zacharias99 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Καλησπέρα! Έκανα μια μικρή αναβάθμιση στον υπολογιστή μου και έβαλα ένα ryzen 5 3600, Asus strix B550f και έχω και 2 set RAM corsair vengeance lpx. Το ένα set: 2 x 8GB τρέχει στα 3000mhz 15-15-15-36 και το δεύτερο: 2 x 8GB τρέχει στα 3200mhz 16-18-18-36 Το πρόβλημα είναι ότι αν βάλω τα 2 σετ μαζί δεν bootarei με τίποτα. Με κάθε ένα σετ μόνο του λειτουργεί απροβλημάτιστα το PC είτε σε στοκ ρυθμίσεις, είτε σε XMP (DOCP) Profile. (Όλες οι θέσεις RAM λειτουργούν άψογα.) Αυτό που κατάφερα και έκανα είναι να τρέξω το pc με το σετ στα 3200mhz σε DOCP Profile, αλλά χαμηλ΄ώνοντας μόνο τη συχνότητα στα 3000 αντι 3200 που ειχε περαστεί. Στη συνέχεια κούμπωσα και το άλλο σετ και δούλεψε κανονικά. Όταν όμως κάνω restart ή shut down τον υπολογιστή δεν ξαναξεκινάει, αλλά μου πετάει πορτοκαλί RAM debug led. Αν τώρα ξανακάνω restart τον υπολογιστή από το κουμπάκι του tower διαβάζει τις μνήμες σωστά και ξεκινάει με τις ρυθμίσεις των 3000mhz... Η ερώτησή μου είναι γιατί το κάνει αυτό και πως θα μπορούσε να διορθωθεί... Ποιά ρύθμιση επηρρεάζει και προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για κάθε βοήθεια.
xakerofxanthi Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Καλησπερα. Ερωτηση : Δοκιμασατε να τα βαλετε σταθερα να τρεχουν ολες στα 3000mhz ?
zacharias99 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 15 minutes ago, xakerofxanthi said: Καλησπερα. Ερωτηση : Δοκιμασατε να τα βαλετε σταθερα να τρεχουν ολες στα 3000mhz ? Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι, αυτή τη στιγμή τις έχω και τις 4 στα 3000mhz με 16-18-18-36 timings. Λειτουργούν όλα άψογα. Μόνο αν τον κλείσω δεν ξεκινάει, αλλά ανάβει το πορτοκαλί debug των RAM και δουλεύουν οι ανεμηστήρες τέρμα σαν να μην κρατάει τις ρυθμίσεις... Αν όμως τον ξανακάνω ρεσταρτ αναγνωρίζει τις μνήμες και μπαίνει κανονικά μέχρι την επόμενη επανεκκίνηση/ τερματισμό...
Ronnie1985 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Clear cmos, Bios update, Optimized defaults και σέταρέ τα ξανά.
zacharias99 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 3 minutes ago, Ronnie1985 said: Clear cmos, Bios update, Optimized defaults και σέταρέ τα ξανά. Ευχαριστώ για τις εως τώρα απαντήσεις! Τα έχω κάνει αυτά... Δυστυχώς αν ξεκινήσω με optimized defaults δεν μου ανοίγει καθόλου... Μου φαίνεται όμως περίεργο... 2 set vengeance lpx είναι και τα χρονίζω στο 3000mhz με timings του αργού set... Θα τα ξαναδοκιμάσω όλα, αλλά πραγματικά έιναι σπαστικό να πρέπει να κάνω ρεσταρτ κάθε φορά... Μάλλον θα βγάλω το δεύτερο σετ σε περίπτωση που δεν βρω λύση.
zacharias99 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 3 minutes ago, Ronnie1985 said: Έχεις τη τελευταια έκδοση Bios; Ναι φιλε μου. Σκεφτηκα μηπως ανεβασω κιαλλο τους χρονους, αλλα αφου μου δουλευει οταν κανω ρεσταρτ.. δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν λειτουργει απο cold boot οπως το εψαξα λιγο στον googlη
Aris_ Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 πρεπει να περασεις με το χερι τις πιο αργες ρυθμισεις απο τα 2 set και μετα 3000 και save restart δυστυχως καποια παραμετρος που παιρνει απο το docp των 3200 δεν του αρεσει μετα το shutdown , αν το αφησεις ετσι καποια στιγμη μπορει να σου κανει corrupt τα win
zacharias99 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 13 minutes ago, Aris_ said: πρεπει να περασεις με το χερι τις πιο αργες ρυθμισεις απο τα 2 set και μετα 3000 και save restart δυστυχως καποια παραμετρος που παιρνει απο το docp των 3200 δεν του αρεσει μετα το shutdown , αν το αφησεις ετσι καποια στιγμη μπορει να σου κανει corrupt τα win Σκεφτηκα ακριβως αυτα που ειπες και αυτο εκανα. Αρχικα εβαλα το σετ των 3200 που εχει πιο αργα timings. Το ρυθμισα με docp, αλλάζοντας μονο τα mhz στα 3000. Κουμπωσα μετα και το αλλο σετ των 3000mhz και μου κανει αυτα που αναφερω. Στην ουσια ετσι δεν εχω τα αργα timings με 3000mhz? Διαβαζοντας τα settings που εχει περασει εχει του χρονισμους της αργης μνημης... Πραγματικα σπαω το κεφαλι μ... Ξερω οτι τα ryzen ειναι περιεργα με τις ram, αλλα τοσο πολυ πια...
Aris_ Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 υπαρχουν και αλλες ρυθμισεις που τραβαει απο auto εκτος του xmp και δεν ταιριαζουν με τις 3000 αυτες πρεπει να βαλεις χερατα
zacharias99 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 5 minutes ago, Aris_ said: υπαρχουν και αλλες ρυθμισεις που τραβαει απο auto εκτος του xmp και δεν ταιριαζουν με τις 3000 αυτες πρεπει να βαλεις χερατα θα το ψάξω και θα το κάνω! Ευχαριστώ για την συμβουλή!
ilos Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Με 2 διαφορετικά kits πρέπει να μπουν manual ρυθμίσεις. Σου πετάει λαμπάκι γιατί δε κάνει training μετά από cold boot (κλασικό πρόβλημα με unstable ρυθμίσεις). Μελέτησε timings, subtimings και από τα 2 kits και βάλτα στον χαμηλότερο κοινό παρανομαστή στα 3000. Αλλά ακόμα και έτσι μπορεί να είναι unstable. Πχ μπορεί να θέλει παραπάνω vsoc ή το TRC να είναι όσο το TRP+TRAS κλπ κλπ. Όρεξη να έχεις και θα μάθεις. Εγώ με 1st gen ryzen και τα πρώτα bios ήταν καλό σχολείο lol. Τους πήρε 2-3 μήνες μέχρι να βγάλουν bios που να μπουτάρει xmp σε Hynix AFR kit... Επεξ/σία 19 Απριλίου 2023 από ilos
Λύση fotaras76 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Λύση Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Πούλα τα 2 σετ και πάρε ένα 2Χ16 να ξεμπερδευεις. Μπορείς να επιλέξεις μάλιστα σετ με ακόμα καλύτερους χρονισμους από το qvl της μητρικής.
zacharias99 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 13 minutes ago, ilos said: Με 2 διαφορετικά kits πρέπει να μπουν manual ρυθμίσεις. Σου πετάει λαμπάκι γιατί δε κάνει training μετά από cold boot (κλασικό πρόβλημα με unstable ρυθμίσεις). Μελέτησε timings, subtimings και από τα 2 kits και βάλτα στον χαμηλότερο κοινό παρανομαστή στα 3000. Αλλά ακόμα και έτσι μπορεί να είναι unstable. Πχ μπορεί να θέλει παραπάνω vsoc ή το TRC να είναι όσο το TRP+TRAS κλπ κλπ. Όρεξη να έχεις και θα μάθεις. Εγώ με 1st gen ryzen και τα πρώτα bios ήταν καλό σχολείο lol. Τους πήρε 2-3 μήνες μέχρι να βγάλουν bios που να μπουτάρει xmp σε Hynix AFR kit... Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Μαρεσει να πειραματίζομαι αν και δεν έχω πολύ χρόνο τωρα τελευταία. Αλλα θα το παλέψω. 12 minutes ago, fotaras76 said: Πούλα τα 2 σετ και πάρε ένα 2Χ16 να ξεμπερδευεις. Μπορείς να επιλέξεις μάλιστα σετ με ακόμα καλύτερους χρονισμους από το qvl της μητρικής. Μάλλον για εκεί με βλέπω αν δεν βρω χρόνο να πειραματιστω λιγακι!!
xakerofxanthi Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Μπορεις για τα LOLs να δοκιμασεις να τις βαλεις ολες ακομη πιο κατω πχ 2666 ?? Α βρηκα και αυτο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα