. Είναι περίπου τόσο, αλλά εγώ μιλούσα για την καθαρή αξία και όχι για τη μεικτή.

Είτε τιμολογιο, είτε απόδειξη ο ΦΠΑ περιέχεται. Εξαίρεση υπάρχει μόνο σε κινητά, ταμπλετ και παιχνιδομηχανές, εφόσον ο επαγγελματίας είναι υποκείμενος ΦΠΑ και το επιτρέπει το αντικείμενο δραστηριότητας του.

Απλα το μαρκετινίστικο κόλπο «χαριζω ΦΠΑ» είναι σχεδόν απάτη. Δεν χαρίζεται ο ΦΠΑ, έκπτωση γίνεται. Δεν είναι καν στο χέρι της επιχείρησης η διαχείρηση του ΦΠΑ. Ανήκει στο κράτος και καταβάλεται από τον τελικό καταναλωτή στην επιχείρηση , η οποία τον προσκομίζει στο κράτος, σε συμψηφισμό με τον ΦΠΑ εξόδων της. Αυτό συμβαίνει ανά μήνα στις επιχειρήσεις με διπλογραφικά και ανά τρίμηνο σε αυτές με απλογραφικά, μέσω των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Λογιστης είμαι.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Στην τελική τιμή έχεις δίκιο. Είναι περίπου τόσο, αλλά εγώ μιλούσα για την καθαρή αξία και όχι για τη μεικτή.

Είτε τιμολογιο, είτε απόδειξη ο ΦΠΑ περιέχεται. Εξαίρεση υπάρχει μόνο σε κινητά, ταμπλετ και παιχνιδομηχανές, εφόσον ο επαγγελματίας είναι υποκείμενος ΦΠΑ και το επιτρέπει το αντικείμενο δραστηριότητας του.

Απλα το μαρκετινίστικο κόλπο «χαριζω ΦΠΑ» είναι σχεδόν απάτη. Δεν χαρίζεται ο ΦΠΑ, έκπτωση γίνεται. Δεν είναι καν στο χέρι της επιχείρησης η διαχείρηση του ΦΠΑ. Ανήκει στο κράτος και καταβάλεται από τον τελικό καταναλωτή στην επιχείρηση , η οποία τον προσκομίζει στο κράτος, σε συμψηφισμό με τον ΦΠΑ εξόδων της. Αυτό συμβαίνει ανά μήνα στις επιχειρήσεις με διπλογραφικά και ανά τρίμηνο σε αυτές με απλογραφικά, μέσω των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Λογιστης είμαι.

Το εχεις καταλαβει λιγο στραβα. Αμα σου πω σου κερναω/χαριζω το καφε, εγω δεν θα το πληρώσω το καφέ σου; Δεν θα κοπει απόδειξη για αυτό το καφέ;

Έτσι ειναι και το ΦΠΑ. Σου κερνάει/χαρίζει το ΦΠΑ. Οτι δηλαδη θα το πληρώσει αυτός. Σαφέστα είναι πιο πιασάρικο να σου πει το ΦΠΑ αντι έκπτωση αλλά στο τέλος της ημέρας ειναι ενα 20% έκπτωση και αυτό κρατάμε. 

Και εγώ οικονομολόγος είμαι αλλα δεν νομίζω ότι έχει σημασία. Anyway, σταματώ εδώ εγώ, σόρρυ για το offtopic.

Επεξ/σία από Antretng
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Έχει κανείς άλλος θέμα πατώντας για ολοκλήρωση παραγγελίας?

Δε προχωράει και σε πετάει στα προηγούμενα βήματα. Τι στο διάολο, πάλι κλάταρε?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Antretng είπε

Το εχεις καταλαβει λιγο στραβα. Αμα σου πω σου κερναω/χαριζω το καφε, εγω δεν θα το πληρώσω το καφέ σου; Δεν θα κοπει απόδειξη για αυτό το καφέ;

Έτσι ειναι και το ΦΠΑ. Σου κερνάει/χαρίζει το ΦΠΑ. Οτι δηλαδη θα το πληρώσει αυτός. Σαφέστα είναι πιο πιασάρικο να σου πει το ΦΠΑ αντι έκπτωση αλλά στο τέλος της ημέρας ειναι ενα 20% έκπτωση και αυτό κρατάμε. 

Και εγώ οικονομολόγος είμαι αλλα δεν νομίζω ότι έχει σημασία. Anyway, σταματώ εδώ εγώ, σόρρυ για το offtopic.

Να στο πω με ένα παράδειγμα τότε.

Εστω ότι ένα προϊόν έχει 620€. Δηλαδή καθαρή 500 και ΦΠΑ 120. Το «χαρίζω τον ΦΠΑ» σημαίνει απόδειξη/τιμολόγιο που γραφει

αξια προϊόντος 500€. Δηλαδή δεν περιέχει ΦΠΑ. 

Αυτό. Τίποτε άλλο. Ο ΦΠΑ υπολογιζεται επι της τελικής καθαρής αξίας. Μετά τις εκπτώσεις. Άρα δε μπορείς να γράψεις καθαρή αξία, να βάλεις ΦΠΑ και στη συνέχεια να τον πατήσεις σαν έκπτωση, γιατί αυτο θα σήμαινε ότι υπολόγισες ΦΠΑ σε λάθος καθαρή αξία.

Τωρα γράφει 

αξια προϊόντος 500€

καθαρη 403,23€

ΦΠΑ  96,77€.

Αυτο λέγεται έκπτωση 20% επι της μεικτής αξίας. Όχι «χαρίζω ΦΠΑ». Η συζήτηση δεν είναι σε καμία περίπτωση off topic.

Κατα την καταχώριση του παραστατικού πωλήσεων, από τη μεριά του ΠΛΑΙΣΙΟ, ο λογιστής δε μπορεί να μην περάσει ΦΠΑ. Επιπλέον, επειδή το ΠΛΑΙΣΙΟ ανήκει στις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, λόγω τζίρου, πως θα συμφωνήσεις ταμείο αν δεν εισπράττεις ΦΠΑ σε πώληση προϊόντος που ειναι υποκείμενη σε ΦΠΑ 24%;

Θα πρέπει να μελετήσεις λιγο τη νομοθεσια περι ΦΠΑ συνάδελφε. Το «χαρίζω το ΦΠΑ» ανήκει στο κακώς εννοούμενο μάρκετιγκ και αφορά το μέσο καταναλωτή και όχι εμάς που είμαστε του κλάδου. Εμείς πρέπει να ξέρουμε.:)

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 3
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
36 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Να στο πω με ένα παράδειγμα τότε.

Εστω ότι ένα προϊόν έχει 620€. Δηλαδή καθαρή 500 και ΦΠΑ 120. Το «χαρίζω τον ΦΠΑ» σημαίνει απόδειξη/τιμολόγιο που γραφει

αξια προϊόντος 500€. Δηλαδή δεν περιέχει ΦΠΑ. 

Αυτό. Τίποτε άλλο. Ο ΦΠΑ υπολογιζεται επι της τελικής καθαρής αξίας. Μετά τις εκπτώσεις. Άρα δε μπορείς να γράψεις καθαρή αξία, να βάλεις ΦΠΑ και στη συνέχεια να τον πατήσεις σαν έκπτωση, γιατί αυτο θα σήμαινε ότι υπολόγισες ΦΠΑ σε λάθος καθαρή αξία.

Τωρα γράφει 

αξια προϊόντος 500€

καθαρη 403,23€

ΦΠΑ  96,77€.

Αυτο λέγεται έκπτωση 20% επι της μεικτής αξίας. Όχι «χαρίζω ΦΠΑ». Η συζήτηση δεν είναι σε καμία περίπτωση off topic.

Κατα την καταχώριση του παραστατικού πωλήσεων, από τη μεριά του ΠΛΑΙΣΙΟ, ο λογιστής δε μπορεί να μην περάσει ΦΠΑ. Επιπλέον, επειδή το ΠΛΑΙΣΙΟ ανήκει στις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, λόγω τζίρου, πως θα συμφωνήσεις ταμείο αν δεν εισπράττεις ΦΠΑ σε πώληση προϊόντος που ειναι υποκείμενη σε ΦΠΑ 24%;

Θα πρέπει να μελετήσεις λιγο τη νομοθεσια περι ΦΠΑ συνάδελφε. Το «χαρίζω το ΦΠΑ» ανήκει στο κακώς εννοούμενο μάρκετιγκ και αφορά το μέσο καταναλωτή και όχι εμάς που είμαστε του κλάδου. Εμείς πρέπει να ξέρουμε.:)

Θα σου απαντήσω γιατί μοιάζει σαν να εχει υπαινιγμό ότι δεν ξέρω τι ειναι το ΦΠΑ :P 

Τη νομοθεσία προφανώς τη γνωρίζω. Αλλά κολλάς στις λεπτομέρειες και χάνεις το νόημα. Στη τελική, αν πάμε τόσο τυπικά, δεν μπορείς να χαρίσεις κάτι που δεν σου ανήκει, ήτοι το ΦΠΑ. Δεν υπάρχει λοιπόν νομικός όρος που να εξηγεί το "χαρίζω" και πότε μπορεί να υπάρξει γιατί πολύ απλά δεν είναι καν δόκιμος ένας τέτοιος όρος. Άρα δεν μπορούμε να το εξετάσουμε τυπικά.

Η ουσία είναι ότι σου κερνάει/πληρώνει το ΦΠΑ που εσύ θα πλήρωνες αντιστοιχα επί της αρχική τιμής . Για αυτό σου λέει "χαριζω το ΦΠΑ". Το αν μέρος της χαμηλότερης τιμής περιλαμβάνει το "νεο" μικρότερο ΦΠΑ δεν έχει σημασία και ούτε τον νοιάζει τον ιδιώτη. Και πράγματι, όταν έρχεται η ώρα να πληρώσεις σου κάνει έκπτωση αντίστοιχη με το ΦΠΑ που θα πλήρωνες αρχικά και όχι ότι δεν θα έχει ΦΠΑ η αγορά (θα είναι το αντίστοιχο για την νέα χαμηλότερη τιμή).

Δεν νομίζω ότι αξίζει τόση συζήτηση μιας και δεν αναφερόμαστε άλλωστε σε επαγγελματίες. Και τώρα σταματώ πραγματικά. 

Επεξ/σία από Antretng
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Εγώ σαν καθηγητής με σπουδές στην ειδική αγωγή να σας πω ότι παρατηρώ δείγματα ΔΑΦ (Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος)😋. Ο ένας μιλάει technically που λέμε και στο χωριό μου, ο άλλος πιο πρακτικά, το δικό μου μυαλό λειτουργεί λίγο παραπάνω σαν του λογιστή. Προφανώς και χρεώνεσαι φπα, αλλά το γράφουν έτσι γιατί ακούγεται πιο πιασάρικο, και οι δύο τα ξέρετε τα θέματα, ειρήνη υμίν.

• Like 4
Δημοσ.

Η ουσία είναι ότι με τις τιμές που είχαν πάλι μουφα προσφορά ήταν. 

Βρήκατε τίποτα καλό εσείς;

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Antretng είπε

Θα σου απαντήσω γιατί μοιάζει σαν να εχει υπαινιγμό ότι δεν ξέρω τι ειναι το ΦΠΑ :P 

Τη νομοθεσία προφανώς τη γνωρίζω. Αλλά κολλάς στις λεπτομέρειες και χάνεις το νόημα. Στη τελική, αν πάμε τόσο τυπικά, δεν μπορείς να χαρίσεις κάτι που δεν σου ανήκει, ήτοι το ΦΠΑ. Δεν υπάρχει λοιπόν νομικός όρος που να εξηγεί το "χαρίζω" και πότε μπορεί να υπάρξει γιατί πολύ απλά δεν είναι καν δόκιμος ένας τέτοιος όρος. Άρα δεν μπορούμε να το εξετάσουμε τυπικά.

Η ουσία είναι ότι σου κερνάει/πληρώνει το ΦΠΑ που εσύ θα πλήρωνες αντιστοιχα επί της αρχική τιμής . Για αυτό σου λέει "χαριζω το ΦΠΑ". Το αν μέρος της χαμηλότερης τιμής περιλαμβάνει το "νεο" μικρότερο ΦΠΑ δεν έχει σημασία και ούτε τον νοιάζει τον ιδιώτη. Και πράγματι, όταν έρχεται η ώρα να πληρώσεις σου κάνει έκπτωση αντίστοιχη με το ΦΠΑ που θα πλήρωνες αρχικά και όχι ότι δεν θα έχει ΦΠΑ η αγορά (θα είναι το αντίστοιχο για την νέα χαμηλότερη τιμή).

Δεν νομίζω ότι αξίζει τόση συζήτηση μιας και δεν αναφερόμαστε άλλωστε σε επαγγελματίες. Και τώρα σταματώ πραγματικά. 

Υπάρχουν πολλοί νομιμοι τρόποι να χαρίσεις. Υπάρχει πχ η επιλογή "προβολή και διαφήμιση", όπου, στα πλαίσια προώθησης, μπορείς να δώσεις κάποια δωρεάν προϊόντα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, αλλά δεν είναι επί του παρόντος. Η έκπτωση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. 

Δεν κερνάει τίποτα απολύτως. Δεν χαρίζει τον ΦΠΑ, κάνει έκπτωση ίση με το ΦΠΑ της αρχικής (κατά κανόνα υπερτιμημένης) τιμής. Μειώνει την μεικτή αξία κατά το ύψος ΦΠΑ της αρχικής μεικτής.

Είναι μαρκετινίστικο τρικ και οριακά παράνομο, αφού είναι λογιστικά/φορολογικά/οικονομικά ΛΑΘΟΣ. Είναι ψέμα. Έχουν λογιστές εκεί στο ΠΛΑΙΣΙΟ και τους έχουν ενημερώσει σχετικά, άρα εν γνώσει τους παραπλανούν τον κόσμο. Μια έκφραση του τύπου "χαρίζω το ΦΠΑ" είναι πιο πιασσάρική από το "έκπτωση 20%", γιατί ο κόσμος δε θέλει να πληρώνει φόρους.  

Σε παρακαλώ, πραγματικά, σταμάτα να επιμένεις. Δεν είμαι 100% σίγουρος. Είμαι 1000000% γι αυτά που γράφω. Είναι αυτονόητα και μόλις εργαστείς πάνω στα λογιστικά θα το διαπιστώσεις και ο ίδιος. Έχω 10 ετή εμπειρία και δικό μου λογιστικό γραφείο. Αλίμονο...

Σε περίπτωση αμφιβολίας πες μου να σου στείλω με pm τα ακριβή στοιχεία μου. Δεν έχω πρόβλημα.

Ποιοι επαγγελματίες και ιδιώτες μου λες; Όλοι πληρώνουν ΦΠΑ. Δεν έχει καμία διαφορά. Εκτός από την περίπτωση του άρθρου 39α του ΦΠΑ, αλλά αυτό αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και επαγγελματιών. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο ΦΠΑ μπαίνει τόσο σε τιμολόγιο, όσο και σε απόδειξη λιανικής.

Επεξ/σία από Tlykog
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ούτε που κατάλαβες τι έγραψα και συνεχίζεις να μου βάζεις λόγια που δεν είπα...

Τεσπά, δεν αξίζει να το συνεχίσουμε ούτε να τις μετρήσουμε 😛 . Αρκετά σπαμαραμε.

Αν κάποιος πήρε τίποτα καλό ας πει. Έχω περιέργεια αν άξιζε τίποτα.

Επεξ/σία από Antretng
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
19 ώρες πριν, filipprin είπε

Μπα μια απο τα ιδια .Προσφορες που βγαίνουν ακριβότερες απο το σκρουτζ με την λογικη οτι θα προτιμησουμε το πλαισιο.Αυτο ισχυε καποτε .Πλεον δεν βλεπω κανενα πλεονεκτημα.Ουτε σερβισε ουτε εξυπηρέτηση ουτε παραδοση.

Ποιο σέρβις και ποια εξυπηρέτηση; Για ένα usb stick προβληματικό εξ'αρχής, τους ζητούσα να μου κάνουν αντικατάσταση χωρίς να το κρατήσουν για έλεγχο ( λόγω ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που είχα προλάβει να περάσω μέσα, τους ζητούσα δηλαδή να κάνουμε μαζί τον έλεγχο και τη καταστροφή του ενώ τους εξήγησα το λόγο ) και μου έλεγαν μπούρδες. Επικοινωνία με τη κατασκευάστρια εταιρεία, μου ζήτησαν φωτογραφίες που να αποδεικνύουν τη καταστροφή του usb stick, μέσα σε μια εβδομάδα είχα με DHL το νέο στικάκι στη πόρτα μου.

19 ώρες πριν, M A T R I X είπε

Για 30€ διαφορά προφανώς και θα επέλεγα το Πλαίσιο. Αν και η συγκεκριμένη δεν είναι καλή τηλεόραση. Η προσφορά αφορά κυρίως oled που εκεί το Πλαίσιο έχει πιο φθηνές. 

Μόνο που δεν είναι 30 ευρώ διαφορά, αλλά 130.

Δημοσ.

Υπήρχαν και τηλεοράσεις που στο Σκρουτζ είναι ακριβότερες από την τιμή προ έκπτωσης στο πλαίσιο. Πάντα θέλει ψάξιμο δεν είναι όλα άσπρο μαύρο. 

• Like 4
Δημοσ.

Πήρα για τους γονείς τη παρακάτω.

https://www.plaisio.gr/tileoraseis/tvs/samsung-led-tv-55cu7172-55-4k-ultra-hd_4176618

Μοντέλο του '23 που με την αφαίρεση ΦΠΑ στο καλάθι έβγαινε 402€ όταν στο Skroutz (και με πτώση τιμής) είναι στα 498€.

Τους έβαλα και 5ετή επέκταση εγγύησης και πήγε 472€ πάλι πιο φθηνά απο Skroutz.

Δεν είναι όλα τραγικά και χάλια όπως παρουσιάζουν ή νομίζουν κάποιοι.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...