Gatoskylo8 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Θα ήθελα να ρωτήσω για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που συμφέρει καλύτερα τους νέους. Μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει ή ακούσει πολλά επί του θέματος, όμως θεωρώ πως θα πρέπει να συζητηθεί διότι πλέον όλοι οι νέοι εργαζόμενοι υπάγονται αυτόματα στο ΤΕΚΑ *Σχόλια τύπου ''δεν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη'' δεν νομίζω να βοηθάνε στη συζήτηση. 2
rodosf1 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Ο "κουμπαράς" που δίνει την ευκαιρία στους νέους ασφαλισμένους να επιλέξουν είναι λύση δοκιμασμένη εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες. Γενικά έχει πολύ καλά στοιχεία ως σύστημα. Μακάρι κ εγω ως παλιός ασφαλισμένος να μπορούσα να το επέλεγα έστω κ τώρα για το υπόλοιπο του εργασιακού μου βίου. 4
Kag1ante Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Εμένα η επιπρόσθετη ερώτηση είναι πώς κάνει κάποιος μεταβολή απο ΕΦΚΑ σε ΤΕΚΑ;
Haldol Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 11 λεπτά πριν, Gatoskylo8 είπε *Σχόλια τύπου ''δεν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη'' δεν νομίζω να βοηθάνε στη συζήτηση. Δε βλέπω γιατί δε βοηθάνε. Ναι, το θέμα είναι αμιγώς ΕΦΚΑ vs ΤΕΚΑ, αλλά τα προηγούμενα 10+ χρόνια φάνηκε ότι το ζήτημα σύνταξη είναι αρκετά πιο "ρευστό" απ' ότι πιστεύουμε, ενώ και η φράση "εγγυημένο από το κράτος", αν και βαρύγδουπη, δεν έχει και τόσο μεγάλη βαρύτητα τελικά. Κάποιος που εξετάζει το τι θα γίνει με το θέμα της σύνταξής του σε μερικές δεκαετίες από τώρα, και άρα καλείται να επιλέξει τι θα τον εξυπηρετήσει καλύτερα, θα πρέπει να λάβει υπόψιν ΚΑΘΕ παράγοντα. Μεταξύ τους είναι και το σενάριο της αρνητικής, ή ακόμα και... μηδενικής απόδοσης των χρημάτων (εισφορών) του. Οπότε αν το δεις ψυχρά και με στόχο να καλύψεις κάθε σενάριο, δεν γίνεται να ΜΗΝ σκεφτείς και την περίπτωση να μη πάρεις αυτά που περιμένεις (ή ακόμα και... τίποτα). 3 1
spooker Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 35 λεπτά πριν, rodosf1 είπε Ο "κουμπαράς" που δίνει την ευκαιρία στους νέους ασφαλισμένους να επιλέξουν είναι λύση δοκιμασμένη εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες. Γενικά έχει πολύ καλά στοιχεία ως σύστημα. Μακάρι κ εγω ως παλιός ασφαλισμένος να μπορούσα να το επέλεγα έστω κ τώρα για το υπόλοιπο του εργασιακού μου βίου. Το θεωρώ ρατσιστικό που δεν αφήνουν παλιότερους ασφαλισμενους να πάνε στο νέο σύστημα. Αναρωτιέμαι πόσο συνταγματικό είναι αυτό. Δηλαδή αν οι νέοι πληρώνουν για τον κουμπάρα τους (ορθά) , εμείς πληρώνουμε πρακτικά τους παλιότερους, εμάς ποιος θα μας πληρώσει. Δεν θα εκπλαγώ όταν αρχίσει να μπαίνει χέρι στους κουμπαραδες 3
dpolal Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 11 λεπτά πριν, spooker είπε Το θεωρώ ρατσιστικό που δεν αφήνουν παλιότερους ασφαλισμενους να πάνε στο νέο σύστημα. Αναρωτιέμαι πόσο συνταγματικό είναι αυτό. Δηλαδή αν οι νέοι πληρώνουν για τον κουμπάρα τους (ορθά) , εμείς πληρώνουμε πρακτικά τους παλιότερους, εμάς ποιος θα μας πληρώσει. Δεν θα εκπλαγώ όταν αρχίσει να μπαίνει χέρι στους κουμπαραδες Πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο για τους παλιότερους να καταφέρουν να συγκεντρώσουν αρκετό κεφάλαιο στον λεγόμενο προσωπικό κουμπαρά για να έχουν κάποια απόδοση. Το νέο σύστημα για να έχει νόημα και να μπορέσει να αποδόσει κάποια στιγμή, όταν δηλαδή φτάσει στην ηλικία της σύνταξης ο ασφαλισμένος, απαιτεί να ξεκινήσει να αποταμιεύει τουλάχιστον από τα 20-25 του χρόνια και εργάζεται ανελλιπώς μέχρι το τέλος.
Ntinaras Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 34 λεπτά πριν, spooker είπε Το θεωρώ ρατσιστικό που δεν αφήνουν παλιότερους ασφαλισμενους να πάνε στο νέο σύστημα. Αναρωτιέμαι πόσο συνταγματικό είναι αυτό. Δηλαδή αν οι νέοι πληρώνουν για τον κουμπάρα τους (ορθά) , εμείς πληρώνουμε πρακτικά τους παλιότερους, εμάς ποιος θα μας πληρώσει. Δεν θα εκπλαγώ όταν αρχίσει να μπαίνει χέρι στους κουμπαραδες Ποιο ειναι το οριο που χωριζει παλαιοτερους με νεοτερους?
spooker Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 53 λεπτά πριν, dpolal είπε Πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο για τους παλιότερους να καταφέρουν να συγκεντρώσουν αρκετό κεφάλαιο στον λεγόμενο προσωπικό κουμπαρά για να έχουν κάποια απόδοση. Το νέο σύστημα για να έχει νόημα και να μπορέσει να αποδόσει κάποια στιγμή, όταν δηλαδή φτάσει στην ηλικία της σύνταξης ο ασφαλισμένος, απαιτεί να ξεκινήσει να αποταμιεύει τουλάχιστον από τα 20-25 του χρόνια και εργάζεται ανελλιπώς μέχρι το τέλος. Ο λόγος δεν είναι μόνο η συγκέντρωση προσωπικού κεφαλαίου. Ο προσωπικός κουμπαράς "προστατεύει" τις εισφορές τις δικές μου και του εργοδότη μου από το μακρύ χέρι του κράτους που βάζει χέρι όπου υπάρχουν χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και συντάξεις των ΔΥ. Θα μπορούσαν να έχουν ένα υβριδικό σύστημα για αυτούς που θέλουν να πάνε για το υπόλοιπο της καριέρας τους στον προσωπικό κουμπαρά. 1
dpolal Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 3 λεπτά πριν, spooker είπε Ο λόγος δεν είναι μόνο η συγκέντρωση προσωπικού κεφαλαίου. Ο προσωπικός κουμπαράς "προστατεύει" τις εισφορές τις δικές μου και του εργοδότη μου από το μακρύ χέρι του κράτους που βάζει χέρι όπου υπάρχουν χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και συντάξεις των ΔΥ. Θα μπορούσαν να έχουν ένα υβριδικό σύστημα για αυτούς που θέλουν να πάνε για το υπόλοιπο της καριέρας τους στον προσωπικό κουμπαρά. Ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν να «προσέχουν» και να αυγατίζουν αυτόν τον κουμπαρά είναι 100% γκαραντί λέμε. 🤣 Μακάρι να ζήσουμε για να θυμόμαστε αυτά που γράφουμε και να γελάμε. 2
Haldol Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 10 λεπτά πριν, spooker είπε Ο προσωπικός κουμπαράς "προστατεύει" τις εισφορές τις δικές μου και του εργοδότη μου από το μακρύ χέρι του κράτους που βάζει χέρι όπου υπάρχουν χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και συντάξεις των ΔΥ. Αυτό ποιος το λέει; Θέλω να πω, σε extreme σενάρια, μέχρι και κούρεμα καταθέσεων σε τράπεζα παίζει, όπως έχουμε δει να γίνεται. Τι σου δίνει την εντύπωση ότι ο "κουμπαράς" θα'ναι στο απυρόβλητο; 1
Gatoskylo8 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Από τις απαντήσεις πάντως καταλαβαίνω πως κανείς δεν ξέρει ποιο σύστημα συμφέρει καλύτερα, λογικό ως ένα βαθμό αφού κανείς δεν θα ξέρει πως θα είναι η κατάσταση σε λίγες δεκαετίες από τώρα. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν η δραστική μείωση του πληθυσμού και η αναλογία συνταξιούχων-εργαζομένων ιδιωτικού τομέα.
andreaspA Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, spooker είπε Το θεωρώ ρατσιστικό που δεν αφήνουν παλιότερους ασφαλισμενους να πάνε στο νέο σύστημα. Αναρωτιέμαι πόσο συνταγματικό είναι αυτό. Δηλαδή αν οι νέοι πληρώνουν για τον κουμπάρα τους (ορθά) , εμείς πληρώνουμε πρακτικά τους παλιότερους, εμάς ποιος θα μας πληρώσει. Δεν θα εκπλαγώ όταν αρχίσει να μπαίνει χέρι στους κουμπαραδες να εισαι απολυτα βεβαιως οτι θα μπει χερι. Αμεσα ή εμεσα. Παιζει να τους ξεσκισουν ολους στην φορολογια για να μας πληρωνουν τις συνταξεις. χ5 απο οτι συμβαινει σημερα για τον ιδιο λογο. 57 λεπτά πριν, Gatoskylo8 είπε Από τις απαντήσεις πάντως καταλαβαίνω πως κανείς δεν ξέρει ποιο σύστημα συμφέρει καλύτερα, λογικό ως ένα βαθμό αφού κανείς δεν θα ξέρει πως θα είναι η κατάσταση σε λίγες δεκαετίες από τώρα. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν η δραστική μείωση του πληθυσμού και η αναλογία συνταξιούχων-εργαζομένων ιδιωτικού τομέα. Το μονο που πρέπει να ληφθει υπόψιν ειναι το ποσους ψηφους θα εχουν οι συνταξιουχοι με αναδιανεμητικο σε σχεση με αυτους με επενδυτικο-προσωπικο κουμπαρά. Τα νουμερα ουτως η αλλως δεν βγαινουν. Επεξ/σία 15 Απριλίου 2023 από andreaspA 2
Gatoskylo8 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, Kag1ante είπε Εμένα η επιπρόσθετη ερώτηση είναι πώς κάνει κάποιος μεταβολή απο ΕΦΚΑ σε ΤΕΚΑ; be.teka.gov.gr Επεξ/σία 15 Απριλίου 2023 από Gatoskylo8
rodosf1 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 4 ώρες πριν, spooker είπε Ο λόγος δεν είναι μόνο η συγκέντρωση προσωπικού κεφαλαίου. Ο προσωπικός κουμπαράς "προστατεύει" τις εισφορές τις δικές μου και του εργοδότη μου από το μακρύ χέρι του κράτους που βάζει χέρι όπου υπάρχουν χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και συντάξεις των ΔΥ. Θα μπορούσαν να έχουν ένα υβριδικό σύστημα για αυτούς που θέλουν να πάνε για το υπόλοιπο της καριέρας τους στον προσωπικό κουμπαρά. Δεν ισχύει αυτό που λες. Άλλη η δεξαμενή για την πληρωμή συντάξεων, αυτό πλέον αλλάζει σιγά σιγά ένεκα κ παλιών ασφαλισμένων κ αλλο η δεξαμενή των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από όπου πληρώνονται τα έξοδα του κράτους σε κάθε κράτος, συμπεριλαμβανομένων των μισθών των ΔΥ. Το κονδύλι αυτό υπόψη έχει περικοπεί σε ποσοστό περίπου 50% σε σχέση με το 2009.
spooker Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 Δημοσ. 15 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, rodosf1 είπε Δεν ισχύει αυτό που λες. Άλλη η δεξαμενή για την πληρωμή συντάξεων, αυτό πλέον αλλάζει σιγά σιγά ένεκα κ παλιών ασφαλισμένων κ αλλο η δεξαμενή των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από όπου πληρώνονται τα έξοδα του κράτους σε κάθε κράτος, συμπεριλαμβανομένων των μισθών των ΔΥ. Το κονδύλι αυτό υπόψη έχει περικοπεί σε ποσοστό περίπου 50% σε σχέση με το 2009. Μια χαρά ισχύει. Δεν τρώμε όλοι κουτόχορτο. Είναι γνωστό πως καταστράφηκε το ταμείο των ναυτικών ΝΑΤ (το μοναδικό υγιές ταμείο) όταν το κράτος έβαλε χέρι στο αποθεματικό του και τις επικουρικες συντάξεις που δεν είναι καν λεφτά του κρατους για να πληρώσει μισθούς ΔΥ που ως ΔΥ δεν πληρωνουν ούτε φόρους πρακτικά. https://www.google.com/amp/s/www.capital.gr/me-apopsi/3128904/poios-nomizete-pos-plironei-tous-forous/%3famp=true "Όσους φόρους και να πληρώσει κάποιος που το εισόδημά του προέρχεται από το δημόσιο ταμείο, δεν αυξάνουν το ποσό του ταμείου. Είναι απλά έκπτωση στην αμοιβή που λαμβάνει από το κράτος." Με λίγα λόγια ο φόρος ενός ΔΥ είναι απλά μια λογιστικη εγγραφή. Επεξ/σία 15 Απριλίου 2023 από spooker 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα