laxanoulis Δημοσ. 17 Απριλίου 2023 Δημοσ. 17 Απριλίου 2023 Αυτή τη στιγμή, αλλά και ανέκαθεν, έχω στην κατοχή μου Windows desktop. Δεν μπορώ να πω. Το current setup μου με i7 7700k, 16GB RAM και μια τίμια 1050ti της Gigabyte μου προσέφερε αυτό που ήθελα και με το παραπάνω. Και συνεχίζει να μου το προσφέρει. Παρόλα αυτά λόγω μιας αναδιάρθροσης του χώρου στο σπίτι, το setup πρέπει να μεταφερθεί, και εκεί που θα μπει δεν θέλω να έχει καθόλου καλώδια κάτω από το γραφείο. Γι' αυτό και πήρα την απόφαση να πουλήσω το current setup μου και να προβώ σε αγορά νέου συστήματος. Οι κύριες "εργασίες" που κάνω στο pc είναι photo editing(Photoshop), ίσως λίγο video editing(σπάνια), office και σερφάρισμα στο ίντερνετ. Μετά από αρκετή αναζήτηση και σκέψη κατέληξα στο ότι το καλύτερο που θα μπορούσα να επιλέξω για photo editing είναι ένα Macbook Air M2(ιδανικά). Το budget μου όμως είναι κάπου στα 1200€(-+100€). Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πάω σε έκδοση 8GB RAM 256GB SSD. Η αλήθεια είναι πως όταν είδα το Air από κοντά, προχθές, μου φάνηκε πάρα πολύ μικρό, αλλά επειδή έχω σκοπό να κρατήσω την οθόνη που έχω στο current setup μου, δεν με πειράζει καθόλου το μέγεθός του. Έτσι κι αλλιώς έχω σκοπό να πάω σε ασύρματα περιφερειακά + την οθόνη που έχω για να κάνω ένα clean setup(χωρίς καλώδια και αρκετά συμαζεμένο). Το ότι όμως κάποια στιγμή μπορώ να το αποσυνδέσω από τα πάντα και να το πάρω μαζί μου, είναι πολύ θετικό για εμένα. Όχι ότι θα το κάνω, αλλά αν χρειαστεί, θα μπορώ... Για κάποιον λόγο όμως το 8-256 δεν μου φαίνεται τόσο future-proof. Ας πούμε πως το 256 το παλεύεις με εξωτερικούς δίσκους, αλλά το 8GB RAM θα είναι αρκετό για τουλάχιστον 5-6 χρόνια που έχω σκοπό να το κρατήσω και να το χρησιμοποιώ για τον σκοπό που αναφέρω παραπάνω? Και γενικά. πιστεύετε πως χρειάζομαι Μ2 έκδοση για τις εργασίες που το θέλω?
CheOnWeb Δημοσ. 17 Απριλίου 2023 Δημοσ. 17 Απριλίου 2023 Και M1 και M2 είναι μια χαρά γι' αυτά που θέλεις να κάνεις αλλά με 16RAM και 512 δίσκο. Τώρα, αν θέλεις να είναι και φορητό "σε περίπτωση του χρειαστεί", να έχεις δηλαδή μια super (αλλά μικρή για τα γούστα σου) οθόνη και μια super μπαταρία "just in case", θα τα σκάσεις. Αλλιώς, Mac Mini.
laxanoulis Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Κ εγώ το σκέφτηκα για mini, και η αλήθεια είναι πως αν θέλω να πάω καθαρά με βάση τα specs, το mini είναι καλύτερη επιλογή. Ίσως να κάνω μια "υποχώρηση" στον επεξεργαστή και πάω σε Μ1 ούτως ώστε να πάω σε 16-256 ή 16-512. Αλλιώς μετά πηγαίνω σε Windows laptop που σε αυτά τα χρήματα που διαθέτω βρίσκω κάτι πολύ αξιόλογο και με specs τουλάχιστον 16-512. Το μόνο που με ανησυχεί σε Windows laptop είναι η οθόνη.
takisapog Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Πάρε το imac, μόνο το καλώδιο ρεύματος έχει... Που, έτσι κι αλλιώς, και στο macbook αναγκαστικά το καλώδιο ρεύματος θα το έχεις.
thanasis00 Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Θα έλεγα να ξεκαθαρίσεις αν θες τη φορητότητα ή όχι. Αν δεν τη χρειάζεσαι πραγματικά, με το Mac mini θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος, και δε θα χρειαστεί να βάλεις το χέρι πολύ βαθιά στη τσέπη. Για iMac πραγματικά δε θα το πρότεινα αν δεν πρόκειται για επαγγελματικό setup, γιατί θα δώσεις πολλά λεφτά και για την οθόνη, που ίσως να μη χρειάζεσαι (αναλόγως και τι απαιτήσεις έχεις και από το photo/video editing και τη ποιότητα χρωμάτων). Για φορητότητα το MacBook Air M2 θα είναι σούπερ, αλλά για τη 16gb έκδοση θα πάει λίγο πιο ακριβά. Πηρα το MacBook Air M1 2020 τον Ιανουάριο φέτος, επειδή το βρήκα σε καλή τιμή, και με τα 8gb RAM και ελαφρύ video editing δε με έχει απογοητεύσει καθόλου. Και φοβερή μπαταρία και καλές επιδόσεις. Βέβαια εγώ δουλεύω και με αυτό (software engineer) όποτε η φορητότητα είναι must. Αλλά πολύ πιθανό πλέον να έπαιρνα και ένα Mac mini για το σπίτι, για να έχω το Air όταν χρειάζεται να βγαίνω έξω.
laxanoulis Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, thanasis00 είπε Θα έλεγα να ξεκαθαρίσεις αν θες τη φορητότητα ή όχι. Αν δεν τη χρειάζεσαι πραγματικά, με το Mac mini θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος, και δε θα χρειαστεί να βάλεις το χέρι πολύ βαθιά στη τσέπη. Για iMac πραγματικά δε θα το πρότεινα αν δεν πρόκειται για επαγγελματικό setup, γιατί θα δώσεις πολλά λεφτά και για την οθόνη, που ίσως να μη χρειάζεσαι (αναλόγως και τι απαιτήσεις έχεις και από το photo/video editing και τη ποιότητα χρωμάτων). Για φορητότητα το MacBook Air M2 θα είναι σούπερ, αλλά για τη 16gb έκδοση θα πάει λίγο πιο ακριβά. Πηρα το MacBook Air M1 2020 τον Ιανουάριο φέτος, επειδή το βρήκα σε καλή τιμή, και με τα 8gb RAM και ελαφρύ video editing δε με έχει απογοητεύσει καθόλου. Και φοβερή μπαταρία και καλές επιδόσεις. Βέβαια εγώ δουλεύω και με αυτό (software engineer) όποτε η φορητότητα είναι must. Αλλά πολύ πιθανό πλέον να έπαιρνα και ένα Mac mini για το σπίτι, για να έχω το Air όταν χρειάζεται να βγαίνω έξω. Η αλήθεια είναι πως κλείνω προς το mini γιατί όντως όσο το σκέφτομαι δεν μου χρειάζεται τόσο πολύ η φορητότητα. Εδώ και σχεδόν 6 χρόνια έχω desktop και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Άρα θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να πάω σε MacBook air. Και αφού υπάρχει και η οθόνη από το τωρινό setup νομίζω πως θα είμαι μια χαρά. Τώρα το μόνο που πρέπει να επιλέξω είναι σε τι έκδοση θα πάω σε mini. Εχθές τις έβλεπα και δεν ξέρω αν πρέπει να πάω σε Μ1 ή Μ2 και σε 8-256 ή 16-513. Μ1 16-512 νομίζω θα ήταν το καλύτερο, αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο να το βρω γιατί είναι και λίγο παλιό(όχι με την κακή έννοια, αλλά χρονολογικά) πλέον. Η έκδοση Μ2 16-512 από την άλλη βγαίνει αρκετά ακριβά, αλλά ίσως αξίζει τα χρήματα από την άποψη ότι θα κρατήσει για τουλάχιστον 5-6 χρόνια τουλάχιστον. Επεξ/σία 19 Απριλίου 2023 από laxanoulis
thanasis00 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Συμφωνώ ότι η επιλογή για M2 είναι καλύτερη, κερδίζεις περίπου ένα 20-25% σε επιδόσεις από τον M1, όποτε αυτό σίγουρα θα κάνει τη διαφορά σε 4-5 χρόνια. Έχοντας κλείσει πλέον μια 10ετια με ένα MacBook Air που είχα πάρει το μακρινό 2012, θα πω ότι αξίζουν το κάθε τότε ευρώ λόγω αξιοπιστίας, όποτε μη πολύ σκέφτεσαι το κόστος, αλλά σκέψου το σαν μια επένδυση σε ένα μηχάνημα που θα σε βγάλει πολλά χρόνια ασπροπρόσωπο, χωρίς θέματα και προβλήματα.
avacan23 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Αν μπορείς Παρε το 14αρι MacBook 2021 με το M1 Pro που μπορεί να το βρεις στα 1800 από αμαζον. Αλλιώς macmini με m2 pro. Αν το μπατζετ είναι 1200 ευρώ Παρε windows laptop. Η διαφορά m1 και m2 είναι 15-20%.
laxanoulis Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 2 ώρες πριν, thanasis00 είπε Συμφωνώ ότι η επιλογή για M2 είναι καλύτερη, κερδίζεις περίπου ένα 20-25% σε επιδόσεις από τον M1, όποτε αυτό σίγουρα θα κάνει τη διαφορά σε 4-5 χρόνια. Έχοντας κλείσει πλέον μια 10ετια με ένα MacBook Air που είχα πάρει το μακρινό 2012, θα πω ότι αξίζουν το κάθε τότε ευρώ λόγω αξιοπιστίας, όποτε μη πολύ σκέφτεσαι το κόστος, αλλά σκέψου το σαν μια επένδυση σε ένα μηχάνημα που θα σε βγάλει πολλά χρόνια ασπροπρόσωπο, χωρίς θέματα και προβλήματα. Ναι. Αν όντως ισχύει το ότι θα μου κρατήσει τόσα χρόνια τότε αξίζει να επενδύσω και κάτι παραπάνω. Βρίσκω Μ1 16-512 στα 1250€ που θεωρώ πως είναι αρκετά καλή τιμή. Αλλιώς πάω σε Μ2 8-512 ή 16-512 και τέλος. 1 ώρα πριν, avacan23 είπε Αν μπορείς Παρε το 14αρι MacBook 2021 με το M1 Pro που μπορεί να το βρεις στα 1800 από αμαζον. Αλλιώς macmini με m2 pro. Αν το μπατζετ είναι 1200 ευρώ Παρε windows laptop. Η διαφορά m1 και m2 είναι 15-20%. Laptop windows έχω βρει κάποια αξιόλογα σε αυτήν την τιμή, αλλά θεωρώ πως ένα Mac mini θα μου φανεί χρησιμότερο. Η φορητότητα ενός laptop, μετά από αρκετή σκέψη, αποφάσισα πως δεν μου χρειάζεται.
atheatos Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 3 λεπτά πριν, laxanoulis είπε Laptop windows έχω βρει κάποια αξιόλογα σε αυτήν την τιμή, αλλά θεωρώ πως ένα Mac mini θα μου φανεί χρησιμότερο + το γεγονός ένα laptop με windows με την χρήση που το προορίζεις δεν πρόκειται ποτέ να αποδώσει εκτός πρίζας. Οπότε το Macmini είναι ανώτερο από windows laptop. Πάντως αν όντως θες να πάρεις laptop και να έχεις την μπαταρία του σε χρήση , μονόδρομος τα MacBook (pro ή μη) με M επεξεργαστές. 1
takislz Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Και μεταχειρισμένο Μ1 mini να βρεις με 16αρα μνήμη (καινούργιο δύσκολο), πάρε και τον ssd https://www.amazon.de/-/en/Portable-MU-PE1T0S-EU-External-Smartphone/dp/B09SBJJ4JW/?th=1 που είναι σε σούπερ τιμή και θα έχεις ενα εξαιρετικό μηχάνημα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα