Cacciatore Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Καλησπέρα στην παρέα. Θέλω να πάρω ένα 4-bay NAS έιτε Qnap ή Synology, για χρήση οικιακή, κυρίως στο τοπικο δίκτυο, ως file server μεταξύ των υπόλοιπων υπολογιστών, να μπορούν οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε διάφορα αρχεία, έγγραφα ταινίες μουσική κλπ. Επειδή όμως είμαι εντελώς άσχετος με NAS/δίκτυα και τέτοια, θα ήθελα μια βοήθεια. Υπάρχουν ήδη 3 δίσκοι 8ΤΒ, και σκέφτομαι για RAID-5. Άρα θα έχω για αρχή 16ΤΒ (+8ΤΒparity), αν αργότερα προσθέσω έναν ακόμα 8ΤΒ, θα αυξηθεί αυτόματα η εκμεταλεύσιμη χωρητικότητα σε 24ΤΒ (+8ΤΒparity), ή θα πρέπει να ''διαλύσω'' το RAID-5 και να το ξαναφτιάξω από την αρχή; Κοιτάω για όσο πιο οικονομικό NAS γίνεται, πχ QNap TS-431K, Synology Diskstation DS420j, τι θα μου προτείνατε για να καλύψει την χρήση που θέλω; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
lneam Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 ολα αυτα που περιγραφεις μπορουν να βρεθουν στις σελιδες των εταιρειων και στα pdf manual. Εσυ εισαι αυτος που θα διαβασεις, ωστε να εισαι σιγουρος οτι δεν θα κλαιες τα λεφτα σου. Σε ενα φορουμ δεν ρωτας και πιστευεις τους αλλους για αγορες. Εδω ρωτας αυτο που 100% ξερεις πως γινεται, να σου πουν το πως γινεται, αν δεν ξερεις την τεχνικη. δεν ειναι κακο να ρωτας. Ακομα και να σου πουν οτι γινεται, αν δεν το βρεις στην εταιρεια να το γραφει, δεν αγοραζεις. Και οτι αγορασεις ειναι ευθυνη δικη σου. Αυτη εινα η προσωπικη μου φιλοσοφια αγορων. 5 ώρες πριν, Cacciatore είπε Κοιτάω για όσο πιο οικονομικό NAS γίνεται, πχ QNap TS-431K, Synology Diskstation DS420j, τι θα μου προτείνατε για να καλύψει την χρήση που θέλω; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Cacciatore Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σου. Συμφωνώ σε κάποια από αυτά που λες. Σε ένα τεχνολογικό φόρουμ όμως ρωτάς για να πάρεις απαντήσεις από ανθρώπους, που είναι πιο σχετικοί από εσένα στο εν προκείμενο ζήτημα, ειδικά εφόσον έχει πει κιόλας αυτός που ρωτάει ότι είναι άσχετος. Αν λοιπόν θα πρέπει να κάτσω ένα τρίμηνο να διαβάσω για να κάνω διπλωματική ώστε να βρω ένα οικονομικό NAS, ή για να καταφέρω να ρωτήσω σε ένα φόρουμ που ασχολείται με NAS η μεγαλύτερη πλειοψηφία των μελών του, τότε ας το κλείσουμε και ας το αφήσουμε μόνο για διαμάχες και editorial. Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία του τι γίνεται σε ένα φόρουμ προφανώς. Ίσως εσύ φίλε μου να έχεις πολύ χρόνο ώστε να μπορείς να ψάξεις το κάθε τι και όλες τις εταιρίες πανεύκολα, εγώ δεν τον έχω αυτόν τον χρόνο, οπότε προτιμώ να ρωτήσω. Εδώ υπάρχουν μέλη που μπορούν να σε κατευθύνουν, έχοντας ήδη εμπειρία από τα ίδια ή και παρόμοια προϊόντα και μπορούν να προχωρήσουν την συζήτηση ώστε να καταλάβει κάποιος αν του κάνει κάτι ή όχι. Πχ το τάδε προσφέρει αυτά τα πράγματα/δυνατότητες, το δεινά όχι, που εκείνο το fetaurre βοηθάει εκεί κλπ κλπ. Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου, αλλά δεν με βοηθάει καθόλου. Ακόμα και ξαναδιαβάζοντας την, δεν μπορώ να την καταλάβω. Εύχαριστώ πάντως. 4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
lneam Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, Cacciatore είπε Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σου. Συμφωνώ σε κάποια από αυτά που λες. ετσι ειναι οι ανθρωποι. Σε καποια συμφωνουν και σε αλλα διαφωνουν. Εσυ κρατας αυτα που σου αρεσουν καλη συνεχεια Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Cacciatore Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Ευχαριστώ. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχουν όλα αυτά με την αρχική ερώτηση. Εχεις να προτείνεις κάποια οικονομικά NAS για οικιακή χρήση; Αν όχι, thank you, πάμε παρακάτω Κυνηγι των posts; Not my thing Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
lneam Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, Cacciatore είπε Κυνηγι των posts; Not my thing εισαι αδικος. αν διαβασεις το ποστ που εχω κανει, στο τελος ακολουθει μονο μια δικη σου προταση. Οχι ολο το δικο σου κειμενο. Σε αυτη, ειπα την δικη μου σκεψη αλλα αν θελεις την δικη μου αποψη εχω θα αγοραζα qnap γιατι εχει καλυτερο hardware ή synology αν ειχα ιδιαιτερες αναγκες απο το συνοδευτικο λογισμικο. Εγω, οχι εσυ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jmirko15 Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Για να μην παιδεύεσαι πάνε σε Synology, αλλά ΟΧΙ σε J.. Δώσε λίγο παραπάνω για να πας σε κανένα +. Θα σου πρότεινα 420+ αλλά τον βλέπω τώρα 550€.. (Εγώ το είχα πάρει στα ~430-450) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
lneam Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 εγω στα 300€ θα αγορασω qnap, ενω στα 450€ synology εκανα ενα τυπογραφικο λαθος στο synology, η τιμη ειναι 550€ το μοντελο qnap στα 550€ μπορει να παρει lan module 10Gbit Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Cacciatore Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 27 Απριλίου 2023 Έχουν ξεφύγει οι τιμές πάντως σε σχέση με προηγούμενους μήνες Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
lneam Δημοσ. 28 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2023 εδω και 2-3 χρονιια οι τιμες εχουν αυξηθει παντου 30-40% κατα μεσο ορο. Και θα κρατησει πολλα χρονια. Στο κομματι της πληροφορικης μονο παλαιο στοκ θα το βρεις φθηνα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
@topos Δημοσ. 29 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 29 Απριλίου 2023 Μιας και αυτό που περιγράφεις δεν φαινετε να είναι απαιτητικό δεν ρίχνεις καμιά ματιά στα μεταχειρισμενα? Υ.γ Εάν βέβαια το μόνο που θέλεις είναι η πρόσβαση σε αρχεία σε τοπικό δίκτυο και δεν θα έχεις πολλούς χρήστες ταυτόχρονα ίσως την γλιτώνεις απλά με μια θήκη 3,5inch με σκληρό δίσκο κουμπώμενο με USB στο router. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Cacciatore Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Ναι δεν έχω πολλές απαιτήσεις από το nas, αλλά με δικτυακό δισκο δεν βολεύει πλέον, θέλω μερικές δυνατότητες παραπάνω και να μην κολλάει όταν κάνουν access τα δεδομένα 3-4 χρήστες ταυτόχρονα. Δεν έχω ιδέα από νας, δυσκολεύομαι να βγάλω άκρη με τα καινούργια, ποσό μάλλον να μπλέξω και με μεταχειρισμένα. Πραγματικα δεν ξέρω τι να κοιτάξω πλέον για να κάνω την δουλειά μου όσον το δυνατόν οικονομικότερα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 5 ώρες πριν, Cacciatore είπε μην κολλάει όταν κάνουν access τα δεδομένα 3-4 χρήστες ταυτόχρονα Αυτό δεν το γλυτωνεις εκτός και το nas είναι σε raid 0 ή με τίποτα ssd που δεν έχουν πρόβλημα με την ταχύτητα. Επίσης το δίκτυο πρέπει να έχει τουλάχιστον gigabit συνδέσεις . Δεν νομίζω ότι αυτό που ζητας θα το βρεις στα nas που κοιτάς. Δοκιμασε να κανείς share έναν ssd σκληρό από έναν υπολογιστή στο δίκτυο και πες μας συμπεριφορά να δούμε αν το πρόβλημα σου βρίσκεται στο nas ή στο δίκτυο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
slaughter Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Share Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) έχουν περάσει από τα χέρια μου 2 qnap για προσωπική χρήση και άλλα 4 για επαγγελματική. Γενικά είναι πολύ καλά μηχανήματα και αντέχουν χρόνια. το πρώτο που πήρα το είχα αναμένο κάπου 9 χρόνια χωρίς κανένα προβλήματα. Αυτό που είδα με την δική μου χρήση είναι ότι μεγάλο ρόλο παίζει ο επεξεργαστής και η μνήμη. Την μνήμη σε πολλά την ανεβάζεις και μετά αλλά ο επεξεργαστής δεν αλλάζει. Ο επεξεργαστής επηρεάζει την ταχύτητα μεταφοράς αρχείων. Όλα αυτά έχουν νόημα αν παίζεις με καλώδια. Αν παίζεις ασύρματα θες πολύ καλό wifi για να έχεις καλές ταχύτητες. Επίσης να ξέρεις ότι ένα NAS μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα και να πάρει και πολλές εφαρμογές. Αν σε ενδιαφέρουν αυτές τότε πάλι θες έναν καλό επεξεργαστή. Επίσης πολλές είναι συμβατές μόνο με χ86 αρχιτεκτονικές οπότε αυτό σου ανεβάζει το κόστος το δικό μου είναι Plex Server, MySQL Server, Time Machine, File Server, Music Server, Photos, etc έχει πάνω virtual machines (αν και πάνε απελπιστικά αργά), download server κλπ. Το καλό με ένα 4ρι NAS είναι ότι ξεκινάς με 1-2 δίσκους και μετά ανεβάζεις. Μπορείς να βάλεις 3ο να το κάνεις RAID 5 μετά 4ο να αυξήσεις την χωρητικότητα και τέτοια. Τα έχω κάνει όλα. Από 1 δίσκο σε 3 με RAID 5 και μετά έβαλα άλλον 1 που έπαιζε μόνος του σαν single. Αν θες οικονομική λύση θα σου πρότεινα να πάρεις ένα με 2 δίσκους να βάλεις ότι μεγαλύτερο μπορείς σε mirror και όταν φτάσεις στο όριο να τους αντικαταστήσεις με μεγαλύτερους. Μπορείς να βγάλεις τον 1 να βάλεις μεγαλύτερο, να κάνει το rebuild, να βγάλεις τον δεύτερο να βάλεις μεγαλύτερο κ στο τέλος να κάνεις ένα expand και είσαι έτοιμος. Εγώ θα κοίταζα ένα 2πλο με intel cpu και τουλάχιστον 4gb RAM. Επεξ/σία 3 Μαΐου 2023 από slaughter Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Cacciatore Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Καλησπέρα φίλε μου, η χρήση που περιγράφεις είναι κατά πολύ ίδια με ότι χρειάζομαι για να καλύψω τις ανάγκες μου. Time Machine, File Server, Music, Media, Κοινόχρηστες βιβλιοθήκες φωτο, downloader κλπ κλπ. Ευχαριστώ για το παράδειγμα με τις προσθήκες δίσκων, είναι πολύ σαφές και κατανοητό. Οπότε σε ένα NAS μπορεί να παίξει κι ένας δίσκος μόνος του, χωρίς να γίνει RAID. Αν αυτός ο δίσκος αργότερα βγει για να μπει στην θέση του ένας μεγαλύτερος, αν μπει σε θήκη θα αναγνωρίζονται τα περιεχόμενά του κανονικά ή θα θέλει reformat επειδή ήταν στο NAS? Όποτε όπως καταλαβαίνω για οικονομικό με τίποτα δεν βγαίνει, πρέπει να παίξουμε σε πιο ψηλή κλίμακα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα