Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Google εγκαινίασε μια νέα λειτουργία αυτόματης αρχειοθέτησης, η οποία αφαιρεί περισσότερο από το 60% των δεδομένων μιας αχρησιμοποίητης εφαρμογής από ένα Android smartphone για να εξοικονομήσει αποθηκευτικό χώρο στη συσκευή.

Η νέα λειτουργία αναμένεται να μειώσει το ποσοστό απεγκατάστασης των εφαρμογών και θα εξακολουθεί να επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν γρήγορα εφαρμογές όταν τις χρειάζονται.

Σε μια δημοσίευση στο Android Developers Blog, η Google δήλωσε ότι αυτή η λειτουργία δεν θα αφαιρέσει δεδομένα του χρήστη και θα επισημαίνει την παρουσία της εφαρμογής με ένα εικονίδιο cloud στη συσκευή.

Οι χρήστες του Android θα βλέπουν μια προτροπή για τη χρήση της λειτουργίας αυτόματης αρχειοθέτησης όταν η συσκευή τους εξαντλεί τον αποθηκευτικό χώρο ενώ προσπαθούν να εγκαταστήσουν μια νέα εφαρμογή. Στη συνέχεια μπορούν να επιλέξουν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία, η οποία αρχειοθετεί αυτόματα τις αχρησιμοποίητες εφαρμογές τους, ενώ παράλληλα αφαιρεί πράγματα όπως δικαιώματα και προσωρινά αρχεία και απενεργοποιεί τις ειδοποιήσεις. Η Google άρχισε να αναπτύσσει τη δυνατότητα αυτόματης ανάκλησης των δικαιωμάτων από αχρησιμοποίητες εφαρμογές με την κυκλοφορία του Android 11.

image.png.4d87c16b8eecc8e7a4459b7f49a8310c.png

«Η συσκευή σας δεν έχει διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο και δεν θα μπορείτε να εγκαταστήσετε αυτή την εφαρμογή. Με ενεργοποιημένη την αρχειοθέτηση εφαρμογών, η συσκευή σας θα ανιχνεύει πότε δεν έχετε αρκετό αποθηκευτικό χώρο και θα αρχειοθετεί αυτόματα τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Τα προσωπικά σας δεδομένα θα αποθηκευτούν σε περίπτωση που κατεβάσετε ξανά την εφαρμογή», αναφέρει η προτροπή της Google.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας σημειώνεται ότι η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη μόνο για εφαρμογές στις οποίες οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν το App Bundle για να δημοσιεύσουν τις εφαρμογές τους - μια μορφή που απαιτείται για νέες εφαρμογές από τον Αύγουστο του 2021. Το όφελος για τους προγραμματιστές είναι ότι οι χρήστες θα είναι λιγότερο πιθανό να δουν τις εφαρμογές τους να εμφανίζονται σε προτάσεις απεγκατάστασης όταν η συσκευή χρειάζεται να απελευθερώσει αποθηκευτικό χώρο. Ο γίγαντας της αναζήτησης έκανε μια πρώτη προεπισκόπηση της αυτόματης αρχειοθέτησης τον Μάρτιο του 2022, εισάγοντας μια νέα μορφή πακέτου εφαρμογών που ονομάζεται Archived APKs.

CleanShot2023-04-12at12_42.44@2x.jpg.f84751b0042e532035dd45ca7c873efa.jpg

Οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν χειροκίνητα για την αχρησιμοποίητη εφαρμογή πηγαίνοντας στα Settings > Apps > Unused apps. Το σύστημα εμφανίζει συνήθως την εφαρμογή σε παρένθεση όπως "Τελευταίο άνοιγμα πριν από 3 μήνες" και "Τελευταίο άνοιγμα πριν από 6 μήνες". Μπορείτε να επιλέξετε χειροκίνητα να αφαιρέσετε αυτές τις εφαρμογές για να ελευθερώσετε και λίγο χώρο αποθήκευσης.

Η λειτουργία αυτή θα κάνει τις συσκευές Android πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με το iOS, το οποίο εδώ και χρόνια κάνει προτάσεις σχετικά με τις εφαρμογές που πρέπει να απεγκαταστήσετε από τη στιγμή που δεν τις χρησιμοποιείτε. Το 2017, η Apple εισήγαγε εξατομικευμένες συστάσεις για την αφαίρεση αχρησιμοποίητων εφαρμογών στο iOS 11. Για να ενεργοποιήσουν την αυτόματη αφαίρεση αυτών των εφαρμογών, οι χρήστες iPhone μπορούν να μεταβούν στις  Settings > General > iPhone Storage και να πατήσουν Ενεργοποίηση στην εναλλαγή Offload Unused apps.
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν καταλαβαίνω γιατί "χρειάζεται" αυτό. 

Την ίδια/παρόμοια αηδία έχει και η Apple. 

Αν δεν έχεις χώρο, ας σβήσεις μόνος σου ότι κρίνεις. Αλλιώς κάτσε με 0 mb χώρο ελεύθερο. 

1 ώρα πριν, TripaniVIP είπε

Αυτό περιλαμβάνει και το δικό της bloatware η όχι?

Θελω να πιστεύω όλα τα apps λογικά περιλαμβάνει, ότι δεν έχεις χρησιμοποιήσει για ΧΧ μήνες. 

Το θέμα δεν είναι αν το κάνει, το θέμα είναι γιατί ο ίδιος ο χρήστης δεν έχει ξηλώσει ότι bloatware κρίνει ότι δε χρειάζεται. 


Εκπαίδευση θέλει ο κόσμος, για να μάθει να χειρίζεται σωστά τα εργαλεία του και να χρησιμοποιεί μόνο αυτά που χρειάζεται.

Αν η μάνα μου 69 χρονών δεν ξέρει να χειρίζεται ένα εργαλείο και δεν ενδιαφέρεται να μάθει, είναι δικό της πρόβλημα.

Αλλιώς ας μείνει με το 6210 που δουλεύει ακόμα. 

Επεξ/σία από polaki
  • Thanks 2
  • Confused 2
Δημοσ.

Καλό, αρκεί να έχει εφαρμογή και στο bloatware που υπάρχει προεγκατεστημένο και δε μπορούμε να απενεργοποιήσουμε. Αλλά δεν το βλέπω. Ευτυχώς πολλές εφαρμογές που είναι "εκ του πονηρού" προεγκατεστημένες (πχ Facebook) μπορούμε να τις στείλουμε στον... κουβά από το πρώτο setup. 😀 Μας φτάνει που τα έχουμε στο PC.

  • Like 2
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, gadgetseek είπε

Απορώ γιατί σε ένα αρθρο για το Android πρέπει να γίνει οπωσδήποτε αναφορά στη Μηλο-εταιρεία.. Την στιγμή μάλιστα που ο μεγαλύτερος Android OEM, η Samsung, διαθέτει στο One UI της ΧΡΟΝΙΑ ολόκληρα τώρα και την αναφορά για τς αχρησιμοποίητες εφαρμογές και την ειδοποίηση για την "κοίμησή" τους και την προτροπή για την διαγραφή τους.. Έχουμε λοιπόν μία ολόκληρη παράγραφο αφιερωμένη στην Apple κι ΟΥΤΕ ΜΙΑ λέξη για τη Samsung..! (κι είναι ζήτημα αν παρουσίασε το ίδιο χαρακτηριστικό ελάχιστα μετά ή σχεδόν ταυτόχρονα με την Appolυτη.. τι να πω πια..)

Death Terrifying GIF by Countdown Movie     

Έχω Samsung έχω και ipad. Αυτό που λέει το άρθρο έχει περισσότερη σχέση με την apple πάρα με την Samsung γιατί έχει να κάνει και με το store και τον τρόπο που γίνεται redownload η εφαρμογή όταν της χρειαστείς. Δεν είναι απλώς μια εφαρμογή εξοικονομησης χώρου όπως στην samsung. Είναι μέρος του λειτουργικού αλλά και του store. Οπότε για να αναφέρετε κάποιος λόγος υπάρχει και δεν είναι από λάθος ή παραπληροφορηση. 

Τα βιαστικά συμπεράσματα δεν είναι καλά... 

  • Like 4
Δημοσ.
21 ώρες πριν, polaki είπε

Δεν καταλαβαίνω γιατί "χρειάζεται" αυτό. 

Την ίδια/παρόμοια αηδία έχει και η Apple. 

Αν δεν έχεις χώρο, ας σβήσεις μόνος σου ότι κρίνεις. Αλλιώς κάτσε με 0 mb χώρο ελεύθερο.

Δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να "νταντεύουν" το κινητό τους. Ειδικά απο την στιγμή που θεωρείται "εξυπνο" κάτι τέτοια θα έπρεπε να γίνονται κατα κόρον και να μην ασχολείται καν ο χρήστης. Από τα πρώτα κινητά το 1997 καθόμασταν και κάναμε διαχείριση χώρου με τα SMS και έχουμε 2023 και ακόμα τα νταντεύουμε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...