Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα στην παρέα, έχω ένα ακίνητο στον Βόλο και ενδιαφέρομαι να αποπερατώσω τον 1ο όροφο που ήταν ημιτελής. Μολις έβγαλα οικοδομική άδεια και βγαίνουν 2 δυαράκια από 50 τμ. το καθένα. Σκοπός η ενοικίαση για έξτρα εισόδημα κυρίως ως airbnb ή μακροχρόνια ενοικίαση επιπλωμένα και συμπεριλαμβανομένων όλων των λογαριασμών (all inclusive). Μίλησα με κάποιους μηχανικούς θέρμανσης πριν ξεκινήσω και όλοι μου λένε διαφορετικές απόψεις. Είπα να θέσω εδώ στο φόρουμ τους προβληματισμούς μου και να πάρω την βοήθεια του κοινού 😀.

Τα 2 δυαράκια θα έχουν σωστή και καλή μόνωση και νέα επώνυμα κουφώματα αλουμινίου που μολις παρήγγειλα. Για να μην έχω πρόβλημα με την ακρίβεια σε ενέργεια ή με την αλόγιστη χρήση απο τους ενοικιαστές σκέφτηκα λοιπόν να επενδύσω:

Σε φωτοβολταϊκά με νετ μετερινγ (θα κανω αιτηση για μονοφασικο ρεύμα εκτος αν αξίζει το τριφασικό). Μετά σκέφτηκα να επενδύσω και σε αντλίες θερμότητας για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης (άρα χωρις ηλιακο θερμοσίφωνα). Ότι χρειαστεί θα είναι τεχνολογίας inverter. 

1. Συμφωνείτε με αυτές τις κινήσεις/σκέψεις και τί με συμβουλεύετε, να βάλω:

1α. ενδοδαπέδια για ζέστη (υπάρχει χώρος) και air-condition/fan coil για ψύξη? 

1β. θερμαντικά σώματα καλοριφερ για ζέστη και air-condition/fan coil για ψύξη?

1γ. Fan coil και για τα δύο, θέρμανση και ψύξη, (έμαθα εδώ ότι η αίσθηση της θέρμανσης δεν είναι όπως στα σώματα καλοριφέρ, άσε που θα κάνει και αρκετό θόρυβο). Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να κάνει αρκετό κρύο τον Χειμώνα στον Βόλο. 

1δ. Χρειάζεται συνολικά μόνο ένας μετρητής ρεύματος ή ένας για κάθε διαμέρισμα? Έλεγα για έναν αφού εγώ θα πληρώνω τους λογαριασμούς. 

2. Και μια πιο σύνθετη ερώτηση τώρα. Στο ισόγειο έχω ένα μαγαζί 200 τμ περίπου, που το ανακαινίζω ταυτόχρονα με σκοπό να ευπρεπισθεί και να νοικιαστεί κι αυτό. 

2α. Αξίζει να κάνω μια μεγαλύτερη επένδυση σε όλα τα παραπάνω (εννοώ τα φωτοβολταϊκά και την αντλία θερμότητας) και να επωφεληθεί και ο νέος ενοικιαστής από την μεγάλη οικονομία σε ρεύμα και ενέργεια? Στο μαγαζί εννοείται θα έβαζα fan coil για ψύξη και θέρμανση, το θεωρώ ιδανικό.

2β. Σ αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να κάνω 2 διαφορετικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Μία για τα διαμερίσματα του 1ου ορόφου και άλλη μια ξεχωριστή για το μαγαζί στο ισόγειο? Ή γίνεται (συμφωνα με μελετη του Μηχανικού εννοείται) μια μεγάλη για όλα μαζί που να χωρίζεται σε 3 μέρη? 

Όλα θα είναι με πράσινα δάνεια και θέλω να κανω σωστες επενδύσεις κι ας είναι ακριβές. Προτιμώ να δωσω κατι παραπανω για μια σωστή λύση βιωσιμη μακροχρόνια παρα να δεινω λεφτά στις γνωστές εταιρείες που αναπροσαρμόζουν μονομερώς τις τιμές. 

Τέλος σαν έξτρα πληροφορία, το ακίνητο είναι σε οδό που περνάει φυσικό αέριο, αλλα ειπαμε να απεξαρτηθουμε απο τους δυνάστες 🤣.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας. Αν πρέπει να προσέξω κάτι που δεν το ανέφερα παραπάνω καλοδεχούμενη κάθε επισήμανση. 

Καλή συνέχεια σε όλους!

Νικόλας 

Επεξ/σία από nbarbakos
Δημοσ.

Γνώμη μου αν κανείς ένδοδαπεδια (που με αντλία θερμότητας είναι η καλύτερη επιλογή) δεν έχει νόημα να βάλεις fan coil μόνο για ψηξη αρα ενδοδαπεδια κ air condition 

για να τα έχεις όλα αυτά με net metering λογικά θα πρέπει να τα δίνεις από τον ίδιο μετρητή όπως και το σπιτι σου γιατί νομίζω σε ένα μετρητή γίνεται συμψηφισμός . Αν πας δε μακροχρόνια ενοικίαση και ο άλλος δεν σε πληρώνει θα έχεις θέμα. Άσε που θα πρέπει να δηλώνει και ο νοικιάστης αρ παροχής του ρεύματος αρα πρέπει να το σκεφτείς παλι

Το ίδιο με τον αρ παροχής οσχυει και για το μαγαζί που είπα  

Αν τα νοικιάσεις και δεν τα βάλεις Airbnb κατα την γνώμη μου θα πρέπει να έχουν δικό τους μετρητή αρα να μην οφελούνται από το net metering

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...