Προς το περιεχόμενο

Οι αποστολές υπολογιστών έπεσαν σχεδόν κατά 30% το 1ο τρίμηνο της χρονιάς

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, filip123go είπε

Μόνο το τελευταίο 6μηνο έχουμε πάρει στην εταιρεία που είμαι 6 άτομα που δεν έχουν πάρει ακόμα πτυχίο, με μισθό λίγο πάνω από 1000€ (καθαρά).

Και 100 πτυχία να έχεις, εάν μου έρχεσαι στη συνέντευξη και δεν ξέρεις τη διαφορά του class από το interface ή σε ρωτάω τι complexity έχει ενα if και ένα for και με κοιτάς λες και μιλάω κινέζικα, προφανώς και θα σε απορρίψω. Χέστηκα για τα πτυχία σου . Δεν απαιτώ να ξέρεις spingboot η ocp, αλλά 5 πράγματα που διδάσκονται στη σχολή, ναι , απαιτώ να τα ξέρεις για να σε προσλάβω σαν entry level.

Εξήγησα ότι ήμουν πολύ καλός στον προγραμματισμό και ακόμα είμαι. Έχω φτιάξει υπολογιστή αξίας 6000 ευρώ βγάζοντας λεφτά από τα σκριπτ για τα παιχνίδια κτλ. (Τώρα έχουν πέσει κι αυτά γιατί πολύς κόσμος παγκόσμια δεν έχει να φάει.)

ΔΕΝ βρίσκεις δουλειά επειδή ξέρεις την διαφορά της if με την for, συγνώμη αν αυτό είναι το threshold για να βρεις δουλειά δεν θα υπήρχε απόφοιτος πληροφορικής που να μην εργάζεται. Αυτό είναι προγραμματισμός γυμνασίου. Εγώ έκανα προγράμματα που χειρίζονταν αρχεία, οπτικό προγραμματισμό, προσομοίωση πραγματικών συστημάτων και σεναρίων κτλ. και η πτυχιακή μου πρόγραμμα ήταν. Κοντεύω και τα 40 πλέον, έχει πάρα πολλά χρόνια που πήρα πτυχίο. Δεν υπήρξε ούτε μία εταιρία που να ζητάει απόφοιτους πληροφορικής, ΚΑΜΙΑ, όλοι ήθελαν προϋπηρεσία πολλά χρόνια και πολλά προγράμματα που χειρίζονται οι ίδιοι στην εταιρία τους και δεν είναι δυνατόν να τα ξέρεις από κάποια σχολή τριτοβάθμιας.

Το πτυχίο πληροφορικής δεν στο δίνουν σαν τίτλο ευγενίας, είναι από τα λίγα πτυχία που καλείσαι να μάθεις χειροπιαστά πράγματα και όσες σχολές έχουν προγραμματισμό κάνεις κανονικά προγράμματα είτε σε κονσόλα είτε σε οπτικό περιβάλλον. Και ένα σωρό εργασίες (ΑΤΕΙ γαρ), 40 θεωρίες και 30 εργαστήρια περάσαμε. Ακόμα και ο πιο στόκος αν πήρε πτυχίο σημαίνει ότι ξέρει τι είναι η if και η for.

--
Αλλιώς γράψτε μας και ποιες είναι αυτές οι εταιρίες που παίρνουν άτομα χωρίς πτυχία, και σε ποια πόλη είναι. Ας ανοίξουμε και ένα thread με εταιρίες που παίρνουν άτομα για προγραμματισμό και τι ακριβώς ζητάνε στην τελική, που ξέρεις μπορεί να λύσουμε το πρόβλημα των απόφοιτων πληροφορικής αλλά και των εταιριών που δεν βρίσκουν να καλύψουν χιλιάδες θέσεις πληροφορικής.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 1
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Έλα ρε απορω κι εγω με τον εαυτο μου που δεν αγοράζω μιντ ρειντζ καρτα γραφικών τριετίας στα 400ευρώ ενώ παρόμοια κάρτα 6ετιας με καλύπτει κατα 80% ακόμα. Περίεργα πράγματα που δεν πουλανε πολλά πισιζ και χαρντγουερ.

• Like 1
  • Thanks 7

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, Evangelos Anagnostou είπε

Έλα ρε απορω κι εγω με τον εαυτο μου που δεν αγοράζω μιντ ρειντζ καρτα γραφικών τριετίας στα 400ευρώ ενώ παρόμοια κάρτα 6ετιας με καλύπτει κατα 80% ακόμα. Περίεργα πράγματα που δεν πουλανε πολλά πισιζ και χαρντγουερ.

Αυτό ακριβώς.

Επίσης το θέμα με το hardware είναι ότι οι μόνοι που αγοράζουν είναι όσοι κάνουν νέο υπολογιστή. Αν έχεις ένα μηχάνημα και κάνει την δουλειά του δύσκολα αναβαθμίζεις έτσι για το στανιό επειδή απλά βγήκε ένα γενιά με 5 fps παραπάνω στα παιχνίδια.

Οι περισσότεροι παίζουν σε χαμηλά γραφικά και σε οθόνες δεκαετίας στα 1080p/60Hz~75Ηz.

Οι υπολογιστές δεν είναι σαν τα κινητά που τα αλλάζουν κάθε 2 χρόνια για το prestige.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 3

23 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

ΔΕΝ βρίσκεις δουλειά επειδή ξέρεις την διαφορά της if με την for,

Τη διαφορά ΣΤΟ COMPLEXITY, όχι τι διαφορά έχει το if με το for. Αλλά μάλλον θα έλειπες εκείνη την ημέρα που σας το μάθαιναν στη σχολή.

25 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

Αλλιώς γράψτε μας και ποιες είναι αυτές οι εταιρίες που παίρνουν άτομα χωρίς πτυχία, και σε ποια πόλη είναι.

Intralot, net-company, sword, Accenture. και 20.000 άλλες startup που δεν τις γνωρίζω. Εμένα η intralot (που ήταν η πρώτη μου δουλειά σαν προγραμματιστής), μου έκανε 3 μήνες εντατικά μαθήματα σε δικό της bootstrap που ήταν για αρχάριους.

Και στην εταιρεία που είμαι, επί 3 μήνες μια κοπέλα από τους entry level την εκπαίδευα εγώ κάθε μέρα. Και για το business του project , και εννοείται και coding.

• Thanks 1

2 ώρες πριν, poulinos είπε

μεταφραση.δεν δινουν σωστα λεφτα.δεν υπαρχει για μενα δεν βρισκω ατομο.υπαρχει δεν δινω σωστα λεφτα δεν πληρωνω υπερωριες και σε βαζω να σφουγγαρισεις κιολας.

εναλλακτικα δεν βρισκω ατομο που με 800 ευρω θα κανει απο photoshop,3d studio max, autocad ε και να ξερει και απo cisco και λιγο linux

Για αυτά που περιέγραψες το πολύ να του δώσει 500 ευρώ και πολλά είναι. Αντε πια με τον κάθε αχάριστο που θέλει και να αμοίβεται 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, filip123go είπε

Τη διαφορά ΣΤΟ COMPLEXITY, όχι τι διαφορά έχει το if με το for. Αλλά μάλλον θα έλειπες εκείνη την ημέρα που σας το μάθαιναν στη σχολή.

Intralot, net-company, sword, Accenture. και 20.000 άλλες startup που δεν τις γνωρίζω. Εμένα η intralot (που ήταν η πρώτη μου δουλειά σαν προγραμματιστής), μου έκανε 3 μήνες εντατικά μαθήματα σε δικό της bootstrap που ήταν για αρχάριους.

Και στην εταιρεία που είμαι, επί 3 μήνες μια κοπέλα από τους entry level την εκπαίδευα εγώ κάθε μέρα. Και για το business του project , και εννοείται και coding.

Καλά ντε μην βαράς δεν έσωσα σημασία στο τι έγραψες. Επομένως σε εκπαίδευσαν για να σε πάρουν.

Και θέλω να παραδεχτείς ότι σε πρότεινε γνωστός για την δουλειά, αποκλείεται να μπήκες στην ιστοσελίδα και να είδες τα job openings και είπες
"ναι... σήμερα θα γίνω Cyber Security Engineer, ή μήπως να γίνω Information Security and Privacy Expert".

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Thanks 1

Απλά κουράστηκε ο κόσμος και πλέον με υπολογιστή ετών ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις άνετα την δουλειά σου αφού οι περισσότεροι ασχολούμαστε με Ίντερνετ και κοινωνικά δίκτυα κι άντε για εργασία με εφαρμογές που δεν είναι ενεργοβόρες. 

2 ώρες πριν, Armoral είπε

Αποκλεισμοί λόγω Covid, απολύσεις λόγω Covid, πόλεμος στην Ουκρανία με όλους τους υπόλοιπους να φέρονται σα να είναι σε πόλεμο αυτοί, μείωση μισθών, συντάξεων, υπέρογκη αύξηση τιμών ενέργειας και αντίστοιχα υπέρογκα κέρδη, αυξημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα.

Πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο λόγος που προκάλεσε τέτοια μείωση.

Ξεχνάς να πεις και ότι η παλέτα ανέβηκε 5-7 φορές πάνω 

Στην αρχή της πανδημίας αγόρασα τον Mac Mini M1.

Ως κι αυτή τη στιγμή, για επεξεργασία αρχείων φωτογραφίας .raw από οποιαδήποτε κάμερα (ακόμη και  Hasselblad) με Lightroom & Photoshop και αρχείων βίντεο UHD 4K 10bit 60FPS με Final Cut Pro είναι απολύτως ικανό μηχάνημα.

Δε βρίσκω απολύτως κανένα λόγο αναβάθμισης αφενός κι αφετέρου είναι εκτός της δίκης μου λογικής η συνεχής αναβάθμιση τέτοιων μηχανημάτων (ακόμη κι αν ξεπερνούσα το οικονομικό). Στο κάτω κάτω δε μιλάμε για mid range smartphones.

Αν τώρα τα τελευταία έτη με τη πανδημία, τη τηλεκπαίδευση & τηλεργασια, οι εταιρίες είδαν αυξήσεις στις πωλήσεις και θεώρησαν πως αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, τι να πω 🤷🏻‍♂️

• Like 2
  • Thanks 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, filip123go είπε

Για .Net 3 χρόνια προϋπηρεσίας
image.png.956db6280d3c98bcc01d65e179b44bd3.png

Για software engineer - 2+ χρόνια προϋπηρεσίας

image.png.8a4a3e643611905c62f6dcd1ed44531b.png

Για ΙΤ System Engineer 3~5 χρόνια πιστοποιημένη Προϋπηρεσία.

image.png.cc41fb488987c74f7d4a6338939be766.png

Στο Cyber Security, 3 χρόνια προϋπηρεσίας

image.png.8f522b5ecf0d6530f12c021d70ee85a4.png

Δεν ξέρω εσάς ποιος σας βόλεψε στην εταιρία αλλά ΟΛΑ τα job openings τους ζητάνε προϋπηρεσία. Θα μας τρελάνετε.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Thanks 1

4 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

Για .Net 3 χρόνια προϋπηρεσίας
image.png.956db6280d3c98bcc01d65e179b44bd3.png

Για software engineer - 2+ χρόνια προϋπηρεσίας

image.png.8a4a3e643611905c62f6dcd1ed44531b.png

Για ΙΤ System Engineer 3~5 χρόνια πιστοποιημένη Προϋπηρεσία.

image.png.cc41fb488987c74f7d4a6338939be766.png

Στο Cyber Security, 3 χρόνια προϋπηρεσίας

image.png.8f522b5ecf0d6530f12c021d70ee85a4.png

Δεν ξέρω εσάς ποιος σας βόλεψε στην εταιρία αλλά ΟΛΑ τα job openings τους ζητάνε προϋπηρεσία. Θα μας τρελάνετε.

Προφανώς αυτές οι θέσεις δεν είναι ούτε για entry ούτε για junior, και  δεν θα πληρώνονται με 1000 και 1200 ευρώ . 

• Like 1

2 ώρες πριν, poulinos είπε

μεταφραση.δεν δινουν σωστα λεφτα.δεν υπαρχει για μενα δεν βρισκω ατομο.υπαρχει δεν δινω σωστα λεφτα δεν πληρωνω υπερωριες και σε βαζω να σφουγγαρισεις κιολας.

εναλλακτικα δεν βρισκω ατομο που με 800 ευρω θα κανει απο photoshop,3d studio max, autocad ε και να ξερει και απo cisco και λιγο linux

λιγο pentesting να κανει να ξερει java python c++ ? με 800 δεν φτανουν supermarket πλεον

• Like 1

5 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Εγώ πάλι είμαι πτυχιούχος πληροφορικής και άνεργος, έχω κάνει όλα τα επαγγέλματα πλην της πληροφορικής. Ένα πράγμα που δεν είχε και δεν θα αποκτήσει ποτέ η χώρα μας είναι εκπαίδευση στην εργασία, σε θέλουν έτοιμο προγραμματιστή με 15 χρόνια προϋπηρεσία και εκατό προγράμματα χρήσης. Καλύτερα να τους πεις ότι έχει λέπρα, παρά ότι έχεις πάρει πτυχίο και ψάχνεις για δουλειά στην χώρα μας, πιο πολλές πιθανότητες έχεις να σε πάρουν.

Από τα άτομα που τελείωσαν την σχολή μου, η συντριπτική πλειοψηφία δεν απασχοληθηκε καθαρά στο αντικειμενο αλλά σε εντελώς άσχετους τομείς. Κάποιοι λόγοι σε παρεμφερείς τομείς, και ένα ισχνό ποσοστό καθαρά στο αντικειμενο. Επίσης όλοι αυτοί στο ισχνό ποσοστό, είτε είχαν μέσον, είτε είχαν τύχη, έτυχαν οι κατάλληλες συγκοιριες και τους κάθισε μια τέτοια δουλειά, είτε ήταν ξεκάθαρα λόγω ικανοτητων και δεξιοτήτων. Γενικά ειμαστε η χώρα του πάμε και όπου βγει κυριολεκτικά και μεταφορικά. 

Όσο για το άρθρο και το θέμα που θίγει. Ο κόσμος έχει μπουχτίσει στα τεχνολογικά προϊόντα και δεν αγοράζει κάτι άμα δεν του χρειάζεται. Οι εποχές που έκανες μόστρα στους φίλους σου με τον super duper σταθερό Η/Υ έχουν περάσει εδώ και πολλά χρονια. Συνήθως τώρα έχουν πάρει την θέση τους τα tablet και τα κινητά. Η/Υ έχουμε όλοι και τους πιο πολλους μας καλύπτει για τις ανάγκες μας εκτός των ατόμων που ίσως θέλουν επαγγελματική χρήση. 

• Thanks 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Α, όχι εγώ έχω τελειώσει με την πληροφορική σε ότι αφορά την εργασία, το έχω πάρει απόφαση, ήμουν πολύ καλός στον προγραμματισμό, σε όλα τα μαθήματα προγραμματισμού είχα δέκα και μου άρεσε πολύ, δεκάδες εργασίες προγράμματα, πτυχιακή κτλ αλλά αυτό δεν θεωρούνταν portfolio.

Τώρα κάνω scripts για παιχνίδια, προγραμματίζω για χόμπι όταν δεν βαριέμαι αλλά επαγγελματικά ποτέ δεν θα μάθω τι θέλει η αγορά εργασίας στην πληροφορική στην χώρα μας. Ένας στους δύο απόφοιτους πληροφορικής στην Ελλάδα είναι άνεργοι σύμφωνα με έρευνα (ο άλλος ένας στους δύο που δεν είναι άνεργος ίσως είναι πακετάς για να μην παρεξηγηθούμε). Η ίδια έρευνα λέει ότι έχουν κάτι χιλιάδες θέσεις πληροφορικής που δεν μπορούν να γεμίσουν στην χώρα μας. Ας μην τις γεμίσουν στην τελική, αφού δεν ξέρουμε τι θέλουμε.

Επίσης είμαι και από μικρή πόλη (Σέρρες) και εδώ δεν έχει εταιρίες πληροφορικής καν.

Ο θείος μου είναι στην Γερμανία και μου είπε να βγάλω δίπλωμα Γ' κατηγορίας να πάω να δουλέψω εκεί, χρειάζονται οδηγούς για μπετονιέρες και φορτηγά. Δεν ήθελα ποτέ να γίνω μετανάστης αλλά ίσως χρειαστεί. Οικογένεια δεν έχω και δεν θα κάνω οπότε ακόμα το σκέφτομαι γιατί δεν έχω και πολλές υποχρεώσεις. Κάνω μερικά μεροκάματα σε μία ταβέρνα στην μαύρη εννοείται γιατί δεν είναι καν κανονική εργασία και βγάζω και μερικά χρήματα από τα σκριπτάκια που κάνω στα παιχνίδια.

Πάντως στο δίλημμα "μετανάστης σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη" ή "μετανάστης στην Γερμανία" θα προτιμούσα το 2ο, αν είναι να ξεκουβαληθώ από τον τόπο μου τουλάχιστον να αξίζει εργασιακά και να έχει και μέλλον.

Στη Γερμανία αναγνωρίζουν τα πτυχία μας σαν ισότιμα με τα δικά τους και στη αναζήτηση ο αντίστοιχος ΟΑΕΔ σε βάζει μαζί με τους Γερμανούς. Απαραίτητη προϋπόθεση να ξέρεις γερμανικά . Αν δεν ξέρεις σε βάζουν σε ταχύρυθμο εξάμηνο πρόγραμμα εκμάθησης γερμανικών το οποίο όμως θα το πληρώσεις από την τσέπη σου. Μετά δουλειές σου βρίσκουν το πολύ σε ένα μήνα με τις βασικές αποδοχές του κλάδου που ανεβαίνουν όσο υπάρχει εμπειρία και επιπλέον δεξιότητες πχ τελευταία ζήταγαν εμπειρία σε software για drone και για σταθμούς φόρτισης. Τα ενοίκια είναι ακριβά και οι συνθήκες εργασίας ανελαστικές αλλά δουλειά βρίσκεις σαν προγραμματιστής. Έχε υπόψιν σου ότι το επίπεδο τους είναι υψηλό γιατί κάνουν προγραμματισμό καλού επιπέδου στα σχολεία τους. Και φυσικομαθηματικός εκεί χωρίς να ξέρει καλά τουλάχιστον python δεν νοείται.

Επεξ/σία από Aprile
  • Like 1

Ο υπολογιστής μου , ένα λάπτοπ fujitsu έχω, είναι από το 2012!!! Φοράει Linux mint επάνω, το αναβαθμίζω από τότε και έχω φτάσει στην έκδοση 21.1. Τρέχει αξιοπρεπώς και δεν προτίθεμαι να πάρω άλλον για κάπου 1.5 ακόμα χρόνο και μέχρι να πάει ο γιος μου γυμνάσιο, όπου αναγκάστηκα θα πάρω , γιατί θα του χρειάζεται σε εργασίες κτλ που ίσως να μην μπορεί να καταφέρει το δικό μου λάπτοπ. Αυτό θα είναι δικό του. Όσο αφορά το δικό μου, θα τρέχει για χρόνια ακόμα , διότι ΑΝ δουλεύει κάτι, γενικά ΔΕΝ αλλάζει. Χαιρετισμούς στις εταιρείες...

• Like 4
  • Confused 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...