Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
37 λεπτά πριν, Fotis_Greece είπε

Εσυ κοβεις την αποδειξη σου, ειτε προκειται τμηματικα ή προκειται για κερασμα ή για οτι αλλο. Εαν πληρωσει μετρητα ο πελατης καλως, εαν πληρωσει με καρτα (ειτε πληρη ή μερικη εξοφληση) θα σταλθει το σχετικο query για το εαν υπαρχει αποδειξη\τιμολογιο απο ΦΗΜ\ταμειακη και αναλογα το response της συσκευης θα προχωρησει ή οχι η συναλλαγη. Εαν κοψεις την αποδειξη αλλα δεν πληρωθεις στο τελος με οποιοδηποτε μεσο τοτε κανεις οτι κανεις και τωρα, ακυρωνεις με την οποια σχετικη διαδικασια

Εχω μια παρέα, σύνολο λογαριασμού 120 ευρώ. Εχω κόψει αποδείξεις 57 ευρώ, 12 ευρώ, 38 ευρώ, 13 ευρώ. Θέλουν να πληρώσουν 3 άτομα. Ενας θέλει να δώσει 45 ευρώ με κάρτα, ένας 40 ευρώ με κάρτα, και ένας 35 ευρώ μετρητά. 

Μου επιτρέπει το POS να πληρωθώ; 

Edit: μιας και αναφέρθηκε το τιμολόγιο, με τιμολόγιο ο πελάτης έχει δικαίωμα πληρωμής εντός μήνα (ή δίμηνο με τόκο). Το POS θα ελέγχει και τις παλιές συναλλαγές ή θα απαγορεύεται να πληρώνουν αυτοί με κάρτα;

Επεξ/σία από Skrobo
  • Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Το POS θα ελεγχει εαν για την οποια πληρωμη, τμηματικη ή ολικη εχει εκδωθει αντιστοιχη αποδειξη\ξεις η τιμολογιο. Δεν εχει σημασια ο χρονος εκδοσης του\των.

Για το παράδειγμα με την παρέα, θα σου προτεινα να στειλεις ενα ερωτημα (μολις εφαρμοστει) στην ΑΑΔΕ να σε συμβουλεψουν η/και να απευθυνθείτε στον τοπικο εμπορικο συλλογο σας να θεσουν τετοιους προβληματισμους χρησης. Στα σεμιναρια που θα ακολουθήσουν μετά τις προδιαγραφές να ξερεις παντως θα μεταφερω το ερωτημα σου. Αλλωστε φαντάζομαι πολλα τετοια θεματα θα προκύψουν 

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, Fotis_Greece είπε

Το POS θα ελεγχει εαν για την οποια πληρωμη, τμηματικη ή ολικη εχει εκδωθει αντιστοιχη αποδειξη\ξεις η τιμολογιο. Δεν εχει σημασια ο χρονος εκδοσης του\των.

Για το παράδειγμα με την παρέα, θα σου προτεινα να στειλεις ενα ερωτημα (μολις εφαρμοστει) στην ΑΑΔΕ να σε συμβουλεψουν η/και να απευθυνθείτε στον τοπικο εμπορικο συλλογο σας να θεσουν τετοιους προβληματισμους χρησης. Στα σεμιναρια που θα ακολουθήσουν μετά τις προδιαγραφές να ξερεις παντως θα μεταφερω το ερωτημα σου. Αλλωστε φαντάζομαι πολλα τετοια θεματα θα προκύψουν 

Ναι μωρέ, συζήτηση κάνουμε, απλα αναφέρω κάποια παραδείγματα απο πράγματα που συμβαίνουν τώρα, και θα έπρεπε να υπήρχε ήδη ενα προσχέδιο. Δεν μιλαμε για ακραια σενάρια.
Αν η αντιστοιχία πρέπει να είναι 1 προς 1 με τις αποδείξεις, αυτο απλά δεν γίνεται. Αν η έγκριση υπολογίζετε με κάποιο σύνολο, αυτο ειναι παρόμοιο με το πως λειτουργούμε τώρα: "κανένας" δεν θα έχει Ζ μικρότερο απο το πακέτο του POS. Στο παράδειγμα πάνω, αν μια δεύτερη παρέα πάρει κάτι μέχρι 35 ευρώ, δεν θα κόψω απόδειξη είτε πληρώσει με κάρτα είτε οχι, γιατι "καλύπτεται" απο τις προηγούμενες αποδείξεις.

Παντως αν εισαι φοροτεχνικός / τεχνικός ΦΗΜ, χαρά στο κουράγιο σου. 6 χρόνια σπουδές έκανα στην σήμανση του εγγληματολογικου και δεν νομίζω να άντεχα 3 μήνες πριν πάρω το όπλο με αυτά που εχετε να διαβάσετε και που αλλάζουν κάθε 2 μήνες. Καλό κουράγιο

Δημοσ.

Παντως δεν θα εκπλαγω εαν στο μελλον δουμε combo pos\ταμειακη ή και popup στο pos του στυλ " δεν υπαρχει αντιστοιχη αποδειξης με την συναλλαγή, πατηστε ναι για αποστολή αυτόματης  εκδοσης αποδειξης" !!!

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Fotis_Greece είπε

Το POS θα ελεγχει εαν για την οποια πληρωμη, τμηματικη ή ολικη εχει εκδωθει αντιστοιχη αποδειξη\ξεις η τιμολογιο.

Παντως, αν μια επιχειρηση εκδιδει κατω των 50 τιμολογιων καθε χρονο, δεν εχει υποχρεωση να βαλει ηλεκτρονικο τιμολογιο. Εμεις πχ εχουμε χειρογραφο. Αρα θα το υποχρεωσουν και αυτο και θα βγει το οριο των 50 τιμολογιων?

Δημοσ.

Χειρογραφο (η μεσω Excel) μπορει να εχεις, ομως το ανεβαζεις μεσω φορμας στο myData μεχρι την επομενη ημερα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, SabotazNic είπε

^τουλάχιστον κάποιος καταλαβαίνει τον λόγο που λέω "αυτά μόνο στην Ελλάδα". 

Αν πάρουμε την εστίαση, στην οποία όντως θέλουν απόδειξη από πριν, και είσαι υποχρεωμένος να κόβεις τμηματικά (άρα έξοδα χαρτιού χωρίς λόγο), το pos θα ψάχνει αθροιστικά αν υπάρχει το ποσό που πάει να χτυπηθεί στην κάρτα? Θα χτυπάμε αποδείξεις στα τραπέζια σε "μετρητά", μετά θα τις δίνουμε στον λογιστή να τις ακυρώνει επειδή ο άλλος πλήρωσε με "κάρτα"? Αυτό ισχύει και στο κομμάτι "πρώτα παίρνεις απόδειξη και μετά πληρώνεις". Αν δεν ξέρω με ποιο μέσο θα πληρωθώ, πως θα ξέρω που να κόψω απόδειξη? 

Και ξαναλέω, ποια η διαφορά του να ελέγχεται ο τζίρος του pos με το Ζ του μαγαζιού σε καθημερινή βάση, από το να συμφωνεί η χρέωση στο pos με συγκεκριμένη απόδειξη. Στο τέλος της ημέρας, και πάλι ο τζίρος του pos θα πρέπει να είναι λιγότερος από τις αποδείξεις για να μην χτυπήσει καμπανάκι.

Προφανώς κάποιος "γνωστός" βγάζει pos νέου τύπου/προγράμματα ή τα προμηθεύει και κάπως πρέπει αυτά να βγουν στην αγορά για να τα πουλήσει. Και εν τέλει με τα voucher, όλοι πληρώνουν. 

Γιατί θέλουν να κλειδώνουν τις αποδείξεις με τις πληρωμές POS (πως και αν θα το καταφέρουν στην πράξη μένει να το δούμε).

Γιατί τώρα κάποιοι κλείνουν το πακέτο του POS και αν χρειάζεται συμπλήρωμα σε αποδείξεις κόβουν απλά τη διαφορά (ασχέτως αν οι αποδείξεις που είχαν ήδη κοπεί πληρώθηκαν με μετρητά ή με κάρτα).

Βέβαια (αν με ρωτάς) και να τα καταφέρουν δεν νομίζω οτι θα υπάρχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα όσο γίνονται πληρωμές με μετρητά.

Επεξ/σία από agnostos13
Δημοσ.

Μαλλον εχω ενα update, παμε σε λυση οπου θα εκδιδεις αποδειξη στην ταμειακή σου, για πληρωμη θα επιλέγεις μετρητα ή το POS που σου εχει δωθει (και εχει αναβαθμιστεί και συνδεθει με το serial της μηχανης). Εαν διαλέξεις POS αυτοματα θα εμφανιστει το μενου εκει για να περασεις καρτα, με εμφανες το ποσο, αλλα χωρις να μπορεις να αλλαξεις ποσο. Εαν δεν περασει η κάρτα για οποιοδήποτε λογο δεν βγαινει η αποδειξη. Ηδη υπαρχει θεμα με αυτο το σενάριο γιατι πολλοι πληρωνουν και με κάρτα και με endered κουπονια

Θα υπάρχουν νεου τυπου (αναβαθμισμενα) POS αλλα και μη, για να καλυφθουν οι ανάγκες επιχειρησεων που εχουν POS αλλα δεν ειναι υποχρεωμένοι να εχουν ταμειακη (π.χ σχολη χορου, καποια τμηματα ξενοδοχειων κτλ). Για εστιαση θα υπάρξει σιγουρα κατι διαφορετικό σε διασυνδεση του POS για να καλυφθουν οι αναγκες σε ανοιχτες παραγγελίες \τραπεζια. Για τις επιχειρήσεις μη εστιασης τουλάχιστον δεν βλέπω να προχωραει το σεναριο συνδυασμου πληρωμής και με μετρητά και με κάρτα. Ενα απο τα δυο θα διαλέγεις κατα την εκδοση αποδειξης. Ολα αυτα μεχρι νεωτέρας (αρκετα θα αλλάξουν ειμαι σίγουρος)

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Παιδια τι γινεται με τις αποδειξεις στα εστιατόρια? Εδώ και κανένα μήνα παρατηρώ ότι πληρώνω με κάρτα κανονικά στο POS και δεν κόβει κανένας απόδειξη. Σου δίνουν το δελτίο παραγγελίας ή και τιποτα, μόνο την απόδειξη του POS. Έχει αλλάξει κάτι ??

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, Tsino είπε

Παιδια τι γινεται με τις αποδειξεις στα εστιατόρια? Εδώ και κανένα μήνα παρατηρώ ότι πληρώνω με κάρτα κανονικά στο POS και δεν κόβει κανένας απόδειξη. Σου δίνουν το δελτίο παραγγελίας ή και τιποτα, μόνο την απόδειξη του POS. Έχει αλλάξει κάτι ??

Μπορεί να έχει pos εξωτερικού, μπορεί να κάνει αυτό που αναφέρουν πιο πίσω,   δεν βγάζει αποδείξεις και μετά το βράδυ βλέπει τι του λείπει και βγάζει ότι χρειάζεται.

Κάτι τέτοια θέλουν να σταματήσουν με την διασύνδεση αυτή

• Like 1
Δημοσ.
Στις 10/4/2023 στις 5:00 ΜΜ, Fotis_Greece είπε

Ελατε ρε παιδια, εαν η κάρτα δεν γινει αποδεκτη (λογω μη υπολοιπου η κατι αλλο) δεν θα στειλει καν query στο ΦΗΜ/ταμειακή για εαν εκδωθηκε αποδειξη. Σε αυτο κολλήσατε τωρα, τέρμα πια η πληρωμή με POS και ο καταστηματάρχης να σου δινει αντι για αποδειξη το δελτιο παραγγελίας 

Αυτο ξεχνα το, πρωτα παιρνεις αποδειξη και μετά πληρωνεις. Οποιος το κάνει αναποδα (και εγω καμια φορα) κάνει λάθος.

Καλά, μη νομίζεις ότι θα έχεις θέμα και ανάποδα. Εδώ ακούμε για μαγαζιά (που λένε στις ειδήσεις) ότι δεν έκοβαν καν αποδείξεις στις κάρτες και τα ανακάλυψαν μόνο με επιτόπιο έλεγχο. Κι αυτό γράφουν ως επιχείρημα από την ααδε για το μέτρο της διασύνδεσης. Συνεπώς μετά από τόσα χρόνια που πληρώνουν όλοι με κάρτα, μέχρι και σήμερα η εφορία δεν έχει καταφέρει να βρίσκει όσους δεν χτυπάνε τις κάρτας γιατί το pos δεν έχει καμία σύνδεση με την ααδε. 

Για το άλλο που λέτε για το eshop, θεωρώ ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά. Π.χ. εγώ στο eshop μου έχω βιβα. Πώς θα γίνει να εκδίδεται απόδειξη από την ταμειακή που έχω στο φυσικό κατάστημα τη στιγμή που ο άλλος πληρώνει μέσω βιβα; Δεν γίνεται και δεν υπάρχει αναφορά στο μέτρο διασύνδεσης για τέτοιες περιπτώσεις. Το μόνο που θα αλλάξει είναι για τα φυσικά καταστήματα ότι η συναλλαγή θα ξεκινάει από την ταμειακή και θα καταλήγει στο πος. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Tsino είπε

Η απόδειξη (καλύτερα: χαρτάκι ενημέρωσης) του POS δεν έχει καμία σχέση με το φορολογικό παραστατικό (απόδειξη / τιμολόγιο) για το φαγητό σου. Το οτι πήρες κάτι απο το POS ΔΕΝ βεβαιώνει οτι ο πωλητής θα απόδοσει το ΦΠΑ ή θα πληρώσει τυχόν φόρο εισοδήματος. 

Για την εστίαση συγκεκριμένα, ο νόμος λέει οτι οι αποδείξεις πρέπει να κόβονται με το σερβίρισμα, και όχι κατα την στιγμή της πληρωμής. Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα προγράματα παραγγελιοληψίας που κρατούν στην μνήμη προσωρινές αποδείξεις (και που μάλλον θα γίνουν υποχρεωτικά για όλους απο τον νέο χρόνο)

Επεξ/σία από Skrobo
Δημοσ.
16 minutes ago, Skrobo said:

Το οτι πήρες κάτι απο το POS βεβαιώνει οτι ο πωλητής θα απόδοσει το ΦΠΑ ή θα πληρώσει τυχόν φόρο εισοδήματος. 

Είσαι σίγουρος? Το φορολογικό παραστατικό (νομιμη απόδειξη) δε το βεβαιώνει ?

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Tsino είπε

Είσαι σίγουρος? Το φορολογικό παραστατικό (νομιμη απόδειξη) δε το βεβαιώνει ?

Συγνώμη, έφαγα ενα "δεν". Κάποιος θα έλεγε οτι ειναι και σημαντικό. Το διόρθωσα, ευχαριστώ. 

• Like 1
Δημοσ.
57 λεπτά πριν, Skrobo είπε

Η απόδειξη (καλύτερα: χαρτάκι ενημέρωσης) του POS δεν έχει καμία σχέση με το φορολογικό παραστατικό (απόδειξη / τιμολόγιο) για το φαγητό σου. Το οτι πήρες κάτι απο το POS ΔΕΝ βεβαιώνει οτι ο πωλητής θα απόδοσει το ΦΠΑ ή θα πληρώσει τυχόν φόρο εισοδήματος. 

Είναι αυτό που είπα πιο πάνω. Ότι μόνο με επιτόπιο έλεγχο εφορίας και έλεγχο Ζ της ταμειακής και του pos μπορεί να βρεθεί η παράβαση. Έτσι, πολλοί εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν ακόμη και στις πληρωμές με κάρτα. Η εφορία δεν έχει σύστημα να συγκρίνει τις πληρωμές με pos και τις αποδείξεις παρότι τα στοιχεία υπάρχουν στις τράπεζες. Πρέπει είτε να γίνει (σοβαρή) καταγγελία, είτε να ξεκινήσει από αλλού ο έλεγχος και να πάει και στους λογ/σμους της επιχείρησης. Αυτή την τρύπα θέλει να καλύψει το μέτρο της διασύνδεσης. 

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...