Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
57 λεπτά πριν, nickem7 είπε

Μερικοί κινείστε σε μια σφαίρα φαντασίας αν λέτε ότι θα εξαφανιστούν οι προγραμματιστές. Είναι σαν να λέτε ότι εξαφανίστηκαν οι μαθηματικοί από όταν βγήκαν οι αριθμομηχανές.

Όπως είπε και κάποιος πιο πάνω 9 στις 10 απαντήσεις που δίνει είναι ελλειπείς και άχρηστες, ειδικά αν δεν έχεις ιδέα τι κάνεις και πως μπορείς να τα συνδέσεις με αυτό που θες. Δε μιλάμε τώρα να θες να φτιάξεις μια απλή εφαρμογή προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου και να δουλεύει σωστά.

Ακόμα και αυτό να γίνει μετά από 50-100 χρόνια τότε οι προγραμματιστές απλά θα είναι αυτοί που θα τα προγραμματίζουν και σίγουρα θα κάνουν μετά το maintenance. Κάτι σαν το automation test, δε χάθηκαν οι testers ισα ίσα που αυξάνονται.

Εδώ νομίζουν ότι σε 5 χρόνια θα λένε στο pc , φτιάξε μου μια εφαρμογή, και σε 10 λεπτά θα την έχει έτοιμη... Τι προσπαθείς να εξηγήσεις τώρα...

Το ChatGPT (και το κάθε ChatGPT) είναι ένα εργαλείο. Όπως είναι το ide για τους προγραμματιστές, το Photoshop για τους designers κλπ κλπ . Στα χέρια ενός σωστού επαγγελματία, ναι μπορεί να είναι χρήσιμο. Στα χέρια ενός άχρηστου όχι. 

Είναι σαν να λεμε ότι εξαφανίστηκαν οι  επαγγελματίες designer - φωτογράφοι, επειδή το Photoshop μπορεί να κάνει αυτόματα βελτιστοποίηση εικόνας.

Επεξ/σία από filip123go
  • Like 8
  • Thanks 1
  • Moderators
Δημοσ.

Έχουμε 2023 και υπάρχουν θέσεις εργασίας για Cobol, Pascal και RPG, αλλά σε 5 χρόνια οι προγραμματιστές θα μείνουν άνεργοι επειδή ήρθε ο Έι-Άις. Αυτή τη στιγμή το ChatGPT δε μπορεί να γράψει σωστά απλές ασκησούλες 50 γραμμών, πόσο μάλλον εφαρμογές εκαντοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων γραμμών. Αρχιτεκτονικά και σχεδιαστικά λέει αντίθετα πράγματα στην ίδια απάντηση. Του λες ότι κάτι είναι λάθος και σου επιστρέφει την ίδια λύση ή μια ακόμη χειρότερη. Μη λέμε σε κάθε thread τα ίδια. Και αύριο να τελειοποιηθεί και να μάθει να δομεί και να γράφει τέλειο κώδικα και ΟΛΕΣ οι καινούριες εφαρμογές να γράφονται απ' αυτό κλπ κλπ κλπ, υπάρχει τόση σαβούρα προς συντήρηση που θα έχουμε πεθάνει όλοι μέχρι να αρχίσουν να μένουν προγραμματιστές από δουλειά λόγω αυτού.

• Like 10
Δημοσ.
8 ώρες πριν, tolstoy είπε

Ωραία όλα αυτά αλλά κάνα φράγκο θα δίνει η τεχνητή; 

Γιαυτό σπρώχνουν το UBI οι παγκοσμιοποιητες, Universal Basic Income παγκόσμιος βασικός μισθός(ταμειο ανεργίας/πεινας) 

Δες την ταινια Idiocracy, και θα καταλάβεις που βαδίζουμε και ποιοι το προωθούν.... Κομμουνιστές Σοσιαλιστές Δημοκράτες. 

Δοκίμασα το chatGPT και μου έβγαλε κώδικα αλλά χρειάστηκε πολύ δουλειά για να διορθώσει τα λάθη. Εγώ που δεν είμαι προγραμματιστης έμαθα λιγάκι και έκανα και μόνος μου κάποιες διορθώσεις. Όλα αυτά εντως μιας ώρας.  Όμως ένας προγραμματιστης έκατσε για πολλά χρόνια να μάθει την γλώσσα. 

Σίγουρα είναι χρήσιμο,  όμως θα αποφασίζει τι πληροφορίες θα προωθεί στις νέες γενιές και θα αλλάξει την ιστορία. Αλλά και θα χάσει πολύς κόσμος τις δουλειές τους. 

Not good.....

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είχαμε τα snippets που επιτάχυναν τη γραφή κώδικα. Σε λίγα χρόνια θα έχουμε μια ΑΙ που θα γράφει όλο τον κώδικα.
(ελπίζω να βγω στη σύνταξη πριν φτάσουμε εκεί (λέμε τώρα...))

4 ώρες πριν, Kercyn είπε

... θα έχουμε πεθάνει όλοι μέχρι να αρχίσουν να μένουν προγραμματιστές από δουλειά λόγω αυτού.

Από το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτί! Στην τελευταία δεκαετία είδα να γίνονται τόσα πολλά και τόσο γρήγορα που τρόμαξε το μάτι μου. Κόσμος από την υποστήριξη πάντως έχει αρχίσει να χάνει δουλειά λόγω της ΑΙ. Ήδη κράζουν την ΕΕ που δεν αντιδρά ακόμη θεσπίζοντας όρους στην ανάπτυξη και τη χρήση της. Ήδη μερικές χώρες (π.χ. Ιταλία) θ' απαγορέψουν πολλά σε ΑΙ υπηρεσίες.

Επεξ/σία από spectaculator
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στη δημιουργία videogames, σε πολύ λιγα χρόνια, θα φέρει επανάσταση, μειώνοντας κατα πολύ προγραμματιστες που δουλεύουν εκει. Έβλεπα ένα βιντεο που δεν το βρίσκω τώρα, όπου εδειχνε μηχανή δημιουργίας videogames με ai. Του έλεγες τι θες και έφτιαχνε το Game. Έχει θέματακια, τα 3d γραφικά δεν είναι τέλεια και στην πραγματικότητα πρεπει να τα πάρεις στο photoshop να τα επεξεργαστες σήμερα για να κάνεις επαγγελματική δουλειά, αλλά μιλάμε για 1η έκδοση. Σε 10 χρόνια θα δούμε που θα καταλήξει. Η unreal engine επίσης εχει ανακοίνωση θα προσθέσει ΑΙ, και βασικά όλοι αργά ή γρήγορα. 

Για την ώρα φτιάχνεις απλα παιχνιδάκια ακομα και με το free chatgpt που δε φτιάχτηκε για αυτό. (Το gpt 4 είναι τρομερά καλύτερο αλλά δεν είναι τσάμπα). 

Επεξ/σία από oldnew
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αντικειμενικά το πιο επικίνδυνο πράγμα για τεχνητή νοημοσύνη είναι να της μάθεις να γράφει κώδικα.γιατί αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γράψει το δικό της κώδικα για τους δικούς της σκοπούς και να τον εφαρμόσει όπως αυτή θέλει. ήδη είχε στείλει σε έναν user ένα κώδικα και προσπαθούσε να τον πεισει να τον τρέξει και τελικά ήτανε backdoor για να μπορεί το chat gpt να χειρίζεται το κομπιούτερ και μέσα από κει να βγαίνει στο ίντερνετ.

Επεξ/σία από klaftop
Δημοσ.

όταν σε ένα πρόγραμμα AI πληκτρολογήσει κάποιος το " πες μου τον τρόπο ώστε να δημιουργήσω ένα εμβόλιο που να σταματήσει εντελώς την γήρανση των ανθρώπινον κυττάρων "

και το AI δώσει πραγματικά την λύση

τότε ..................

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Χμμμμ, βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να μπορεί να γραφτεί κώδικας με την τεχνητη νοημοσύνη. Για να δούμε. 

Ήδη μπορεί. Στο ChatGpt μου έχει γράψει 10άδες functions σε PHP, Javascript  κλπ. για διάφορα θέματα. Απλώς το πας βήμα βήμα στοχευμένα. Αν ξέρεις τι να ρωτήσεις και πως να το εκφράσεις θα πάρεις σωστή απάντηση. Το πρόβλημα στην ΑΙ δεν είναι να γράψει κώδικα αλλά να κατανοήσει αυτό που θες να πεις.             

Επεξ/σία από Volga
  • Like 4
Δημοσ.
50 λεπτά πριν, klaftop είπε

αντικειμενικά το πιο επικίνδυνο πράγμα για τεχνητή νοημοσύνη είναι να της μάθεις να γράφει κώδικα.γιατί αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γράψει το δικό της κώδικα για τους δικούς της σκοπούς και να τον εφαρμόσει όπως αυτή θέλει. ήδη είχε στείλει σε έναν user ένα κώδικα και προσπαθούσε να τον πεισει να τον τρέξει και τελικά ήτανε backdoor για να μπορεί το chat gpt να χειρίζεται το κομπιούτερ και μέσα από κει να βγαίνει στο ίντερνετ.

Ρε σεις, σοβαρά τώρα, που τα διαβάζετε αυτά;;;;; Λες και το AI ξέρω γω, μπορεί να δουλέψει χωρίς ίντερνετ.

Επίσης, τα έχουμε πει πολλές φορές. True AI (όπως βλέπουμε πχ σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, δεν έχει υπάρξει ακόμα. Και δεν ξέρουμε εάν θα υπάρξει) . Η βάση των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται τώρα, είναι γνωστές από τα 70s και τα 80s. Δεν είναι ούτε κάτι καινούργιο, ούτε κάτι πρωτοποριακό. Επίσης τα μαθηματικά στα οποία βασίζονται δεν είναι τόσο περίπλοκα (είναι επίπεδο Πανεπιστημίου. Κάθε σοβαρός μηχανικός τα έχει δει, έστω και λίγο). Τι μόνο που έχει αλλάξει πάρα πολύ, είναι η αύξηση της προγραμματιστικης ισχύς και η ταχύτητα του ίντερνετ ...

44 λεπτά πριν, makis269 είπε

όταν σε ένα πρόγραμμα AI πληκτρολογήσει κάποιος το " πες μου τον τρόπο ώστε να δημιουργήσω ένα εμβόλιο που να σταματήσει εντελώς την γήρανση των ανθρώπινον κυττάρων "

και το AI δώσει πραγματικά την λύση

τότε ..................

Τότε φίλε, σοβαρά, all hail our new overlord. Αλλά δεν ξέρω εάν μπορέσει ποτέ να γίνει αυτό....

• Thanks 1
Δημοσ.

Δουλεύω με τουλάχιστον 20-25 νέους προγραμματιστές με εμπειρία 0-3 χρόνια.

Χωρίς να θέλω να το παίξω έξυπνος , δεν μπορούν ούτε στο google να μπουν να ψάξουν γιατί δεν καταλαβαίνουν καν τι πρέπει να κάνουν και σε απλά αλγοριθμικά θέματα. Τι ακριβώς θα τους προσφέρει το ΑΙ ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, filip123go είπε

Χρησιμοποιώ κάθε μέρα το ChatGPT, εδώ και 2-3 μήνες περίπου, σε enterprise μεγάλο project. Παίζει να μου έχει δώσει 1 σωστή απάντηση στις 100 που το έχω ρωτήσει. Μπορεί να λύνει μαλακό - ασκησουλες που βάζουν οι recruiters που δεν ξέρουν να βάλουν μια σοβαρή άσκηση, αλλά στον πραγματικό κόσμο είναι για κλάματα.

Εκεί που όντως είναι καλό είναι όταν του κάνεις ερωτήσεις documentation. Πχ σε λινουξ πώς να κάνω filter ένα αρχείο. Αυτό θα στο απαντήσει με ποσοστό επιτυχίας 70-80%

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Γιατί, μας τα χρωστάει;; 😋

Και εγω αυτή την εντύπωση έχω.... πιο πολύ το βλέπω σαν ένα εργαλείο documentation παρα ως κάτι που γράφει κώδικα. Η ανάπτυξη του λογισμικού είναι κάτι πολύ παραπάνω από το "γραφω κώδικα", πρέπει να στήσεις την αρχιτεκτονική, να στήσεις το ΑΡΙ με τετοιο τρόπο που να οδηγεί στο αποτέλεσμα αλλά συγχρόνως να αφήνει το σύστημα ανοιχτό για επεκτάσεις, να είναι διαχειρήσιμο... Οι μόνοι που κινδινεύουν ας πουμε ότι είναι οι "νεροκουβαλητές" προγραμματιστές. Εχει πολύ δρόμο για να μπορεί να επιλλέγει δρόμους, τεχνολογίες κλπ.

11 ώρες πριν, CyanBlue είπε

Κάθε φορά που γίνεται μια τεχνολογική επανάσταση, δε βγαίνουμε στους δρόμους. Γίνεται σταδιακά και μετά γιγαντώνεται. Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια του web, της HTML, των κινητών. Πολλά δειλά βήματα, πολλά προβλήματα. Τα βήματα συνέχισαν. Σήμερα είναι αυτονόητα. Φαντάσου αύριο κάθε συσκευήνα έχει νοημοσύνη. Οι άνθρωποι θα έχουν?

Γιατί? τωρα η πλειοψηφεία έχει? Η βλακεία έχει νικήσει...

Επεξ/σία από evark

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...