Προς το περιεχόμενο

Νέες ενημερώσεις BIOS προσπαθούν να λύσουν πιθανό πρόβλημα υπερφόρτωσης των Ryzen 7000X3D CPU

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 ώρες πριν, neo80 είπε

μια προσωρινή λύση είναι η παρακάτω.

Μία πιο μόνιμη λύση μέχρι να λύσουν τα θέματά τους είναι εδώ.

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/230500/intel-core-i713700k-processor-30m-cache-up-to-5-40-ghz/specifications.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Φταίει το bios η οι χρήστες που με το που τους πήραν πήγαν να τους κάνουν o/c? 

Εγώ πάντως δεν βλέπω πρόβλημα επεξεργαστή. 

50-50 το κόβω. Μητρική με χρήστη. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η 7000 series ειναι first gen am5 socket cpus. Θα έλεγα σε όλους σας να μην πάνε σε αυτή την πλατφόρμα ακόμα. Η amd έχει θέματα στα voltages που έχουνε να κάνουνε με XMP profile memory overcloking. Με λίγα λόγια όλα τα ryzen 7000x και 7000x3d εχουνε πρόβλημα σε stock settings me XMP (EXPO) memory profile. Και η μνήμες ddr5 μολις εχουνε βγεί και ακόμα δεν τρέχουνε καν γρήγορα ούτε μπορούνε να τρέξουνε καλα XMP από 64GB και πάνω. 

Οπιός χρειάζετε υπολογιστή αναγκαστικά τώρα να πάει με 13600k και ddr4 η ddr5 ότι προτιμάτε και μην ξεχνάτε πάντα την μεταχειρισμένη αγορά επίσης. Υπάρχει πάντα και ο 5800x3d που ήτανε το perfection του am4 socket.

Κάτι τελευταίο που βλέπω στα σχόλια. Τρέχουβε όλοι να κατηγορήσουνε την ASUS. Δεν φταίει η Αsus. Το ίδιο προβλημα έχει και η gigabyte και η msi. Η asus απλά προσφέρει μεγαλύτερο customisation kai overclocking settings γιαυτο και βγήκανε περισσότερα προβλήματα εκεί.

Επεξ/σία από Georgios Pappas
  • Like 1

1 ώρα πριν, Armoral είπε

Μία πιο μόνιμη λύση μέχρι να λύσουν τα θέματά τους είναι εδώ.

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/230500/intel-core-i713700k-processor-30m-cache-up-to-5-40-ghz/specifications.html

εγώ αναφερόμουν στους χρήστες που ήδη έχουν στην κατοχή τους αυτόν τον επεξεργαστή. Όσο για το debate AMD vs INTEL ο καθένας κάνει τις επιλογές που αυτός νομίζει ότι είναι σωστές.

• Like 1

9 ώρες πριν, SkaL- είπε

Ωραίο άρθρο για μια μεμονωμένη περίπτωση αλλά και προβληματικό bios της asus. Αλλά έχει ασχοληθεί κανείς με τα προβλήματα των 13900Κ ; Δεν είδα κάνα άρθρο ανάλογο στο insomnia ενώ τα προβλήματα είναι πολλά.

Θες να αναφέρεις ένα απτά πολλά;

https://youtu.be/wzVZgTP2204 

Ενδιαφέρον βιντεάκι. Μάλλον είναι τελικά το xmp.

Η Ίντελ είχε τα ίδια προβλήματα με τις μνημες στη σειρά 12000, 1η γενιά ddr5 mem controller που τα έλυσε με τη δεύτερη γενιά, σειρά 13000.

Η amd είναι στην πρώτη γενιά και απ' ότι φαίνεται έχει θέματα. Κάνα 77% λέει τω CPUs της πιάνουν 6000Mhz.

Ίσως με τη σειρά x3d που είναι πιο ευαίσθητη σε θέματα θερμοκρασίας να φάνηκε εντονότερα το πρόβλημα
  • Like 1
  • Thanks 1

1 ώρα πριν, Herald είπε

Θες να αναφέρεις ένα απτά πολλά;

Δεν είναι εδώ thread για ανάλυση των προβλημάτων του 13900Κ, μπορείς όμως να γράψεις στο google 13900K heat issues και θα καταλάβεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, icy20 είπε

Εγω που εχω το 1408 να βαλω το 1409 η θα την πιω? Η μηπως θα την πιω αν ΔΕΝ βαλω το 1409? Αντε βγαλε ακρη τωρα

Αυτό που θα έκανα εγώ στην θέση σου (έχοντας καμμένη την γούνα μου από ASUS) θα ήταν να καρφώσω το voltage εκεί που πρέπει να είναι και να μην το έχω στο Auto.

Αν το πρόβλημα μοιάζει με αυτό που είχα εγώ (σε Intel για όσους ακόμα τα ρίχνουν στην AMD) το πρόγραμμα SIV64 είναι αυτό που δείχνει ξεκάθαρα το overvolting έχοντας το σε κόκκινη γραμματοσειρά αν είναι υπερβολικό.

Λογικά και το HWinfo θα δείχνει την διαφορά αλλά δεν θα την τονίζει όσο το SIV για αυτό προτείνω αυτό.

Αν είναι στα κόκκινα και το επαναφέρεις εκεί που πρέπει για τον επεξεργαστή που έχεις, θεωρώ οτι μπορείς να ηρεμήσεις.

Το πρόβλημα είναι (μάλλον) εδώ:

1 ώρα πριν, BadIronTree είπε

H Asus αυτό  το auto overclocking θα το πληρώσουν  ακριβά  ... 

Το οποίο δεν φαίνεται να συμβαίνει, και μέχρι στιγμής το πληρώνουν οι χρήστες, με την ASUS να απαντάει σε email : "Το τεχνικό μας τμήμα είναι εκτός υπηρεσίας για μερικές ημέρες, δοκιμάστε ξανά σε 10 μέρες", πράγμα που έλαβα και από το .UK και το .GR".

Επεξ/σία από Cre3p

8 λεπτά πριν, Cre3p είπε

Αυτό που θα έκανα εγώ στην θέση σου (έχοντας καμμένη την γούνα μου από ASUS) θα ήταν να καρφώσω το voltage εκεί που πρέπει να είναι και να μην το έχω στο Auto.

Αν το πρόβλημα μοιάζει με αυτό που είχα εγώ (σε Intel για όσους ακόμα τα ρίχνουν στην AMD) το πρόγραμμα SIV64 είναι αυτό που δείχνει ξεκάθαρα το overvolting έχοντας το σε κόκκινη γραμματοσειρά αν είναι υπερβολικό.

Λογικά και το HWinfo θα δείχνει την διαφορά αλλά δεν θα την τονίζει όσο το SIV για αυτό προτείνω αυτό.

Αν είναι στα κόκκινα και το επαναφέρεις εκεί που πρέπει για τον επεξεργαστή που έχεις, θεωρώ οτι μπορείς να ηρεμήσεις.

Το πρόβλημα είναι (μάλλον) εδώ:

Το οποίο δεν φαίνεται να συμβαίνει, και μέχρι στιγμής το πληρώνουν οι χρήστες, με την ASUS να απαντάει σε email : "Το τεχνικό μας τμήμα είναι εκτός υπηρεσίας για μερικές ημέρες, δοκιμάστε ξανά σε 10 μέρες", πράγμα που έλαβα και από το .UK και το .GR".

Το θεμα ειναι σε ΠΟΙΑ voltages να βαλω καρφωτο? Σε ολα? Εχω διαφορα ηδη καρφωτα (VDDSOC VDDIO DRAM VDD/VDDQ) to Vcore ομως δεν το εχω πειραξει. Το θεμα ειναι τι διαολο θελουν αυτοι για να εισαι safe χωρις crashes?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, icy20 είπε

Το θεμα ειναι σε ΠΟΙΑ voltages να βαλω καρφωτο? Σε ολα? Εχω διαφορα ηδη καρφωτα (VDDSOC VDDIO DRAM VDD/VDDQ) to Vcore ομως δεν το εχω πειραξει. Το θεμα ειναι τι διαολο θελουν αυτοι για να εισαι safe χωρις crashes?

Αν καταλαβαίνω καλά, το Vcore  είναι το θέμα, αλλά έχοντας την δικιά μου εμπειρία με το πολύπλοκο BIOS της ASUS που το βρήκα πολύ εκλεπτισμένο για τα δικά μου μέτρα και σταθμά, δεν βρήκα ποτέ που είναι μόνο του.

Δεν είμαι ο κατάλληλος να σου απαντήσει γιατί εγώ την έχω βάλει στο κουτί της και κάθεται για τώρα, (γιατί έχω καλύτερα πράγματα να ασχοληθώ με τις ενεργές Gigabyte(intel) και AsRock(AMD) που δουλεύω) άρα τα έχω όλα στο 0 και έτσι είμαι σίγουρος πως δεν θα καεί ο XEON που φοράει!  :-)

Βρες κάπου τα σωστά settings για τον επεξεργαστή σου, εγώ τα βρήκα σε Data Sheet στο site της Intel, και ξεκινώντας από το αν βλέπεις κάτι κόκκινο στο SIV, ξεκίνα από αυτό και φέρ'το εκεί που λέει το Data Sheet.

Να θυμάσαι πάντως, μία-μία πάντα οι αλλαγές, σε περίπτωση που κάτι δεν κάτσει καλά να ξέρεις τι ήταν.

Θεωρώ (χωρίς να είμαι σίγουρος) οτι το θέμα είναι Vcore αλλά καλό θα είναι να παρακολουθήσεις τις συζητήσεις (reddit και όπου αλλού) να δεις τι ανακαλύπτουν οι χρήστες με το ανάλογο setup με εσένα!

Καλή επιτυχία! 🍻

Επεξ/σία από Cre3p

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ στη θέση σου θα τα έβαζα όλα στο auto και θα έκανα disable το expo.

Θα χάσεις βέβαια σε επιδόσεις γιατί θα πέσει η ram σε ταχύτητα, αλλά μεχρι να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει.

Επεξ/σία από thanosAIAS

17 λεπτά πριν, thanosAIAS είπε

Θα χάσεις βέβαια σε επιδόσεις γιατί θα πέσει η ram σε ταχύτητα, αλλά μεχρι να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει.

Να παιξω τις μνημες στα 4000 κατι δεν υπαρχει καμμια περιπτωση. Λογικα θα χασω πανω απο 100 fps. Να βαλω ολα τα timings manual το εχω κανει ηδη βασικα.

Διαβαζω γενικα vcore 1.15 καπου βαζουν. Τοσο λιγο παιζουν? Κατι 1.4 ειχα δει σε κατι τυπους. Μηπως γιαυτο τα παιρνουν στο χερι?

33 λεπτά πριν, thanosAIAS είπε

Αυτό θέλαμε όλοι .. Το ίδιο auto που προσφέρουν οι υπόλοιπες μάρκες.

Αν το Auto όμως της ASUS καίει επεξεργαστές, θα του τον αντικαταστήσεις εσύ που απ'ότι φαίνεται δεν διάβασες όλη την συζήτηση;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...