Προς το περιεχόμενο

Νέες ενημερώσεις BIOS προσπαθούν να λύσουν πιθανό πρόβλημα υπερφόρτωσης των Ryzen 7000X3D CPU

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Cre3p είπε

Αυτό θέλαμε όλοι .. Το ίδιο auto που προσφέρουν οι υπόλοιπες μάρκες.

Αν το Auto όμως της ASUS καίει επεξεργαστές, θα του τον αντικαταστήσεις εσύ που απ'ότι φαίνεται δεν διάβασες όλη την συζήτηση;

Συζήτηση κάνουμε για το θέμα, οτι θελει κανει κανεις.

Auto με το EXPO disabled = NO OVERCLOCK

https://wccftech.com/asus-says-latest-am5-bios-includes-dedicated-mechanism-to-avoid-amd-ryzen-7000-cpu-damage/

- ASUS also seems to be working with AMD in defining new rules for EXPO memory and SoC voltage. The board maker also said that enabling EXPO technically voids the warranty of the board meaning that it cannot be RMA'd

- The volt problem has existed since the first Zen 4 reviews when the board duplicates VDIMM in CPU VDDIO MEM and VSOC. My colleague «destroyed» the CPU, but was asked to be silent about the problem at the time. AMD and ASUS policies have been unsatisfactory lately.

Επεξ/σία από thanosAIAS
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, thanosAIAS είπε

Συζήτηση κάνουμε για το θέμα, οτι θελει κανει κανεις.

Auto με το EXPO disabled = NO OVERCLOCK

https://wccftech.com/asus-says-latest-am5-bios-includes-dedicated-mechanism-to-avoid-amd-ryzen-7000-cpu-damage/

- ASUS also seems to be working with AMD in defining new rules for EXPO memory and SoC voltage. The board maker also said that enabling EXPO technically voids the warranty of the board meaning that it cannot be RMA'd

- The volt problem has existed since the first Zen 4 reviews when the board duplicates VDIMM in CPU VDDIO MEM and VSOC. My colleague «destroyed» the CPU, but was asked to be silent about the problem at the time. AMD and ASUS policies have been unsatisfactory lately.

True, και είσαι και πιο συγκεκριμμένος στην εν λόγω πλατφόρμα αλλά με την 2η απάντησή σου.

Απλά στην δικιά μου περίπτωση και σε άλλες που έχω βρει online, και αναφέρθηκε στο reddit και για αυτήν την περίπτωση, κάποιες μητρικές ASUS κάνουν overvolt στο auto σε default BIOS settings (χωρίς overclock) και χρειάζεται έλεγχος αν κάποιος έχει ASUS ασχέτως την πλατφόρμα.

Η προηγούμενη απάντησή σου δεν ήταν τόσο συγκεκριμμένη και θα μπορούσε να παρερμηνευτεί ως "μην τα καρφώνεις, άσ'τα όλα στο auto" και εγώ έτσι έκαψα CPU, άρα έπρεπε να απαντήσω λόγω κακής εμπειρίας με τα auto!

Για το EXPO δεν ξέρω τίπ'τις όμως!

good luck σε όσους χρειάστηκε να μάθουν! 😒

🍻

Επεξ/σία από Cre3p
  • Like 1

Το θέμα με θερμοκρασίες και ρεύματα δεν είναι τωρινό και είμαι μόνο πρόβλημα των άχρηστων.

15 χρονών βίντεο και συνοψίζει την "τεχνολογική υπεροχή" άχρηστων και intel.

Καταλάβατε τώρα γιατί τους λέω άχρηστους;

20 χρόνια και ακόμα να ελέγξουν σωστά τις θερμοκρασίες και τα ρεύματα.

Άντε καλά μυαλά άχρηστοι.

• Confused 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, volman είπε

Το θέμα με θερμοκρασίες και ρεύματα δεν είναι τωρινό και είμαι μόνο πρόβλημα των άχρηστων.

15 χρονών βίντεο και συνοψίζει την "τεχνολογική υπεροχή" άχρηστων και intel.

Καταλάβατε τώρα γιατί τους λέω άχρηστους;

20 χρόνια και ακόμα να ελέγξουν σωστά τις θερμοκρασίες και τα ρεύματα.

Άντε καλά μυαλά άχρηστοι.

Είναι τελείως άκυρο το point σου γιατί το video που παραθέτεις το είχαμε δει όλοι όσοι υπήρχαμε όταν βγήκε πριν 20+ χρόνια και όμως, προτιμούσαμε τους AMD για την τιμή και επιδόσεις τους και απλά δεν βγάζαμε την ψύκτρα από πάνω τους και ακόμα και σήμερα στις αποθήκες μας έχουμε αυτά τα συστήματα!

Θα μπορούσα να σου απαντήσω και πολύ πιο αναλυτικά σαν 45άρης τεχνικός, αλλά λέω απλά να σου πω πως αυτή την απάντηση την λαμβάνεις από κάποιον που τρέχει Intel στον main του εδώ και 7 χρόνια και είμαι ικανοποιημένος.

Έτσι, για να μην με πεις AMD-fanboy!

Το πως καίγεται ένας επεξεργαστής χωρίς ψύκτρα δεν επηρρεάζει το αν θα τον αγοράσω ή όχι! :huh:

Είναι σαν να μου δείχνεις ένα καθαρόαιμο μηχανάκι πως λιώνει το μοτέρ του αν δεν ψύχεται συγκριτικά με ένα παπάκι! 🤪

Επεξ/σία από Cre3p

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 24/4/2023 στις 10:16 ΜΜ, Crash24 είπε

όμως σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ένας Ryzen 7800X3D παραμορφώθηκε από τη θερμοκρασία, λυγίζοντας τις ακίδες στην υποδοχή του επεξεργαστή στη motherboard.

Και μετά σου λέει, για όλα φταιει το τροφοδοτικό Turbo - X ... 

Επεξ/σία από pan100

9 ώρες πριν, Cre3p είπε

Είναι τελείως άκυρο το point σου γιατί το video που παραθέτεις το είχαμε δει όλοι όσοι υπήρχαμε όταν βγήκε πριν 20+ χρόνια και όμως, προτιμούσαμε τους AMD για την τιμή και επιδόσεις τους και απλά δεν βγάζαμε την ψύκτρα από πάνω τους και ακόμα και σήμερα στις αποθήκες μας έχουμε αυτά τα συστήματα!

Θα μπορούσα να σου απαντήσω και πολύ πιο αναλυτικά σαν 45άρης τεχνικός, αλλά λέω απλά να σου πω πως αυτή την απάντηση την λαμβάνεις από κάποιον που τρέχει Intel στον main του εδώ και 7 χρόνια και είμαι ικανοποιημένος.

Έτσι, για να μην με πεις AMD-fanboy!

Το πως καίγεται ένας επεξεργαστής χωρίς ψύκτρα δεν επηρρεάζει το αν θα τον αγοράσω ή όχι! :huh:

Είναι σαν να μου δείχνεις ένα καθαρόαιμο μηχανάκι πως λιώνει το μοτέρ του αν δεν ψύχεται συγκριτικά με ένα παπάκι! 🤪

Πρόσεξε που κάνεις λάθος:

Δεν λέω να βγάζεις την ψύχτρα από τον επεξεργαστή.

Λέω τι μέτρα αυτοπροστασίας διαθέτει ο κάθε επεξεργαστής έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να πάθει ζημιά.

Σωστή η παρατήρησή σου για την τιμή προς απόδοση των άχρηστων (value for money).

Και εγώ μέχρι το 2013, εποχή μπουλντόζα και 270X τους άχρηστους αγόραζα.

Τα πάντα χάλαγαν (2 επεξεργαστές καμένοι και 1 τσιπσετ σε μητρική) και το θεωρουσα λογικό κάθε 3-4 χρόνια να ξαναπέρνω τα ίδια.

Μάντεψε τι έχω τα τελευταία 5 χρόνια και δεν θα αλλάξω για τουλάχιστον ακόμα 3, ενώ έχω κορυφαίες επιδόσεις σε επεξεργαστή και ικανοποιητικές επιδόσεις σε κάρτα γραφικών.

Για να είμαι δίκαιος με τους άχρηστους, μόνο αναλογία τιμής 1 προς 3 θα πρέπει να πουλάνε τους επεξεργαστές για να έχει νόημα να αγοράζεις τους κόκκινους.

Θες να φτιάξεις υπολογιστή για δουλειά γραφείου ή υπολογιστή που θα δουλέψει σε χαλαρές εφαρμογές; Μητρική και επεξεργαστής δεν πρέπει να κοστίζουν παραπάνω από 100-150 ευρώ (ανάλογα τους πυρήνες), έτσι ώστε να καλύψεις νωρίς την χασούρα σε ζημιές που θα βγάλει η κόκκινη πλατφόρμα.

Αλλιώς πληρώνω παραπάνω και κρατάω το σύστημα για τουλάχιστον 10 χρόνια ή όσο περισσότερο αντέξη.

https://www.tomshardware.com/news/amd-ryzen-7000-burning-out-root-cause-identified-expo-and-soc-voltages-to-blame 

This condition means that, even though the odds are small, an EXPO profile could lead to physical damage to your chip and motherboard. If you use an EXPO profile, you should check your SoC voltage in your BIOS or with a utility like HWiNFO. If it is at or exceeds 1.4V, you should disable the profile and run the memory at standard stock settings. If you have manually dialed in a 1.4V or higher SoC voltage, dial that back to a safer setting for now. 

Πάντως λέει ότι με το όριο που θα βάλει, τα 6000 θα είναι ασφαλές, το sweet spot.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, volman είπε

Πρόσεξε που κάνεις λάθος:

Δεν λέω να βγάζεις την ψύχτρα από τον επεξεργαστή.

όχι φίλε μου, strawman λέγεται αυτό που κάνεις ή έχεις θέμα αντίληψης!

Δεν είπα οτι αυτό λες. Απλά σου έδειξα με αυτόν τον τρόπο οτι το πως συμπεριφέρεται χωρίς ψύκτρα δεν με ενδιέφερε ούτε τότε που ήμουν ενεργός χρήστης όταν βγήκε το video που παρέθεσες, ούτε τώρα γιατί αυτό που έχει σημασία είναι τι προσφέρει όταν την έχει την ψύκτρα επάνω και σαν παιδάκι που δεν είχε τα υπερβολικά λεφτά που ζητούσε η intel τότε, έζησα 10 συστήματα με AMD μέχρι που χρειάστηκα κάποιες ιδιότητες των intel αλλά δεν το πλήρωσα φτηνά (1700€ για desktop CPU, Intel 6950x γιατί ήθελα 10 "Adobe friendly" cores το 2016)

Κανένας από τους AMD μου δεν κάηκε ποτέ και αν εξαιρέσεις το πρόβλημα που ανέφερα πιο πάνω, ούτε ο Intel θα μου καιγόταν!

6 ώρες πριν, volman είπε

Για να είμαι δίκαιος με τους άχρηστους,

πολύ αντιφατική δήλωση..

Μόνο και μόνο που εν έτει 2023 παραμένεις fanboy μιας από τις δύο εταιρίες εμένα μου αποδεικνύει οτι δεν έχεις καταλάβει καλά τα πράγματα ενώ λες στους άλλους πως δεν τα καταλαβαίνουν.

Οι δύο εταιρίες συνεργάζονται και αυτό αποκαλείτα 'controlled opposition' και 'false dichotomy'.

Η AMD σταμάτησε να είναι "του λαού" από τότε που ανανέωσε την τεχνολογία της.

Αν ήθελε να χτυπήσει την Intel και να της κάνει ζημιά, δεν θα χρέωνε 3000+ ευρώ τους Epyc της!

Πριν όμως συμβεί αυτό, το παιχνίδι desktop το είχε χάσει από την κατανάλωση των Phenom και FX αλλά όχι οτι καιγόντουσαν ενώ τώρα σαν να φαίνεται πως το πήρε πίσω!

Κοίτα το συμφέρον το δικό σου σε κάθε αγορά και μην είσαι θρήσκος κανενός από τους δύο!

Επεξ/σία από Cre3p

3 λεπτά πριν, Cre3p είπε

όχι φίλε μου, strawman λέγεται αυτό που κάνεις ή έχεις θέμα αντίληψης!

Δεν είπα οτι αυτό λες. Απλά σου έδειξα με αυτόν τον τρόπο οτι το πως συμπεριφέρεται χωρίς ψύκτρα δεν με ενδιέφερε ούτε τότε που ήμουν ενεργός χρήστης όταν βγήκε το video που παρέθεσες, ούτε τώρα γιατί αυτό που έχει σημασία είναι τι προσφέρει όταν την έχει την ψύκτρα επάνω και σαν παιδάκι που δεν είχε τα υπερβολικά λεφτά που ζητούσε η intel τότε, έζησα 10 συστήματα με AMD μέχρι που χρειάστηκα κάποιες ιδιότητες των intel αλλά δεν το πλήρωσα φτηνά (1700€ Intel 6950x γιατί ήθελα 10 "Adobe friendly" cores το 2016)

Κανένας από τους AMD μου δεν κάηκε ποτέ και αν εξαιρέσεις το πρόβλημα που ανέφερα πιο πάνω, ούτε ο Intel θα μου καιγόταν!

πολύ αντιφατική δήλωση..

Μόνο και μόνο που εν έτει 2023 παραμένεις fanboy μιας από τις δύο εταιρίες εμένα μου αποδεικνύει οτι δεν έχεις καταλάβει καλά τα πράγματα ενώ λες στους άλλους πως δεν τα καταλαβαίνουν.

Οι δύο εταιρίες συνεργάζονται και αυτό αποκαλείτα 'controlled opposition' και 'false dichotomy'.

Η AMD σταμάτησε να είναι "του λαού" από τότε που ανανέωσε την τεχνολογία της.

Αν ήθελε να χτυπήσει την Intel και να της κάνει ζημιά, δεν θα χρέωνε 3000+ ευρώ τους Epyc της!

Πριν όμως συμβεί αυτό, το παιχνίδι desktop το είχε χάσει από την κατανάλωση των Phenom και FX αλλά όχι οτι καιγόντουσαν ενώ τώρα σαν να φαίνεται πως το πήρε πίσω!

Κοίτα το συμφέρον το δικό σου σε κάθε αγορά και μην είσαι θρήσκος κανενός από τους δύο!

Ακόμα δεν κατάλαβες τι έγραψα.

Fanboy ήμουν με τους κόκκινους μέχρι το 2013.

Τυφλές αγορές σε ότι κόκκινο υπήρχε.

Μέχρι να μάθω να αποφασίζω πλέον με το πορτοφόλι μου.

Σε κρίσιμες εφαρμογές βάζω intel + nvidia, σε δουλειές γραφείου τους άχρηστους με κόστος μέχρι 100 ευρώ (προσωπική επιλογή).

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα αγόρασα μεταχειρισμένο ρύζι 1200 για σύστημα που προωρίζεται για την μάνα μου να βλέπει κάνα φατσοβιβλίο.

Ο λόγος που αγόρασα τους άχρηστους; Σταμάτησε να δουλεύει το intel σύστημα μετά από 15 χρόνια λειτουργίας! 15 ΧΡΟΝΙΑ!

Δεν γνωρίζω κάνα fanboy της intel που να αγοράζει AMD.

Οι άχρηστοι ποτέ δεν έπαψαν να είναι του λαού. Ανακοινώνει επεξεργαστές και μετά από 3-6 μήνες αρχίζει εκπτώσεις 20-40%.

Δεν είδα κάνα intel i9 να πωλείτε από 600 στα 400.

Οι δύο εταιρίες συνεργάζονται που; Στους server που η intel έχει πάθει ταράκουλο;

Χρεώνει 3 χιλιάρικα στους server γιατί χτυπάει ανοιχτά συστήματα της intel που κοστίζουν 6000+ ευρώ.

Πουλάει φτηνά, κάτω του μισού κόστους ενός συστήματος intel για να καταλάβει μεγαλύτερο μερίδιο.

Που είδες εσύ ότι δεν θέλει να χτυπήσει την intel;

Η επίσημη γραμμή marketing των κόκκινων είναι αυτό που λέω.

Και στον θέμα των server είναι πιθανόν η AMD να προσφέρει λύσεις και όπως είδες, δεν τους λέω άχρηστους.

Εκεί ναι, είναι πιθανόν να κοντρολάρουν την intel και οι πωλήσεις επιβεβαιώνουν ότι η intel τα επόμενα χρόνια θα έχει σοβαρό πρόβλημα.

• Super Moderators
25 minutes ago, volman said:

Δεν είδα κάνα intel i9 να πωλείτε από 600 στα 400.

Φαίνεται ότι ξέχασες πριν μερικά χρόνια τις επικές μειώσεις τιμών στην HEDT της Intel λόγω των πρώτων Ryzen.

20 λεπτά πριν, Thresh είπε

Φαίνεται ότι ξέχασες πριν μερικά χρόνια τις επικές μειώσεις τιμών στην HEDT της Intel λόγω των πρώτων Ryzen.

Τις εποχές που το 6ρινο υπερτιμολογούσε 2 χιλιάρικα;

Το είχε ρίξει στο χιλιάρικο και πάλι πούλαγε (αν είναι δυνατόν)!!!!

Μιλάμε για ένα τσιπάκι που δεν έπρεπε να κοστίζει παραπάνω από 5-6 κατοστάρικα (και το ήξεραν).

Αυτές τις εποχές επικών μειώσεων λες;

Πας να με τρολλάρεις αλλά δεν τσιμπάω.

Σειρά μου τώρα.

Πριν 20 χρόνια καμία προστασία στον επεξεργαστή και αν τον αφήσεις καίγετε.

Σήμερα και πάλι καμία προστασία στον επεξεργαστή, αλλά αυτή την φορά δεν τον άφησαν, είχε ψύχτρα από πάνω και πάλι κάηκε, απλά δεν έβγαλε φωτιά.

Ήταν, είναι και θα είναι και τα επόμενα 20 χρόνια άχρηστοι. Αυτό λένε τα γεγονότα.

• Super Moderators

6 minutes ago, volman said:

Τις εποχές που το 6ρινο υπερτιμολογούσε 2 χιλιάρικα;

Το είχε ρίξει στο χιλιάρικο και πάλι πούλαγε (αν είναι δυνατόν)!!!!

Αν πουλαγε δεν θα είχε πεθάνει το HEDT της. Αντιθέτως οι Threadripper ακόμα βγαίνουν...

9 minutes ago, volman said:

Ήταν, είναι και θα είναι και τα επόμενα 20 χρόνια άχρηστοι. Αυτό λένε τα γεγονότα.

Κι η Intel παρομοίως, με τα σουρωτήρια της.

Intel : Products and vulnerabilities (cvedetails.com)

AMD : Security vulnerabilities (cvedetails.com)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μιλάω για μεγάλες μειώσεις σε επεξεργαστές που αγόρασαν εκατομμύρια κόσμος.

Έπεσε κράξιμο στο reddit που τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν αξία από την αγορά τους.

Τι σχέση η αρπαχτή των HEDT με τους κυρίως επεξεργαστές;

Απάντησέ μου να δω κάτι:

Θα σταματήσουν να καίγονται οι επεξεργαστές των άχρηστων;

Επεξ/σία από volman

• Super Moderators
5 minutes ago, volman said:

Τι σχέση η HEDT με τους κυρίως επεξεργαστές;

Απάντησέ μου να δω κάτι:

Θα σταματήσουν να καίγονται οι επεξεργαστές των άχρηστων;

Απλά ανέφερα περίπτωση μείωσης τιμών που είχες ξεχάσει. Δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου.

Με τα νέα bios που άρχισαν να εμφανίζοταν σήμερα θα σταματήσουν.

Όπως με αντίστοιχα bios patchαρονται και τα σουρωτήρια της Intel.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...