Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτή τη στιγμή το desktop pc που έχω μου κάνει αρκετά καλά την δουλειά μου. Παρόλα αυτά, λόγω έλλειψης χώρου, πρέπει το desktop να φύγει και να αντικατασταθεί με ένα νέο portable μηχάνημα το οποίο να κρατήσει 5-6 χρόνια τουλάχιστον, όπως κράτησε και το pc που έχω τώρα. 

Λόγω έλλειψης χώρου, όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν θα πάω ξανά σε desktop. Θα κρατήσω την οθόνη που έχω, LG 27UL500-W, θα πάω σε ασύρματα περιφερειακά σίγουρα και σκέφτομαι τι θα ήταν καλύτερη επιλογή για photo editing. Είναι το κυριότερο πράγμα που κάνω όταν ανοίγω το pc. Είναι hobby το photo editing, αλλά θα ήθελα να το κάνω άνετα και χωρίς κολλήματα. 

Στην αρχή έβλεπα Macbook Air M2. Όταν το είδα από κοντά όμως μου φάνηκε πάρα πολύ μικρό. Το Pro είναι εκτός budget άρα το βγάζουμε εκτός. Δυστυχώς όμως στο budget που έχω το Macbook Air είναι στα 8GB RAM και 256GB SSD. Ιδανικά θα ήθελα να έχω 16GB RAM και τουλάχιστον 512GB SSD.

Μετά άρχισα να σκέφτομαι μήπως και πάω σε Windows laptop. Είδα το Lenovo IdeaPad Gaming 3 16IAH7(i7-12700H/16GB/512GB SSD/GeForce RTX 3050 Ti) το οποίο θεωρώ πως θα είναι αρκετά ικανό να σταθεί αντάξιο στις απαιτήσεις μου. 

Αφού πίστευα πως ήμουν σχεδόν σίγουρος πως θα πάω στο Lenovo(ή σε κάτι αντίστοιχο), άρχισα να κοιτάζω και τα Mac Mini (M2 8-core/16GB/512GB SSD/10-Core GPU). Σίγουρα όχι τοσο portable όσο ένα laptop/macbook, αλλά συνήθως δεν χρειάζεται να κουβαλήσω το pc μαζί μου. Σίγουρα η ιδέα του ότι ένα laptop μπορώ να το αποσυνδέσω από τα διάφορα περιφερειακά και να το πάρω μαζί μου είναι στα θετικά, αλλά και ένα Mac Mini σίγουρα θα μου έκανε σαν αντικαταστάτης του τωρινού μου desktop. 

Εσείς τι θα προτείνατε? Μπορείτε να μου δώσετε και ιδέες εκτός των προϊόντων που ανέφερα παραπάνω.

Μέγιστο budget ~1100€(+-100€).

Δημοσ.
18 ώρες πριν, laxanoulis είπε

Στην αρχή έβλεπα Macbook Air M2. Όταν το είδα από κοντά όμως μου φάνηκε πάρα πολύ μικρό.

Ο χωρος χωραει εξωτερικη οθονη ? Αν ναι , συνδεεις το macbook σε εξωτερικη οθονη , πληκτρολογιο , ποντικι και κανεις την δουλεια σου με το φορητο να ειναι στην γωνια και να μην σε ενδιαφερει τι μεγεθος εχει.
Αν ο χωρος δεν χωραει εξωτερικη οθονη , τοτε πας σε αλλο φορητο. Το lenovo θα σε καλυψει , και θα παιζει και παιχνιδια :) Τσεκαρε και κανα review να δεις τι χρωματικη καλυψη εχει , γιατι στα φορητα οι οθονες πασχουν σε αυτο τον τομεα. Πρεπει να ειναι ακριβο το φορητο για να παρεις ποιοτικη οθονη σε αυτο το θεμα. Αναφερω την χρωματικη καλυψη γιατι ειναι σημαντικος παραγοντας στο photo editing , το σοβαρο τουλαχιστον :) 

Οσο για τα mac mini , οπως σχολιασες και συ , καλυτερα φορητο σε τετοιες διαστασεις για το εξτρα οτι μπορεις να το κουβαλησεις και εκτος σπιτιου ...

Στο budget σου , ρωτα στο αλλο νημα για προτασεις. Απλα αποφασισε πρωτα τι θα παρεις :) 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, mphxths είπε

Ο χωρος χωραει εξωτερικη οθονη ? Αν ναι , συνδεεις το macbook σε εξωτερικη οθονη , πληκτρολογιο , ποντικι και κανεις την δουλεια σου με το φορητο να ειναι στην γωνια και να μην σε ενδιαφερει τι μεγεθος εχει.
Αν ο χωρος δεν χωραει εξωτερικη οθονη , τοτε πας σε αλλο φορητο. Το lenovo θα σε καλυψει , και θα παιζει και παιχνιδια :) Τσεκαρε και κανα review να δεις τι χρωματικη καλυψη εχει , γιατι στα φορητα οι οθονες πασχουν σε αυτο τον τομεα. Πρεπει να ειναι ακριβο το φορητο για να παρεις ποιοτικη οθονη σε αυτο το θεμα. Αναφερω την χρωματικη καλυψη γιατι ειναι σημαντικος παραγοντας στο photo editing , το σοβαρο τουλαχιστον :) 

Οσο για τα mac mini , οπως σχολιασες και συ , καλυτερα φορητο σε τετοιες διαστασεις για το εξτρα οτι μπορεις να το κουβαλησεις και εκτος σπιτιου ...

Στο budget σου , ρωτα στο αλλο νημα για προτασεις. Απλα αποφασισε πρωτα τι θα παρεις :) 

Ναι, όπως ανέφερα και στο αρχικό κείμενό μου, έχω σκοπό να κρατήσω την οθόνη που έχω τώρα στο current setup μου. Θα κρατήσω το γραφείο που έχω τώρα, απλά θα το αλλάξω θέση στο σπίτι. Και εκεί που θα το τοποθετήσω, δεν θέλω να έχω τίποτα να κρέμεται από κάτω από το γραφείο. Θέλω τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, να είναι ασύρματα ή μέσα σε κουτιά/κανάλια αποθήκευσης καλωδίων.

Η αλήθεια είναι πως για το Lenovo είμαι σίγουρος πως θα μου κάνει την δουλειά μου, αλλά σε αυτό που λες έχω κ' εγώ τους ενδιασμούς μου. Επειδή το εν λόγω μοντέλο βγαίνει σε αρκετές version, είδα στο rtings ένα review για το version με την οθόνη των 120hz και η αλήθεια είναι πως το sRGB του ήταν τραγικό. Από την άλλη, ξέρω ότι η οθόνη του Macbook σίγουρα δεν θα με απογοητεύσει. 

Η αλήθεια είναι πως κλείνω πως Macbook, αλλά το budget μου με περιορίζει αρκετά στο να πάω στην έκδοση 8GB RAM 256GB SSD και αυτό δεν ξέρω κατά πόσο είναι future-proof... 

Μάλλον θα κάνω, όπως πρότεινες κ' εσύ, μια ερώτηση και στην forum-γειτονιά της Apple για να πάρω και από εκεί απόψεις.

Επεξ/σία από laxanoulis
Δημοσ.
22 ώρες πριν, laxanoulis είπε

Δυστυχώς όμως στο budget που έχω το Macbook Air είναι στα 8GB RAM και 256GB SSD.

3 λεπτά πριν, laxanoulis είπε

Η αλήθεια είναι πως κλείνω πως Macbook, αλλά το budget μου με περιορίζει αρκετά στο να πάω στην έκδοση 8GB RAM 256GB SSD

Tα δυο παραπανω , ειναι αντιφατικα. Το 8/256 λογικα θα σε καλυψει. Εκτος και αν επεξεργαζεσαι photos πολλων γιγα και ισως φουλαρει η ραμ. Αυτο εσυ το ξερεις. Ο δισκος δεν σε ενδιαφερει , υπαρχουν και οι εξωτερικοι για αποθηκευση. Λογικα στο μελλον θα γινεται να αναβαθμιστει το mac , βεβαια το κοστος θαναι αλμυρο.

7 λεπτά πριν, laxanoulis είπε

δεν θέλω να έχω τίποτα να κρέμεται από κάτω από το γραφείο.

Φορητο , ενα σετ ασυρματο keyb/mouse και τα μονα καλωδια θα ειναι της οθονης και του τροφοδοτικου.

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, mphxths είπε

Tα δυο παραπανω , ειναι αντιφατικα. Το 8/256 λογικα θα σε καλυψει. Εκτος και αν επεξεργαζεσαι photos πολλων γιγα και ισως φουλαρει η ραμ. Αυτο εσυ το ξερεις. Ο δισκος δεν σε ενδιαφερει , υπαρχουν και οι εξωτερικοι για αποθηκευση. Λογικα στο μελλον θα γινεται να αναβαθμιστει το mac , βεβαια το κοστος θαναι αλμυρο.

Φορητο , ενα σετ ασυρματο keyb/mouse και τα μονα καλωδια θα ειναι της οθονης και του τροφοδοτικου.

Η αλήθεια είναι πως στα 2 σημεία που έγραψα για το 8-256 έλεγα το ίδιο πράγμα, απλά ίσως δεν το διατύπωσα σωστά για να φαίνεται πως λέω το ίδιο πράγμα. Ουσιαστικά λέω ότι με τα χρήματα που διαθέτω είναι μονόδρομος το 8-256 version. Το 256 παλεύεται, όντως, με εξωτερικούς δίσκους, αλλά το 8GB θα είναι αρκετό για 5-6 χρόνια πχ που έχω σκοπό να κρατήσω το σύστημα που θα πάρω? Ήδη ανήρτησε στο νήμα των Apple και περιμένω να δω τι απαντήσεις θα πάρω. 

Όσο για τα καλώδια, ναι. Κάπως έτσι το έχω κ' εγώ στο μυαλό μου. Ασύρματο ποντίκι, πληκτρολόγιο, ακουστικά και από καλώδια ένα dongle σίγουρα για να έχω HDIM κτλ κτλ, το καλώδιο της οθόνης, το ρεύμα της, και το τροφοδοτικό.

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, laxanoulis είπε

Η αλήθεια είναι πως στα 2 σημεία που έγραψα για το 8-256 έλεγα το ίδιο πράγμα, απλά ίσως δεν το διατύπωσα σωστά για να φαίνεται πως λέω το ίδιο πράγμα.

Nαι , η διατυπωση στο 2ο ειναι ... καπως :) Κοιτα , οσο περισσοτερα σπεκς τοσο το καλυτερο. Αν θεωρεις οτι το 8/256 δεν θα σε παει μακρυα , πας σε windows φορητο , που στο μπατζετ σου αγοραζεις τουμπανα μηχανηματα.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 17/4/2023 στις 11:09 ΜΜ, mphxths είπε

Στις 17/4/2023 στις 10:50 ΜΜ, laxanoulis είπε

Η αλήθεια είναι πως στα 2 σημεία που έγραψα για το 8-256 έλεγα το ίδιο πράγμα, απλά ίσως δεν το διατύπωσα σωστά για να φαίνεται πως λέω το ίδιο πράγμα. Ουσιαστικά λέω ότι με τα χρήματα που διαθέτω είναι μονόδρομος το 8-256 version. Το 256 παλεύεται, όντως, με εξωτερικούς δίσκους, αλλά το 8GB θα είναι αρκετό για 5-6 χρόνια πχ που έχω σκοπό να κρατήσω το σύστημα που θα πάρω? Ήδη ανήρτησε στο νήμα των Apple και περιμένω να δω τι απαντήσεις θα πάρω. 

Όσο για τα καλώδια, ναι. Κάπως έτσι το έχω κ' εγώ στο μυαλό μου. Ασύρματο ποντίκι, πληκτρολόγιο, ακουστικά και από καλώδια ένα dongle σίγουρα για να έχω HDIM κτλ κτλ, το καλώδιο της οθόνης, το ρεύμα της, και το τροφοδοτικό.

Δεν θα το πρότεινα λόγο ram.8 είναι πολύ λίγα.

32gb πλεον είναι το min. για σοβαρη επεξεργασία εικόνας με Photoshop+Lightroom.Τωρα εάν δουλεύεις μόνο ένα την φορά ίσως και με 16 ίσως να είσαι οκ αλλά και πάλι με τις τιμές που έχουν οι ddr4 δεν βρίσκω τρομερό το κόστος για τα 32.

Έαν η φορητότητα δεν είναι ζητουμενο->

Θα μπορούσες να στησεις ένα PC με πολύ μικρό κουτί ώστε να μπαίνει πάνω στο γραφείο και να μην πιάνει τόσο χώρο ->

Τυχαία παραδειγματα->  https://www.skroutz.gr/s/5626060/Thermaltake-Core-V1-Mini-Tower-Κουτί-Υπολογιστή-με-Πλαϊνό-Παράθυρο-Μαύρο.html

η 

https://www.skroutz.gr/s/27323536/CoolerMaster-Masterbox-NR200-Mini-Tower-Κουτί-Υπολογιστή-Μαύρο.html

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...