Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Ήρθε και η σειρά μου να ανοίξω τέτοιο νήμα.

Νοικιάζω ένα σπίτι πάνω από 10 χρόνια. Πέρα από το αρχικό ιδιωτικό συμφωνητικό που μιλούσε για τριετία, δεν έχουμε υπογράψει κάποιο άλλο. Κάναμε τις ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ΑΑΔΕ κανονικά όποτε χρειαζόταν. Τελευταία φορά κάναμε το καλοκαίρι του 22 με ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 24. Ο ιδιοκτήτης ξαφνικά μου ζήτησε (προφορικά) να φύγω γιατί θέλει να μείνει ο ίδιος. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια, είμαι τυπικός στις πληρωμές μου, είναι τυπικός στις επισκευές όταν χρειάζονται. Μπορώ να βασιστώ στο τελευταίο ηλεκτρονικό μισθωτήριο ώστε να μείνω μέχρι τη λήξη του αν χρειαστεί; Αν όχι, πόσο χρόνο έχω τυπικά μέχρι να πρέπει να φύγω;

Δεν θέλω να μπαστακωθώ, αλλά είμαι σε διαδικασία αναζήτησης αγοράς ακινήτου και δε θα είναι εύκολο να κάνω 2 μετακομίσεις σε σύντομο διάστημα.

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Just now, Mvpgr said:

Καλησπέρα,

Νοικιάζω ένα σπίτι πάνω από 10 χρόνια. Πέρα από το αρχικό ιδιωτικό συμφωνητικό που μιλούσε για τριετία, δεν έχουμε υπογράψει κάποιο άλλο. Κάναμε τις ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ΑΑΔΕ κανονικά όποτε χρειαζόταν. Τελευταία φορά κάναμε το καλοκαίρι του 22 με ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 24. Ο ιδιοκτήτης ξαφνικά μου ζήτησε (προφορικά) να φύγω γιατί θέλει να μείνει ο ίδιος. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια, είμαι τυπικός στις πληρωμές μου, είναι τυπικός στις επισκευές όταν χρειάζονται. Μπορώ να βασιστώ στο τελευταίο ηλεκτρονικό μισθωτήριο ώστε να μείνω μέχρι τη λήξη του αν χρειαστεί; Αν όχι, πόσο χρόνο έχω τυπικά μέχρι να πρέπει να φύγω;

Δεν θέλω να μπαστακωθώ, αλλά είμαι σε διαδικασία αναζήτησης αγοράς ακινήτου και δε θα είναι εύκολο να κάνω 2 μετακομίσεις σε σύντομο διάστημα.

Μέχρι το καλοκαίρι του 24 δεν μπορεί να κάνει κάτι(όπως και εσύ αν φύγεις πριν από τότε μπορεί να σε κυνηγήσει δικαστικά). Όμως επειδή όπως λες έχετε καλές σχέσεις και είσαι τυπικός μπορείς να του το πας στο πιο φιλικό πως είσαι σε διαδικασίας αγοράς ακινήτου και όταν βρεις κτλ θα μπορέσεις να τον εξυπηρετήσεις και να φύγεις νωρίτερα.

Δημοσ.
2 hours ago, Mvpgr said:

Μπορώ να βασιστώ στο τελευταίο ηλεκτρονικό μισθωτήριο ώστε να μείνω μέχρι τη λήξη του αν χρειαστεί; Αν όχι, πόσο χρόνο έχω τυπικά μέχρι να πρέπει να φύγω;

Βασικά δήλωση μίσθωσης είναι και όχι ηλεκτρονικό μισθωτήριο, και ναι, εφόσον έχεις κάνει αποδοχή μια χαρά αποδεικνύει ότι υπάρχει συμφωνία μίσθωσης μέχρι και τη λήξη της.

Υπόψιν το παραπάνω ισχύει μόνο στην περίπτωση που όντως είναι ανανέωση όπως έγραψες, αν είναι νέα μίσθωση τότε ισχύει η ελάχιστη διάρκεια των 3 ετών οπότε μπορείς να μείνεις μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Δημοσ.

Ο μόνος λόγος για να σε βγάλει κάποιος ιδιοκτήτης όποτε θέλει, είναι η ιδιοκατοίκηση, από όταν σου το ανακοινώσει έχεις περιθώριο 3 μήνες βάση νόμου, εκτός αν συμφωνήσετε κάτι άλλο μεταξύ σας λόγω καλής σχέσης. Αλλά για ιδιοκατοίκηση, δηλ ανάγκη να μείνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, μπορεί να σε βγάλει άσχετα πόσα χρόνια λέει το συμφωνητικό.

• Sad 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, ub40 είπε

Ο μόνος λόγος για να σε βγάλει κάποιος ιδιοκτήτης όποτε θέλει, είναι η ιδιοκατοίκηση, από όταν σου το ανακοινώσει έχεις περιθώριο 3 μήνες βάση νόμου, εκτός αν συμφωνήσετε κάτι άλλο μεταξύ σας λόγω καλής σχέσης. Αλλά για ιδιοκατοίκηση, δηλ ανάγκη να μείνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, μπορεί να σε βγάλει άσχετα πόσα χρόνια λέει το συμφωνητικό.

τα εχουμε χιλιογραψει, δε παιζει απο το 1997 (αν θυμαμαι)  η δικαιολογια ιδιοκατοικησης

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, vamvakoolas είπε

τα εχουμε χιλιογραψει, δε παιζει απο το 1997 (αν θυμαμαι)  η δικαιολογια ιδιοκατοικησης

Ναι όντως έχεις δίκιο, τώρα μόλις βρήκα και σχετική απάντηση από δικηγόρο, μπορεί να τη δει εδώ https://www.ionianet.gr/idiokatoikisi-den-isxuei-pleeon-os-aitia-kataggelias-tou-misthotirioy/ 

Δημοσ.
12 ώρες πριν, Mvpgr είπε

Καλησπέρα,

Πες του οκ, πως ψαχνεις να μεινεις, αλλα θα μεινεις μεχρι να ληξει το συμβολαιο, εκτος κι αν βρεις κατι πιο συντομα.

Δημοσ.

Εδώ καλά καλά δεν μπορεί να σε βγάλει άμεσα  αν έχει λήξη η μίσθωση -αν δεν σε εχει ειδοποιήσει έγκαιρα-, θα σε βγάλει ενώ υπάρχει συμβόλαιο; Πες του πολύ φιλικά, οτι επειδή έχεις στο πρόγραμμα να αγοράσεις, για αυτό και έχεις υπολογίσει να μείνεις εκεί μέχρι το τέλος του συμβολαίου. Αν ξεμπερδέψεις νωρίτερα με την αγορά, πολύ ευχαρίστως. 

• Like 1
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αυτό που με προβλημάτισε και ρώτησα εδώ είναι αυτό το άρθρο που αναφέρει ότι

Αναφορά σε κείμενο

Ο ρόλος της ηλεκτρονικής δήλωσης περιορίζεται σε φορολογικούς σκοπούς.

Αν επιμείνει ότι η ηλεκτρονική δήλωση δεν είναι δεσμευτική, θα είναι οκ να του πω να προχωρήσει σε αγωγή έξωσης; Πόσο χρόνο θέλουν να εκδικαστούν αυτά τα πράγματα; Θα φτάσουμε δικαστήριο ή θα πάρει πάνω από χρόνο που ούτως ή άλλως θα έχω φύγει; Η αλήθεια είναι πως αν είναι να πληρώσω, προτιμώ να τα δώσω σε δικηγόρο παρά σε μετακομίσεις.

Δημοσ.
2 hours ago, Mvpgr said:

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αυτό που με προβλημάτισε και ρώτησα εδώ είναι αυτό το άρθρο που αναφέρει ότι

Αν επιμείνει ότι η ηλεκτρονική δήλωση δεν είναι δεσμευτική, θα είναι οκ να του πω να προχωρήσει σε αγωγή έξωσης; Πόσο χρόνο θέλουν να εκδικαστούν αυτά τα πράγματα; Θα φτάσουμε δικαστήριο ή θα πάρει πάνω από χρόνο που ούτως ή άλλως θα έχω φύγει; Η αλήθεια είναι πως αν είναι να πληρώσω, προτιμώ να τα δώσω σε δικηγόρο παρά σε μετακομίσεις.

Εφόσον από ολόκληρο άρθρο απομονώνεις μόνο μία πρόταση, λογικό είναι να βγάζεις λάθος συμπεράσματα. Σε κάποιο άλλο σημείο λέει:

"Σημειώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό και υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονική δήλωση του μισθωτηρίου στο Taxisnet. Στην ουσία γίνονται δεκτές και προφορικές συμφωνίες όταν δεν υπάρχει έγγραφο συμφωνητικό. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σχέσεις μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή καθορίζονται βάσει των άρθρων του Αστικού Κώδικα."

Στην ουσία η περίπτωση σου είναι αυτή που περιγράφεται παραπάνω, η συμφωνία σας ήταν προφορική, και όπως λέει οι προφορικές συμφωνίες μια χαρά γίνονται δεκτές.

Μην επαναλαμβάνουμε συνέχεια τα ίδια, αγωγή έξωσης δεν μπορεί να κάνει πριν την λήξη.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, Joshua21 είπε

"Σημειώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό και υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονική δήλωση του μισθωτηρίου στο Taxisnet. Στην ουσία γίνονται δεκτές και προφορικές συμφωνίες όταν δεν υπάρχει έγγραφο συμφωνητικό. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σχέσεις μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή καθορίζονται βάσει των άρθρων του Αστικού Κώδικα."

Έχεις δίκιο, το είδα αυτό. Απλά δεν έχω γνωρίσει ποτέ δικηγόρο και δεν έχω ιδέα τι είναι ο "Αστικός Κώδικας" και τι θα μπορούσε να καθορίζει για τις σχέσεις μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

Δημοσ.
22 hours ago, Mvpgr said:

Καλησπέρα,

Mην αγχωνεσαι , λογικα στο ειπε ωστε σιγα σιγα να ψαχνεις... οχι να τα μαζεψεις και να φυγεις σε 1 μηνα.

Φανταζομαι και αυτος ξερει οτι ειναι δεσμευμένος -στην χειροτερη- μεχρι να ληξει το συμβολαιο 

Οπως και να εχει , αυτα να τα συζητήσετε μεταξυ σας, παρτον ενα τηλ 10 λεπτα και τελος, αντι να ρωτας εδω.

Αν υπαρξει κολλημα ρωτας και για τα νομικα εδω, αλλα απο την στιγμη που εχεται αριστη συνεργασια δεν βλεπω τον λογο να υπαρξει προβλημα

• Thanks 1
Δημοσ.
1 hour ago, Mvpgr said:

Έχεις δίκιο, το είδα αυτό. Απλά δεν έχω γνωρίσει ποτέ δικηγόρο και δεν έχω ιδέα τι είναι ο "Αστικός Κώδικας" και τι θα μπορούσε να καθορίζει για τις σχέσεις μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

Με τον Γκούγκλη έχεις τσακωθεί? :)

"Ο Αστικός Κώδικας είναι μια συστηματική κωδικοποίηση νομοθετημάτων με σκοπό την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων του ιδιωτικού δικαίου."

Δες και τη λίστα παρακάτω, άρθρα 574 και μετά:

http://5dim-n-irakl.att.sch.gr/documents/AstikosKodikas.pdf

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Δες και τη λίστα παρακάτω, άρθρα 574 και μετά:

http://5dim-n-irakl.att.sch.gr/documents/AstikosKodikas.pdf

Να 'σαι καλά! Δε φανταζόμουν ότι θα είναι κάτι τόσο ευανάγνωστο, είχα την εικόνα ότι θα έπρεπε να ανατρέχω σε Φ.Ε.Κ. των τελευταίων 7 δεκαετιών, όχι κάτι τόσο κωδικοποιημένο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...