Mpampiniotis Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα. Νοίκιασα σε σπίτι που έχει κυρίως ιταλικές πρίζες (type L). Σαφώς και οι σύγχρονες πρίζες δεν ταιριάζουν σε αυτές (οι αρσενικοί ακροδέκτες είναι πιο χοντροί) για λόγους ασφαλείας, καθώς το μεσαίο τρίτο θυληκό που είναι η γείωση, θα έμενε στον αέρα. Έψαχνα, λοιπόν, αντάπτορες από type L σε sucko (ή αλλιώς type F), δηλαδή το τωρινό στάνταρ, και δε μπορούσα να βρω. Ένας πωλητής μου είπε ότι δε θα βρω πουθενά γιατί απαγορεύτηκαν, και ότι καλύτερα είναι να αλλάξω τελείως τις πρίζες. Δε μου έκοψε να τον ρωτήσω γιατί απαγορεύτηκαν, αλλά τελικά βρήκα σε ένα μικρό τοπικό μαγαζί. Υπάρχει λόγος ασφαλείας που απαγορεύτηκαν; Μήπως μου είπε μ**κιες; Εγώ καταλαβαίνω ότι παίρνει φάση, ουδέτερο και γείωση σε μια μορφή, και δίνει φάση, ουδέτερο και γείωση σε άλλη. Γιατί να απαγορεύτηκαν, λοιπόν; Οποιαδήποτε πληροφορία ευπρόσδεκτη. Επεξ/σία 27 Απριλίου 2023 από Mpampiniotis
dbrillis Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Συγνωμη που γελαω με τον πονο σου αλλα μου θυμησες μια φορα που πηγα να νοικιασω ενα σπιτι και ηταν ολες οι μπριζες Αυστραλιας.
Γιάννης Platano Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Απορω που σε ελληνικο σπιτι εβαλαν τετοιες πριζες ...Πιο σαϊνι ηλεκτρολογος το σκεφτηκε ? Αν και δεν εχει σημασια σε ποια περιοχη ? Επεξ/σία 27 Απριλίου 2023 από Γιάννης Platano
andreas1gr Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 8 ώρες πριν, Mpampiniotis είπε καλύτερα είναι να αλλάξω τελείως τις πρίζες. Πολύ σωστά σου είπε. Τις Αλλάζεις και καθάρισες. Το κόστος στον ιδιοκτήτη. 1
killer76 Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 8 ώρες πριν, Mpampiniotis είπε Υπάρχει λόγος ασφαλείας που απαγορεύτηκαν; Μήπως μου είπε μ**κιες; Εγώ καταλαβαίνω ότι παίρνει φάση, ουδέτερο και γείωση σε μια μορφή, και δίνει φάση, ουδέτερο και γείωση σε άλλη. Γιατί να απαγορεύτηκαν, λοιπόν; Οποιαδήποτε πληροφορία ευπρόσδεκτη. Ένας λογος που μπορώ να σκεφτώ (χωρίς να είμαι ηλεκτρολόγος), είναι οτι στις σούκο μπρίζες, ότι και να κάνεις, πρώτα θα έχει επαφή η γείωση και μετά όλα τα άλλα. Στην Ιταλική μπρίζα που δείχνεις, από ότι βλέπω μπαίνουν όλα ταυτόχρονα
nvel Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 και στους ιταλικούς ρευματοδότες πρώτα ο ακροδέκτης της γείωσης έρχεται σε επαφή με τον αντίστοιχο του ρευματολήπτη 1
Mpampiniotis Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, killer76 είπε Ένας λογος που μπορώ να σκεφτώ (χωρίς να είμαι ηλεκτρολόγος), είναι οτι στις σούκο μπρίζες, ότι και να κάνεις, πρώτα θα έχει επαφή η γείωση και μετά όλα τα άλλα. Στην Ιταλική μπρίζα που δείχνεις, από ότι βλέπω μπαίνουν όλα ταυτόχρονα 'Εχει δίκιο ο nvel. Πιθανόν να μη φαίνεται στην εικόνα, αλλά ο ακροδέκτης της γείωσης είναι λίγο πιο μακρής και με άλλο σχήμα, για να έρθει πρώτος σε επαφή. Αν και αυτοί που πήρα δεν έχουν το μονωτικό υλικό στη μέση των δύο ακριανών ακροδεκτών, οπότε ως προς αυτό είναι σίγουρα χειρότεροι στην ασφάλεια. 2 ώρες πριν, Γιάννης Platano είπε Απορω που σε ελληνικο σπιτι εβαλαν τετοιες πριζες ...Πιο σαϊνι ηλεκτρολογος το σκεφτηκε ? Αν και δεν εχει σημασια σε ποια περιοχη ? Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω για γενικά, αλλά στη βόρεια Ελλάδα έχω ξαναδεί τέτοιες σε παλιά σπίτια. Το αστείο είναι ότι το σπίτι είναι ανακαινισμένο, με αρκετά μεγάλο κόστος απ' ότι μπορώ να υπολογίσω, οπότε δεν έγινε από τσιγκουνιά, αλλά από βλακεία. Πέρα από αυτό, οι πρίζες έχουν τελείως περίεργη διάταξη. Όλες, εκτός από δύο, είναι ψηλά (στο ύψος των διακοπτών), και δε βολεύουν καθόλου. Η γραμμή του τηλεφώνου δεν έχει τροφοδοσία δίπλα, αλλά απέναντι! Δηλαδή για να έχω ρούτερ, ένα καλώδιο πρέπει να περνάει από τη μέση του διαδρόμου, ή να το πάω τοίχο-ταβάνι-τοίχο.
Γιάννης Platano Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 2 λεπτά πριν, Mpampiniotis είπε Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω για γενικά, αλλά στη βόρεια Ελλάδα έχω ξαναδεί τέτοιες σε παλιά σπίτια. Το αστείο είναι ότι το σπίτι είναι ανακαινισμένο, με αρκετά μεγάλο κόστος απ' ότι μπορώ να υπολογίσω, οπότε δεν έγινε από τσιγκουνιά, αλλά από βλακεία. Πέρα από αυτό, οι πρίζες έχουν τελείως περίεργη διάταξη. Όλες, εκτός από δύο, είναι ψηλά (στο ύψος των διακοπτών), και δε βολεύουν καθόλου. Η γραμμή του τηλεφώνου δεν έχει τροφοδοσία δίπλα, αλλά απέναντι! Δηλαδή για να έχω ρούτερ, ένα καλώδιο πρέπει να περνάει από τη μέση του διαδρόμου, ή να το πάω τοίχο-ταβάνι-τοίχο. Εμενα Θεσσαλονικη απο το 1977-1984 σε παλιο σπιτι τοτε ( οδος Δεσπεραι πισω απο την Αγγελακη αν ξερεις ) αλλα τετοιες πριζες δεν ειχε 1
Mpampiniotis Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Τι να σου πω, δεν είμαι από Θεσσαλονίκη, αλλά στη Θράκη και ειδικά στα χωριά τις έχω πετύχει πάρα πολύ. Μιλάω για σίγουρα πιο παλιά σπίτια από '70, αλλά δε ξέρω και με ποια κριτήρια τις έβαζαν ή πότε σταμάτησαν.
SabotazNic Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Και στο δικό μας παλιό σπίτι έχει, και απλά κάθε φορά που κάναμε κάτι σε κάποιο δωμάτιο, αλλάζαμε και από 1. Μιας και το σπίτι είναι νομίζω κάπου του 1940κατι, οπότε με την κατοχή και την Ιταλία να εμπλέκεται, ίσως να είναι αυτός ο λόγος που αρκετά παλιά σπίτια έχουν ιταλικές πρίζες. Όσο για το ύψος, ίσως για ασφάλεια από τα παιδιά (παλιά δεν είχαν τα πλαστικα "πορτάκια" εσωτερικά πχ) Έχουμε αφήσει κάνα 2 στην κουζίνα, όπου στην μια συνδέουμε ac με αντάπτορα. Δεν έχουμε κανένα θέμα. 2 ώρες πριν, andreas1gr είπε Πολύ σωστά σου είπε. Τις Αλλάζεις και καθάρισες. Το κόστος στον ιδιοκτήτη. Ρωτάς τον ιδιοκτήτη και τις αλλάζεις αν θέλει και αυτός. Δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα για να πληρώσει ο ιδιοκτήτης Επεξ/σία 27 Απριλίου 2023 από SabotazNic
Mpampiniotis Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Τώρα που τις χρησιμοποίησα και λίγο, το μόνο που μπορώ να φανταστώ ως ζήτημα ασφάλειας είναι ότι όταν τραβάς να βγάλεις κάτι, μπορεί να μισο-βγεί ο αντάπτορας και να μη το παρατηρήσεις. Όχι ότι αυτό από μόνο του είναι κάτι το συγκεκριμένο σε αυτό τον τύπο παροχής, αλλά τέλος πάντων...
acomaedo Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Δεκαετία 60 έπαιζαν πολύ. Στο πατρικό μου μόνο τέτοιες είχε.
teot Δημοσ. 28 Απριλίου 2023 Δημοσ. 28 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 19 ώρες πριν, Γιάννης Platano είπε Απορω που σε ελληνικο σπιτι εβαλαν τετοιες πριζες ...Πιο σαϊνι ηλεκτρολογος το σκεφτηκε ? Αν και δεν εχει σημασια σε ποια περιοχη ? 5 ώρες πριν, acomaedo είπε Δεκαετία 60 έπαιζαν πολύ. Στο πατρικό μου μόνο τέτοιες είχε. Και πολύ πιο μετά... Στο διαμέρισμα που μένω που κατασκευάστηκε 81...82 είχε όλες τέτοιες πρίζες εκτός από τις "ενισχυμένες" (16Α) που ήταν σούκο. Αντικατέστησαν τις παλιές τριγωνικές που υπήρχαν μέχρι τότε. Ηταν γνωστές σαν "3 ευθεία" και χρησιμοποιούνταν ευρέως... και δεν ήταν θέμα κακού ηλεκτρολόγου η τσιγκουνιάς. Οι πιο γνωστές και καλές ήταν οι Ιταλικές Ticino. Βόλευαν πολύ αν ήθελες να έχεις μαζί στο ίδιο κουτί διπλό διακόπτη και πρίζα... πρόσφατα αντικατέστησα την τελευταία... για την ακρίβεια χάλασε ο ένας διακόπτης και αναγκάστηκα να καταργήσω την πρίζα για να βάλω τον διπλό διακόπτη και όταν είναι να βάψω θα γίνει νέα τρύπα να μπει σε άλλο κουτί η πρίζα. Επεξ/σία 28 Απριλίου 2023 από teot
safridia Δημοσ. 28 Απριλίου 2023 Δημοσ. 28 Απριλίου 2023 Κατα την γνωμη μου σωστα σου ειπε για σουκο. Με το σχημα που εχουν πριν καν ξεκινησει να εχει κανει επαφη το φις εχει καλυψει μηχανικα ολο τον χωρο και εχει αρχισει να χωνεται μεσα αποτρεποντας το οποιοδηποτε μικρο δαχτυλακι (απο καποιο μικρο) να ακουμπησει σε ρευματοφορο αγωγο. Μιλα με τον ιδιοκτητη και εξηγησε του οτι στην Ελλαδα δεν μπορεις να συνδεσεις τις συσκευες σου. Αλλαξε τες και τις χρεωνεις στον ιδιοκτητη καθως ειναι αναγκαια αναβαθμιση.
andreaspA Δημοσ. 28 Απριλίου 2023 Δημοσ. 28 Απριλίου 2023 Leroy Merlin. 4€ τα 3 τεμ, και ειναι καλυτερης ποιοτητας απο τις Legrand Valena που μπαινουν σωρηδον στα σπιτια. Αλλαξετες μονος σου και τελειωνεις. Κρατα και τις παλιες, οταν φυγεις δωστες στον ιδιοκτητη αν εχει καημο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα