akisgd Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 2 ώρες πριν, modechristo_13 είπε καλημέρα παιδιά θα παραλαβει κάνείς σήμερα η αύριο να μας πεί ταχύτητες? εγώ παραλαμβάνω αύριο αλλά θα το δοκιμάσω πολύ αργότερα. Θα παραλάβω το απόγευμα αλλά μάλλον την Τετάρτη θα έχω χρόνο για να ολοκληρώσω το migration από τον wd sn570 για να ενημερώσω αν είδα κάποια διαφορά στην εκκίνηση του OS και κάποιων βασικών εφαρμογών.
duffyduck Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Μάλλον, όπως διαπιστώνω και από την έκδοση firmware (2B2QEXM7), έχει το παλιό hardware (controller: Samsung Phoenix S4LR020 και Samsung 96-layer 3D TLC V-NAND). Άρα μάλλον είναι ο καλός (?). More info on the differences : Σε όποιο hardware revision και να πέσετε εξακολουθεί να είναι ένας πολύ καλός m.2 NVME PCI-E 3.0 x4 δίσκος. Το θέμα είναι να αντέξει τουλάχιστον 5 χρόνια και να μην χρειαστούμε άλλον . Επεξ/σία 24 Απριλίου 2023 από duffyduck
akisgd Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Για να τον φίλο που αν καταλαβαίνω από το reaction του δεν κατάλαβε πως ξεχωρίζουμε παλιό καινούργιο από την συσκευασία, χωρίς να τον ανοίξουμε... Δεξιά παλιός με οριζόντιο προσανατολισμό και στον controller (πορτοκαλί επισήμανση) αναγράφονται τύπος και λεπτομέρειες κλπ. Ενώ αριστερά νέος, κάθετος προσανατολισμός και στον controller δεν αναγράφονται πληροφορίες λεπτομέρειες κλπ. Έτσι ήταν παλιά, για να δούμε αυτοί που έρχονται αν ακολουθούν αυτήν την λογική... Επεξ/σία 24 Απριλίου 2023 από akisgd 1
duffyduck Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 Old is horizontal and new is vertical. Εγώ πηρα το horizontal. Όπως και να έχει, όλα εξαρτώνται από το firmware. Αν έχεις το 2B2QEXM7 τότε έχεις το παλιο hardware revision και δεν υπάρχει άλλο firmware update. Τα 3B2QEXM7 και 4B2QEXM7 είναι για το νέο hardware revision. Που δούλεψε έφτασε μέχρι 50 βαθμούς με ψύκτρα της μητρικής.
akisgd Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, duffyduck είπε Old is horizontal and new is vertical. Εγώ πηρα το horizontal. Όπως και να έχει, όλα εξαρτώνται από το firmware. Αν έχεις το 2B2QEXM7 τότε έχεις το παλιο hardware revision και δεν υπάρχει άλλο firmware update. Τα 3B2QEXM7 και 4B2QEXM7 είναι για το νέο hardware revision. Που δούλεψε έφτασε μέχρι 50 βαθμούς με ψύκτρα της μητρικής. Τελικά μάλλον η συσκευασία δεν είναι απόλυτο κριτήριο. Μόλις παρέλαβα έναν "κάθετο" με σβησμένες τις λεπτομέρειες του Controller, αλλά με PN MZVLB1T0HBLR που σύμφωνα με την σελίδα που ανέβασες παραπάνω παραπέμπει στον παλιό controller phoenix. Ημερομηνία παραγωγής 22-11-2022. Επομένως ίσως η samsung ξαναβάζει τους παλιούς controller στις καινούργιες παραγωγές του 970 evo plus. Τα παραπάνω θα επιβεβαιωθούν όταν τον συνδέσω...
modechristo_13 Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 9 ώρες πριν, duffyduck είπε Μάλλον, όπως διαπιστώνω και από την έκδοση firmware (2B2QEXM7), έχει το παλιό hardware (controller: Samsung Phoenix S4LR020 και Samsung 96-layer 3D TLC V-NAND). Άρα μάλλον είναι ο καλός (?). More info on the differences : Σε όποιο hardware revision και να πέσετε εξακολουθεί να είναι ένας πολύ καλός m.2 NVME PCI-E 3.0 x4 δίσκος. Το θέμα είναι να αντέξει τουλάχιστον 5 χρόνια και να μην χρειαστούμε άλλον . φαντάζομαι αυτές οι ταχύτητες δεν είναι οι αναμενόμενες σωστα?
duffyduck Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) https://www.tomshardware.com/news/samsung-is-swapping-ssd-parts-too Due to the hardware change, the 970 Evo Plus drives have different firmwares. While the old version is on the 2B2QEXM7 firmware, the new variant operates with the 3B2QEXM7 firmware. Επεξ/σία 24 Απριλίου 2023 από duffyduck
Innersense Δημοσ. 25 Απριλίου 2023 Δημοσ. 25 Απριλίου 2023 Βρίσκω απογοητευτικό απο μια εταιρία κολοσσό που βγάζει κάθε χρόνο 3 νέα προϊόντα (απλο/evo/pro) του είδους, να κάνει σιωπηλά αλλαγές που αποδεικνύεται δύσκολο να ανιχνεύτουν. 2
SeNNinhA Δημοσ. 25 Απριλίου 2023 Δημοσ. 25 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 27 λεπτά πριν, Innersense είπε Βρίσκω απογοητευτικό απο μια εταιρία κολοσσό που βγάζει κάθε χρόνο 3 νέα προϊόντα (απλο/evo/pro) του είδους, να κάνει σιωπηλά αλλαγές που αποδεικνύεται δύσκολο να ανιχνεύτουν. Ναι. Ηθικό δεν είναι αλλά όμως δεν είναι και παράνομο. Τέτοιες αλλαγες γίνονται εξ ανάγκης. Καμία εταιρεία δεν έχει συμφέρον να αλλάζει ξαφνικά την σειρά παραγωγής και τους προμηθευτές της. Δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Φυσικά δεν είναι και η μόνη. Στα κινητά τηλέφωνα γίνεται ο χαμός από όλους. Απλά δεν το ξέρετε εάν κάποιος δεν το ψάξει σε βάθος. Σε αυτοκίνητα? Ακόμη περισσότερο. Παντού. Αλλά στο τέλος η κάθε εταιρεία απλά δεσμεύεται να σου παραδώσει κάτι που θα πληρεί τις προδιαγραφές που σου ανακοινώνει. Στα χαρτιά φυσικά γιατί στην πράξη δεν τις βλεπεις ποτέ από κανένα μοντέλο. Αλλά γιατί ακριβώς γίνεται τόσο χαμός? Εγώ διαβάζω ότι με τα νέα parts ο δίσκος είναι καλυτερος για αρχεία έως 130GB. Οπότε πιθανολογώ ότι η πλειοψηφία των χρηστών για την μεταφορά της πλειονότητας των αρχείων τους ευνοείται από την αλλαγή! Και στο σημείο που χάνετε εάν κάποιος δεν σας το πει δεν θα το καταλάβετε κι ολας. Αλήθεια γιατί είναι τόσο κρίσιμα μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω στην φόρτωση ενός παιχνιδιού που θα το παίζετε με τις ώρες? Για ένα επαγγελματία που γράφει σβήνει μεγάλα αρχεία καθημερινά να το καταλάβω. Αλλά αυτός θα πάει σε εντελώς αλλού τύπου δίσκους. Απλα σκέψεις... Επεξ/σία 25 Απριλίου 2023 από SeNNinhA 4
akisgd Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Στις 24/4/2023 στις 7:52 ΜΜ, akisgd είπε Τελικά μάλλον η συσκευασία δεν είναι απόλυτο κριτήριο. Μόλις παρέλαβα έναν "κάθετο" με σβησμένες τις λεπτομέρειες του Controller, αλλά με PN MZVLB1T0HBLR που σύμφωνα με την σελίδα που ανέβασες παραπάνω παραπέμπει στον παλιό controller phoenix. Ημερομηνία παραγωγής 22-11-2022. Επομένως ίσως η samsung ξαναβάζει τους παλιούς controller στις καινούργιες παραγωγές του 970 evo plus. Τα παραπάνω θα επιβεβαιωθούν όταν τον συνδέσω... Ολοκλήρωσα την εγκατάσταση και το migration από τον WD sn570. Τελικά ο 970 evo plus έχει το 2B2QEXM7 firmware οπότε έχει τον phoenix (παλιό) controller. Δηλαδή η καινούργια συσκευασία δεν είναι απόλυτο κριτήριο για τον τύπο του controller. Σε σύγκριση ταχυτήτων σε real life συνθήκες boot και εκκινήσεις εφαρμογών δεν είδα σημαντικές διαφορές που θα έπρεπε να αναφερθούν. 1
kkatzos Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Στις 25/4/2023 στις 5:27 ΠΜ, SeNNinhA είπε Αλήθεια γιατί είναι τόσο κρίσιμα μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω στην φόρτωση ενός παιχνιδιού που θα το παίζετε με τις ώρες? Σιγά μην είναι δευτερόλεπτα. Μιλάμε για κλάσματα δευτερολέπτου. 1 ώρα πριν, akisgd είπε Σε σύγκριση ταχυτήτων σε real life συνθήκες boot και εκκινήσεις εφαρμογών δεν είδα σημαντικές διαφορές που θα έπρεπε να αναφερθούν. Καμία διαφορά δεν είδες. Όπως και δε βλέπω και εγώ στους 3 διαφορετικούς NVMe που έχω. 3
akisgd Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, kkatzos είπε Καμία διαφορά δεν είδες. Πες μου και τι σώβρακο φορούσα σε παρακαλώ πολύ...
Sebu Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Προσωπικη μου αντιληψη, οταν πηγαμε απο τους μηχανικους ide δισκους στους ssd, ειδικα για φορτωμα λειτουργικου, οι διαφορες ηταν εμφανεις με το ματι και η διαφορα μετρησιμη με αναλογικο ρολοι γιατι κερδιζες ΠΟΛΛΑ δευτερολεπτα στο boot και εμφανως αποδοση σε λειτουργια δισκου. Πηγαινοντας ομως απο ταχυτητες 500+mb/s σε 2.000-3.000mb/s η διαφορα δεν ειναι τοσο ορατη "με το ματι" ουτε καν μετρησιμη με αναλογικο ρολοι, ισως οντως να αφορα millsecond στις διαφορες εργασιες και μονο σε σερι μεταφορα μεγαλου ογκου αρχειων, να κερδιζεις καποιο σωρευτικο χρονο ορισμενων συνολικων δευτερολεπτων ή 1-2 λεπτα στη συνολικη μεταφορα που για την πλειονοτητα των χρηστων μαλλον δεν παιζει ουσιαστικο ρολο και λογο. 4
akisgd Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, Sebu είπε Προσωπικη μου αντιληψη, οταν πηγαμε απο τους μηχανικους ide δισκους στους ssd, ειδικα για φορτωμα λειτουργικου, οι διαφορες ηταν εμφανεις με το ματι και η διαφορα μετρησιμη με αναλογικο ρολοι γιατι κερδιζες ΠΟΛΛΑ δευτερολεπτα στο boot και εμφανως αποδοση σε λειτουργια δισκου. Πηγαινοντας ομως απο ταχυτητες 500+mb/s σε 2.000-3.000mb/s η διαφορα δεν ειναι τοσο ορατη "με το ματι" ουτε καν μετρησιμη με αναλογικο ρολοι, ισως οντως να αφορα millsecond στις διαφορες εργασιες και μονο σε σερι μεταφορα μεγαλου ογκου αρχειων, να κερδιζεις καποιο σωρευτικο χρονο ορισμενων συνολικων δευτερολεπτων ή 1-2 λεπτα στη συνολικη μεταφορα που για την πλειονοτητα των χρηστων μαλλον δεν παιζει ουσιαστικο ρολο και λογο. Εγώ προσωπικά είδα διαφορά -3 sec στο boot των win 10, χωρίς διαφορές η εκκίνηση κάποιων εφαρμογών όπως Autocad, Illustrator, Photoshop κλπ και μία διαφορά + 2 sec στο φόρτωμα ενός παιχνιδιού "Dying light" που έτυχε να έχω εγκατεστημένο. Η εμφάνιση και - και + στις μετρήσεις (με παλιό και νέο nvme) με έκανε να συμπεράνω ότι ίσως παίζουν ρόλο και άλλα θέματα π.χ. ποσοστό πλήρωσης δίσκου, σφάλμα στις αναλογικές μετρήσεις κλπ γι' αυτό αρχικά έγραψα ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές real life διαφορές που θα έπρεπε να αναφερθούν. Επεξ/σία 26 Απριλίου 2023 από akisgd 1
@ngelos Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 Δημοσ. 26 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Ήρθε και ο δικός μου σήμερα. Έχει firmwire 2B2QEXM7 άρα είναι η παλιά έκδοση. Τώρα όσο κάνω clone έναν ssd με παιχνίδια που έχω έχει φτάσει η θερμοκρασία του στους 72 βαθμούς. Είναι λογικό ή να του αγοράσω ψύκτρα; Επεξ/σία 26 Απριλίου 2023 από @ngelos
Προτεινόμενες αναρτήσεις